Dakisolatie

Met dakisolatie doe je een maximale besparing op de stookkosten. Een niet geïsoleerd dak is namelijk het grootste warmtelek in huis. De besparing loopt op tot wel €600,- per jaar! Bovendien verhoog je de waarde van je woning en je wooncomfort. Wil jij ook je dak laten isoleren?

Start gratis offerteaanvraag!

Geen zorgen: deze aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Vergelijk de prijzen van isolatiebedrijven bij jou in de buurt en bespaar tot 40% op de isolatiekosten. Op deze pagina lees je wat dakisolatie inhoudt en op welke manieren vakmannen een dak kunnen isoleren. Ook krijg je meer informatie over de subsidie voor dakisolatie en lees je hoe lang het duurt voor je de investering weer terugverdient.
Voorkom warmteverlies via het dak

Warmte stijgt van nature op. Wanneer het schuin dak nooit, of in slechte mate is voorzien van isolatie gaat er veel warmte verloren. Zonde! Na het isoleren bespaar je bij een verwarmde zolder €650,- per jaar. Bij een onverwarmde zolder is dat alsnog zo’n €375,-. Natuurlijk duurt het even voordat de investering is terugverdiend, maar je kunt wel weer optimaal van de ruimte genieten. Daarnaast is het huis nu meer waard.

Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk vrijblijvend de verschillende offertes en bespaar!


dakisolatie kosten


Dakisolatie subsidie 2024

Voor dakisolatie is er momenteel een subsidie beschikbaar, namelijk de ISDE, of de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebespaarlening. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de minimale Rd-waarde van de materialen 3,5 m² W/K zijn. Je moet daarbij minimaal 20 m² tot maximaal 200 m² isoleren. Je ontvangt €15,- per m² aan subsidie voor dakisolatie. Lees meer op de pagina subsidie isolatie.

Binnen- of buiten dakisolatie?

Wil je de beste isolatiewaarde? Overweeg isolatie van buitenaf!. De isolatie wordt immers nooit onderbroken door de balken. De dakpannen moeten er af en de dakisolatieplaten worden vervolgens aan de buitenkant geplaatst. Laat je de dakbedekking binnenkort renoveren? Dat is het perfecte moment om te isoleren! Nog een optie is dat je de isolatie onder de dakpannen laat spuiten. Dit brengt praktische voordelen met zich mee, maar de isolatie is matig. Een schuin dak aan de binnenkant isoleren is vaak eenvoudiger. Dat geldt tevens bij het isoleren van de zoldervloer. Dat loont vooral als je de zolder nooit gebruikt en af kunt sluiten.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost dakisolatie en wat is het rendement?

De terugverdientijd is afhankelijk van de oppervlakte van het schuin/hellend dak, de huidige staat, de isolatiemethode, de subsidie en het isolatiemateriaal. De gemiddelde prijzen van het isoleren van de zolder, via de binnenzijde, liggen rond de €2.000,- bij een dakoppervlak van 70 m². De jaarlijkse besparing is €400,- en de terugverdientijd rond de vijf jaar.

Bij een hellend dak via de buitenzijde, zijn de gemiddelde kosten €4000,-. De jaarlijkse besparing is €600,- en de terugverdientijd ruim zes en een half jaar. Het plat dak isoleren kost gemiddeld €3.500,- bij 50 m² en bespaart jaarlijks €500,-. De terugverdientijd is ruim vijf jaar. De zoldervloer isoleren van een woning met 50 m² vloeroppervlak kost gemiddeld €1.500,-. Deze investering is in 3 jaar al terugverdiend.

Dakisolatie kosten 2024

Dak typePrijs bij 70m²dakoppervlak*Jaarlijkse besparing
Schuin dak (binnenzijde)€2.000,-€400,-
Schuin dak (buitenzijde)€4.000,-€600,-
Dak typePrijs bij 50m² vloeroppervlak*Jaarlijkse besparing
Plat dak€3.500,-€500,-
Zoldervloer€1.500,-€500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en plaatsing. De prijs is sterk afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Vergelijk offertes voor de exacte kosten.


Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak is een klus die uitgevoerd moet worden door een vakman. Als je het zelf gaat doen is het risico op rottend dakhout en schimmel hoog. Als de dakbedekking wordt gerenoveerd moet je in ieder geval isolatie plaatsen. De dakbedekking is er toch af. De beste isolatie ontstaat als je bovenop het plat dak isolatieplaten laat aanbrengen. De bestaande dakbedekking wordt verwijderd, de vakman plaatst de isolatieplaten en werkt het vervolgens af met een nieuwe laag dakbedekking. De tweede optie is het plaatsen van waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Dit zorgt voor minder goede isolatie. De laatste optie is isolatie aan de binnenkant. De kans op vocht en schimmel is hierbij echter groot.

Schuin dak isoleren

Veel woningen in Nederland hebben een schuin (hellend) dak. Het van buitenaf isoleren van dit hellend dak wordt de ‘warm dak’ methode genoemd. Deze methode zorgt voor de beste isolatiewaarde en geluidsisolatie. Wel moeten de dakpannen of dakplaten worden verwijderd. Het is dus een relatief kostbare methode. Het isoleren van een hellend dak wordt dus vaker via de binnenzijde gedaan. Dit noemt men de ‘koud dak’ methode. Men kit de naden en kieren dicht, brengt vervolgens dakisolatieplaten aan en werkt het tot slot af met gipsplaten. De isolatiespecialist plaatst tevens vochtregulerende klimaatfolie, zodat het hout nooit gaat rotten. Aan de binnenkant van de isolatie plaatst men dampremmende folie, zodat er geen vocht vanuit het huis in de dakisolatie komt.Besparen op het isoleren van je dak?

Vind professionele isolatiespecialisten en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenSedumdak / groendak isolatie

Een groendak, ook wel sedumdak genoemd, is bedekt met planten. Een sedumdak ziet er erg isolerend uit, maar een sedumdak kun je niet vergelijken met dakisolatieplaten van dezelfde dikte. Hoewel een groendak veel voordelen biedt, waaronder de geluiddempende werking en de regenwater buffer, is het dus geen vervanging van isolatie. Het isoleert, afhankelijk van de situatie 15 tot 85 keer minder goed dan dakisolatieplaten van dezelfde dikte. Wel zorgt een groendak ervoor dat de levensduur van de dakbedekking wordt verlengd tot wel twintig jaar. Een sedumdak zorgt ervoor dat er meer groen in de dichtbebouwde plaatsen komt. Wil je een goede isolatie? Voorzie je groendak altijd van isolatie.

Zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolder nooit als leefruimte en alleen voor het opbergen van spullen? Het isoleren van de zoldervloer, in plaats van het hellend dak, is het overwegen waard. Het kost namelijk veel minder isolatiemateriaal wanneer je de zoldervloer gaat isoleren in plaats van het hellend dak. Dit scheelt dus enorm in kosten. Wel moet de zolder uiteraard onverwarmd zijn. De isolatieplaten houden de warmte vast in huis en zorgen ervoor dat het nooit verloren gaat via de zoldervloer. Bij een houten vloer worden er isolatiedekens zoals glaswol of rotswol geplaatst. Nog een mogelijkheid is de ruimte tussen het plafond en de zoldervloer vullen met inblaaswol. Is de zoldervloer van beton? Overweeg de drukvaste isolatieplaten. Je leest hier meer over het isoleren van de zolder.

Wat zijn de soorten dakisolatie op basis van kunststof

Er zijn tegenwoordig veel soorten materialen voor dakisolatie van een plat of hellend dak verkrijgbaar. Deze materialen kun je opdelen in dakisolatie op basis van kunststof en milieuvriendelijke dakisolatie. Het nadeel van dakisolatie op basis van kunststof is dat ze vaak petrochemische materialen als basisgrondstof bevatten. De productie is meestal milieuvervuilend. Voordeel is de vaak lagere lambdawaarde (betere isolatiewaarde). Je hoeft dus een minder dikke isolerende laag aan te brengen. Bij glaswol of rotswol is dit al snel dertien tot zestien centimeter. Bij PIR en PUR dakisolatieplaten is dat slechts negen tot elf centimeter. Onder kunststof dakisolatie verstaan wij: PIR en PUR isolatieplaten, EPS dakisolatieplaten en XPS dakisolatie.


dak isoleren

PIR isolatieplaten

De PIR dakisolatieplaten onderscheiden zich van andere isolatiematerialen door de uitstekende isolerende eigenschappen. Hierdoor kun je met dunnere lagen werken. Het isoleert beter dan PUR en XPS, bijvoorbeeld. De lambdawaarde is 0.022 W/Mk. Bij de lambdawaarde geldt, hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De dakplaten zijn beloopbaar en nemen geen vocht op. Voor een plat dak bestaan er PIR dakisolatieplaten die reeds voorzien zijn van een bekleding in bitumen. De PIR isolatieplaten zijn tevens brandvertragend. Nadeel van PIR is dat het niet biologisch afbreekbaar is en er tijdens de productie schadelijke chemicaliën worden gebruikt.

PUR platen

Polyurethaan wordt veel gebruikt bij dakisolatie. De dakisolatie is verkrijgbaar in dakisolatieplaten en in schuimvorm. De dakplaten zijn voorzien van een dampremmende laag, je hoeft dus meestal geen dampscherm meer te plaatsen. De naden tussen de dakisolatieplaten moet men echter wel afplakken met een dampremmende tape. Men verkiest vaak de PUR platen boven de schuimvariant, aangezien ze gemakkelijk verwijderbaar zijn. Daarnaast komen er geen giftige dampen in huis, wat bij de schuimvariant wel het geval is. De dampen trekken snel weg, maar je hebt er wel enkele uren last van. De lambdawaarde van de platen is 0.023 – 0.035 W/Mk.

EPS dakisolatieplaten

EPS dakisolatie wordt vaak piepschuim genoemd. EPS dakplaten zijn erg betaalbaar en is van de dakisolatie op basis van kunststof de meest milieuvriendelijke variant. De lambdawaarde van EPS dakisolatieplaten is gemiddeld 0.030 – 0.040 W/Mk. De dakisolatie is geluidswerend, damp-open en zorgt voor goede luchtafdichting. Het is zeer licht in gewicht en je kunt het dus gemakkelijk vervoeren en plaatsen. Nadeel is de brandwerendheid, dit is vrij laag. Nog een nadeel van PUR dakplaten is dat er kieren en naden ontstaan tussen de platen. Het is van belang dat je dit goed afdicht met bijvoorbeeld een PUR-spuitbus.

XPS isolatieplaten

De XPS isolatieplaten gebruikt men vaak in vochtige omstandigheden. Denk aan isolatie vanaf de buitenkant van het plat dak en kelderisolatie. XPS is verwant aan EPS, maar door een ander productieproces hebben de platen een dichtere structuur. De dakplaten zijn drukvast en bestand tegen vocht. De lambdawaarde van de XPS dakisolatie is gemiddeld 0.029 – 0.038 W/Mk. Een nadeel van XPS dakisolatie is dat het brandbaar is en dat de kosten relatief hoog zijn. De prijzen liggen iets hoger dan bij EPS, maar PIR en PUR zijn nog duurder. XPS dakisolatie is bestand tegen schimmels en het is erg gemakkelijk verwerkbaar.

Soorten milieuvriendelijke dakisolatie

Overweeg je een milieuvriendelijke dakisolatie? Je bent niet de enige, de ecologische materialen zoals steenwol winnen aan populariteit. Deze materialen kun je recyclen en de productie is milieuvriendelijk. Zo denk je niet alleen aan je eigen kosten, maar ook aan het milieu. We kunnen gezamenlijk ons steentje bijdragen aan de globale uitstoot van CO2 en het afvalprobleem. Een groot voordeel van milieuvriendelijke dakisolatie is de vochtregulerende werking. Zo ontstaat er een ademende structuur. Daarnaast heeft de dakisolatie en hoge warmteopslag. Vooral in de zomer is dat behaaglijk. Onder milieuvriendelijke dakisolatie verstaan wij: steenwol, Isover glaswol, schapenwol, houtwol, kurk en cellulosevlokken.


isolatie dak

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd heeft een lambdawaarde van 0.032 – 0.040 W/Mk. Rotswol is gemaakt van vezels uit vulkanisch gesteente. Het heeft een goede isolatiewaarde, maar de isolatiewaarde is iets hoger bij glaswol. Wel geeft rotswol een betere geluidsisolatie dan Isover glaswol. Steenwol is tevens brandwerend en waterafstotend. Het is geurloos, dus je hebt tijdens het isoleren geen geuroverlast. Rotswol is verkrijgbaar in platen, rollen, dekens en vlokken. Genoeg mogelijkheden om je plat of hellend dak te isoleren. Rotswol zet nooit uit en krimpt niet, er kunnen dus op den duur geen kieren en naden ontstaan. Steenwol is in gewicht zwaarder dan Isover glaswol: houd daar rekening mee.

Glaswol

Isover glaswol wordt veel toegepast bij een schuin, hellend dak. Het is namelijk licht en het klemt goed. Isover bestaat uit glasscherven en wordt aangevuld met zuiver zand. Het is relatief goedkope isolatie en je kan het eenvoudig plaatsen. Daarnaast is het brandveilig en recyclebaar. Nadeel is dat er irritatie kan ontstaan tijdens het plaatsen. Draag dus altijd bescherming. De lambdawaarde van Isover is 0.032 – 0.040 W/Mk. Isover is verkrijgbaar in de vorm van dekens, platen en inblaaswol. Het is rotvrij en vormt geen voedingsbodem voor ongedierte. Net als steenwol heeft het een goede geluidsisolatie. Isover is tevens brandwerend.

Houtwol

Het gebruik van houtwol is tevens een manier om je plat of schuin dak te isoleren. Het is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en volledig recyclebaar. Het bestaat uit vezels, afkomstig van sparrenhout. Deze vezels worden samengedrukt tot een isolatieplaat. Met houtwol kun je een damp-open constructie verwezenlijken. De vezels kunnen het vocht tijdelijk opslaan en langzaam naar binnen of buiten afvoeren. Er bestaan twee soorten houtwolplaten: de stabiele en flexibele platen. De dakplaten hebben een hoge warmteopslag capaciteit en zijn damp-open. Daarnaast is houtwol geluidsisolerend. De lambdawaarde is tussen de 0.038 – 0.045 W/Mk. Je kunt het materiaal eenvoudig verwerken, zonder huidirritaties.Op zoek naar een isolatiespecialist?

Bespaar tot wel 40% en vind de juiste vakman voor de klus!

Gratis offertes vergelijkenKurk

Kurk is 100% puur natuur. De prijzen zijn relatief hoog, maar het levert wel uitstekende isolatieprestaties. Kurk is dakisolatie afkomstig van kurkbomen. Elke tien jaar wordt de schors van de kurkeik geschild en verwerkt tot de isolatieplaten, rollen of kurkkorrels. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de boom. Kurk is dus een milieuvriendelijke en duurzame dakisolatie. Het is zeer geschikt bij een plat dak. Kurk is specialistisch isolatiemateriaal en daarom relatief moeilijk verkrijgbaar. Daardoor zijn de kosten relatief hoog. De lambdawaarde van kurk ligt tussen de 0.038 – 0.040 W/Mk. Kurk kun je eenvoudig verwerken. Het materiaal irriteert niet en is licht van gewicht.

Cellulosevlokken

Wil je liever geen dakplaten? Overweeg eventueel cellulosevlokken voor de dakisolatie. Het bestaat uit gerecyclede kranten die gemengd zijn met boorzouten. Deze zouten beschermen de vlokken tegen rotting, schimmelvorming en aantasting van ongedierte. De papiervlokken hebben goede thermische en akoestische eigenschappen. Men blaast de isolatie tussen de kepers. Dit zorgt voor een perfecte afdichting. De vlokken scoren goed op vochtregulatie. Het wordt naadloos aangebracht en werkt geluidsdempend. De nadelen is dat je een half of volledig gesloten ‘ruimte’ nodig hebt. Je kunt het dus nooit vrijhangend tussen de kepers plaatsen. Het is een erg milieuvriendelijke vorm van dakisolatie.

Schapenwol

Met schapenwol kun je goed een schuin dak isoleren. Het bevat geen schadelijke of irriterende stoffen en het heeft een vochtregulerende werking. Schapenwol werkt luchtzuiverend en heeft een hoge warmteopslag. Het is tevens brandwerend en heeft uitstekende akoestische eigenschappen. Isolatie met schapenwol werkt dus geluidsdempend. Het unieke aan schapenwol is dat het zelfs isoleert wanneer het erg vochtig is. Een schaap blijft dus in de regen en wind lekker warm. De lambdawaarde ligt tussen de 0.035 – 0.039 W/Mk. Het is echter niet één van de goedkoopste isolatiematerialen. Schapenwol is leverbaar in platen en dekens en gaat ruim 50 – 100 jaar mee.

dakisolatie prijzen

Dakisolatie? Bespaar op de kosten!

Een goede dakisolatie is enorm belangrijk om warmteverlies te voorkomen. Je bespaart tot wel honderden euro’s per jaar! Bovendien is dakisolatie écht onmisbaar als je de zolder wilt gebruiken als leefruimte. Met de hulp van een isolatiebedrijf ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit en dus ook de grootste besparing. Op zoek naar een isolatiespecialist bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven in je mailbox. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten van dakisolatie, en weet je zeker dat je niets te veel betaalt. Kies het dakisolatie bedrijf met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de isolatiekosten.Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken