Buitenmuur isoleren

Is jouw huis ’s winters fris en blijft je energierekening stijgen? Laat dan je buitenmuur isoleren! Dankzij buitengevelisolatie daalt je energierekening en stijgt je wooncomfort. Het blijft met buitenmuurisolatie namen binnen een stuk warmer en aangenamer! Een groot voordeel van het isoleren van de buitenmuur, is dat je ook de uitstraling van je buitengevel opknapt. Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen. Op deze pagina lees je meer over de manier waarop je de isolatie van een buitenmuur zonder spouw kunt verbeteren: met buitenmuurisolatie. Je krijgt informatie over de kosten, de besparing en leest hoe de buitenmuur geïsoleerd wordt. Ook lees je waar je bij het isoleren van de buitenmuur aan de buitenzijde op moet letten.Waarom kiezen voor buitenmuurisolatie?

Wanneer de buitenmuur van je woning niet goed geïsoleerd is verlies je veel warmte. Je moet de verwarming veel hoger zetten om je huis goed te verwarmen. Om dit te voorkomen, kun je je buitenmuur laten isoleren. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijk warm huis, maar je merkt het ook direct in de rekening voor energie en gas. Met een goede buitengevelisolatie kun je namelijk jaarlijks tot ruim €1.400,- besparen in een groot, vrijstaand huis. Kies voor buitenmuurisolatie als spouwmuurisolatie geen optie is. Of als de uitstraling van je gevelmuur flink verouderd is: met het isoleren van de buitenmuur krijgt je woning een vernieuwde uitstraling!
buitenmuurisolatie

Wat kost een buitenmuur isoleren?

Benieuwd naar de prijs voor buitenmuur isolatie? Voor buitengevelisolatie bij een appartement liggen de kosten ongeveer rond de €3.600,- tot €4.300,-. Dit is gebaseerd op een oppervlak van ongeveer 30m². Hierdoor betaal je voor het isoleren van de buitenmuur een gemiddelde prijs van €120,- tot €145,- per m².

Bij een vrijstaande woning met een buitenmuur van 150 m² liggen de kosten gemiddeld rond de €18.050,- tot €22.050,-. Heb je een 2-onder-1-kap of hoekwoning? Deze huizen hebben doorgaans een oppervlak van ongeveer 100 vierkante meter. De totaalprijs ligt in dat geval rond de €12.050,- tot €14.050,-.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Buitenmuurisolatie prijs 2024

Type woningOppervlakte muurPrijs buitenmuurisolatie*
Appartement30 m²€3.600,- tot €4.300,-
Rijtjeshuis60 m²€8.400,- tot €9.300,-
2 onder 1 kap100 m²€12.050,- tot €14.050,-
Vrijstaande woning150 m²€18.050,- tot €22.050,-

* Let op: dit zijn prijsvoorbeelden inclusief btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen!


Welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

Er zijn verschillende factoren die de totaalprijs beïnvloeden. Allereerst speelt natuurlijk het uurtarief van de isolatie expert een rol. Deze verschilt enorm per isolatiebedrijf, daarom is het altijd slim om meerdere prijzen met elkaar te vergelijken.

Een tweede factor is het totaal oppervlak van de muur, het gekozen isolatiemateriaal en de afwerking. Zo zijn luxe gevelisolatieplaten duurder dan bijvoorbeeld minerale wol. Wil je de buitenmuur na het isoleren afwerken met steenstrips dan ben je duurder uit dan wanneer je de buitenmuur na het isoleren laat stucen. Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je gelukkig van een verlaagd btw-tarief over de arbeidskosten. Over de materiaalkosten betaal je wel gewoon 21% btw.Besparen op de kosten van buitengevelisolatie?

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijkenHoe hoog is de besparing met buitenmuurisolatie?

Als jij je buitenmuur laat isoleren, dan bespaar je jaarlijks op je energierekening. Maar hoeveel eigenlijk? De besparing voor buitengevelisolatie loopt op tot ongeveer €850,- per jaar. Heb jij ongeveer €8.500,- geïnvesteerd in het isoleren van de buitenmuur? Dan verdien je de investering in ongeveer 10 jaar weer terug.

De voor- en nadelen van buitenmuurisolatie

Buitengevelisolatie heeft grote voordelen. Zo profiteer je natuurlijk van een optimale isolatie en een lagere energierekening. Bovendien zorgt het isoleren van de buitenmuur voor een prachtige uitstraling van je buitengevel. Beschadigingen zijn gemakkelijk te verbloemen dankzij buitenmuurisolatie. Bovendien is er totaal geen breekwerk nodig omdat de materialen rechtstreeks tegen de buitengevel geplaatst worden.

Heeft het isoleren van de buitenmuur ook nadelen?

Een nadeel van buitengevelisolatie is dat deze methode van isolatie relatief duur is. De meeste mensen kiezen daarom pas voor buitengevelisolatie op het moment dat spouwmuurisolatie geen optie is. Of als zij toch al van plan waren de gevelmuur opnieuw te bekleden. Daar staat natuurlijk tegenover dat je profiteert van een hoge energiebesparing!

Welke isolatiemateriaal is geschikt?

Je hebt bij het isoleren van de buitenmuur de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Welk materiaal de beste keuze is, is afhankelijk van je voorkeuren. Veel mensen kiezen voor hardschuim als isolatiemateriaal, omdat dit heel dun aangebracht kan worden. Pur en xps-platen zijn heel populair.

  • Resol hardschuim isolatieplaten zijn populair, omdat je hiermee een hoge isolatiewaarde behaalt met een geringe dikte. Met 8 centimeter dikte behaal je een Rd-waarde van 4 m² W/K
  • Pur-hardschuim is gemakkelijk aan te brengen en isoleert uitstekend. Voor Rd-waarde 4 heb je minimaal 9.5 centimeter nodig.
  • EPS is ook wel bekend als piepschuim, en is verkrijgbaar als platen en als parels. Voor een Rd-waarde 3 heb je ongeveer 13 centimeter nodig.
  • Minerale wol is zowel verkrijgbaar als vlokken en als plaat. Breng een dikte van 14 centimeter aan om een Rd-waarde van 3 te behalen.
IsolatiemateriaalWat is het?Dikte in cm
Rd-waarde 2
Dikte in cm
Rd-waarde 3
Dikte in cm
Rd-waarde 4
Dikte in cm
Rd-waarde 6
ResolHardschuim46812
PURHardschuim4,579,514
EPSParels7101319
SteenwolNatuurlijk materiaal7111421
GlaswolSilicaat7111421
HoutvezelNatuurlijk materiaal9131725

Hoe buitenmuur isoleren?

Hoe kun je de buitenmuur isoleren? Er zijn verschillende manieren waarop jij de buitengevel kunt isoleren. In de meeste gevallen kiest men ervoor om gevelisolatieplaten tegen de buitengevel aan te plaatsen, en deze weg te werken met nieuwe gevelbekleding.

Je hebt hierbij verschillende opties.

Je kunt je buitengevel laten isoleren en bepleisteren, maar het is ook mogelijk om de buitenmuur aan de buitenzijde te isoleren en af te werken met steenstrips. Hiermee verander je het uiterlijk van je huis niet of nauwelijks! Hieronder lees je meer over de verschillende technieken voor het isoleren van de buitengevel.


buitengevelisolatie

Buitengevel isoleren en bepleisteren

De meest goedkope optie is het isoleren van de buitengevel en bepleisteren. De woning krijgt hier een egaal uiterlijk, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling.

De voordelen van bepleisteren, is dat het licht van gewicht is en een vakman kan de buitenmuur al in enkele dagen isoleren aan de buitenzijde! Daar komt nog bij dat je de buitengevel beschermt tegen vocht en kou: doorslaande vochtproblemen behoren tot het verleden en je loopt niet langer het risico dat je voegen kapotvriezen!

Buitenmuur isoleren met steenstrips

Steeds meer mensen laten hun buitenmuur isoleren met steenstrips. Waarom is dit zo’n goede keuze? De vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen de gevel, en werkt dit af met steenstrips. Dit lijken op het eerste oog gewone bakstenen, maar in werkelijkheid zijn het kleine strips. Hierdoor behoud je het originele karakter van het huis, zeker als je kiest voor strips in dezelfde kleur als de originele bakstenen.

Het aanbrengen van steenstrips gaat bovendien veel sneller dan het metselen van een compleet nieuwe buitengevel!

Buitenmuur bekleden met hout

Voor een stijlvolle uitstraling, kun je er ook voor kiezen om na het isoleren van de buitenmuur, houten gevelbekleding aan te brengen. Hout geeft je huis een natuurlijke uitstraling. Bovendien is het goed te recyclen, waardoor het een milieubewuste keuze is.

Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten: tropisch hardhout en thermowood zijn populair. Beide houtsoorten vergrijzen na verloop van tijd, op een hele stijlvolle manier. Houd er rekening mee dat houten gevelbekleding wel onderhoud vereist.

Buitenmuurisolatie met kunststofplaten

Woon je in een modern huis? Dan zijn kunststofplaten ook een goede manier om je buitenmuur te isoleren. Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen waarmee je het huis elke gewenste uitstraling geeft.

Het voordeel van kunststof is bovendien dat het nauwelijks onderhoud vereist. Het heeft een lange levensduur, zonder dat je ooit je gevel moet schilderen of schuren. Wel is het aan te raden de kunststofpanelen eens per jaar goed schoon te maken.

Nieuwe bakstenen buitengevel plaatsen

Natuurlijk is het ook mogelijk om een compleet nieuwe buitengevel te laten metselen. Dit is in veel gevallen de meest kostbare optie. Waarom? Omdat de experts een compleet nieuwe gevelmuur moeten optrekken. Deze techniek wordt vooral toegepast bij grote renovaties, waarbij de bewoners ook nieuwe ramen of deuren willen toevoegen.

Het voordeel van een nieuwe gevelmuur metselen, is dat de muur exact dezelfde uitstraling heeft als voor het isoleren van de buitenmuur.Buitenmuur laten isoleren?

Bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijkenWaarop letten bij buitengevelisolatie?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het isoleren van de buitenmuur. Allereerst is het heel belangrijk dat je de buitenmuur alleen laat isoleren door experts: zo weet je zeker dat er niets misgaat en dat je profiteert van een optimale isolatie.

Wil jij de buitenmuur isoleren aan de buitenkant en heb je last van vochtdoorslag? Laat dit zo snel mogelijk weten aan het isolatiemateriaal. In veel gevallen moet je de oorzaak verhelpen voor je een dubbel- of enkelsteens buitenmuur gaat isoleren. Tot slot is het verstandig om rekening te houden met het feit dat sommige soorten gevelbekleding meer onderhoud vereisen.

Welke alternatieven zijn er?

Wil jij je huis beter isoleren maar is buitengevelisolatie geen optie? Dan zijn er voldoende alternatieven om de isolatie te verbeteren! Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld relatief goedkoop en dakisolatie zorgt voor een maximale jaarlijkse besparing! Is buitenmuurisolatie geen optie omdat je een vergunning moet aanvragen? Of heb je een beperkt budget? Met binnenmuurisolatie behaal je een soortgelijk resultaat, maar dan voor een iets scherpere prijs. Het nadeel daarvan is wel dat je een deel van je leefruimte moet inleveren voor de isolatie.

Je kunt ook kiezen voor:


Heb ik een vergunning nodig?

Wil je buiten gevelisolatie aanbrengen? Houd er dan rekening mee dat je het uiterlijk van je gevelmuur aanpast. Dit is niet altijd zomaar toegestaan. Bijvoorbeeld bij 2-onder-1-kap woningen of monumentale panden. Toch kan het ook bij vrijstaande woningen voorkomen dat je het uiterlijk niet mag veranderen. Als dit het geval is, dan heb je een vergunning nodig. Houd er rekening mee dat een vergunningsaanvraag geld kost. Geldt het verbod alleen voor de voorgevel? Dan kun je ook nog overwegen om de zij- en achtergevels te isoleren.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Voor het isoleren van de gevel kan je profiteren van de ISDE-subsidie. Je ontvangt €19,- per m² aan subsidie. Hierbij moet je wel minimaal tien m² isoleren, of maximaal 170. Daarbij moet je ook voldoen aan de minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/w. Je leest meer op de isolatie subsidie pagina.

buitengevel isoleren

Buitenmuur isoleren? Bespaar op de kosten!

Wil jij binnenkort je buitenmuur isoleren? Of heb je een houten gevel die je wilt isoleren? Schakel hier zeker de hulp van een ervaren isolatiespecialist voor in. Zo weet je zeker dat je profiteert van een optimale isolatiewaarde én dat er geen schade ontstaat aan je gevelmuur!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met het vergelijken van offertes bespaar je bovendien gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs. Je krijgt een overzicht van de prijzen van verschillende experts bij jou in de buurt. Vergelijk, en kies de vakman die jou het beste aanbod doet om te besparen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Start direct jouw gratis offerteaanvraag!Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken