Buitenmuur isoleren

In de koude wintermaanden wordt er veel gestookt om een warm huis te hebben. Veel van deze warmte gaat verloren als de buitengevel niet goed geïsoleerd is. Je kunt dergelijk warmteverlies tegengaan door je buitengevel (extra) te laten isoleren. Hiermee bespaar je niet alleen een paar honderd euro op je energierekening, maar houd je ook rekening met het milieu.

Buitenmuurisolatie kan door je buitenmuur te isoleren aan de buitenzijde. Dit kan door spouwmuur- of buitengevelisolatie aan te brengen. Buitengevelisolatie kan door je buitenmuur te stucen, opnieuw op te bouwen, met sierstrips of door platen van kunststof er tegen te plaatsen. Daarna kun je het afwerken met gevelbekleding of gevelbepleistering. Wil je meer weten over de kosten van het isoleren van je buitengevel? Neem dan contact met ons op en ontvang gratis vrijblijvende offertes met een scherpe prijs.Waarom kiezen voor buitenmuurisolatie?

Wanneer de buitenmuur van je woning niet goed geïsoleerd is verlies je veel warmte. Je moet de verwarming veel hoger zetten om je huis goed te verwarmen. Om dit te voorkomen, kun je je buitenmuur laten isoleren. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijk warm huis, maar je merkt het ook direct in de rekening voor energie en gas. Met een goede buitengevelisolatie kun je namelijk jaarlijks tot ruim €1.400,- besparen in een groot, vrijstaand huis. Daarnaast is het ook een stuk beter voor het milieu door de reductie van de CO2-uitstoot.

Prijstabel: buitenmuurisolatie

Type woningOppervlakte muur in m²Gemiddelde prijs buitenmuur isoleren*
Appartement30 m²€3.600,- tot €4.300,-
Rijtjeshuis60 m²€8.400,- tot €9.300,-
2 onder 1 kap100 m²€12.050,- tot €14.050,-
Vrijstaande woning150 m²€18.050,- tot €22.050,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten.

Gemiddelde prijzen

Het isoleren van de buitenmuur is een grote investering, maar wel een investering die je direct weer terugziet op je gas- en energierekening. Deze gaat namelijk aanzienlijk naar beneden, omdat er veel minder warmte verloren gaat via de buitenmuur. Dit warmteverlies kan snel naar beneden gebracht worden door buitengevelisolatie.

De kosten voor het isoleren van de buitengevel van een rijtjeshuis liggen gemiddeld rond de €8.850,-. Bij eentwee-onder-een-kapwoning zijn er meer vierkante meters aan buitenmuur. De kosten liggen hierdoor ook wat hoger. Reken op een gemiddelde prijs van €13.000,-. Voor een vrijstaande woning moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €18.050,- tot €22.050,-.

De prijs is afhankelijk van de grootte van je woning, het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden en welke methode er voor het isoleren en de afwerking wordt gekozen. Het is ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor het isoleren van de buitenmuur. Kijk hiervoor op de pagina ‘subsidie voor isolatie’ voor meer informatie.
buitengevelisolatie en stucen

Isoleren en stucen

Je buitenmuur isoleren aan de buitenzijde kan met gevelbepleistering, door de muur te stucen of crepi aan te brengen. Er wordt eerst een laag isolatie, bijvoorbeeld isolatieplaten van steen- of glaswol, tegen de buitenmuur aangebracht. Dit kunnen zowel isolatieplaten van bijvoorbeeld glas- of steenwol zijn of schuim. Daarna wordt er mortel met wapening aangebracht, dit zorgt voor de stevigheid. Na het isoleren wordt de muur afgewerkt met sierpleister. Met stucen kun je verschillende soorten afwerkingen kiezen, van heel grof tot bijna glad. Een veelgebruikte bepleistering is crepi. Door je buitenmuur aan de buitenkant met crepi te bepleisteren geef je je woning niet alleen een nieuw uiterlijk, maar het zorgt er ook voor dat je huis vochtwerend is en goed bestand is tegen het weer.


buitengevel isoleren met steenstrips

Buitengevelisolatie met steenstrips

Steenstrips zijn lange strips die gemaakt zijn van steen of materiaal dat op steen lijkt. Hiermee kun je de gehele gevel van je huis laten bekleden. Onder de steenstrips wordt er een laag isolatie aangebracht. Je buitenmuur ziet er zo niet alleen weer als nieuw uit, maar de muur is ook direct goed geïsoleerd. Een groot voordeel van het laten plaatsen van sierstrips met isolatie, is dat je je huis het uiterlijk kunt geven wat je wilt en dat de isolatie aan de buitenkant geplaatst wordt. Zo gaat er geen woonruimte verloren en je hebt geen overlast in je huis tijdens de werkzaamheden. Omdat de sierstrips met steen erg dun zijn, kunnen ze rechtstreeks op de gevel geplaatst worden en hoeft er niets aangepast worden aan de fundering van je huis.
Buitenmuur bekleden met hout

Je kunt er ook voor kiezen om de buitenmuur te bekleden met hout. Hierbij wordt de muur eerst geïsoleerd met isolatiemateriaal en daarna verder afgewerkt met houten planken. Hout ziet er niet alleen prachtig uit, het heeft ook van zichzelf isolerende kwaliteiten. De kosten van het bekleden van je buitenmuur met houten planken is afhankelijk van het houtsoort dat je kiest. Nadeel is dat het gebruik van een aantal soorten hardhout niet ecologisch verantwoord is door de kap van tropische bossen. Daarnaast moet er een regelwerk opgebouwd worden om de buitenmuren heen. Hierin wordt het isolatiemateriaal geplaatst en op het regelwerk wordt het hout bevestigd. Heb je een bakstenen huis en wil je niet het karakter van het huis veranderen door er hout tegenaan te plaatsen? Dan zijn sierstrips van steen of het plaatsen van een nieuwe bakstenen buitenmuur waarschijnlijk geschikter.

Nieuwe bakstenen buitengevel plaatsen

Een andere methode is het plaatsen van een compleet nieuwe bakstenen buitengevel. Dit lijkt een rigoureuze verbouwing, maar bij een complete renovatie is dit heel geschikt. Hierbij wordt de buitenste laag van de buitenmuur gesloopt. Daarna wordt er isolatiemateriaal geplaatst. De buitenmuur wordt daarna weer opnieuw opgebouwd tegen het isolatiemateriaal aan. Woon je in een rijtjeswoning of een twee-onder-een-kap? Dan kan dit alleen als het hele rijtje woningen meedoet. Voordeel van het plaatsen van een nieuwe bakstenen buitengevel is dat de buitenmuur niet veel dikker wordt. Nadeel is dat het een grote verbouwing is en dat het soms nodig is om de fundering aan te passen, omdat de buitenmuur iets verder naar buiten geplaatst moet worden door de laag met isolatie.
buitengevelisolatie en gevelbekleding

Buitenmuur bekleden met kunststofplaten

Het bekleden van je buitenmuren met platen van kunststof is erg duurzaam en daarnaast zijn ze onderhoudsvrij. Erg handig voor gevelbekleding. Onderhoudswerkzaamheden zoals het opnieuw voegen van bakstenen en het schoonmaken/schilderen van houten planken zijn niet meer nodig als je kiest voor kunststofplaten. De platen van kunststof worden over het isolatiemateriaal aan de buitengevel geplaatst. Ze zijn dun en licht en dus hoeft er niets te veranderen aan de fundering van je huis. De buitenmuur wordt wel iets dikker, door de laag isolatie en de platen. Deze kunststofplaten zijn in allerlei kleuren en designs verkrijgbaar. Ook designs met hout of bakstenen behoren tot de mogelijkheden, deze zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Zo gaat het karakter van je bakstenen huis niet ten koste van het isoleren.


buitenmuurisolatie

Waarop letten bij buitengevelisolatie?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij de buitengevelisolatie. Heeft je huis bijvoorbeeld een spouw, is er sprake van een enkelsteens muur, hoe is de ventilatie geregeld, heb je een vergunning voor het bepleisteren van je woning en is er sprake van koudebruggen? Een koudebrug is een plek waarbij de isolatie onderbroken wordt. Hier verliest je huis dus extra veel warmte. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de buitenmuurisolatie onderbroken wordt, bijvoorbeeld doordat platen niet goed op elkaar zijn aangesloten, of door een slechte afwerking. De ventilatie moet ook goed geregeld zijn, anders kun je last krijgen van vochtplekken. Wanneer je een muur met een spouw hebt, kan het verstandig zijn om deze te laten isoleren. Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee delen, tussen deze twee delen zit ruimte. Deze ruimte kun je dan laten opvullen met isolatie.buitengevelisolatie of spouwmuurisolatie

Spouwmuur- of buitengevelisolatie?

Veel woningen zijn gebouwd met een spouwmuur in de buitengevel. Deze muur bestaat uit twee delen met ruimte ertussen. Deze ruimte is soms maar vijf centimeter, maar door deze te laten na-isoleren met isolatiemateriaal zoals PUR-schuim kan er veel bespaard worden op je energierekening. Voordeel van het isoleren van de spouw dat de prijs relatief laag is, maar je er wel relatief veel rendement uit kunt halen. Daarnaast verander je niets aan het uiterlijk van je woning en wordt de muur niet dikker, omdat alles van binnenuit gebeurt. Wanneer na-isoleren door spouwmuurisolatie niet mogelijk is of je woning heeft een enkelsteens muur, dan kun je altijd kiezen voor buitengevelisolatie. Voordeel van buitengevelisolatie is dat je je woning helemaal kunt laten opknappen en dat je huis er weer als nieuw uit ziet met prachtige gevelbekleding. Daarnaast is de besparing op energiekosten groter dan bij een spouwmuurisolatie.

vergunning buitengevelisolatie

Vergunning nodig?


Wanneer heb je nou een vergunning nodig en wanneer niet? Als je buitengevelisolatie gaat aanbrengen, dan verandert het uiterlijk van je woning. Door het bepleisteren gaat je woning er namelijk anders uitzien. door de laag die er aan de buitenkant wordt aangebracht. Dit kan zowel door het stucen als door gevelbekleding met platen van kunststof komen. In dit geval heb je een vergunning nodig van je gemeente. Deze kun je aanvragen via het Omgevingsloket. Dit kan heel eenvoudig online gedaan worden. Het kan hierdoor ook voorkomen dat het niet mogelijk is om buitengevelisolatie aan te brengen, bijvoorbeeld in het geval van rijtjes- en twee-onder-één-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Je hebt geen vergunning nodig als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Dit verandert namelijk niet het uiterlijk van je woning en kan dus altijd gedaan worden.Zelf aanbrengen of uitbesteden?

Het isoleren van de buitenmuren van je woning is niet iets wat je zelf gemakkelijk kunt doen. Je hebt er veel materiaal voor nodig, denk bijvoorbeeld aan steigers om overal bij te kunnen, maar het is ook erg arbeidsintensief en soms erg lastig. Zo’n grote opknapbeurt van je woning, dat wil je natuurlijk ook direct goed aanpakken.

Het is dan ook verstandig om een echte specialist hiervoor in te huren. Zij kunnen je het beste adviseren wat alle mogelijkheden zijn, zorgen voor een perfect eindresultaat en jij blijft niet met de rommel zitten.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je graag meer informatie over buitenmuurisolatie? Je buitengevel laten bepleisteren? Of meer weten over alle mogelijkheden van gevelbepleistering? Bij ons ben je aan het juiste adres om de laagste prijs te krijgen voor de isolatie van je buitenmuur. Wij kunnen je in contact brengen met de beste vakmensen in je omgeving. Zij nemen contact met je op en brengen een gratis offerte uit met een lage prijs. Door alle offertes met elkaar te vergelijken, weet je zeker dat je de beste prijs krijgt voor deze klus.

Gratis offertes aanvragen


Gratis offertes vergelijken