Akoestische geluidsisolatie

Één van de grootste woningergernissen is geluidsoverlast. Als je buren hebt die af en toe klussen is er mee te leven. Helaas gebeurt het ook regelmatig dat men dag in dag uit last heeft andermans geluid. Als jij je buren al over de vloer hoort lopen dan is daar best iets tegen te doen. Door middel van akoestische geluidsisolatie op je plafond, muren of vloerisolatie sluit jij je grotendeels af voor geluiden van buitenaf.

Ben je benieuwd wat geluidsisolatie je zou kosten of heb je andere vragen over het verbeteren van de akoestiek? Vul dan ons contactformulier in! Wij zijn een netwerk van vakmannen gespecialiseerd in isoleren. Vul ons contactformulier in en ontvang vrijblijvend tot maximaal 5 offertes van erkende specialisten uit de regio.Verhoogd wooncomfort, totale stilte

In deze tijd staan huizen steeds dichter op elkaar. Hoewel dit mogelijk best gezellig is, is er ook een grote kans dat je via de muren of het plafond veel overlast hebt van andermans geluid. Je kent het vast: net als je klaar zit voor je favoriete TV programma begint bij de buren net de wasmachine te draaien. Hoewel de geluiden soms onopgemerkt blijven, kan het ook een flinke invloed hebben op je dagelijks leven. Dankzij ongewenste geluiden raak je afgeleid en geïrriteerd. Met geluidsisolatie geniet je van alle rust.

Luchtgeluid

Geluidsoverlast kun je in twee verschillende categorieën indelen. Luchtgeluid en contactgeluid. In het geval van luchtgeluid betreft het geluiden die rechtstreeks van de bron afkomen. Denk aan de televisie, radio of zelfs het geluid van je eigen stem. Door de trillingen in de lucht gaan ook de muren en vloeren trillen, wat het geluid overbrengt op de begrensde ruimtes. Ook komt het wel eens voor dat er sprake is van een geluidslek. Dit is een gat of kier in de wand, waar het geluid doorheen komt. Luchtgeluid is erg vervelend voor omwonenden. Met behulp van geluiddempend isolatiemateriaal op je plafond, de muren of met de juiste vloerisolatie verbeter je de akoestische isolatie.

Contactgeluid

Zoals eerder beschreven is het geluidsoverlast in twee categorieën in te delen. Bij luchtgeluid gaat het om de lucht die gaat trillen door het geluid van de bron. Dit werkt anders bij contactgeluid. Dit geluid ontstaat doordat de geluidsbron rechtstreeks contact maakt met de vloer of de wand. Hierbij kun je denken aan een stereo die op de grond of tegen de wand aan staat, klusgeluiden als je gaten in de muren wilt boren. Zelfs als je gewoon over de vloer of op de trap loopt kun je dat, mits je woning niet goed geïsoleerd is, horen bij de buren.
Prijstabel: geluidsisolatie

GeluidsisolatieIsolatiemateriaalPrijs per m2
VloerVlokkenschuim of zwevende dekvloer€30,- tot €45,-
PlafondVerlaagd plafond€35,- tot €55,-
MurenVoorzetwand€55,- tot €105,-
RamenGeluidsisolatie glas€100,-

Gemiddelde prijs

Er hangt een prijskaartje aan het verbeteren van de akoestische geluidsisolatie. Er is een scala aan methodes beschikbaar, zodat je met elk beschikbaar budget de geluidsisolatie kan verbeteren. De totale kosten hangen af van het oppervlak, het gebruikte isolatiemateriaal en welk onderdeel van de woning je wilt laten isoleren. In het geval van vloerisolatie bijvoorbeeld, laat je isolatieparels of schuimvlokken in de loze ruimte spuiten, of plaats je een zwevende dekvloer. In het eerste geval bent je €30,- per vierkante meter kwijt, terwijl de prijs van vloerisolatie middels een zwevende dekvloer rond de €450,- per vierkante meter ligt. Ditzelfde geldt bij het isoleren van de muren, ramen en het plafond. Wil je een goede inschatting maken van de kosten? Vul dan ons contactformulier in en ontvang meerdere offertes op maat.
geluidsisolatie plafond

Geluidsisolatie plafond

De akoestische verbetering van een ruimte is op meerdere manieren mogelijk. Welke methode de juiste is hangt af van je situatie en de oorzaak van het geluidsoverlast. Is de bovenverdieping ook jouw eigendom en heb je last van contactgeluid? Dan kun je het beste je plafond aan de bovenkant isoleren. Dit doe je door een zwevende dekvloer op de eerste verdieping te plaatsen. Voorkomen is beter dan genezen, en op deze manier voorkom je dat de contactgeluiden via de vloer naar het plafond en de onderliggende kamer reizen. Heb je bovenburen? Laat in dat geval je plafond verlagen met dempers. Hiermee voorkom je zowel contact- als luchtgeluid. Wil je alleen het luchtgeluid dempen dan is het ook mogelijk om vlokken in de loze ruimte in de vloer te spuiten.


geluidsisolatie muren

Geluidsisolatie muren

In nieuwbouwwoningen worden de muren tegenwoordig goed geïsoleerd, maar als je in een oudere tussenwoning woont zul je door de muren ongetwijfeld geluiden horen van de buren. Als je hier overlast van hebt dan is het tijd om te kijken naar akoestische isolatie. Gelukkig is ook de wand goed te isoleren tegen contact- en luchtgeluiden. Op je muren plaats je dan een voorzetwand met isolatiemateriaal dat geluiddempend is. Om contactgeluiden te voorkomen is het wel belangrijk dat je dit frame niet direct tegen de wand bevestigd: dan trillen de geluiden via het frame alsnog de kamer in. Tussen de muren en de voorzetwand plaatst men geluiddempende panelen om ook het luchtgeluid tegen te gaan. Het nadeel van deze vorm van isoleren is echter wel dat je de leefruimte een stukje kleiner maakt.

Geluidsisolatie vloer

In zowel een huis of appartement kun je last hebben van geluiden van boven. Met name in een appartement is geluidsoverlast via de vloer erg vervelend. Met het juiste isolatiemateriaal zijn er gelukkig een aantal manieren op de vloeren geluiddempend te maken. Bij het leggen van de vloer is het sowieso verstandig om een zachte vloerbedekking te kiezen. Met het leggen van vloerbedekking verminder je het contactgeluid al enorm. Daarnaast is er vloerisolatie verkrijgbaar dat niet alleen goed is om de warmte binnen te houden, maar juist ook voor de akoestische verbetering. Hiervoor zijn speciale platen verkrijgbaar die onder de vloerbedekking gelegd worden. Afhankelijk van het type vloerisolatie en het materiaal zijn er verschillende mogelijkheden.

Betonvloer of houten vloer?

In oudere woningen vindt men vaak nog een houten vloer. Hierbij is het contactgeluid minder, maar de holle ruimte versterkt het luchtgeluid. De eerste stap in vloerisolatie is het dichten van geluidslekken. Met name langs de wand zitten vaak kieren die geluidsoverlast veroorzaken. In de holle ruimte wordt vervolgens geluiddempend isolatiemateriaal gespoten. Vaak gaat het om isolatiekorrels die de gehele holle ruimte opvullen. In het geval van een betonvloer is het overlast grotendeels contactgeluid. In dit geval is de akoestische isolatie met behulp van een zwevende dekvloer nog flink te verbeteren. De dekvloer breng je niet direct op de ondergrond aan, maar op een verende, zwevende constructie. Doordat de draagvloer en dekvloer van elkaar niet raken, is er geen direct contact met de constructie, wat het geluid verminderd.
Isolatiemateriaal voor geluid

Je kan je woning op meerdere manieren isoleren zodat het geluidsoverlast verminderd, of zelfs helemaal verdwijnt! Niet al het akoestische isolatiemateriaal is echter geschikt voor elke manier van isoleren. Voor het plafond en de muren is bijvoorbeeld ander materiaal nodig dan bij vloerisolatie. Daarbij heeft elk materiaal een ander effect en heeft het zo zijn eigen isolatiewaarde. Wil je contactgeluid verminderen, dan maak je een andere keuze dan wanneer je vooral last hebt van luchtgeluid. Weet je niet welk materiaal het meest geschikt is in jouw situatie? Vul dan ons contactformulier in en laat je persoonlijk adviseren door één van de specialisten uit ons netwerk.glaswol-geluid

Glaswol

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen op de muren en het plafond in Nederland. Het isolatiemateriaal is relatief eenvoudig om mee te werken en het kan gebruikt worden als onder andere vloerisolatie en aan de wand. Het wordt gemaakt van zand en gerecycled glas en is ideaal als akoestische isolatie. Het wol vangt het geluid op en werkt geluiddempend. Hoewel je het materiaal gemakkelijk op maat snijdt, is het wel erg vervelend om mee te werken. Tijdens het snijden komen er namelijk (glas) vezels vrij die in de luchtwegen of op de kleding of huid terecht komt. Dit leidt tot irritaties.

steenwol-akoestische-isolatie

Steenwol

Vergelijkbaar met glaswol is steenwol. Dit is gemaakt van verschillende steensoorten. Hoewel de isolatiewaarde iets lager ligt, heeft het wel een betere akoestische isolatiewaarde. Het materiaal werkt in principe hetzelfde. Het wol werkt geluiddempend waardoor de geluiden van buitenaf (of juist andersom) gedempt worden. Ook het steenwol wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. In het geval van spouwmuurisolatie wordt het steenwol in de vorm van vlokken ingespoten. In het geval van wand- of vloerisolatie is het materiaal verkrijgbaar in speciale dekens of panelen. Dit snijd of zaag je zelf eenvoudig op maat en het zorgt, in tegenstelling tot glaswol, niet voor huidirritaties.isolatiekorrels-geluid

Isolatieparels

Hoewel ze vaak door elkaar worden gehaald, zijn isolatiekorrels en isolatieparels niet hetzelfde. Isolatiekorrels zijn gemaakt van perliet, een natuurproduct. De isolatiekorrels worden in Nederland maar weinig gebruikt, omdat de isolatiewaarde hiervan relatief laag is. Isolatieparels daarentegen bestaat uit polystyreen, ook wel piepschuim. Er bestaan drie kwaliteiten waarin de parels verdeeld worden. HR, HR+ en HR++. De isolatieparels zijn met name geschikt voor akoestische spouwmuurisolatie of vloerisolatie en hoewel het redelijk scoort op het gebied van geluidsisolatie, is glaswol of steenwol een betere optie. Het voordeel van de isolatieparels is dat deze geschikt zijn als isolatiemateriaal voor een smallere spouw.

geluiddempend-materiaal

Geluidsabsorptie per type isolatie

Bij akoestische isolatie gaat het er vaak om dat de bron en de ontvanger zich in verschillende ruimtes bevinden. In het geval van geluidsabsorptie gaat het juist om de bron en ontvanger in dezelfde ruimte. Met het plaatsen van geluidsabsorptie verdwijnt het geluid van de bron als het ware in het materiaal. Dit wordt gedeeltelijk omgezet in warmte en de rest kaatst weer terug. Dit verbetert de akoestiek in de ruimte. Een eventuele echo of nagalm verdwijnt, waardoor men elkaar makkelijker verstaat. Zowel glas- als steenwol is geschikt voor geluidsabsorptie. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de geluiden geabsorbeerd worden.


Geluidsisolatie platen

Voor een goede akoestische isolatie zijn er verschillende soorten platen verkrijgbaar. Hier is vaak relatief voordelig en makkelijk mee te werken. Juist daarom zijn deze panelen uitermate geschikt als je zelf je muur of plafond beter wilt isoleren op akoestisch gebied. Andere veelvoorkomende materialen: PUR, PIR en polyethyleen. Daarnaast komt ook vlokkenschuim voor als plaat. Om dit te realiseren wordt het vlokkenschuim samen geperst. Door de enorm dichte massa werkt het samen geperste vlokkenschuim geluiddempend. De isolatielaten worden veelal gebruikt als vloerisolatie, maar ook voor de wand en het plafond is het geschikt.
pur-geluid-isoleren

PUR isolatie

PUR komt voor in de vorm van zowel schuim als een plaat. De platen hebben een aantal voordelen ten opzichte van het schuim. Zo heeft een plaat een vaste dikte, terwijl het schuim misschien niet evenredig verdeeld wordt. Mede hierom hebben de platen een betere isolatiewaarde dan het schuim. De platen hebben een kliksysteem, waardoor het leggen relatief eenvoudig verloopt. Bij glaswol is het belangrijk dat je bij het plaatsen een dampscherm aanbrengt, dat vochtproblemen voorkomt. Bij deze platen zit dit scherm al langs één zijde, zodat je het niet nog apart hoeft te leggen.

pir-geluidsisolatie-platen

PIR isolatie

PIR platen bestaan, net als PUR, uit een harde schuimstof. De twee materialen komen grotendeels overheen, maar toch bestaan er kleine verschillen. Je kan PIR daarom zien als een verbeterde versie, als een nieuw recept. PIR platen werken praktisch hetzelfde als PUR platen, maar het is een stuk brandveiliger. Het werkt niet alleen brandvertragend, maar er komen ook nog eens minder schadelijke stoffen vrij bij verbranding. Daarnaast is het steviger, sterker en heeft het een betere isolatiewaarde. Het werkt geluiddempend en is uitstekend als isolatiemateriaal. Omdat het geen vocht opneemt is het ook uitermate geschikt voor vochtige ruimtes.akoestische-polythyleen-platen

Polyethyleen geluidsisolatie

Voor geluidsisolatie of akoestische isolatie wordt ook wel gebruik gemaakt van PE platen. PE staat voor polyethyleen en is een kunststof. Het is relatief goedkoop, maar erg sterk. Polyethyleen is ook goed bestand tegen zonlicht en andere extreme weersomstandigheden. Het kunststof is waterafstotend, dus er is geen kans op schimmels of vochtoverlast. Naast de warmte isolatie werkt polyethyleen uitstekend op het gebied van geluidsisolatie, daarom wordt het vooral geplaatst voor de goede akoestische vloerisolatie. Het is beschikbaar in grote afmetingen, waardoor het gemakkelijk en snel op een groot oppervlakte aan te brengen is. Daarbij heeft polyethyleen een grote dampdichtheid, wat een optimale isolatie creëert.

vlokkenschuim-isolatiemateriaal

Vlokkenschuim geluidsisolatie

Een ander materiaal dat vaak gebruikt wordt voor isolatieplaten is vlokkenschuim. Deze platen zijn eigenlijk een soort schuimrubber. In tegenstelling tot de andere materialen worden de platen specifiek geproduceerd voor de akoestische isolatie! Het wordt gemaakt met behulp van verschillende soorten gerecyclede schuimen. Deze worden in een pers samengeperst tot een grote, stevige plaat. De dichte massa die vervolgens ontstaat heeft een uitstekende isolatiewaarde. Dit materiaal kom je tegen in muziekstudio’s, vanwege de geluidsabsorberende werking. Het plaatsen van de panelen is relatief eenvoudig, waardoor je het ook zelf zou kunnen plaatsen.

akoestische isolatie

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Heb je veel geluidsoverlast en kun je daarom niet optimaal genieten van je woning? Er is een oplossing. Met behulp van geluidsisolatie kun je de akoestiek in je huis aanzienlijk verbeteren. Als bijkomend voordeel zal naast de akoestiek, ook de warmte isolatie van je woning verbeteren! De prijzen voor het laten isoleren van je woning verschilt per vakman. Daarom is het altijd verstandig om meerdere isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Als je ons contactformulier invult dan krijg je al snel tot 5 gratis en vrijblijvende offertes toegestuurd.Gratis offertes vergelijken