Akoestische isolatie

Geluidsoverlast? Met akoestische isolatie voorkom je vervelende geluiden van buiten of van je buren. Akoestische geluidsisolatie laat je het beste plaatsen door een ervaren specialist, zodat je verzekerd bent van een optimale isolatie. Kies voor geluidsisolatie op het plafond om geluiden van je bovenburen te dempen, of kies voor akoestische isolatie tegen de muur om geluiden van je buren of van buiten tegen te gaan. Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en je zit helemaal nergens aan vast! Op deze pagina lees je meer over akoestische isolatie. Je leest over verschillende soorten geluidsoverlast en krijgt meer informatie over de kosten van akoestische geluidsisolatie. Daarnaast vind je op deze pagina informatie over verschillende soorten materialen voor geluidsisolatie.Verhoog je wooncomfort, totale stilte!

In deze tijd staan huizen steeds dichter op elkaar. Hoewel dit mogelijk best gezellig is, is er ook een grote kans dat je via de muren of het plafond veel overlast hebt van andermans geluid. Je kent het vast: net als je klaar zit voor je favoriete TV programma begint bij de buren net de wasmachine te draaien. Hoewel de geluiden soms onopgemerkt blijven, kan het ook een flinke invloed hebben op je dagelijks leven. Dankzij ongewenste geluiden raak je afgeleid en geïrriteerd. Met geluidsisolatie geniet je van alle rust.
akoestische isolatie

Hoe ontstaat geluidsoverlast?

Geluidsoverlast staat op twee verschillende manieren: door luchtgeluid en contactgeluid. Als je geluidsoverlast wilt voorkomen, dan moet je eerst de oorzaak van je geluidsoverlast achterhalen. Je moet akoestische geluidsisolatie namelijk anders plaatsen als je contactgeluid wilt voorkomen, dan als je luchtgeluid wilt verminderen.

Bij luchtgeluid gaat het vooral om geluiden die direct van de bron vandaan komen. Dit zijn geluiden door de televisie of radio. Een ander storend geluid, is contactgeluid. Contactgeluid houdt juist in dat de bron van het geluid direct contact heeft met de grond. Denk bijvoorbeeld aan voetstappen of klusgeluiden.

Benieuwd naar de kosten voor akoestische geluidsisolatie? Vergelijk gratis offertes!

Luchtgeluid

Luchtgeluid is geluid dat rechtstreeks van de bron afkomt. Denk aan de televisie, radio of zelfs het geluid van je eigen stem. Door de trillingen in de lucht gaan ook de muren en vloeren trillen, wat het geluid overbrengt op de begrensde ruimtes. Ook komt het wel eens voor dat er sprake is van een geluidslek. Dit is een gat of kier in de wand, waar het geluid doorheen komt. Luchtgeluid is erg vervelend voor omwonenden. Met behulp van geluiddempend isolatiemateriaal op je plafond, de muren of met de juiste vloerisolatie verbeter je de akoestische isolatie.

Contactgeluid

Bij luchtgeluid gaat het om de lucht die gaat trillen door het geluid van de bron. Dit werkt anders bij contactgeluid. Dit geluid ontstaat doordat de geluidsbron rechtstreeks contact maakt met de vloer of de wand. Hierbij kun je denken aan een stereo die op de grond of tegen de wand aan staat, klusgeluiden als je gaten in de muren wilt boren. Zelfs als je gewoon over de vloer of op de trap loopt kun je dat, mits je woning niet goed geïsoleerd is, horen bij de buren.

Wat kost akoestische geluidsisolatie?

Wil je akoestische geluidsisolatie plaatsen? De kosten zijn afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Kies je om geluidsisolatie op de vloer aan te brengen, dan kost dit ongeveer €30,- tot €45,- per m². Op een oppervlak van 20 vierkante meter ligt de totaalprijs rond de €600,- tot €900,-. Wil je geluidsisolatie tegen het plafond aanbrengen dan kost dit ongeveer €35,- tot €55,- per m². Geluidsisolatie tegen de muren kosten ongeveer €55,- tot €105,- per m².

Heb je juist vooral last van geluidsoverlast van buitenaf? Dan kun je ook kiezen voor isolatieglas als geluidsisolatie. Dit kost gemiddeld €100,- per m².

Kosten geluidsisolatie 2024

GeluidsisolatieIsolatiemateriaalPrijs per m2
VloerVlokkenschuim of zwevende dekvloer€30,- tot €45,-
PlafondVerlaagd plafond€35,- tot €55,-
MurenVoorzetwand€55,- tot €105,-
RamenGeluidsisolatie glas€100,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, excl. arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.
Besparen op de kosten van akoestische isolatie? Vergelijk offertes!

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis offertes vergelijkenGeluidsisolatie muur

In nieuwbouwwoningen worden de muren tegenwoordig goed geïsoleerd, maar als je in een oudere tussenwoning woont zul je door de muren ongetwijfeld geluiden horen van de buren. Als je hier overlast van hebt dan is het tijd om te kijken naar akoestische isolatie tegen de wand. Gelukkig isoleert geluidsisolatie aan de muur ook tegen contact- en luchtgeluiden.

Op je muren plaats je dan een voorzetwand met isolatiemateriaal dat geluiddempend is. Om contactgeluiden te voorkomen is het wel belangrijk dat je dit frame niet direct tegen de wand bevestigd: dan trillen de geluiden via het frame alsnog de kamer in. Tussen de muren en de voorzetwand plaatst men geluiddempende panelen om ook het luchtgeluid tegen te gaan. Het nadeel van deze vorm van isoleren is echter wel dat je de leefruimte een stukje kleiner maakt.


Voorbeeld: installatie van geluidsisolatie in de muur

Bekijk deze video en ontdek hoe een vakman akoestische isolatie plaatst en afwerkt.


Geluidsisolatie plafond

De akoestische verbetering van een ruimte is op meerdere manieren mogelijk. Welke methode de juiste is hangt af van je situatie en de oorzaak van het geluidsoverlast. Is de bovenverdieping ook jouw eigendom en heb je last van contactgeluid? Kies dan voor geluidsisolatie aan de bovenkant van het plafond. Dit doe je door een zwevende dekvloer op de eerste verdieping te plaatsen. Voorkomen is beter dan genezen, en op deze manier voorkom je dat de contactgeluiden via de vloer naar het plafond en de onderliggende kamer reizen.

Heb je bovenburen? Kies dan voor akoestische isolatie aan de onderkant van het plafond. Hiermee voorkom je zowel contact- als luchtgeluid. Wil je alleen het luchtgeluid dempen dan is het ook mogelijk om vlokken in de loze ruimte in de vloer te spuiten. Lees hier meer over het isoleren van je plafond.

geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie vloer

In zowel een huis of appartement kun je last hebben van geluiden van boven. Met name in een appartement is geluidsoverlast via de vloer erg vervelend. Met geluidsisolatie op de vloer kun je de vloeren gelukkig geluiddempend maken. Bij het leggen van de vloer is het sowieso verstandig om een zachte vloerbedekking te kiezen. Met het leggen van vloerbedekking verminder je het contactgeluid al enorm.

Daarnaast is er vloerisolatie verkrijgbaar dat niet alleen goed is om de warmte binnen te houden, maar juist ook voor de akoestische verbetering. Hiervoor zijn speciale platen verkrijgbaar die onder de vloerbedekking gelegd worden. Afhankelijk van het type akoestische isolatie op de vloer en het materiaal zijn er verschillende mogelijkheden.

Betonvloer of houten vloer?

In oudere woningen vindt men vaak nog een houten vloer. Hierbij is het contactgeluid minder, maar de holle ruimte versterkt het luchtgeluid. De eerste stap in vloerisolatie is het dichten van geluidslekken. Met name langs de wand zitten vaak kieren die geluidsoverlast veroorzaken. In de holle ruimte wordt vervolgens geluiddempend isolatiemateriaal gespoten. Vaak gaat het om isolatiekorrels die de gehele holle ruimte opvullen.

In het geval van een betonvloer is het overlast grotendeels contactgeluid. In dit geval is de akoestische isolatie met behulp van een zwevende dekvloer nog flink te verbeteren. De dekvloer breng je niet direct op de ondergrond aan, maar op een verende, zwevende constructie. Doordat de draagvloer en dekvloer van elkaar niet raken, is er geen direct contact met de constructie, wat het geluid verminderd.
Geluidsisolatie plaatsen? Schakel een vakman in!

Alleen dan profiteer je van het beste resultaat voor de scherpste prijs!

Gratis offertes vergelijkenWelke materialen zijn geschikt voor akoestische geluidsisolatie?

Als je akoestische geluidsisolatie laat plaatsen, dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Welk materiaal de beste keuze is, is volledig afhankelijk van jouw budget en je persoonlijke voorkeuren. Voor de akoestische isolatie van een wand of plafond zijn glas- en steenwol erg populair. Dit wordt vaak aangebracht in de vorm van akoestische geluidsplaten, maar het is ook een optie om dit in de vorm van vlokken aan te brengen. Voor de akoestische isolatie van een vloer wordt ook wel PIR of PUR isolatie gebruikt.

Een overzicht van de verschillende materialen:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Eps-parels
  • PIR of PUR isolatie

Geluidsisolatie platen

Om de geluidsisolatie van de muur of het plafond te verbeteren, wordt veel gebruik gemaakt van geluidsisolerende platen. Hier zit vaak al een dampscherm bij in en in sommige gevallen hoef je de muur met geluidsisolatie niet verder af te werken. Een ander voordeel van geluidsisolatie platen, is dat deze vaak dunner aangebracht kunnen worden. Zeker als je kiest voor PIR-isolatieplaten: deze hebben een hogere isolatiewaarde, waardoor je minder materiaal nodig hebt.

Je hebt de keuze uit deze geluidsisolerende platen:

  • PIR- of PUR isolatieplaten
  • Platen van glas- of steenwol
  • Eps-platen

geluidsisolatie

Akoestische geluidsisolatie nodig? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij de akoestische isolatie in huis verbeteren? Schakel dan een vakman in voor het plaatsen van akoestische geluidsisolatie. Of je nu de geluidsisolatie van de vloer of de akoestische isolatie op de wand wilt verbeteren: een vakman bij jou in de buurt zorgt voor een optimale isolatie.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Hiermee bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs. Hoe werkt het? Je vraagt gratis de prijsopgaven aan van meerdere specialisten bij jou in de buurt. Kies daarna de isolatie expert met het beste aanbod om te besparen op de totaalprijs. Je zit nergens aan vast: start daarom vandaag nog je gratis offerteaanvraag.Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken