Gevelisolatie

Wil je graag de voordelen van een geïsoleerde gevel, maar is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Of wil je simpelweg de gevel of de binnenzijde van de muur renoveren en isoleren? Dan bestaan er meerdere, interessante vormen van gevelisolatie. Laten we bij het begin beginnen. Gevelisolatie, tevens muurisolatie genoemd, is een containerbegrip waarmee men het isoleren van de binnen- of buitenmuur bedoeld. Hier valt dus buitengevelisolatie, spouwisolatie en het isoleren van de binnenmuur onder. Elke isolatievorm heeft bepaalde voordelen en nadelen.

Kooten & Van Ooy Isolatie helpt je graag bij het maken van een besluit. Ben je meteen al geïnteresseerd in de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Wil je eerst meer weten over de mogelijkheden van muurisolatie? Lees dan snel verder.Minder stookkosten, meer wooncomfort

Gevelisolatie biedt dubbele voordelen: je verhelpt en voorkomt vochtproblemen én je verhoogt het wooncomfort in huis. Niet onbelangrijk: je verlaagt ook de milieubelasting als je de muur gaat isoleren. Er gaat immers veel warmte via de muur verloren als je nog geen vorm van gevelisolatie uit hebt laten voeren. De verwarming slaat dus veel vaker aan, wat zorgt voor een hogere energierekening. Combineer de dubbele voordelen met de subsidies, en je begrijpt waarom veel mensen gevelisolatie kiezen. Benieuwd naar de prijzen of mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan en bespaar!

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is erg handig wanneer de gevel in slechte staat is. Bij deze vorm van muurisolatie bekleden en isoleren de specialisten de gevel via de buitenzijde. Dat geeft een verhoogde isolatiewaarde en een vernieuwd uiterlijk aan je huis. In de praktijk kiest men vooral buitengevelisolatie als andere vormen van na-isolatie geen optie vormen. Zo kan de spouwmuur van je huis ongeschikt zijn voor spouwisolatie of de spouw kan bijvoorbeeld vuil bevatten. In veel gevallen gebruikt men bij buitengevelisolatie XPS isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden tegen de bestaande gevel aangebracht, met lijmspecie of met een lichtmetalen frame. Vervolgens werken de vakmannen de platen af met bepleistering , steenstrips of een houten, metalen en kunststof structuur. De buitengevel ziet er dan weer als nieuw uit!

Binnenmuur isoleren

Wil je het uiterlijk van de gevel niet veranderen met buitengevelisolatie, en is spouwmuurisolatie onmogelijk? Dan is er nog een vorm van na-isolatie: de binnenmuur isoleren. Vaak is het isoleren van de binnenmuur onderdeel van een renovatie. De specialisten maken gebruik van voorzetwanden. Deze voorzetwanden plaatst men op een houten of metalen rooster. De ruimte tussen beide muren vult men met muurisolatie. Gips of spaanplaten worden op het isolatiemateriaal geplaatst en vervolgens kan alles worden afgewerkt. Net als bij buitengevelisolatie is het van belang dat je een specialist inschakelt. Je moet namelijk met veel factoren rekening houden wanneer je vochtproblemen en koudebruggen wilt voorkomen. Ook moet men het schakelmateriaal en de radiatoren opnieuw aansluiten.
Prijstabel: gevelisolatie kosten

Type woningOppervlakte muur in m²Gemiddelde prijs binnenmuur isoleren*Gemiddelde prijs buitenmuur isoleren*
Appartement30 m²€2.700,- tot €3.300,-€3.600,- tot €4.300,-
Rijtjeshuis60 m²€5.600,- tot €6.500,-€8.400,- tot €9.300,-
2 onder 1 kap100 m²€9.050,- tot €11.050,-€12.050,- tot €14.050,-
Vrijstaande woning150 m²€15.050,- tot €16.050,-€18.050,- tot €22.050,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten.

Rendement en prijzen

De grootste winst bij muurisolatie zit in het verhoogde wooncomfort. Ook verdwijnen eventuele vochtproblemen. Kies je buitengevelisolatie? Dan ziet de gevel er weer als nieuw uit. De terugverdientijd van het isoleren van de binnenzijde van de muur (en buitengevelisolatie), is een stuk hoger dan bij spouwmuurisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie verdien je in gemiddeld drie tot vier jaar terug.

Bij muurisolatie via de binnenzijde of buitengevelisolatie ligt de terugverdientijd tussen de 8 en 15 jaar. Wel realiseert buitengevelisolatie een hogere energiebesparing. Er is namelijk een jaarlijkse besparing van tot wel €900,- mogelijk bij een 2 onder 1 kap woning.

Aangezien het isoleren van de binnen- en buitenmuur respectievelijk ongeveer €10.000,- en €13.000,- kost is de terugverdientijd 11 tot 14 jaar.muurisolatie

Akoestische isolatie

Muurisolatie biedt diverse voordelen: de daling van de energierekening, het verhoogde wooncomfort, de bescherming tegen vocht- en schimmelvorming en de waardevermeerdering van je pand. Daarnaast zorgt elke vorm van gevelisolatie voor een uitstekende akoestische isolatie. Verkeers- en omgevingsgeluiden van buiten dringen de woning niet meer binnen. Glaswol is een goed voorbeeld van een isolatiemateriaal dat zowel een thermische als akoestische isolatie heeft. Heb je geregeld last van de buren? Met muurisolatie via de binnenzijde en buitengevelisolatie verhelp je dit. Vóór de bestaande muur plaatst men dan een akoestische wand. Deze wand is luchtdicht en trillingsvrij. Muurisolatie is dé manier wanneer je meer rust en privacy in huis of op kantoor wilt krijgen.


buitengevelisolatie

Subsidie

Op dit moment is er voor een Vereniging van Eigenaren één mogelijkheid voor subsidie. Deze subsidie heet de Subsidie Energiebesparing Eigen huis. Hiermee krijg je zo’n 20% van de kosten van het aanbrengen van gevelisolatie terug. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je meer over de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidieregeling. Het subsidiepotje voor particulieren is door de hoge populariteit al enige jaren op. Soms zijn er echter nog wel lokale of gemeentelijke subsidiemogelijkheden. Deze vind je eenvoudig via energiebesparen.nl. Over de arbeidskosten voor het isoleren hoef je maar 9% btw te betalen. Het normale btw-tarief van 21% geldt voor de materiaalkosten. Ga naar belastingdienst.nl voor meer informatie.

Spouwmuurisolatie

Heeft je bestaande woning een spouw en wil je met de muurisolatie de snelste terugverdientijd? Dan is spouwmuurisolatie een slimme vorm van gevelisolatie. De prijzen van spouwmuurisolatie vallen erg mee en de voordelen zijn enorm. Het akoestische aspect wordt verhoogd, er is een flinke besparing op de stookkosten en vochtproblemen verdwijnen. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal kan de verhoogde brandwerendheid nog een extra voordeel vormen. Hoe spouwisolatie werkt? Tijdens deze vorm van gevelisolatie vult men de spouwmuur, de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur, met isolatiemateriaal. Zo blijft de woning goed op temperatuur en voelen de muren minder koud aan. Doordat er minder warmte via de gevel verloren gaat is er na de spouwmuurisolatie minder energie nodig om het huis te verwarmen.

Na-isolatie spouwmuur

Waar moet je op letten als je spouwisolatie overweegt? Allereerst op het feit dat spouwmuurisolatie niet bij iedere woning mogelijk is. Deze vorm van muurisolatie is mogelijk bij bestaande huizen die tussen 1920 en 1976 werden gebouwd. In deze periode werden de woningen nog niet standaard voorzien van spouwisolatie. Huizen die tussen 1976 en 1988 werden gebouwd werden vaak voorzien van slechte kwaliteit spouwisolatie. Na-isolatie is dan erg verstandig, om een hogere isolatiewaarde te creëren. Nieuwere woningen (na 1989) hebben vaak al een geschikte vorm van spouwisolatie en houden de warmte zo binnen. Ook bestaan er een hoop woningen zonder spouwmuur. Wil je dan de gevel isoleren? Dan kom je bij muurisolatie via de buitenzijde of binnenzijde van de gevel uit.
Isolatiemateriaal kiezen

Je hebt de keuze gemaakt: je kiest spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie of isolatie aan de binnenzijde van de gevel. Dan komt de volgende keuze aan bod: welk materiaal wil ik gebruiken bij de gevelisolatie? Allereerst is het handig om naar de warmteweerstand te kijken, de R-waarde (Rd-waarde). Hoe hoger dit getal, hoe beter de isolerende werking van het materiaal. Wellicht kom je tevens de term RC-waarde tegen. Dit is de isolatiewaarde van de gevel én het isolatiemateriaal samen. Kies je materiaal met een Rd-waarde van 3,5 dan komt de RC-waarde op 4,0 uit. Er is dan sprake van zeer goede gevelisolatie. Spouwmuurisolatie is erg snel gedaan en er is geen verbouwing nodig.isolatieplaten gevel

Isolatieplaten

Tijdens het behandelen van de gevel (met name buitengevelisolatie) kiest men vaak isolatieplaten. De platen kun je namelijk verkrijgen in diverse maten, soorten en materialen. De meest gebruikte isolatieplaten vormen: PUR, XPS, glaswol en PR-isolatieplaten. De PUR-isolatieplaten hebben een uitstekende Rd-waarde en kan men onmiddellijk afwerken. De XPS varianten zijn drukvast en bevatten een goede isolerende werking. Door het tand- en groefsysteem kan men ze eenvoudig verwerken tijdens de buitengevelisolatie. Een glaswol plaat is soepeler en handig bij ongelijke ondergronden. PR-platen worden tevens vaak toegepast. Door de lagere Rd-waarde gebruikt men vaak een iets dikkere plaat.

eps platen

EPS isolatie

EPS is verkrijgbaar in plaatvorm en als isolatiekorrels. De laatste variant wordt veel toegepast bij spouwisolatie. EPS bestaat uit bolletjes piepschuim die erg licht en ongevoelig voor vocht zijn. Bij spouwmuurisolatie blaast men deze isolatieparels in de spouw van de gevel. Doordat tijdens de spouwisolatie de parels met lijm worden vermengd plakt het vast in de spouwmuur. De isolatiewaarde van EPS muurisolatie is verdeeld in drie categorieën: HR, HR+ en HR++. HR is de standaard variant. De witte, HR+ EPS parels isoleren iets beter. De HR++ variant heeft de beste isolatiewaarde (20% meer dan de HR+ variant) en is vaak zwart van kleur.pur-isolatie

PUR isolatie

PUR is tevens verkrijgbaar in plaatvorm en als schuim. Het schuim bestaat uit Polyol en PMDI. Wanneer beide materialen tijdens de spouwisolatie worden samengevoegd ontstaat er een chemische reactie. Het schuim zet dan uit en wordt hard. PUR muurisolatie heeft een zeer goede isolerende waarde. PUR is bijzonder geschikt bij spouwisolatie van vervuilde spouwmuren. Het materiaal neemt daarnaast geen vocht op waardoor de isolatiewaarde constant blijft. Nadelen zijn dat het niet milieuvriendelijk is en er tijdens de spouwisolatie een chemische lucht ontstaat. Die stank is wel na een aantal dagen verdwenen. Daarnaast geven sommige mensen aan dat ze allergisch zijn voor PUR.

isoleren met glaswol

Glaswol

Glaswol wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt bij muurisolatie. Zowel in de vorm van glaswolvlokken als –platen. Glaswol wordt met name gebruikt bij de binnenzijde van de gevel. De vlokken bij spouwisolatie. Het isolatiemateriaal verliest de isolatiewaarde snel wanneer het in contact komt met vocht. Glaswol is echter erg handig om oneffen oppervlakten in/op de binnenmuur mee af te sluiten. Daarnaast is het relatief goedkoop isolatiemateriaal en erg brandveilig. Het is verkrijgbaar in diverse variaties, uitvoeringen en diktes. Kijk goed naar welk type je nodig hebt. Zo voorkom je onnodige kosten of slechte isolatiewaarden.
gevel isoleren binnenzijde

Gevelisolatie offertes vergelijken

Het is juist nu een geschikt moment om gevelisolatie uit te laten voeren. Kies je buitengevelisolatie, spouwmuurisolatie of het aanpakken van de binnenzijde van de gevel? Op dit moment kun je namelijk gebruik maken van meerdere subsidiemogelijkheden bij gevelisolatie via de buitenzijde, spouwmuurisolatie of isolatie via de binnenmuur. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je de beste prijzen betaalt en uitstekend advies ontvangt. Daarnaast is vakmanschap vereist tijdens de gevelisolatie, met name na-isolatie is een klus die veel specialistische kennis vereist. Vraag gratis en vrijblijvend diverse offertes aan.Gratis offertes vergelijken