Kosten spouwmuurisolatie

Dankzij de lage kosten is spouwmuurisolatie één van de meest populaire soorten woningisolatie. Bovendien is het in slechts één dag geplaatst, heb je geen vergunning nodig en bespaar je met het isoleren van de spouw flink op de stookkosten. Op zoek naar een isolatiebedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk gratis offertes. Vergelijk de prijzen en kies de spouwisolatiespecialist met het beste aanbod.Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden van spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld het type woning en de grootte van de buitenmuur. De kosten beginnen bij €350,-, dit is bijvoorbeeld voor een appartement met een buitenmuur van 30 m². Als het gaat om een rijtjeshuis, met een muur van 60 m², liggen de kosten rond de €850,-. Hoe groter het huis, hoe hoger de besparing.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie beginnen vanaf €350,- bij een appartement. Hierbij gaan we ervan uit dat je spouwmuur 30 m² groot is. Bij een rijtjeshuis, met een gemiddelde spouwmuur van 60 m², liggen de kosten iets hoger: rond de €850,-. Maar daar staat ook een hogere besparing tegenover: gemiddeld tot wel €200,- per jaar!

Bij een 2 onder 1 kap woning gaat het gemiddeld om een oppervlak van 100 m². De totale kosten liggen dan rond de €1.450,- per m². Bij een vrijstaande woning kun je uitgaan van een vanaf prijs van €2.150,-.

Ben je benieuwd naar de exacte kosten van spouwmuurisolatie? Vergelijk gratis offertes!


Spouwmuurisolatie kosten 2024

Type woningBuitenmuur in m²Vanaf prijs*Jaarlijkse besparing
Appartement30 m²€350,-€120,-
Rijtjeshuis60 m²€850,-€200,-
2 onder 1 kap100 m²€1.450,-€500,-
Vrijstaande woning150 m²€2.150,-€600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Eventuele subsidies zijn niet meegerekend en kunnen er dus voor zorgen dat de gemiddelde prijs lager uitvalt.
Besparen op de kosten van spouwmuurisolatie?

Vergelijk offertes en vind het isolatiebedrijf met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenWat kost spouwmuurisolatie per m²?

Wat kost spouwmuurisolatie per m²? Dit is volledig afhankelijk van het gekozen materiaal. Glas- en steenwol zijn twee relatief goedkope materialen. De kosten voor spouwmuurisolatie liggen in dat geval rond de €15,- tot €20,- per m². Deze materialen bieden een goede isolatiewaarde.

Wil je optimaal besparen?

Kies dan voor PUR-schuimisolatie. Dit heeft een hogere isolatiewaarde dan minerale wol, waardoor je meer bespaart. Daar staat tegenover dat de kosten ook hoger liggen. De kosten voor spouwmuurisolatie met PUR liggen rond de €25,- tot €30,- per m². Een alternatief zijn isolatieparels. Dit is een milieubewuste keuze, omdat ze volledig recyclebaar zijn. Kies je voor spouwmuurisolatie met parels, dan liggen de kosten rond de €20,- tot €25,- per m².


MateriaalGemiddelde prijs per m²*Belangrijkste eigenschappen
Glaswol€15- tot €20,-Biedt ook een uitstekende geluidsisolatie.
Steenwol€15- tot €20,-Tevens brandveilig
EPS-parels€20,- tot €25,-Recyclebaar en vochtregulerend
PUR-schuim€25,- tot €30,-Vochtregulerend en een lange levensduur

* Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.


Glaswol

Glaswol is één van de meest gekozen isolatiematerialen voor het isoleren van een spouwmuur. Het wordt gemaakt van gerecycled glas is daarmee niet alleen een voordelige, maar ook een milieubewuste keuze. Glaswol is verkrijgbaar als deken, in de vorm van platen, of kan in vlokken gespoten worden. Door de zachte structuur van het materiaal worden oneffenheden gemakkelijk weggewerkt. De prijs van glaswol ligt gemiddeld op €15,- tot €20,- per m².


Steenwol

Steenwol wordt geproduceerd uit gesmolten vulkanisch gesteente en is 100% recyclebaar. Het is brandwerend en dempt bovendien geluid. Dit minerale wol wordt daarom veel toegepast bij spouwisolatie. Van steenwol heb je een dikkere laag nodig dan bijvoorbeeld bij pur voor dezelfde isolatiewaarde. Daar staat wel tegenover dat steenwol een lagere prijs heeft van gemiddeld €15,- tot €20,- per m².


EPS-parels

Steeds vaker wordt gekozen voor isoleren met EPS-parels omdat het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien kunnen deze korrels in een spouwmuur worden toegepast bij afwijkende vormen van gevels, waar de korrels de energiefactuur kunnen doen dalen tot wel 20%. EPS-parels zijn dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. De kostprijs van EPS-parels ligt gemiddeld op €20,- tot €25,- per m².


PUR

PUR is een populair materiaal, omdat het een hele hoge isolatiewaarde heeft, tussen de 0,023 tot 0,028 W/mK. Het is geschikt voor hele smalle spouwmuren en vult alle naden en kieren perfect op. Kies je voor PUR dan kies je voor het best isolerende materiaal. De gemiddelde prijs ligt tussen de €25,- tot €30,- per m².

Let op: Het is belangrijk om het juiste soort spouwmuurisolatie te kiezen, aan de hand van je wensen. Het is daarom een goed idee om jezelf te informeren over de soorten spouwmuurisolatie.Ook spouwmuurisolatie plaatsen tegen een scherpe prijs!

Vind de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken


6 factoren die de kostprijs van spouwmuurisolatie beïnvloeden

De gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk daarbij aan de materiaalkosten, de staat van de spouw en de muur zelf, maar ook de dikte van de gevel en eventuele voorrijkosten. Hierdoor zal de totaalprijs per situatie verschillen, ook al is het te isoleren oppervlak even groot.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren. Wil je graag precies weten wat het gaat kosten om jouw spouwmuur te isoleren? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!
isolatiemateriaal

1. Materiaalkosten

De materiaalkosten bedragen meer dan de helft van de totaalprijs! De prijzen liggen tussen de €15,- tot €30,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal. Glaswol is de goedkoopste optie: hiervoor betaal je €15,- tot €20,- per m². Bij de keuze voor het juiste materiaal is het wel belangrijk dat je ook kijkt naar de isolatiewaarde en besparing die je daarmee doet, omdat je op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper uit bent met een duurder materiaal, zoals PUR.


2. Staat van de muur en spouw

De staat van de muur en de spouw hebben ook een grote invloed op de kostprijs. Is de muur flink beschadigd? Poreuze voegen, kapotte gevelstenen en scheuren moeten eerst hersteld worden, omdat de isolatie anders uit de muur kan lopen.

Ook de spouw wordt geïnspecteerd: is er sprake van spouwmuurvervuiling, dan moet je dit eerst laten verwijderen. De kosten hiervoor liggen tussen de €20,- tot €30,- per m².


3. Dikte van de gevel

De dikte van de gevel speelt een grote rol in het bepalen van de juiste isolatie. Glas- en steenwol vereisen namelijk beide een minimale spouw van 5 centimeter. Heb je een smallere spouw van 3 centimeter, dan zijn EPS en PUR een geschikte optie. Bovendien geldt natuurlijk: hoe dikker de spouw, des te meer isolatie wordt geplaatst en ook hoe hoger de materiaalkosten.


4. Voorrijkosten

De hoogte van de voorrijkosten verschillen per bedrijf, maar liggen gemiddeld tussen de €0,25 en €0,50 per kilometer. Dit zijn de kosten die je maakt nog voordat het bedrijf ook maar iets heeft gedaan! Door te kiezen voor een bedrijf in je eigen stad of dorp, bespaar je zeker op de voorrijkosten. Veel bedrijven brengen bovendien binnen een bepaalde straal helemaal geen voorrijkosten in rekening.

Een andere reden is dat veel isolatiebedrijven in dat geval een mooie kwantumkorting aanbieden: hoe groter de klus, des te lager de prijs per m²!

6. Wel of niet spouwmuurisolatie verwijderen?

Als je nog oude spouwisolatie hebt, is het verstandig deze te vervangen door nieuwe. Vooral spouwisolatie uit de jaren ’80 is vaak verpulverd of naar beneden gezakt. Hierdoor profiteer je niet van de optimale isolatie en is er meestal sprake van warmteverlies. Je krijgt daardoor last van vochtproblemen, kou of tocht. Een isolatiespecialist zuigt dan de oude spouwisolatie uit de spouwmuur, waarna nieuwe geplaatst kan worden. De kosten voor het leegzuigen van de spouwmuur bedragen tussen €25,- en €30,- per m².Besparen op de kosten van spouwmuurisolatie?

Bespaar tot 40% en profiteer van de voordelen van spouwmuurisolatie!

Gratis offertes vergelijken

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Naast de kosten van de verschillende materialen, is het ook goed om te kijken naar de besparing en de terugverdientijd van spouwmuurisolatie. Gemiddeld verdien je de kosten voor spouwmuurisolatie weer terug in ongeveer 3 tot 5 jaar tijd. Dat komt omdat je per m² geïsoleerd oppervlak 9 tot 11 m³ per jaar bespaart.

Hoeveel je precies bespaart hangt af van veel factoren:

 • De gasprijs
 • De buitentemperatuur
 • Jouw stookgedrag
 • Het type verwarming
 • Gekozen materiaal en de isolatiewaarde

Wil je de terugverdientijd verkorten? Door een subsidie aan te vragen krijg je tot 20% van de kosten alweer terug: hierdoor duurt het minder lang voordat je de rest van je investering terugverdient!


Subsidie spouwmuurisolatie 2024

Met een subsidie op spouwmuurisolatie houd je de kosten van spouwmuurisolatie laag. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk korter! Hieronder hebben we een overzicht van alle mogelijke subsidiemogelijkheden bij spouwmuurisolatie.


 • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): deze subsidie is in ieder geval nog actief tot en met december 2030. De hoogte van de subsidie hangt af van de maatregelen die je treft en van de doelgroep. Deze subsidie is aan te vragen door zowel particulieren en zakelijke gebruikers.
 • Plaatselijke subsidies: sommige gemeenten en provincies bieden een plaatselijke subsidie aan.
 • Verlaagd btw-tarief: als jij je huis laat isoleren door een isolatiebedrijf profiteer je van een verlaagd btw-tarief over de arbeidskosten.
 • Energiebespaarlening: dit noemen we ook wel een groene lening. Tegen een vaste lage rente leen je €2.500,- tot maximaal €27.000,- om je huis te verduurzamen. Je kunt deze lening ook gebruiken om je spouwmuur te isoleren!
 • Groene hypotheek: een andere manier om je spouwmuurisolatie te financieren, is door middel van een groene hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers maken het mogelijk om 106% van de vraagprijs te lenen, zodat je dit bedrag kunt gebruiken voor duurzame investeringen.

Handige bespaartips op de spouwmuurisolatie!

Wist je dat er verschillende manieren zijn waarop je de prijs van spouwmuurisolatie zo laag mogelijk houdt? Veel bedrijven bieden een kwantumkorting aan: vraag daarom eens of jouw buren ook geïnteresseerd zijn in het isoleren van de spouw: zo deel je de kosten!

Zo bespaar jij op de prijs van spouwmuurisolatie:

 • Kies een isolatiebedrijf bij jou in de buurt en bespaar op de voorrijkosten.
 • Gebruik goedkopere materialen, zoals minerale wol.
 • Vraag je buren of zij ook geïnteresseerd zijn in spouwisolatie om zo de kosten te delen.
 • Vergelijk meerdere isolatiebedrijven en kies de vakman met het beste aanbod.

kosten isolatie spouwmuur

Spouwmuurisolatie kosten vergelijken: gratis offertes!

Wil jij ook besparen op de energiekosten en je wooncomfort verhogen? Dan is het isoleren van de spouw een hele goede zet. Combineer spouwisolatie zelfs met een andere vorm van isolatie en vraag een subsidie aan! Op zoek naar een isolatiebedrijf in de regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de offertes van meerdere isolatiebedrijven in jouw regio. Kies het bedrijf met het beste aanbod en laat jouw spouw isoleren tegen de laagste prijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: dat betekent dat je nergens aan vast zit. Start daarom vandaag nog met vergelijken!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken