9 grootste fouten bij spouwmuurisolatie
Met spouwmuurisolatie bespaar je jaarlijks veel op je energierekening. Het is een relatief gemakkelijke ingreep, maar het is wel mogelijk om fouten te maken. Als de spouwmuurisolatie niet op de juiste manier wordt aangebracht, profiteer je niet optimaal van de extra isolatie en betaal je onnodig veel stookkosten. Daarnaast kan je last krijgen van vochtproblemen in huis. Ben je op zoek naar een vakman? Zoek niet verder!
Door offertes te vergelijken vind je snel een goede vakman. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Grootste fouten bij spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie heeft een hoop voordelen. Zo blijft het warmer in de woning en bespaar je op de energierekening. Toch worden er wel eens fouten gemaakt bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Welke fouten worden het meest gemaakt? Op deze pagina lees je alles over de 9 grootste fouten bij spouwmuurisolatie en hoe je deze kan voorkomen. Met een isolatiespecialist weet je zeker dat de werkzaamheden op de juiste manier worden uitgevoerd.
1. Een gebrekkige voorbereiding
Voordat de specialist kan beginnen met het vullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal, is het belangrijk dat hij een grondige inspectie uitvoert. Aan de hand van de constateringen wordt vervolgens een plan gemaakt, zodat de spouwmuurisolatie op de juiste manier geplaatst wordt.
Waar let de specialist op?
Zaken waar de expert naar kijkt, zijn bijvoorbeeld de ligging van het huis, de staat van de spouw, spouwankers en de voegen en de dikte van de spouw. Deze zaken zijn namelijk belangrijk voor de keuze van het juiste isolatiemateriaal. Als je gevel onderhevig is aan veel slagregen, is steenwol bijvoorbeeld geen geschikt materiaal. Ook houdt hij rekening met je budget.
Als deze voorbereidingen niet (goed) getroffen worden, is de kans groot dat de spouw met een ongeschikt isolatiemateriaal gevuld wordt, waardoor je niet optimaal isoleert en de spouwisolatie ook snel kan verslechteren. De oplossing? Schakel een vakkundige specialist in! Vergelijk gratis offertes.
2. De gevel is niet geschikt voor spouwmuurisolatie
Hoewel de meeste woningen in Nederland spouwmuren hebben, is niet elke spouwmuur geschikt voor dampopen spouwmuurisolatie. Daar zijn twee redenen voor.
Ten eerste moet het isolatiemateriaal in de spouw kunnen ademen. Vocht van uit de spouw of de woning moet naar buiten kunnen ventileren. Spouwmuurisolatie is dus niet geschikt in gevels die niet kunnen ademen. Om welke gevelbekleding gaat het dan? Gevels met geglazuurde stenen of geverfde gevels zonder dampopen verf zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie.
Ten tweede moet de gevel in een goede staat zijn. Er mag geen sprake zijn van opstijgend of doorslaand vocht en de voegen en bakstenen mogen niet beschadigd of poreus zijn. Spouwmuurisolatie kan namelijk niet goed tegen vocht. Om deze fout bij spouwmuurisolatie te voorkomen, moet soms eerst een gevelrenovatie uitgevoerd worden.
3. Er is geen endoscopisch onderzoek gedaan
Voordat de vakman een spouw kan vullen met isolatiemateriaal, moet hij eerst altijd een endoscopisch onderzoek uitvoeren. Bij dit onderzoek brengt hij een kleine camera in in de gevel, waarmee hij de binnenkant van de spouw kan bekijken.
Dit is een belangrijke stap, omdat de spouw helemaal leeg moet zijn, wil de isolatie goed werken. Er kunnen bijvoorbeeld cementbaarden of ander vuil in de spouw zijn. Als die niet verwijderd worden voordat de isolatie wordt ingespoten, dan werkt het isolatiemateriaal niet goed en ontstaan er koudebruggen. Dit zijn plekken waar geen isolatie zit.
Laat je spouwmuurisolatie plaatsen? Laat dan ook altijd een endoscopisch onderzoek uitvoeren. Alleen dan weet je zeker hoe de spouw er van binnen uitziet en of de spouw eerst schoongemaakt moet worden.
4. Spouwmuurvervuiling laten zitten
Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het laten zitten van spouwmuurvervuiling. Deze vervuiling kan zowel tijdens de bouw van de woning zijn ontstaan als in de loop van de jaren daarna. Voorbeelden van spouwmuurvervuiling zijn cementbaarden, zand, ander vuil en schimmel.
Spouwmuurvervuiling heeft vervelende gevolgen voor spouwmuurisolatie. Er ontstaan bijvoorbeeld koudebruggen, plekken waar geen isolatie zit, of het isolatiemateriaal kan zich niet aan de muren hechten. Daarnaast kunnen er ook vochtproblemen ontstaan. Al met al bereik je niet de optimale isolatiewaarde.
Hoe laat je spouwmuurvervuiling verwijderen? De specialist verwijdert dan op meerdere plekken bakstenen in de buitengevel, waarna hij een afzuiginstallatie plaatst. Als de vervuiling ernstig is, blaast hij deze op andere plekken via een klein gaatje naar beneden, zodat de spouw na het reinigen helemaal schoon is.
5. Te smalle spouw isoleren zonder extra controle
In sommige oudere woningen is wel een spouw aanwezig, maar is deze niet geïsoleerd. Vaak zijn die woningen die voor de jaren ’80 gebouwd zijn. Het is mogelijk om deze spouwmuren te na-isoleren, zelfs als de spouw heel smal is. Dan is het wel belangrijk om een extra controle uit te laten voeren.
Wanneer de spouw minder dan 5 centimeter breed is, is er namelijk meer risico op mortelbruggen of andere plaatselijke vernauwingen. Mortelbruggen zijn plaatsen waar extra mortel van de binnen- en buitenmuur in de spouw elkaar raken. Op die plekken is er als het ware geen spouw. Isolatiemateriaal kan op die plekken niet komen, waardoor er koudebruggen ontstaan en kans op vochtdoorslag.
Wat is de oplossing? Bij spouwmuurisolatie is een endoscopisch onderzoek nodig om te kijken hoe breed de spouw is en hoe deze er van binnen uitzien. Is er sprake van een smalle spouw? Dan is een extra controle nodig, zodat de vakman precies weet hoe de spouw er van binnen uitziet. Zo nodig voert hij eerst een spouwmuurreiniging uit.
6. Deels gevulde spouw zomaar bijvullen
De zesde van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het zomaar bijvullen van een deels gevulde spouw. Vanaf de jaren ’80 werd spouwmuurisolatie verplicht, maar toen werd er meestal gebruik gemaakt van glaswol isolatieplaten. Een van de nadelen van glaswol bij spouwmuurisolatie is dat het materiaal na verloop van tijd naar beneden zakt. Aan de bovenkant van de gevel zit dan dus geen isolatie meer in de spouw.
Dan is het mogelijk om de spouw te laten na-isoleren, en vaak is het zelfs mogelijk om de spouw te laten bijvullen om de bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren. Maar als de reeds aanwezige isolatie niet netjes geplaatst is, treden er problemen op met het na-isoleren. De bestaande isolatie is bijvoorbeeld niet mooi aansluitend, of deze heeft een glad oppervlak. De nieuwe isolatie kan dan gaan uitzetten of een vochtbrug worden naar de binnenzijde van je woning.
Om dit probleem te voorkomen is het verstandiger om voor het na-isoleren eerst de oude spouwmuurisolatie te laten verwijderen.
7. Verkeerde isolatiemateriaal gebruiken
Er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie, zoals PUR, glaswol of piepschuim spouwmuur korrels. De keuze voor het beste materiaal is onder meer afhankelijk van de omstandigheden. In een smalle spouw is bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een materiaal met een zeer goede isolatiewaarde, omdat daarvan een minder dikke laag nodig is. In een brede spouw kan je kiezen een dikkere laag van een minder goed isolerend materiaal om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het kiezen van het verkeerde isolatiemateriaal.
Bij spouwmuurisolatie kan het materiaal PUR ook problemen geven. Dit materiaal geeft bij het aanbrengen een vervelende geur af, waarbij ook giftige stoffen vrijkomen. Bovendien kan u deze geur blijven ruiken, wanneer er een verbinding is tussen de spouw en de binnenkant van uw woning. PUR is in dat geval niet de juiste keuze voor het isolatiemateriaal. Laat u altijd voorlichten door een goede specialist om het juiste materiaal te kiezen.
8. Geen aandacht voor ventilatie en vocht
Een van de nadelen van spouwmuurisolatie is dat de natuurlijke ventilatie van je woning verminderd wordt. Bij spouwmuurisolatie zijn er minder kiertjes en spleetjes in de muren waardoor ventilatie plaats kan vinden.
Als er minder warmte naar buiten kan ontsnappen, komt er natuurlijk ook minder frisse lucht naar binnen. Ventilatie is belangrijk om een hoge luchtvochtigheid in je woning te voorkomen. Een te hoge luchtvochtigheid kan vochtproblemen en schimmelplekken met zich meebrengen.
Wat is de oplossing?
Als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen, moet je je woning op andere manieren voldoende ventileren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van kiepramen, ventilatieroosters in de kozijnen of een ventilatiesysteem. Ook moet je kruipruimte goed geventileerd worden met behulp van ventilatiekokers.
9. Werken met onvakkundige installateurs
De meeste isolatiebedrijven nemen hun vak serieus en zorgen ervoor dat bovenstaande fouten bij spouwisolatie niet gemaakt worden. Toch zijn er ook onvakkundige installateurs.
Hoe herken je een goede vakman?
Bij de voorbereiding zie je vaak al of je met een vakman te maken hebt. Een goede spouwmuurinspectie kost tijd. Is de inspecteur binnen 10 minuten klaar, heeft hij geen endoscopisch onderzoek gedaan of spreekt hij niet over ventilatie of de staat van de spouwmuren? Dan moet je je afvragen of je een vakman ingeschakeld hebt. Een goede inspectie kost minimaal een uur.
Hoe vind je gemakkelijk een goede vakman?
Dat doe je heel eenvoudig door offertes te vergelijken. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de omschrijving van de werkzaamheden en de volledigheid daarvan. Via onze offerteservice ontvang je snel en zonder kosten enkele prijsopgaven. Start uw gratis offerteaanvraag! De aanvraag is geheel vrijblijvend.
Vakkundige spouwmuurisolatie installateurs vergelijken?
Hoe fouten voorkomen?
- Een goede specialist neemt zijn werk serieus en start altijd met een uitgebreide inspectie van de spouwmuur. Deze inspectie duurt minimaal een uur.
- Een beunhaas kost misschien minder, maar dat gaat ook ten koste van de uitvoering van de spouwmuurisolatie. Lijkt de totaalprijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
- Zoek een installateur met ervaring. Vraag bijvoorbeeld naar referenties van oud-klanten om zeker te zijn van een goede isolatieservice.
- Kies niet de eerste de beste isolatiespecialist, maar vergelijk eerst gratis offertes. Op die manier krijg je inzicht in de prijzen in jouw regio en krijg je gevoel bij de prijzen en de kwaliteit. Zo kies je eenvoudig de beste vakman, tegen de laagste prijs!
Voordelen van spouwmuurisolatie
- Een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is natuurlijk dat je energierekening minder hoog wordt. Dat is een besparing die jaarlijks terugkomt.
- Ook draag je je steentje bij aan een beter milieu met een betere woningisolatie. Je hoeft namelijk minder te stoken om het binnen warm te krijgen.
- De waarde van je woning stijgt.
- Het klimaat in je woning wordt aangenamer, doordat het minder toch en de luchtvochtigheid daalt.
Vakkundige spouwmuurisolatie specialisten vergelijken?
Wil je je woning energiezuiniger maken met spouwmuurisolatie? Schakel dan een vakkundige specialist in om de 9 grootste fouten bij spouwmuurisolatie te voorkomen. Op zoek naar een vakman?
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Door offertes te vergelijken, vind je snel en eenvoudig een goede vakman uit de buurt. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!