Gevelisolatie

De woningwaarde van je huis verbeteren én de isolatie verhogen? Kies voor gevelisolatie! Je besparing loopt op tot wel €850,- per jaar! Bovendien beschermt gevelisolatie je gevelmuur tegen neerslag, wind en kou. Wil jij ook je gevel isoleren?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod, en bespaar zo tot wel 40% op de isolatiekosten! Op deze pagina lees je meer over de voordelen van gevelisolatie en de kosten van gevelisolatie. Ook lees je meer over de besparing en de eventuele vergunning die je hiervoor nodig hebt.Minder stookkosten, meer wooncomfort

Gevelisolatie biedt dubbele voordelen: je verhelpt en voorkomt vochtproblemen én je verhoogt het wooncomfort in huis. Niet onbelangrijk: je verlaagt ook de milieubelasting als je de muur gaat isoleren. Er gaat immers veel warmte via de muur verloren als je nog geen vorm van gevelisolatie uit hebt laten voeren. De verwarming slaat dus veel vaker aan, wat zorgt voor een hogere energierekening. Benieuwd naar de prijzen of mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan en bespaar!gevel isoleren

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is erg handig wanneer de gevel in slechte staat is. Bij deze vorm van muurisolatie bekleden en isoleren de specialisten de gevel via de buitenzijde. Dat geeft een verhoogde isolatiewaarde en een vernieuwd uiterlijk aan je huis. In de praktijk kiest men vooral buitengevelisolatie als andere vormen van na-isolatie geen optie vormen. Zo kan de spouwmuur van je huis ongeschikt zijn voor spouwisolatie of de spouw kan bijvoorbeeld vuil bevatten.

In veel gevallen gebruikt men bij buitengevelisolatie XPS isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden tegen de bestaande gevel aangebracht, met lijmspecie of met een lichtmetalen frame. Vervolgens werken de vakmannen de platen af met bepleistering , steenstrips of een houten, metalen en kunststof structuur. De buitengevel ziet er dan weer als nieuw uit!

Binnenmuur isoleren

Wil je het uiterlijk van de gevel niet veranderen met buitengevelisolatie, en is spouwmuurisolatie onmogelijk? Dan is er nog een vorm van na-isolatie: de binnenmuur isoleren. Vaak is het isoleren van de binnenmuur onderdeel van een renovatie. De specialisten maken gebruik van voorzetwanden. Deze voorzetwanden plaatst men op een houten of metalen rooster. De ruimte tussen beide muren vult men met muurisolatie. Gips of spaanplaten worden op het isolatiemateriaal geplaatst en vervolgens kan alles worden afgewerkt.

Net als bij buitengevelisolatie is het van belang dat je een specialist inschakelt. Je moet namelijk met veel factoren rekening houden wanneer je vochtproblemen en koudebruggen wilt voorkomen. Ook moet men het schakelmateriaal en de radiatoren opnieuw aansluiten.

Gevelisolatie kosten 2024

Type woningOppervlakte muur in m²Gemiddelde prijs binnenmuur isoleren*Gemiddelde prijs buitenmuur isoleren*
Appartement30 m²€2.700,- tot €3.300,-€3.600,- tot €4.300,-
Rijtjeshuis60 m²€5.600,- tot €6.500,-€8.400,- tot €9.300,-
2 onder 1 kap100 m²€9.050,- tot €11.050,-€12.050,- tot €14.050,-
Vrijstaande woning150 m²€15.050,- tot €16.050,-€18.050,- tot €22.050,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten. Vergelijk gratis offertes voor de exacte prijzen.

Rendement en prijzen

De grootste winst bij muurisolatie zit in het verhoogde wooncomfort. Ook verdwijnen eventuele vochtproblemen. Kies je buitengevelisolatie? Dan ziet de gevel er weer als nieuw uit. De terugverdientijd van het isoleren van de binnenzijde van de muur (en buitengevelisolatie), is een stuk hoger dan bij spouwmuurisolatie. De kosten van spouwmuurisolatie verdien je in gemiddeld drie tot vier jaar terug.

Bij muurisolatie via de binnenzijde of buitengevelisolatie ligt de terugverdientijd tussen de 8 en 15 jaar. Wel realiseert buitengevelisolatie een hogere energiebesparing. Er is namelijk een jaarlijkse besparing van tot wel €900,- mogelijk bij een 2 onder 1 kap woning.

Aangezien het isoleren van de binnen- en buitenmuur respectievelijk ongeveer €10.000,- en €13.000,- kost is de terugverdientijd 11 tot 14 jaar.

Akoestische isolatie

Muurisolatie biedt diverse voordelen: de daling van de energierekening, het verhoogde wooncomfort, de bescherming tegen vocht- en schimmelvorming en de waardevermeerdering van je pand. Daarnaast zorgt elke vorm van gevelisolatie voor een uitstekende akoestische isolatie. Verkeers- en omgevingsgeluiden van buiten dringen de woning niet meer binnen. Glaswol is een goed voorbeeld van een isolatiemateriaal dat zowel een thermische als akoestische isolatie heeft. Heb je geregeld last van de buren? Met muurisolatie via de binnenzijde en buitengevelisolatie verhelp je dit. Vóór de bestaande muur plaatst men dan een akoestische wand. Deze wand is luchtdicht en trillingsvrij.

gevel isoleren kosten

Subsidie gevelisolatie 2024

Voor het isoleren van de gevel kan je gebruik maken van de ISDE. Voor VvE’s is er de SVVE. Daarnaast zijn er nog andere gunstige leningen en regelingen die getroffen kunnen worden. Je leest meer op de pagina isolatie subsidie.

Spouwmuurisolatie

Heeft je bestaande woning een spouw en wil je met de muurisolatie de snelste terugverdientijd? Dan is spouwmuurisolatie een slimme vorm van gevelisolatie. De prijzen van spouwmuurisolatie vallen erg mee en de voordelen zijn enorm. Het akoestische aspect wordt verhoogd, er is een flinke besparing op de stookkosten en vochtproblemen verdwijnen. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal kan de verhoogde brandwerendheid nog een extra voordeel vormen. Hoe spouwisolatie werkt? Tijdens deze vorm van gevelisolatie vult men de spouwmuur, de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur, met isolatiemateriaal. Zo blijft de woning goed op temperatuur en voelen de muren minder koud aan. Doordat er minder warmte via de gevel verloren gaat is er na de spouwmuurisolatie minder energie nodig om het huis te verwarmen.

Na-isolatie spouwmuur

Waar moet je op letten als je spouwisolatie overweegt? Allereerst op het feit dat spouwmuurisolatie niet bij iedere woning mogelijk is. Deze vorm van muurisolatie is mogelijk bij bestaande huizen die tussen 1920 en 1976 werden gebouwd. In deze periode werden de woningen nog niet standaard voorzien van spouwisolatie. Huizen die tussen 1976 en 1988 werden gebouwd werden vaak voorzien van slechte kwaliteit spouwisolatie. Na-isolatie is dan erg verstandig, om een hogere isolatiewaarde te creëren. Nieuwere woningen (na 1989) hebben vaak al een geschikte vorm van spouwisolatie en houden de warmte zo binnen. Ook bestaan er een hoop woningen zonder spouwmuur. Wil je dan de gevel isoleren? Dan kom je bij muurisolatie via de buitenzijde of binnenzijde van de gevel uit.

Isolatiemateriaal kiezen

Je hebt de keuze gemaakt: je kiest spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie of isolatie aan de binnenzijde van de gevel. Dan komt de volgende keuze aan bod: welk materiaal wil ik gebruiken bij de gevelisolatie? Allereerst is het handig om naar de warmteweerstand te kijken, de R-waarde (Rd-waarde). Hoe hoger dit getal, hoe beter de isolerende werking van het materiaal. Wellicht kom je tevens de term RC-waarde tegen. Dit is de isolatiewaarde van de gevel én het isolatiemateriaal samen. Kies je materiaal met een Rd-waarde van 3,5 dan komt de RC-waarde op 4,0 uit. Er is dan sprake van zeer goede gevelisolatie. Spouwmuurisolatie is erg snel gedaan en er is geen verbouwing nodig.Isolatieplaten

Tijdens het behandelen van de gevel (met name buitengevelisolatie) kiest men vaak isolatieplaten. De platen kun je namelijk verkrijgen in diverse maten, soorten en materialen. De meest gebruikte isolatieplaten vormen: PUR, XPS, glaswol en PR-isolatieplaten. De PUR-isolatieplaten hebben een uitstekende Rd-waarde en kan men onmiddellijk afwerken. De XPS varianten zijn drukvast en bevatten een goede isolerende werking. Door het tand- en groefsysteem kan men ze eenvoudig verwerken tijdens de buitengevelisolatie. Een glaswol plaat is soepeler en handig bij ongelijke ondergronden. PR-platen worden tevens vaak toegepast. Door de lagere Rd-waarde gebruikt men vaak een iets dikkere plaat.

EPS isolatie

EPS is verkrijgbaar in plaatvorm en als isolatiekorrels. De laatste variant wordt veel toegepast bij spouwisolatie. EPS bestaat uit bolletjes piepschuim die erg licht en ongevoelig voor vocht zijn. Bij spouwmuurisolatie blaast men deze isolatieparels in de spouw van de gevel. Doordat tijdens de spouwisolatie de parels met lijm worden vermengd plakt het vast in de spouwmuur. De isolatiewaarde van EPS muurisolatie is verdeeld in drie categorieën: HR, HR+ en HR++. HR is de standaard variant. De witte, HR+ EPS parels isoleren iets beter. De HR++ variant heeft de beste isolatiewaarde (20% meer dan de HR+ variant) en is vaak zwart van kleur.Besparen op het isoleren van de gevel?

Vind professionele isolatiespecialisten en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenPUR isolatie

PUR is tevens verkrijgbaar in plaatvorm en als schuim. Het schuim bestaat uit Polyol en PMDI. Wanneer beide materialen tijdens de spouwisolatie worden samengevoegd ontstaat er een chemische reactie. Het schuim zet dan uit en wordt hard. PUR muurisolatie heeft een zeer goede isolerende waarde. PUR is bijzonder geschikt bij spouwisolatie van vervuilde spouwmuren. Het materiaal neemt daarnaast geen vocht op waardoor de isolatiewaarde constant blijft. Nadelen zijn dat het niet milieuvriendelijk is en er tijdens de spouwisolatie een chemische lucht ontstaat. Die stank is wel na een aantal dagen verdwenen. Daarnaast geven sommige mensen aan dat ze allergisch zijn voor PUR.

Glaswol

Glaswol wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt bij muurisolatie. Zowel in de vorm van glaswolvlokken als –platen. Glaswol wordt met name gebruikt bij de binnenzijde van de gevel. De vlokken bij spouwisolatie. Het isolatiemateriaal verliest de isolatiewaarde snel wanneer het in contact komt met vocht. Glaswol is echter erg handig om oneffen oppervlakten in/op de binnenmuur mee af te sluiten. Daarnaast is het relatief goedkoop isolatiemateriaal en erg brandveilig. Het is verkrijgbaar in diverse variaties, uitvoeringen en diktes. Kijk goed naar welk type je nodig hebt. Zo voorkom je onnodige kosten of slechte isolatiewaarden.

gevel isoleren offerte

Gevelisolatie nodig? Gratis offertes!

Ook geïnteresseerd in gevelisolatie? Je verhoogt de waarde van je woning en bespaart jaarlijks op de energiekosten. Dat allemaal terwijl je ook nog een bijdrage levert aan een beter milieu: waarom zou je eigenlijk niet je gevel isoleren? Zoek je een isolatiebedrijf bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Deze aanvraag kost niets, en is bovendien helemaal vrijblijvend: dat betekent dat je nergens aan vast zit! Je krijgt de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor het isolatiebedrijf met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de isolatiekosten.Vergelijk nu gratis offertes!