Binnenmuur isoleren

Heb je soms het gevoel dat je maar blijft stoken en dat je energierekening steeds hoger wordt, maar je huis niet warmer? Dan kan het zijn dat je veel warmte verliest doordat je muren niet goed geïsoleerd zijn. Door je binnenmuur te voorzien van isolatie zorg je ervoor dat je geen warmte meer verliest en je huis efficiënter verwarmd wordt. Dit merk je aan je energierekening en zo bespaar je enorm op de kosten.

De muren van je huis kun je isoleren aan de buiten- of aan de binnenkant. De prijzen om de binnenmuur via de binnenkant te isoleren ligt vaak een stuk lager dan via de buitenkant. Ga nu naar de offertepagina en vraag vrijblijvende en gratis offertes aan. Vergelijk de offertes en bespaar direct op de kosten.Waarom kiezen voor binnenmuurisolatie?

De muren van je huis kun je isoleren via de binnenkant of aan de buitenkant door spouwmuur- of buitengevelisolatie. Het is echter niet altijd mogelijk om isolatie aan de buitengevel of in de spouw aan te brengen. In dat geval is binnenmuurisolatie een goed alternatief. De prijzen voor deze methode liggen ook lager dan bij buitengevelisolatie. Het verschil kan oplopen tot wel €3.000,-. Je garage en schuur kun je ook via de binnenmuur eenvoudig isoleren. Zelfs met enkelsteens muren zijn er veel mogelijkheden voor binnenmuurisolatie. Je huis blijft langer warm en je energieverbruik komt veel lager te liggen.

Prijstabel: binnenmuurisolatie

Type woningOppervlakte muur in m²Gemiddelde prijs binnenmuur isoleren*
Appartement30 m²€2.700,- tot €3.300,-
Rijtjeshuis60 m²€5.600,- tot €6.500,-
2 onder 1 kap100 m²€9.050,- tot €11.050,-
Vrijstaande woning150 m²€15.050,- tot €16.050,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten.

Gemiddelde prijzen

De gemiddelde prijzen voor de isolatie van de binnenmuur zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van je woning. Een appartement kost ongeveer €2.700,- tot €3.300,-. Voor een rijtjeswoning moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €6.000,- en voor een 2 onder 1 kap woning €10.000,-.

Naast de grootte van de woning zijn ook de keuze voor het isolatiemateriaal voor de binnenmuur en de gewenste afwerking belangrijk voor de prijs. Voor het isoleren van je woning is het in sommige gevallen ook mogelijk om subsidie aan te vragen. Dit kan vaak als je aangesloten bent bij een Vereniging van Eigenaren. Daarnaast hebben een aantal gemeenten ook lokale subsidiepotjes waar je aanvraagt op kunt doen. Je leest hier meer over de mogelijke subsidies. Direct inzichtelijk hebben welke subsidies er gelden? Doe dan de subsidiecheck.
binnenmuur isoleren met voorzetwand

Isoleren met een voorzetwand

Door het plaatsen van voorzetwanden voor de binnenmuur maak je een nieuwe muur. Er wordt een frame van hout of metaal opgebouwd en hierin wordt isolatiemateriaal geplaatst. Op het frame wordt de voorzetwand geplaatst. Dit moet nauwkeurig gebeuren, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn plekken waarbij het isolatiemateriaal niet goed aansluit, via deze plekken verlies je dan alsnog veel warmte. Voordeel van het plaatsen van voorzetwanden voor je binnenmuur is dat je een heel mooi en glad resultaat krijgt. Als je muur een opknapbeurt nodig hadden, dan is dit ideaal. Nadeel is dat je ruimte verliest in je woning, omdat de wanden naar voren komen. Daarnaast moeten alle stopcontacten en lichtknoppen opnieuw aangelegd worden.


binnenmuurisolatie met ytong blokken

Isoleren met Ytong-blokken

Een andere mogelijkheid is om de binnenmuur te isoleren met Ytong-blokken. Deze isolatieplaten zijn gemaakt van cellenbeton en worden veel gebruikt voor binnenmuurisolatie. De meest geschikte soort zijn de Ytong Multipor isolatieplaten. Deze zijn gemaakt van cellenbeton met heel veel lucht. Hierdoor zijn ze heel licht en hebben ze een hoge isolatiewaarde. Naast de isolerende kwaliteiten is Multipor ook brandwerend, duurzaam en kun je ze direct na plaatsen afwerken. Voordat je dergelijke isolatieplaten laat plaatsen is het van belang om eventuele problemen met vocht op te lossen. Daarnaast moeten alle wanden al vlak zijn gemaakt. Ook hier komen de wanden iets naar voren, maar wel minder diep dan met het plaatsen van voorzetwanden.
Isoleren met isolatieplaten

De meest voorkomende manier om binnenmuurisolatie aan te brengen is met isolatieplaten. Naast platen gemaakt van Ytong, worden ze ook vaak gemaakt van PIR of PUR. PIR en PUR hebben erg goede thermische kwaliteiten en zijn heel dun, waardoor de wand niet ver naar voren geplaatst hoeft te worden. Daarnaast zijn ze brandveilig. Kunststofplaten gemaakt van XPS en EPS zijn ook heel geschikt, maar ze zijn minder vriendelijk voor het milieu door het productieproces. Voordeel is dat ze gemakkelijk te verwerken zijn en een goede isolatiewaarde hebben. Glas- en steenwol worden ook veel gebruikt en hebben als voordeel dat ze snel op maat gesneden kunnen worden.

Pas op voor vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen je veel problemen geven in je huis. Niet alleen veroorzaakt het vochtplekken en schimmel op de muur, maar het is ook schadelijk voor je gezondheid. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van vochtproblemen in je huis, zoals optrekkend vocht en slechte ventilatie. Voordat je kunt beginnen aan het isoleren van je binnenmuur, moeten de muur helemaal droog zijn en alle problemen met vocht moeten opgelost zijn. Zijn de problemen niet opgelost voordat er isolatiemateriaal aangebracht wordt, dan kan het vocht nergens heen en ontstaan er nog meer problemen. Een goede binnenmuurisolatie in combinatie met voldoende ventilatie kan latere problemen voorkomen.
binnenmuur isoleren geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Heb je veel last van geluid van buiten zoals treinen, je buren of omgevingsgeluid? Dan kan het interessant zijn om je muren te isoleren met geluidsisolatie. Er zijn hier verschillende oplossingen voor. Tegen de muur worden isolatieplaten met een hoge densiteit geplaatst in een frame, die de trillingen van het geluid tegengaan. Daarna kun je weer voorzetwanden tegen frame bevestigen, zodat alles netjes is afgewerkt. Het geluid wordt nu gedempt door de geluidsisolatie en de overlast van het geluid wordt sterk verminderd. Belangrijk is dat het frame waarin de binnenmuurisolatie en de voorzetwanden worden geplaatst, niet rechtsstreek op de oude muur bevestigd worden. Anders kan het geluid nog via het hout of het metaal van het frame verplaatst worden.


schuur of garage isoleren

Schuur of garage isoleren

Veel schuren en garages zijn opgebouwd uit enkelsteens muren. Vaak zorgt dit voor vocht in huis en gaat er heel veel warme verloren via deze muren. Voor het aanbrengen van isolatie op enkelsteens muren aan de buitenkant moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente, omdat je het uiterlijk van je huis verandert. Daarnaast zijn de prijzen van deze manier van isoleren van de binnenmuur vaak erg hoog. Een vergunning aanvragen is niet nodig als je de binnenmuur aan de binnenkant laat isoleren. Er worden eerst isolatieplaten tegen de wand geplaatst en daarna wordt er een nieuwe wand voorgezet. Dit kan door voorzetwanden te gebruiken, maar ook door Ytong-blokken. De schuur en garage kun je daarna beter gebruiken en er gaat geen warmte meer verloren.Zelf aanbrengen of uitbesteden?

Bij het isoleren van de binnenmuur moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo moet je eerst onderzoeken of er koudebruggen zijn, of er problemen zijn met vocht en welke methode en materiaal er het meest geschikt is voor jouw huis. Daarnaast is het isoleren van je binnenmuur een arbeidsintensieve klus. Door het uit te besteden aan een vakman weet je zeker dat het goed gebeurt, dat alles opgelost wordt en dat je huis perfect afgeleverd wordt. Daarnaast hoef je je niet druk te maken om de rommel, want alles wordt netjes opgeruimd. Bij ons krijg je de beste prijzen voor de isolatie van je binnenmuur.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je ook graag besparen op de kosten voor de isolatie van je binnenmuur? Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via de offertepagina. Wij hebben een uitgebreid netwerk van vakmannen op het gebied van binnenmuurisolatie en zij kunnen je een vrijblijvende en gratis offerte met scherpe prijs sturen. Je kunt de offertes rustig met elkaar vergelijk en de specialist kiezen die het beste bij je past. Door de offertes van meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken, weet je zeker dat je de beste prijs krijgt voor de isolatie van je binnenmuur.

Gratis offertes aanvragenGratis offertes vergelijken