Binnenmuur isoleren

Laat je binnenmuur isoleren voor een betere warmte- en geluidsisolatie! Dankzij de besparing op je energiekosten verdien je de investering in binnenmuurisolatie vanzelf weer terug. Bovendien is het isoleren van de binnenmuur één van de meest goedkope isolatiemethoden!

Start gratis offerteaanvraag!

Het vergelijken van offertes is gratis en zonder verplichtingen. Op deze pagina lees je meer over het isoleren van de binnenmuur. Je leest wat de voordelen van binnenmuurisolatie zijn en op welke manieren je de muur kan isoleren aan de binnenkant. Ook krijg je natuurlijk een indicatie van de kosten en lees je hoe je bespaart op het isoleren van de binnenmuur van binnenuit!Waarom kiezen voor binnenmuurisolatie?

Wil jij de isolatie van je huis verbeteren, maar is spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie geen mogelijkheid? Dan is het slim om je binnenmuur te isoleren! Bij binnenmuurisolatie plaats je isolatiemateriaal tegen de binnenkant van je muur. Dit werk je af met een voorzetwand. De leefruimte in huis verkleint hierdoor een klein stukje, maar dat weegt vaak niet op tegen de voordelen van het isoleren van de binnenmuur!

Je profiteert van extra isolatie, zowel op het gebied van warmte als van geluid. Bovendien is het veel goedkoper om de muur te isoleren aan de binnenkant, dan vanaf de buitenkant!
binnenmuurisolatie

Wat kost het isoleren van een binnenmuur?

Wat kost het om de binnenmuur van binnenuit te isoleren? Stel: je woont in een appartement en hebt een muur van ongeveer 30 m². De kosten voor het isoleren van de binnenmuur, liggen dan rond de €2.700,- tot €3.300,-.

Woon je in een rijtjeshuis met een muur van ongeveer 60 m²? Dan laat je de binnenmuur isoleren met een voorzetwand van gemiddeld €5.600,- tot €6.500,-. Binnenmuurisolatie bij een vrijstaande woning is iets duurder. Voor het isoleren van een binnenmuur van binnenuit betaal je gemiddeld €15.050,- tot €16.050,-. Dit zijn kosten inclusief de montagekosten.

Voor de exacte kosten kunt u altijd gratis offertes vergelijken!.


Prijzen binnenmuurisolatie 2024

Type woningOppervlakte muurPrijs binnenmuurisolatie*
Appartement30 m²€2.700,- tot €3.300,-
Rijtjeshuis60 m²€5.600,- tot €6.500,-
2 onder 1 kap100 m²€9.050,- tot €11.050,-
Vrijstaande woning150 m²€15.050,- tot €16.050,-

Let op: dit zijn prijsvoorbeelden inclusief btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen!

Besparen met binnenmuurisolatie

Wil jij je binnenmuur isoleren met pir of een ander isolatiemateriaal? Dit levert een mooie besparing op! Je bespaart met binnenmuurisolatie met een warmteweerstand van 2,5 m²K/W ongeveer 9,5 m³ gas per vierkante meter per jaar. Dat is elk jaar ongeveer een besparing van €7,50 euro per vierkante meter!

Dankzij deze besparing verdient de investering in het isoleren van je binnenmuur zichzelf na verloop van tijd weer terug, ook al is de terugverdientijd iets langer dan bij spouwmuurisolatie. Dankzij het verlaagde btw-tarief van 9% op isolatiewerkzaamheden, is deze terugverdientijd nog korter!Binnenmuur isoleren?

Vergelijk gratis offertes en kies de isolatie specialist met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenWat zijn de voor- en nadelen van binnenmuurisolatie

Je muur isoleren via de binnenkant is een relatief goedkope manier om de gevel te isoleren. Je profiteert van een goede warmte-isolatie, waardoor je energiekosten dalen. Bovendien zorgt het isoleren van de binnenmuur voor een betere geluidsisolatie, wat het wooncomfort flink doet stijgen!

Heeft binnenmuurisolatie ook nadelen?

Het grootste nadeel van het isoleren van de binnenmuur, is dat het de leefruimte iets verkleint. Een binnenmuur isoleren met een voorzetwand is daarom vooral een goed idee bij woningen met voldoende leefruimte. Daarnaast is de energiebesparing iets minder groot dan isoleren aan de buitenkant. Tot slot moet je alert zijn op een goede ventilatie, om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe binnenmuur isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je muur van binnen te isoleren: met pir, met een voorzetwand of met gyproc of Ytong-blokken. Welk materiaal de beste keuze is, is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Zo is het voordeel van het isoleren van de binnenmuur met pir, dat dit materiaal juist een goede warmteweerstand heeft. Hierdoor hoef je pir minder dik aan te brengen op de binnenmuur. Hierdoor hoef je natuurlijk minder leefruimte in te leveren.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een afwerking met Ytong-blokken, in plaats van een simpele voorzetwand. De blokken zijn een stuk sterker dan andere voorzetwandjes. Hieronder lees je meer over de verschillende manieren om je muur te isoleren aan de binnenkant.


binnenmuur isoleren garage

Binnenmuur isoleren met voorzetwand

Eén van de populairste opties, is bet isoleren van de binnenmuur met een voorzetwand. Dit is een goede optie als je de muren niet meer mooi vindt en deze wilt camoufleren. Beschadigingen of verkleuringen werk je zo netjes weg terwijl je tegelijkertijd profiteert van een betere isolatie! Dat wil jij toch ook?

Met behulp van houten of stalen balken maakt de vakman een frame voor de voorzetwand. Hierachter plaatst hij het isolatiemateriaal, de voorkant werkt hij af met gips- of gyprocplaten. Deze kun je zelf naar wens schilderen, behangen of stucen.

Binnenmuur isoleren met pir

Pir-isolatieplaten zijn populair om de binnenmuur mee af te werken, omdat dit dunne isolatie voor de binnenmuur is. Dankzij de isolatieplaten tegen de binnenmuur hoef je minimale ruimte in te leveren voor de binnenmuurisolatie. Het voordeel van het isoleren van de binnenmuur met pir-platen is dat je deze vaak rechtstreeks tegen de muur aan kunt plaatsen.


Let op! Zorg wel dat je voldoende ventileert om vochtproblemen te voorkomen. Bij pir-isolatieplaten gaat het vaak om een dampdicht systeem. Dit zorgt voor een betere isolatie, maar goede ventilatie is hierbij extra belangrijk.

Isoleren met Ytong-blokken

Naast het bouwen van een losse voorzetwand, is het ook mogelijk te isoleren met behulp van Ytong-blokken. Dit zijn blokken van cellenbeton. Deze blokken hebben van zichzelf een uitstekende isolerende functie. Ideaal voor het isoleren van de binnenmuur dus, omdat je niet apart nog isolatiemateriaal hoeft aan te brengen. Het nadeel van de Ytong-blokken, is dat deze behoorlijk groot zijn. Je levert dus meer van je leefruimte in met een voorzetwand van Ytong-blokken.

Binnenmuur isoleren met gyproc

Een alternatief is de binnenmuur isoleren met gyproc platen. Gyproc biedt platen met ingebouwde isolatie. Je hebt hierbij dus geen ander isolatiemateriaal meer nodig. De vakman voert eerst eventuele herstelwerkzaamheden uit, zodat je zeker weet dat de gyproc goed op de binnenmuur blijft zitten. Daarna bevestigt hij de platen rechtstreeks op de muur. In de meeste gevallen bevat de plaat direct een dampscherm, waardoor je deze ook niet meer hoeft toe te voegen.

Binnenmuur isoleren met kurk

Tot slot is het mogelijk de binnenmuur te isoleren met kurk. Kurk is een natuurlijk materiaal, en daarom een duurzame keuze. Het voelt van nature warm aan en is heel sterk. Omdat kurk ook heel goed bestand is tegen vocht wordt het veel gebruikt voor de isolatie van muren, plafonds en zelfs badkamers en keukens! Kurk wordt geleverd in zowel platen als korrels. Bij muurisolatie is het verstandig om platen van kurk tegen de binnenmuur af te brengen. Werk dit daarna zelf nog af met een voorzetwand of gipsplaten.Vakman inschakelen?

Vind een expert bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijkenAandachtspunten bij binnenmuur isoleren

Ga jij je binnenmuur isoleren met pur platen of andere isolatie? Dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Kies je voor een dampdicht systeem dan profiteer je van een betere isolatie. Maar dit houdt ook in dat de kans op vochtproblemen iets groter is. Het is dus belangrijk om voldoende te ventileren.

Een tweede aandachtpunt is het gebruik van een dampscherm. Hiermee voorkom je dat vocht van binnen in het materiaal trekt. Bij sommige materialen is er standaard een dampscherm toegevoegd, zodat je deze niet zelf nog hoeft te plaatsen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld pir of pur platen.

Pas op voor vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen je veel problemen geven in je huis. Niet alleen veroorzaakt het vochtplekken en schimmel op de muur, maar het is ook schadelijk voor je gezondheid. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van vochtproblemen in je huis, zoals optrekkend vocht en slechte ventilatie.

Voordat de vakman begint met het isoleren van je binnenmuur, moeten de muur helemaal droog zijn en alle problemen met vocht moeten opgelost zijn. Zijn de problemen niet opgelost voordat er isolatiemateriaal aangebracht wordt, dan kan het vocht nergens heen en ontstaan er nog meer problemen. Een goede binnenmuurisolatie in combinatie met voldoende ventilatie kan latere problemen voorkomen. Een dampscherm zorgt er bovendien voor dat condensatievocht het materiaal niet aantast.

Schuur of garage isoleren

Veel schuren en garages zijn opgebouwd uit enkelsteens muren. Vaak zorgt dit voor vocht in huis en gaat er heel veel warme verloren via deze muren. Voor het aanbrengen van isolatie op enkelsteens muren aan de buitenkant moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente, omdat je het uiterlijk van je huis verandert. Daarnaast zijn de prijzen van deze isolatietechniek vaak erg hoog.

Een vergunning aanvragen is niet nodig als je de garagemuur via de binnenzijde laat isoleren. Het is daarom verstandig om een enkelsteens muur te isoleren aan de binnenkant. Er worden eerst isolatieplaten tegen de wand geplaatst en daarna wordt er een nieuwe wand voorgezet. Dit kan door voorzetwanden te gebruiken, maar ook door Ytong-blokken. De schuur en garage kun je daarna beter gebruiken en er gaat geen warmte meer verloren.

Krijg ik subsidie op het isoleren van de binnenmuur?

Sinds 2019 is het weer mogelijk om een subsidie aan te vragen voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de minimale Rd-waarde van 3,5 m²K/w. Op de pagina isolatie subsidie in 2024 lees je alles over verschillende subsidies.

Zelf isoleren of uitbesteden?

Bij het isoleren van de binnenmuur moet je rekening houden met een aantal zaken. Voor het isoleren van de binnenmuur moet je controleren of er een koudebrug is, of er problemen zijn met vocht en welke methode en materiaal er het meest geschikt is voor jouw huis. Daarnaast is het isoleren van je binnenmuur een arbeidsintensieve klus. Door het uit te besteden aan een vakman weet je zeker dat het goed gebeurt, dat alles opgelost wordt en dat je huis perfect afgeleverd wordt. Daarnaast hoef je je niet druk te maken om de rommel, want alles wordt netjes opgeruimd.

Alternatieven voor binnenmuur isoleren

Naast binnenmuurisolatie is het natuurlijk ook mogelijk om je huis op andere manieren te isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden, welke isolatiemethode het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Zo behaal je met dakisolatie een optimale besparing en verhoog je met vloerisolatie juist je wooncomfort maximaal. Weet je niet zeker welke vorm van isolatie het beste bij je past? Twijfel dan niet om de hulp van een vakman in te schakelen. Hij geeft je een professioneel en persoonlijk advies.

Een aantal alternatieven voor binnenmuurisolatie zijn:

  • Isolatie van de buitenmuur
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Kelderisolatie

muur isoleren binnenkant

Binnenmuur isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij je binnenmuur isoleren? Door de muur te isoleren tegen het geluid van de buren verhoog jij je woongenot enorm. Bovendien zorg je met binnenmuurisolatie voor een lagere energierekening dus verdien je de investering na verloop van tijd weer terug!

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de prijzen van verschillende isolatie experts bij jou in de buurt. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Dat wil jij toch ook? Deze offerteservice is gratis en bovendien vrijblijvend. Dat betekent dat je nergens aan vast zit! Start daarom vandaag nog jouw gratis offerteaanvraag!Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken