Hoeveel bespaart vloerisolatie?

Vloerisolatie is een goede manier om je woning energiezuiniger te maken. Per vierkante meter geïsoleerde vloer levert de isolatie een besparing van 5 tot 7 m3 gas op. Dat komt neer op een besparing van 10 tot 15% op je gasrekening!

Hoe groot de besparing precies is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het isolatiemateriaal en de isolatiemethode. Op deze pagina lees je alles over de besparing en het rendement van vloerisolatie. Ben je overtuigd van de voordelen van vloerisolatie? Zoek dan niet verder en schakel snel een vakman in.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal offertes van isolatiespecialisten uit je regio, helemaal gratis en zonder verplichtingen. Door deze offertes te vergelijken, vind je snel en gemakkelijk de beste vakman met de laagste prijs. Je weet zeker dat je niet te veel betaalt!Hoe bespaar je met vloerisolatie?

Door de vloer te isoleren, kan je besparen op stookkosten. Hoe groter de vloer, hoe meer er wordt bespaart. Er kan worden uitgegaan van een besparing van 5 tot 7 m³ per vierkante meter geïsoleerde vloer. Er kan worden gekozen om de kruipruimte te isoleren, dan bespaar je 3 m³ gas per vierkante meter. Zo kun je tot 15% besparen op je gasrekening.

Hoeveel is de besparing per m²?

Hoe groter de vloer is die je laat isoleren, hoe meer je bespaart aan stookkosten. Voor vloerisolatie geldt dat je 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter geïsoleerde vloer. Kies je voor bodemisolatie via de kruipruimte? Dan bespaar je 3 m3 gas per vierkante meter vloer. Met vloerisolatie bespaar je al met al tussen de 10% en 15% op je gasrekening.

Vloerisolatie is zo’n goede isolatiemethode omdat er vanuit de grond veel kou omhoog komt. Naast de lagere energierekening zijn er nog meer voordelen. Door de vloerisolatie wordt de temperatuurverdeling in huis gelijkmatiger, waardoor je wooncomfort stijgt. Ook is de vloer minder koud aan je voeten.

Benieuwd naar de exacte kosten van vloerisolatie? Vergelijk gratis offertes!


Besparing vloerisolatie: per jaar

Met vloerisolatie bespaar je tussen de 10% en 15% op je energierekening per jaar. Maar welk bedrag hoort daarbij? Een overzicht van de gemiddelde kosten voor vloerisolatie en besparing per type woning vind je in de onderstaande tabel. Zo kan je heel gemakkelijk de terugverdientijd uitrekenen.

Woon je in een twee-onder-een-kapwoning? Dan kost vloerisolatie gemiddeld €1.650,-. Je jaarlijkse besparing op de stookkosten ligt rond de €190,-. Wat is dan de terugverdientijd? Binnen 9 jaar heb je de investering van de vloerisolatie er al uit!

Voor een vrijstaande woning geldt dat je gemiddeld €2.100,- moet investeren in vloerisolatie. Maar met een jaarlijkse besparing van ongeveer €300,- is de terugverdientijd slechts 7 jaar!


Kosten en besparing vloerisolatie 2024

Type woningOppervlakte vloerGemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing
Appartement45 m²€1.350,-€150,-
Rijtjeshuis50 m²€1.500,-€170,-
2 onder 1 kap55 m²€1.650,-€190,-
Vrijstaande woning70 m²€2.100,-€300,-

* Let op, dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en plaatsing. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.


Waar is de besparing van vloerisolatie van afhankelijk?

Hoeveel bespaart vloerisolatie? De exacte energiebesparing is natuurlijk niet alleen van het geïsoleerde oppervlak afhankelijk. Er zijn meer factoren die meespelen in de totale besparing, zoals de gekozen isolatiemethode. Door slimme keuzes te maken, zorg je dus voor een maximale isolatie van je vloer.

Welke factoren zijn van invloed op de besparing?

 • Isolatiemateriaal: zoals PUR of isolatiekorrels
 • Isolatiemethode
 • Buitentemperatuur en gasprijzen
 • Vloerverwarming

Wil je meer weten over deze factoren? Lees dan snel verder of vraag een specialist uit de buurt om informatie.vloerisolatie besparen

1. Type isolatiemateriaal

De isolerende werking van isolatiematerialen wordt uitgedrukt met de lambda-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmteverlies er per vierkante meter plaatsvindt. Hoe lager de isolatiewaarde dus, hoe beter het materiaal isoleert.Hieronder vind je de meest gebruikte isolatiematerialen met hun isolatiewaarde.

 • PUR-schuim: dit schuim isoleert uitstekend met een isolatiewaarde van 0,023-0,032.
 • Thermokussen: ook wel tonzon vloerisolatie genoemd Hierbij worden met kussen met daarin stilstaande lucht onder de vloer aangebracht. De isolatiewaarde is uitstekend 0,023-0,032.
 • Minerale wol: daarbij moet je denken aan glaswol of steenwol met een isolatiewaarde van -,-23-0,042.
 • EPS parels: deze piepschuim bolletjes hebben een isolatiewaarde van 0,033.


 • Welk materiaal geeft de beste vloerisolatie? De besparing door vloerisolatie is bij tonzon of PUR-schuim het grootst, want die materialen hebben de beste isolatiewaarde.  Op zoek naar vloerisolatie voor de beste prijs?

  Vergelijk offertes en je weet zeker dat je niet te veel betaalt!

  Gratis offertes vergelijken  2. Type vloerisolatie

  Er zijn verschillende methodes voor vloerisolatie:


  • Isolatie onder de vloer: als de kruipruimte hoog genoeg is, brengt de vakman isolatieplaten aan de onderkant van de vloer aan.
  • Isolatie van de kruipruimte: als de kruipruimte niet hoog genoeg is om in te werken wordt deze met isolatiemateriaal gevuld.
  • Isolatie boven de vloer: wanneer je woning een kruipruimte heeft, plaatst de specialist isolatieplaten op de houten- of betonnen ondervloer.  Het is uiteraard ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Welke isolatiemethode levert het meeste op? Bij isolatie onder of boven de vloer krijg je de hoogste besparing van vloerisolatie per m².

  3. Buitentemperatuur en gasprijzen

  Naast de bovenstaande factoren zijn er ook zaken van invloed op je energiebesparing waar je zelf geen invloed op hebt. Dat zijn namelijk de buitentemperaturen en de gasprijzen.

  Je kunt je voorstellen dat de besparing vooral oploopt wanneer de buitentemperaturen lager worden. Dan merk je namelijk het meest dat je woning beter geïsoleerd is.

  Daarnaast zijn de gasprijzen natuurlijk van invloed op je energiebesparing met vloerisolatie. Hoe lager die prijs is, hoe meer je uiteraard bespaart. In 2020 ligt de gemiddelde gasprijs op 81,4 cent per kubieke meter.


  4. Wel of geen vloerverwarming?

  Wanneer je woning al voorzien is van vloerverwarming, denk je bij het isoleren van je woning waarschijnlijk niet direct aan vloerisolatie. De vloer voelt namelijk altijd al warm aan. Toch kan je flink besparen op je energierekening!

  Er is namelijk wel sprake van warmteverlies naar de kruipruimte. Daarom is het verstandig om bij vloerverwarming te kiezen voor vloerisolatie aan de onderkant van de vloer of voor bodemisolatie.

  De jaarlijkse besparing van vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming ligt zelfs nog hoger dan isolatie zonder vloerverwarming. Je bespaart per vierkante meter vloer tussen de 7 en 9 m3 gas!


  Hoe zit het met de terugverdientijd op vloerisolatie?

  Omdat er via de grond veel kou omhoog komt bij een niet-geïsoleerde vloer, is vloerisolatie een zeer effectieve manier om je energierekening te verlagen. Dat zie je ook terug in de terugverdientijd. Vloerisolatie heeft een gemiddelde terugverdientijd die tussen de 7 en 10 jaar ligt!

  Hoe bereken je de terugverdientijd?

  De terugverdientijd reken je uit door de totale investering te delen door de jaarlijkse besparing. In geval van een rijtjeswoning is de terugverdientijd dus €1.500,- gedeeld door €170,- besparing, wat neerkomt op 9 jaar.  Wil je besparen op vloerisolatie laten plaatsen?

  Vergelijk offertes en ga voor de vakman met de beste prijs!

  Gratis offertes vergelijken  Tip: check subsidies en btw-tarief

  Omdat je je woning energiezuiniger maakt, zijn er verschillende regelingen om de investering in vloerisolatie kleiner te maken. Ten eerste betaal je over de arbeidskosten van een vakman het verlaagde btw-tarief van 9%. De materiaalkosten vallen wel onder het reguliere tarief van 21% btw.

  Daarnaast kan je in aanmerking komen voor de ISDE. Voor vloerisolatie krijg je €5,50- per vierkante meter isolatie. Daarvoor moet de vloerisolatie wel een minimale Rc-waarde van 3,5 m² W/K hebben. Je leest meer op onze pagina over subsidies voor isolatie.

  kosten vloerisolatie

  Ook besparen op vloerisolatie aanbrengen? Gratis offertes vergelijken!

  Wil jij je energierekening verlagen door middel van vloerverwarming? Met een vakman ben je verzekerd van top kwaliteit, zodat je de optimale isolatiewaarde behaald.

  Start nu je gratis offerteaanvraag!

  Je ontvangt snel een aantal prijsopgaven van isolatiespecialisten bij jou uit de buurt. Deze service is helemaal gratis en zonder verplichtingen. Door de offertes op prijs en aanbod te vergelijken, zie je snel welke vakman het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je een specialist met een goede prijs vindt!  Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken