Beste spouwmuurisolatie voor jouw situatie

Wil je je woongenot verhogen en je energierekening verlagen door middel van spouwmuurisolatie? Dan heb je keuze uit verschillende isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, EPS-korrels of PUR-schuim.

Op deze pagina lees je alle over de voor- en nadelen van ieder materiaal en daarnaast vind je handige prijsinformatie. Ook vind je informatie over de keuze voor de beste spouwmuurisolatie voor jouw woning. Of ben je op zoek naar een betaalbare vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal gratis prijsopgaven van specialisten uit de buurt, zonder verplichtingen! Door offertes te vergelijken vind je altijd de beste vakman, tegen de laagste prijs.


Welke spouwmuurisolatie is de beste optie?

Wat de beste spouwmuurisolatie is, hangt af van diverse factoren. De grootte van de spouw en de breedte van de voegen heeft invloed op de materiaal keuze. Ook het budget en de isolatiewaarde bepalen welke spouwmuurisolatie het beste is voor jouw woning. Daarnaast kan ook het milieu bijdragen aan uw keuze. Voor bestaande woningen en nieuwbouw woningen zijn andere soorten spouwmuurisolatie het meest passend. De soorten isolatie zijn: glaswol, steenwol, EPS en PUR schuim.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

    Wanneer je je spouwmuren laat na-isoleren, wil je daar natuurlijk het beste materiaal voor gebruiken met de beste isolatiewaarde. Toch is het niet alleen de isolatiewaarde van het materiaal dat bepaalt welke keuze het beste voor jouw situatie is. Ook de spouw zelf is van invloed op die keuze.

    Van welke factoren is de keuze voor de beste spouwisolatie afhankelijk?

  • De dikte van de spouwmuur
  • De breedte van de voegen van de buitenmuur
  • Je beschikbare budget
  • De gewenste isolatiewaarde
  • De milieuvriendelijkheid

Hieronder lees je meer over de isolatiewaarden van de verschillende materialen!

Weet je niet zeker of je een spouwmuur hebt? Lees dan op de pagina: Heb ik een spouwmuur? Hoe je een spouwmuur herkent.

de beste spouwmuurisolatie

De beste spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

Welk isolatiemateriaal isoleert het beste? Dat kan je zien aan de isolatiewaarde, de lambawaarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald product geleidt. Voor isolatiematerialen is het belangrijk dat deze zo min mogelijk warmte geleiden, want dat zou warmteverlies in je woning betekenen. Er geldt dus: hoe lager de isolatiewaarde van een materiaal, hoe beter het isoleert.

Wat zijn de isolatiewaardes van spouwmuurisolatie?

In de volgende tabel vind je de isolatiewaardes van de meest gebruikte spouwmuurisolatiematerialen. Glas- en steenwol hebben bijvoorbeeld een vergelijkbare isolatiewaarde. Als je gaat voor de beste spouwmuurisolatie, zijn PUR of parels de beste keuze voor jou. Dit materiaal heeft met 0,023 – 0,028 W/mK namelijk de laagste isolatiewaarde, en isoleert dus het best. Op deze pagina lees je meer over soorten spouwmuurisolatie.

SpouwmuurisolatieIsolatiewaarde*
Glaswol0,035 W/mK
Steenwol0,035 – 0,040 W/mK
Polystyreen korrels0,034 W/mK
PUR-schuim0,023 – 0,028 W/mK

*Let op: het gaat hierbij om de lambda waarde van het materiaal. Deze geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleid. Hierbij geldt: hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.Wil je de beste spouwmuurisolatie tegen de laagste prijs?

Vergelijk offertes en ga voor het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenBeste isolatiemateriaal op basis van prijs-kwaliteitverhouding

Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan moet je naast de isolatiewaarde natuurlijk ook de prijzen van de verschillende materialen weten. De gemiddelde prijzen van de verschillende isolatiematerialen vind je in de volgende prijstabel. Zo zie je dat de materialen met een lagere isolatiewaarde, en dus een betere isolerende werking, ook een hogere aanschafprijs hebben. PUR-schuim heeft een uitstekende isolatiewaarde, maar is daardoor ook wat duurder in aanschaf. Je betaalt dan ongeveer €25,- tot €30,- per m². Glaswol is goedkoper met een gemiddelde prijs van €15,- tot €20,- m², maar isoleert wel minder goed dan PUR.

Waar moet je rekening mee houden?

Goedkoop isolatiemateriaal heeft niet altijd de beste prijs-kwaliteitverhouding. Kijk daarom niet alleen naar de kostprijs van de materialen, maar ook naar de terugverdientijd. Bovendien is het mogelijk om de hogere isolatiewaarde van glaswol te compenseren door een dikkere laag aan te lagen brengen. Het is dus altijd verstandig om bij een vakman informatie en deskundig advies in te winnen.

Meer lezen over de kosten spouwmuurisolatie? Op deze pagina vind je een handig overzicht.

SpouwmuurisolatieGemiddelde kostprijs per m²*
Glaswol€15,- tot €20,-
Steenwol€15,- tot €20,-
Polystyreen korrels€20,- tot €25,-
PUR-schuim€25,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per bedrijf verschillen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan!

Meest milieuvriendelijke spouwmuurisolatie

Naast isolatiewaarde en het prijskaartje kan het milieu ook een factor zijn in het bepalen van de beste spouwmuurisolatie. Je wilt natuurlijk je steentje bijdragen aan een betere leefomgeving.

Wat is, ecologisch gezien, de beste spouwisolatie?

De isolatiematerialen EPS-parels en glaswolvlokken zijn de beste keuze als je het ecologische aspect meeneemt. Deze materialen zijn namelijk opgebouwd uit milieuvriendelijke en/of gerecyclede componenten. Daarnaast zijn ze volledig recylcleerbaar, waarmee ze ook een duurzame keuze zijn. Naast deze materialen is het bij nieuwbouw tegenwoordig ook mogelijk om met platen van kurk te isoleren. Dit is ook een milieuvriendelijke keuze.

beste spouwmuurisolatie bestaande woning

Beste spouwmuurisolatie voor een bestaande woning

Als je woning spouwmuren heeft, is het mogelijk om deze te laten na-isoleren. Dat is mogelijk als de spouw nog niet geïsoleerd is, maar ook ter vervanging van bestaande spouwmuurisolatie. Welke materialen worden dan het meest gebruikt? Dat zijn glas- of steenwol, EPS-parels of PUR-schuim.

Het voordeel van deze materialen is dat ze in een bestaande spouw gespoten kunnen worden. De vakman hoeft geen breekwerk uit te voeren, maar boort kleine gaten in de buitengevel om door naar binnen te spuiten.

De beste spouwmuurisolatie voor een bestaande woning is afhankelijk van je budget en van de spouw. Deze moet bijvoorbeeld voor glaswol breed genoeg zijn. In de meeste gevallen is PUR of EPS parel de beste keuze.

Beste spouwmuurisolatie voor een nieuwbouw huis

Voor nieuwbouwwoningen zijn er verschillende opties als isolatiemateriaal van de spouwmuren. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van isolatieplaten en isolatiefolies. De platen zorgen voor een goede isolatie van je woning en de folie doet daar nog een schepje bovenop. Daarnaast wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van stralingsreflecterende isolatie. Deze zorgt ervoor dat warmte wordt gereflecteerd naar plaatsen waar het nodig is, in plaats van alleen het warmteverlies te vertragen.

Wat is de beste spouwmuurisolatie voor nieuwbouw?

Het beste materiaal is een combinatie van isolatieplaten van PUR en folie met stralingsreflecterende isolatie. Daarbij geldt ook: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter er wordt geïsoleerd.Wil je het beste spouwmuurisolatie bedrijf vinden?

Maak gebruik van onze offerteservice en vind de vakman met de beste deal!

Gratis offertes vergelijkenFactoren die de keuze voor spouwmuurisolatie beïnvloeden

Hierboven heb je kunnen lezen welke keuzes van invloed zijn op de beste spouwmuurisolatie voor jouw. Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, of draag je liever je steentje bij aan een beter milieu? Daarnaast is ook je woning zelf van invloed op de beste keuze. Er zijn zes verschillende factoren van invloed op jouw keuze voor het beste materiaal voor spouwmuurisolatie. Lees verder of vraag advies aan een vakman uit de buurt! Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.1. Dikte spouwmuur

Ten eerste is de dikte van de spouwmuur van invloed op de keuze voor het beste isolatiemateriaal. Voor glaswol is bijvoorbeeld een bredere spouw nodig dan voor EPS-korrel of PUR-schuim. Deze laatste twee isolatiematerialen hebben namelijk een betere isolatiewaarde, waardoor een minder dikke laag nodig is.

Op de bouwtekeningen van je woning kan je zien hoe breed de spouw is. Daarnaast is het ook mogelijk om dit door een vakman te laten vaststellen. Die voert dan een endoscopisch onderzoek uit.

2. Type voeg

Wanneer het gaat om het isoleren van de spouwmuur van een bestaande woning, is ook de grootte van de voegen van belang voor de keuze van het isolatiemateriaal. Voor de meeste materialen is een gat met een diameter van 16 millimeter nodig. Dat betekent dus dat de voeg ook zo breed moet zijn.

Bij glaswol is echter een groter gat nodig, met een doorsnee van 18 millimeter. Bij een gevel met doorsnee voegen is daarom glaswol niet altijd mogelijk.

3. Budget

Natuurlijk is ook het prijskaartje niet onbelangrijk. De prijzen van de verschillende isolatiematerialen lijken misschien niet veel te verschillen, maar als we uitgaan van een gemiddelde gevel van 100 m², lopen die verschillen aardig op.

Glas- en steenwol zijn de meest budgetvriendelijke keuze, met een gemiddelde prijs van €15,- tot €20,-. Heb je meer te besteden? Dan kan je ook kiezen voor EPS of PUR als isolatiemateriaal. Daarmee behaal je de beste isolatiewaarde voor je woning. EPS kost gemiddeld €20,- tot €25,- per m² en PUR €25,- tot €30,- per m².

beste spouwmuurisolatie nieuwbouw

4. Duurzaamheid

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderwerp, ook bij het kiezen van isolatiemateriaal. Welk materiaal kies je dan?

Het is een persoonlijke keuze of je duurzaamheid ook belangrijk vindt in het kiezen van de beste spouwmuurisolatie. EPS-korrels en glaswol zijn niet alleen gemaakt uit natuurlijke componenten, maar ook volledig recycleerbaar. Dat maakt deze materialen de duurzame keuze.

5. Mate van hinder bij het plaatsen

Naast alle bouwkundige aspecten van je woning en je persoonlijke keuzes is ook het gemak van het plaatsen iets om mee te nemen in je overwegingen voor de beste spouwisolatie. Glas- en steenwol is bijvoorbeeld een materiaal dat veel jeuk en irritatie kan veroorzaken. Kies je voor PUR-schuim? Dan moet je er rekening mee houden dat er (tijdelijk) schadelijke stoffen vrijkomen. EPS-parels veroorzaken geen hinder.

Wanneer je een vakman inschakelt voor het aanbrengen van de isolatie, hoef je je over deze hinder geen zorgen te maken.

6. Eigen wensen

Als laatste zijn een aantal eigen keuze van invloed op de beste spouwmuurisolatie voor jou. Wat vind je zelf belangrijk bij spouwmuurisolatie?

Het is maar net wat je wilt: een zo hoog mogelijke besparen, of juist de snelste terugverdientijd of ga je voor het materiaal dat het beste voor het milieu is?

Het is altijd verstandig om de hulp van een vakman in te schakelen bij het kiezen van de beste spouwmuurisolatie voor jou. Een specialist heeft namelijk ervaring met alle materialen en berekent snel de isolatiewaarde voor je.

beste spouwisolatie

Spouwmuurisolatie tegen de beste prijs?

Er zijn veel factoren van invloed op de keuze voor de beste spouwmuurisolatie van jouw woning. Ga je voor de laagste prijs? Of wil je het meest ecologische materiaal? Is de spouw wel breed genoeg voor glaswol? Wat je overwegingen ook zijn: je wilt natuurlijk nooit te veel betalen voor het isoleren van jouw spouwmuren. Maak daarom gebruik van onze offerteservice om de prijzen van materiaalsoorten te vergelijken!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken op prijs en aanbod zie je niet alleen welke vakman de beste is, ook krijg je inzicht in de prijzen van spouwmuurisolatie in jouw regio. Zo krijg je altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken