Heb ik een spouwmuur?

Huizen uit de jaren ’20 of later hebben een spouwmuur. Oudere huizen hebben vaak geen spouwmuur. Hoe herken je een spouwmuur? Een muur met spouwmuur heeft gemiddeld een dikte van meer dan 25 centimeter. Ook kan je het op de bouwplannen zien en aan het metselverband. Een muur zonder spouw herken je aan een metselverband waarbij de stenen om en om in de lengte en in de breedte van de muur gelegd zijn.

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb? Hoe werkt het (na)isoleren van een spouwmuur? Op deze en andere vragen krijg je op deze pagina een antwoord. Ook vind je via onze offerteservice snel een betaalbare spouwmuurspecialist uit de buurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel een aantal prijsopgaven van specialisten bij jou uit de buurt. Deze vergelijk je thuis op je gemak, zodat je inzicht krijgt in de prijzen. Op die manier kies je eenvoudig de beste en de goedkoopste isolatiespecialist uit de buurt!


Heb ik een spouwmuur?

Er zijn verschillende manieren hoe een spouwmuur herkent kan worden. Bijvoorbeeld door het boren van een gaatje in de muur, het bekijken van de bouwplannen en het bouwjaar van de woning. Ook het metselverband zegt iets over de aanwezigheid van een spouwmuur. Als de dikte van de muur meer dan 25 centimeter is, heeft de woning een spouw. Is uw woning in de jaren ’20 gebouwd? Ook dan heeft uw huis een spouwmuur. Bij woningen die na 1975 zijn gebouwd, hebben een geïsoleerde spouwmuur.





Wat is een spouwmuur precies?

Wat is een spouwmuur? Een spouwmuur is een buitenmuur van je woning die uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze muren zit een luchtruimte van 3 tot 6 centimeter breed: de spouw. Deze spouw is gevuld met lucht of met isolatiemateriaal. Dat is ook het voordeel van een spouwmuur: deze isoleert beter dan een volle muur, zeker wanneer de spouwmuur geïsoleerd is.

Met een spouwmuur ontstaan er geen koudebruggen in de buitenmuur. Koudebruggen zijn plekken in de muur waar veel warmteverlies optreedt in de koude maanden. Een buitenmuur zonder spouw is eigenlijk een grote koudebrug.

heb ik een spouwmuur

Spouwmuur: vanaf welk bouwjaar?

Heeft je woning wel of geen spouwmuur? Dat heeft te maken met het bouwjaar van je woning.

Wanneer je woning voor 1920 gebouwd is, is er zeer waarschijnlijk geen sprake van spouwmuren. Spouwmuurisolatie is dan geen optie, maar er zijn wel andere mogelijkheden om je woning te isoleren, zoals het isoleren van de gevel.

Is je woning tussen 1920 en 1975 gebouwd? Dan is er wel een spouwmuur aanwezig. Echter is deze waarschijnlijk niet met isolatiemateriaal gevuld. Om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren is het verstandig de spouw te laten na-isoleren.

Woningen die na 1975 gebouwd zijn hebben een geïsoleerde spouwmuur. Wel is het mogelijk dat de isolatie is uitgezakt of verouderd, waardoor alsnog koudebruggen ontstaan. Voor een optimale isolatie laat je de spouw bijvullen of vullen met een nieuwer isolatiemateriaal.

BouwjaarSpouwmuur aanwezig?Isolatie in spouwmuur aanwezig?Wat kun je doen?
Voor 1920Geen spouwmuurGeen isolatieBuitenmuur of binnenmuur isoleren
1920-1975Spouwmuur aanwezigWaarschijnlijk nog geen isolatieSpouwmuur na-isoleren
Na 1975Spouwmuur aanwezig€Waarschijnlijk nog geen isolatieSpouwisolatie bijvullen of vervangen voor een betere isolatiewaarde



Wil je besparen op de kosten van spouwmuur isoleren?

Vergelijk offertes en ga voor de beste deal!

Gratis offertes vergelijken



Hoe herken je een spouwmuur?

Heeft mijn huis een spouwmuur? Als je niet weet of je woning spouwmuren heeft, zijn er verschillende manieren op daarachter te komen. Waaraan kan je een spouwmuur herkennen?

  • Bouwplannen
  • Dikte van de muren
  • Luchtkokers of open stootvoegen
  • Metselverband
  • Bouwjaar
  • Gaatje boren

Hieronder lees je alles over deze zes manieren om een spouwmuur te herkennen. Kom je er zelf niet uit? Of wil je weten of jouw spouwmuur geïsoleerd is? Natuurlijk kan je ook een specialist om meer informatie en advies vragen. Via onze offerteservice kom je snel in contact met experts uit de buurt! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.



1. Bouwplannen

Heb ik een spouwmuur? Als je de bouwtekeningen van je woning hebt, kan je daar gemakkelijk op zien of jouw woning spouwmuren heeft. Deze zijn namelijk in de bouwplannen aangegeven. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren van de gevels? Dat wijst hoogstwaarschijnlijk op een spouwmuur.

Heb je geen bouwtekeningen van je woning, of weet je niet zeker of je spouwmuren ziet? Dat zijn er nog vijf andere manieren om een spouwmuur te herkennen!

2. Dikte van de muren

Ook aan de dikte van de buitengevels van je woning kan je zien of je spouwmuren hebt: spouwmuren zijn namelijk dikker dan een steense muur. Hoe dik zijn spouwmuren? Als de afstand tussen binnen- en buitenkant van de gevel van je woning 25 centimeter of meer is, kun je er vrijwel zeker van zijn dat het een spouwmuur is.

Let er wel op dat de afwerking van de muur een vertekend beeld kan geven. Tegels, stucwerk, gipsplaten of behang maken de muur namelijk dikker.

3. Luchtkokers of open stootvoegen?

Om de spouw vrij van vocht te houden, moet deze geventileerd worden. Dan kan op verschillende manieren. Vaak zie je dan luchtkokers of open stootvoegen. Een open stootvoeg is een verticale opening tussen twee bakstenen in. Een luchtkoker herken je aan een ventilatieroostertje aan de buitenkant van de gevel.

Het ontbreken van deze ventilatie wil echter niet direct zeggen dat er geen spouwmuur is. Wanneer de spouwmuurisolatie namelijk spouwvullend is, zijn er geen open stootvoegen nodig.

spouwmuur isolatie

4. Metselverband?

Het metselverband is vaak ook een indicatie of er een spouwmuur aanwezig is. Bij steense muren wordt er namelijk vaak van een specifiek metselverband gebruik gemaakt. Dit metselverband lijkt op een standaard halfsteensverband, behalve dan dat de metselstenen afwisselend in de lengte of in de breedte geplaatst zijn.

Heeft jouw buitengevel dit metselverband? Dan is er waarschijnlijk geen spouw aanwezig. Spouwmuurisolatie is dan ook niet mogelijk, maar er zijn wel andere manieren om de buitenmuren van je woning te isoleren.

5. Bouwjaar

Het bouwjaar van je woning is een goede indicatie voor of je spouwmuren hebt of niet.

  • Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben geen spouwmuur.
  • Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn hebben meestal wel een spouwmuur. Vanaf de jaren ’60 werden spouwmuren verplicht, dus vanaf die tijd heeft iedere woning spouwmuren. Wel is het zo dat de spouw in de periode niet met isolatiemateriaal werd gevuld.
  • Na 1975 werden spouwmuren in woning wel geïsoleerd.

6. Gaatje boren

Heb je de eerste vijf herkenningspunten van spouwmuren geprobeerd, maar ben je er nog niet uit of jouw woning een spouwmuur heeft? Dan is het ook mogelijk hierachter te komen door een klein gaatje in een muur te boren. Hoe ga je te werk?

Neem een boor die lang genoeg is en boor voorzichtig een gaatje op een onopvallende plak. Als de boor meteen doorschiet, is er sprake van een spouwmuur. Je kan dit zelf doen, maar natuurlijk ook overlaten aan een isolatiespecialist. Die kan ook direct kijken of je spouw geïsoleerd is.

Ik heb een spouwmuur: spouwmuurisolatie controleren

Weet je zeker dat je een spouwmuur hebt? Dan wil je natuurlijk weten of er wel of geen isolatie in de spouwmuur aanwezig is. Hoe kan je controleren of je wel of geen spouwmuurisolatie hebt?

In de meeste gevallen voert de vakman een cameraonderzoek uit om te kijken of de spouwmuur geïsoleerd is. Heb je spouwmuurisolatie? Dan kijkt de specialist naar de conditie van de huidige spouwmuurisolatie. Het kan namelijk zijn dat het materiaal naar beneden is gezakt of verouderd is. De spouwmuur opnieuw isoleren is dan een aantrekkelijke manier om je woning beter te isoleren. Het kan ook zijn dat de spouwmuur vervuild is geraakt. Alles daarover lees je op de pagina vervuilde spouwmuur.

Heb je wel een spouwmuur, maar is deze niet geïsoleerd? Dan heb je verschillende opties om dit alsnog te doen. Daarover lees je hieronder meer.

Wel een spouwmuur, geen isolatie

Als je huis voor 1975 gebouwd is, is de kans groot dat er wel een spouwmuur aanwezig is, maar dat deze niet geïsoleerd is. Dat heeft tot gevolg dat er veel warmte uit je woning ontsnapt, waardoor je energierekening onnodig hoog is. Hoe los je dat op? Door de spouwmuur te laten na-isoleren!

Er zijn verschillende mogelijkheden. Tegenwoordig wordt er vaak voor gekozen om de spouw via kleine gaten in de buitenmuur vol te spuiten met isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, glaswol of pur. Het isoleren van een spouw kan meestal al binnen één dag, zonder dat breekwerken nodig zijn.

Spouwmuur isoleren en weten welke soort isolatie het meest geschikt is in jouw situatie? Lees het op de pagina Beste spouwmuurisolatie!



Heb je geen spouwmuur, maar wil je toch isoleren?

Vind een vakman en ontdek meer isolatiemogelijkheden!

Gratis offertes vergelijken



Spouwmuur met isolatie

Als je woning wel spouwmuren heeft en deze ook geïsoleerd zijn, is het vaak mogelijk om de isolatie te verbeteren. Vroeger werden spouwmuren vaak met glaswol gevuld. Het nadeel van die materiaal is dat het na verloop van tijd kan verzakken. Er ontstaan dan weer koudebruggen, waardoor je hogere energiekosten hebt.

Er zijn een aantal oplossingen voor dit probleem. Je kan bijvoorbeeld na-isoleren door de spouw op te vullen met nieuw isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk om de verouderde isolatie te verwijderen en de spouw opnieuw te vullen met modern isolatiemateriaal. Op die manier verhoog je de isolatiewaarde van je woning!

Geen spouwmuur, wat nu?

Heb je geen spouwmuur, maar wil je wel je woning beter isoleren? Het is niet mogelijk om alsnog een spouwmuur te maken, maar isoleren is wel mogelijk door isolatiemateriaal te laten aanbrengen aan de binnen- of buitenkant van je woning. De buitenkant is vaak de beste keuze, omdat je dan geen onderbrekingen hebt waarlangs kou alsnog je woning binnenkomt.

Geen spouwmuur, hoe isoleren? Bij gevelisolatie aan de buitenkant worden er isolatieplaten, van glaswol of piepschuim, op de gevel aangebracht. Daarop laat je vervolgens weer nieuwe gevelbekleding plaatsen. Je woning ziet er als nieuw uit!

Soms is isoleren aan de buitenkant niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je woning dan te dicht tegen de erfgrens komt. Dan laat je de gevels aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden.

spouwmuur na-isoleren

Waarom de spouwmuur na-isoleren?

  • Je bespaart jaarlijks op je energierekening. Zo heb je de investering van de spouwmuurisolatie er al snel uit.
  • Het na-isoleren van spouwmuren kan meestal al binnen één dag gedaan worden.
  • Er zijn geen koudebruggen meer waardoor koud van buiten je woning binnenkomt.
  • Je wooncomfort wordt hoger met een prettig leefklimaat binnen.
  • Je woning wordt meer waard.
  • Bij na-isoleren van de spouwmuur zijn geen grote breekwerken nodig.

Wat kost een spouwmuur na-isoleren?

Nu ben je vast nieuwsgierig naar wat het na-isoleren van een spouwmuur eigenlijk kost. De kosten zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest.

Glaswol en steenwol zijn met een gemiddelde prijs van €15.- tot €20,- per m² de goedkoopste materialen. EPS-parels zijn kleine piepschuimbolletjes met een gemiddeld prijs van €20,- tot €25,- per m². PUR-schuim zet zich snel uit waardoor alle kieren gedicht worden. Het schuim heeft een gemiddelde prijs van €25,- tot €30,- per m².

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van alle richtprijzen. Op de pagina spouwmuurisolatie kosten lees je alles over de kosten van een spouwmuur isoleren.

Na-isoleren spouwmuur kosten 2023

SpouwmuurisolatieGemiddelde prijs per m²
Glaswol€15,- tot €20,-
Steenwol€15,- tot €20,-
EPS-parels€20,- tot €25,-
PUR€25,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per isolatiespecialist kunnen verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis offertes aan!

spouwmuur isoleren

Spouwmuur isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Wil je je woning isoleren met spouwmuurisolatie of gevelisolatie? Je profiteert daarna niet alleen van een prettiger leefklimaat, je bespaart ook jaarlijks op je energiekosten! Bovendien wordt je woning meer waard.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met een vakman pak je het isoleren van je woning professioneel aan. De isolatiespecialist helpt je met de keuze voor het juiste isolatiemateriaal en voert de werkzaamheden binnen één dag uit! Ben je op zoek naar een betaalbare specialist uit de buurt? Maak dan gebruik van onze offerteservice en je krijgt altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!



Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken