Besparing spouwmuurisolatie

Dankzij de besparing op spouwmuurisolatie, verdien jij je investering heel snel terug: gemiddeld al in 3 tot 5 jaar! Na deze terugverdientijd bespaar je jaarlijks nog steeds op je energiekosten, waardoor je eigenlijk zelfs geld verdient. Benieuwd wat het kost om jouw spouw te isoleren?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt dan zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van experts in je regio. Vergelijk en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je wat je precies bespaart als jij je spouwmuur laat isoleren. We vertellen je ook wat de gemiddelde terugverdientijd is, en helpen je met het berekenen van jouw besparing!Wat is de werking van spouwmuurisolatie?

De spouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal, dit zorgt er voor dat er geen stilstaande lucht meet in de spouw zit. Dit zorgt er voor dat de muur verwarmd is en er minder kou van afstraalt. Hierdoor blijft de warmte meer binnen en bespaar je op je stookkosten. Spouwmuurisolatie is dus een uitstekende manier om het huis te isoleren, zo kun je altijd genieten van een warme winter in je eigen huis.

Besparen door spouwmuurisolatie: hoe werkt het?

Als jij je spouwmuur laat isoleren, dan wordt de spouw in de muur volledig opgevuld met isolatiemateriaal. Zonder deze isolatie staat er stilstaande lucht in de spouw: dit isoleert lang niet zo goed als isolatiemateriaal, zoals glaswol, PUR of EPS-parels. Het is ook mogelijk om een geïsoleerde spouwmuur te na-isoleren.

Met isolatie verwarm je de muur: er straalt minder kou vanaf, en alle kieren en naden worden gedicht. Je verliest dus veel minder warmte! Hierdoor hoef je minder hard te stoken, voor dezelfde aangename binnentemperatuur in huis. Jaarlijks levert dit een flinke besparing op je energiekosten op!

Benieuwd naar de exacte kosten van spouwmuurisolatie? Vergelijk gratis offertes


Hoeveel bespaar je met spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie in een 2 onder 1 kap woning, bespaar je gemiddeld 820 m³ gas en €500,-! Hoe groter het geïsoleerde oppervlak, des te hoger je besparing. IN een rijtjeshuis bespaar je tot €200,- per jaar en in een vrijstaande woning loopt deze besparing op tot wel €600,-!

Hierbij gaan we uit van een 2 onder 1 kap woning met een geïsoleerde spouwmuur van 90 m² tot 100 m² en een vrijstaande woning met een spouw van ongeveer 120 m² tot 150 m². Hoeveel je precies bespaart hangt af van meerdere factoren, waaronder de gekozen spouwisolatie en de dikte hiervan.


Type woningSpouwmuuroppervlakGemiddelde vanafprijs*Besparing in m³Jaarlijkse besparing
Appartement25 m²- 30 m²€350,-220 m³€120,-
Rijtjeshuis60 m²€850,-550 m³€200,-
2 onder 1 kap90 m² – 100 m²€1.450820 m³€500,-
Vrijstaande woning120 m² – 150 m²€2.1501.175 m³€600,-

*Let op: het gaat hierbij om een gemiddelde besparing. Hoeveel jij bespaart met jouw spouwmuurisolatie, hangt af van onder andere het isolatiemateriaal, de dikte en de gasprijs. Besparen op spouwisolatie? Vraag gratis offertes aan!

Lees meer over de kosten van spouwmuurisolatie.


Welke factoren beïnvloeden de besparing door spouwmuurisolatie?

De besparing door spouwmuurisolatie loopt dus op tot wel €600,- bij een vrijstaande woning! Hiermee bespaar je bovendien 1.175 m³ gas, waarmee je een positieve bijdrage levert aan een beter milieu. Hoeveel je precies bespaart met spouwisolatie, hangt af van veel factoren. Voorbeelden zijn de gasprijs, het gekozen materiaal en de dikte hiervan. Maar ook de gasprijs en het weer spelen een grote rol.

Op deze pagina gaan we verder in op de belangrijkste factoren. Wil jij ook je spouw laten isoleren? Vraag gratis offertes aan en vind snel een isolatiebedrijf in jouw regio!besparing door spouwmuurisolatie


Gasprijs

De gasprijs is een belangrijke factor, en helaas heb je hier zelf weinig invloed op. Hoe hoger de gasprijs, hoe hoger je besparing door spouwmuurisolatie! Als de gasprijs lager zou zijn, valt je besparing natuurlijk een stuk minder hoog uit, ondanks dat je dezelfde energie bespaart.

Op dit moment is de verwachting dat de gasprijzen blijven stijgen: de overheid wil immers stimuleren om zo duurzaam mogelijk te leven, het liefst zonder het gebruik van gas. De verwachting is dus dat je de komende jaren extra veel bespaart op je energierekening!


Isolatiemateriaal

Een grote invloed op de besparing van spouwisolatie, is de keuze voor het isolatiemateriaal. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen isolatiewaarde, waarmee sommige soorten spouwisolatie dus een betere isolatie hebben dan andere. Hoe beter jouw spouw geïsoleerd is, des te hoger je besparing. PUR is het materiaal met de beste isolatiewaarde: 0,023 tot 0,035 W/mK: hoe lager deze waarde, des te beter het materiaal isoleert. Glaswol heeft een isolatiewaarde van 0,032 tot 0,044 W/mK.

Is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie met PUR dan sneller?

Dat niet. Door de hogere prijs is de investering hoger, waardoor de terugverdientijd ongeveer even lang is.Besparen met spouwmuurisolatie? Schakel een isolatiebedrijf in!

Vind de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijkenDikte spouwmuur

Wist je dat ook de dikte van de spouwmuur kan verschillen? Hoe dikker de spouwmuur, en dus hoe dikker de laag met isolatiemateriaal, hoe beter jouw huis de warmte binnenhoudt. Bovendien heeft de dikte van de spouw ook invloed op de keuze voor het isolatiemateriaal.

Om een spouw te isoleren met glaswol heb je een bredere spouw nodig, van minimaal 5 centimeter. Heb je een smallere spouw, dan kun je kiezen voor EPS-parels of PUR, hiervoor hoeft de spouw slechts 3 centimeter te zijn.


Type verwarming

Eén van de belangrijkste factoren in de besparing van spouwmuurisolatie, is het type verwarming. Wordt jouw huis verwarmd met elektrische verwarming, dan verdien je de investering 4 tot 5 keer sneller terug dan wanneer je verwarmt met gas! Dat heeft onder andere te maken met de prijs die je voor elektriciteit betaalt: omdat dit wat duurder is dan gas, is de besparing die je doet flink hoger!

Buitentemperatuur

Een factor waar je zelf totaal geen invloed op hebt is de buitentemperatuur. In een hele zachte winter bespaar je minder: je hoeft sowieso namelijk minder te stoken. Maar is de winter heel guur en koud, dan bespaar je juist meer energie: dan stook je relatief gezien flink meer, en is de besparing die je doet dus ook groter! Bovendien merk je in een koude winter echt hoeveel warmer je huis is met spouwmuurisolatie: je wooncomfort is dan ook een stuk hoger!


Besparing spouwmuurisolatie berekenen

Om de besparing door spouwmuurisolatie te berekenen, moet je weten hoe groot het geïsoleerd oppervlak gaat worden. Je bespaart gemiddeld 9 m³ gas per vierkante meter per jaar! Als je de huidige gasprijs weet, dan bereken je dus heel snel je besparing uit.

Hieronder berekenen we de besparing voor spouwmuurisolatie bij een tussenwoning, hoekwoning en vrijstaande woning, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoeveel geld jij kan besparen in jouw huis. We gaan hierbij uit van een gemiddelde gasprijs van €0,65.


  • Besparing spouwmuurisolatie tussenwoning: de gemiddelde tussenwoning heeft een muuroppervlak van 60 m². Hierbij gaan we ervan uit dat je de woning scheidende spouwmuur als deze aanwezig is niet laat isoleren. Op 60 m² bespaar je dus tot 540 m³ gas per jaar: dat komt neer op een besparing van ongeveer €350,-.
  • Besparing spouwmuurisolatie hoekwoning: in een hoekwoning met een muuroppervlak van ongeveer 100m² bespaar je jaarlijks 900 m³ gas. Hiermee bespaar je tot €585,-.
  • Besparing spouwmuurisolatie vrijstaande woning: bij een vrijstaande woning gaan we uit van een muuroppervlak van 120 tot 150 m². Je bespaart 1.080 tot 1.350 m³ gas per jaar en bespaart daarmee ongeveer €700,- tot €870,- per jaar.Let op: hierbij gaan we uit van de meest gunstige factoren. In de praktijk valt de besparing vaak iets lager uit, door invloed van het weer en je persoonlijke stookgedrag.Benieuwd naar de kosten van spouwmuurisolatie?

Vraag gratis offertes aan voor prijsopgaven op maat, en bespaar tot 40%!

Gratis offertes vergelijkenTerugverdientijd spouwmuurisolatie

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is 3 tot 5 jaar. Maar afhankelijk van het type verwarming dat je gebruikt en het gekozen isolatiemateriaal, kan je de investering mogelijk al in 1 tot 2 jaar terugverdienen!

Stel: je woont in een vrijstaande woning, hebt net 150 m² aan spouwmuur geïsoleerd met minerale wol en je gebruikt ook nog eens elektrische verwarming. Afhankelijk van de gasprijs, de temperatuur en je stookgedrag, verdien je de investering dan al in 1 jaar weer terug! In een rijtjeswoning met een muuroppervlak van 60 m² verdien je de investering met elektrische verwarming ook al in slechts 1,5 jaar weer terug!

Het is wel goed om te weten dat er meerdere factoren zijn die de terugverdientijd beïnvloeden, ook factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Dit zijn onder andere het weer (in een strenge winter bespaar je meer gas dan in een zachte winter) en de gasprijs (hoe hoger de gasprijs, des te korter de terugverdientijd). Daarnaast hebben ook jouw stookgedrag, de keuze voor het materiaal en de dikte van je spouw invloed op je besparing.


Type woningSpouwmuuroppervlakGekozen isolatiemateriaalSoort verwarmingGemiddelde terugverdientijd
Vrijstaande woning150 m²Minerale wolElektrisch1 jaar
Minerale wolGas1 jaar
EPSElektrisch2 jaar
EPSStookolie7 jaar
2 onder 1 kap100 m²Minerale wolElektrisch1 jaar
Minerale wolGas5 jaar
EPSElektrisch2 jaar
EPSStookolie7 jaar
Rijtjeswoning60 m²Minerale wolElektrisch1,5 jaar
Minerale wolGas2,5 jaar
EPSElektrisch6,5 jaar
EPSStookolie8 jaar

*Let op: het gaat hier om een gemiddelde terugverdientijd, die per situatie verschilt. Wil jij je spouwmuur laten isoleren en besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

spouwmuurisolatie besparing

Besparen op spouwmuurisolatie? Vergelijk offertes!

Wil jij besparen op je energierekening door spouwmuurisolatie? Niet alleen daalt je energierekening met wel €120,- tot €600,- per jaar, je verhoogt ook nog eens de woningwaarde én je eigen wooncomfort. Op zoek naar een isolatiebedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere offertes van isolatiebedrijven in je regio: neem de tijd om de prijsopgaven goed door te nemen. Vergelijk op basis van prijs en aanbod, en kies daarna voor het bedrijf met de beste prijs. Je bespaart zo tot wel 40% op de totaalkosten!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken