Kosten spouwmuurisolatie

Dankzij de lage kosten is spouwmuurisolatie één van de meest populaire soorten woningisolatie. Bovendien is het in slechts één dag geplaatst, heb je geen vergunning nodig en bespaar je met het isoleren van de spouw flink op de stookkosten. Op zoek naar een isolatiebedrijf?

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk gratis offertes. Vergelijk de prijzen en kies de spouwisolatiespecialist met het beste aanbod. Op deze pagina lees je meer over de kosten van spouwmuurisolatie. Je leest hoe lang het duurt voordat je de prijs van het spouw isoleren terugverdient en hoe je bespaart op de spouwisolatie prijs.
Subsidie voor spouwmuurisolatie?

Vanaf 2 september 2019 is er weer een landelijke subsidie voor spouwmuurisolatie. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is toegankelijk voor particulieren en VvE’s. Houd er wel rekening mee dat je minstens twee energiebesparende maatregelen moet nemen. Dit betekent dat je naast spouwmuurisolatie ook nog een andere isolatiemethode moet laten toepassen. Het maximale bedrag per woning is €10.000,-. Daarnaast zijn er soms ook nog gemeentelijke of lokale subsidieregelingen. Gratis offertes vergelijkenWat kost spouwmuurisolatie?

De kosten van het isoleren van de spouw zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en het formaat van je spouwmuur. Hoe dikker de spouw, hoe meer materiaal je nodig hebt. Hierdoor loopt de prijs verder op.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Bij een rijtjeshuis met een buitenmuur van 60 m² liggen de gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie rond de €850,- tot €1.100,-, afhankelijk van het materiaal. Jaarlijks bespaar je tot wel €200,- op je energiekosten! De prijs van spouwmuurisolatie bij een 2-onder-1-kap woning met een muuroppervlak van 100 m², ligt rond de €1.450,- tot €1.800,-. Bij deze investering bespaar je tot ongeveer €500,- per jaar!
Prijstabel: spouwmuurisolatie kosten

Type woning Buitenmuur in m² Gemiddelde prijs* Jaarlijkse besparing
Appartement 25 m² €500,- tot €600,- €120,-
Rijtjeshuis 60 m² €800,- tot €1.100,- €200,-
Hoekwoning 65 m² €1.200,- tot €1.400,- €220,-
2 onder 1 kap 100 m² €1.500,- tot €1.800,- €500,-
Vrijstaande woning 150 m² €2.200,- tot €2.500,- €600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Eventuele subsidies zijn niet meegerekend en kunnen er dus voor zorgen dat de gemiddelde prijs lager uitvalt.
Wat heeft invloed op de kosten voor spouwisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie bestaan uit arbeidskosten, materiaalkosten en machinekosten. De opbouw van de kosten verschilt per keuze die je maakt. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen waaruit de kostprijs van het isoleren van een spouwmuur is opgebouwd.

 • Arbeid. Isolatiespecialisten betaal je per uur. Door offertes te vergelijken, kies je zelf de expert die je de scherpste deal biedt. Kies voor een specialist uit de buurt om op de voorrijkosten te besparen.
 • Materiaal. De verschillende materialen voor spouwmuurisolatie variëren in kostprijs en eigenschappen. Zo is glaswol goedkoop en geluiddempend en heeft duurder purschuim een lange levensduur.
 • Machine. Heeft de isolatiespecialist een hoogwerker nodig? Dan betaal je extra.
spouwmuurisolatie prijzen


Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Je verdient de prijs van spouwmuurisolatie in gemiddeld 3 tot 5 jaar weer terug. Doordat je minder warmte verliest, hoef je minder te stoken en is je energierekening een stuk lager. De totale terugverdientijd van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • de isolatiewaarde van het gekozen materiaal;
 • jouw stookgedrag;
 • de gasprijs;
 • de buitentemperatuur.

Het is logisch dat je tijdens een strenge winter meer energie bespaart dan tijdens een zachte winter. Wil je meer weten over de besparing en terugverdientijd van spouwmuurisolatie? Lees dan verder op milieucentraal.nl.


Kosten spouwmuurisolatie: per materiaalsoort

Wat kost spouwmuurisolatie per m²? Dit is volledig afhankelijk van het gekozen materiaal. Glas- en steenwol zijn twee relatief goedkope materialen. De kosten voor spouwmuurisolatie liggen in dat geval rond de €15,- tot €20,- per m². Deze materialen bieden een goede isolatiewaarde.

Wil je optimaal besparen?

Kies dan voor PUR-schuimisolatie. Dit heeft een hogere isolatiewaarde dan minerale wol, waardoor je meer bespaart. Daar staat tegenover dat de kosten ook hoger liggen. De kosten voor spouwmuurisolatie met PUR liggen rond de €25,- tot €30,- per m². Een alternatief zijn isolatieparels. Dit is een milieubewuste keuze, omdat ze volledig recyclebaar zijn. Kies je voor spouwmuurisolatie met parels, dan liggen de kosten rond de €20,- tot €25,- per m².

Meer weten over soorten spouwmuurisolatie? Je leest het op deze pagina!
Prijstabel: kosten isolatiemateriaal voor spouwmuur

Materiaal voor spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per m²* Eigenschappen van het materiaal
Glaswol €15,- tot €20,- Biedt ook een uitstekende geluidsisolatie.
Steenwol €15,- tot €20,- Tevens brandveilig.
EPS-parels €20,- tot €25,- Recyclebaar en vochtregulerend.
PUR €25,- tot €30,- Vochtregulerend, lange levensduur.

* Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.
kosten spouwmuurisolatie glaswol

Kosten spouwmuurisolatie met glaswol

Glaswol is één van de meest gekozen isolatiematerialen voor het isoleren van een spouwmuur. Het wordt gemaakt van gerecycled glas is daarmee niet alleen een voordelige, maar ook een milieubewuste keuze. Glaswol is verkrijgbaar als deken, in de vorm van platen, of kan in vlokken gespoten worden. Door de zachte structuur van het materiaal worden oneffenheden gemakkelijk weggewerkt. De prijs van glaswol ligt gemiddeld op €15,- tot €20,- per m².


kosten spouwmuurisolatie steenwol

Prijs spouwmuurisolatie met steenwol

Steenwol wordt geproduceerd uit gesmolten vulkanisch gesteente en is 100% recyclebaar. Het is brandwerend en dempt bovendien geluid. Dit minerale wol wordt daarom veel toegepast bij spouwisolatie. Van steenwol heb je een dikkere laag nodig dan bijvoorbeeld bij pur voor dezelfde isolatiewaarde. Daar staat wel tegenover dat steenwol een lagere prijs heeft van gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

kosten eps-parels spouwisolatie

Kosten spouwisolatie met EPS-parels

Steeds vaker wordt gekozen voor isoleren met EPS-parels omdat het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien kunnen deze korrels in een spouwmuur worden toegepast bij afwijkende vormen van gevels, waar de korrels de energiefactuur kunnen doen dalen tot wel 20%. EPS-parels zijn dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. De kostprijs van EPS-parels ligt gemiddeld op €20,- tot €25,- per m².


kosten spouwmuur isoleren pur

Prijs spouwmuurisolatie met PUR

Purschuim ontstaat wanneer de twee vloeistoffen polyol en isocyanaat samengevoegd worden. Het isolatieschuim hecht zich goed aan diverse materialen en zorgt zo voor een naadloze afdichting in de spouwmuur.

Tevens is van pur maar een dunnen laag nodig om een hoge isolatiewaarde te bereiken. De prijs van pur ligt gemiddeld op €25,- tot €30,- per m².
Kosten spouwmuurisolatie verwijderen

Als je nog oude spouwisolatie hebt, is het verstandig deze te vervangen door nieuwe. Vooral spouwisolatie uit de jaren ’80 is vaak verpulverd of naar beneden gezakt. Hierdoor profiteer je niet van de optimale isolatie en is er meestal sprake van warmteverlies. Je krijgt daardoor last van vochtproblemen, kou of tocht. Een isolatiespecialist zuigt dan de oude spouwisolatie uit de spouwmuur, waarna nieuwe geplaatst kan worden. De kosten voor het leegzuigen van de spouwmuur bedragen tussen €23,- en €30,- per m².


goedkope spouwmuurisolatieKosten spouwmuurisolatie: subsidie?

Met een subsidie houd je de kosten van spouwmuurisolatie laag. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk korter! Hieronder hebben we een overzicht van alle mogelijke subsidiemogelijkheden bij spouwmuurisolatie.

 • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis: deze subsidie is actief sinds september 2019. Het is een subsidie van maximaal €10.000,- per woning. Deze subsidie is aan te vragen door zowel particulieren en VvE’s. Op rvo.nl lees je meer over deze subsidie. Meer weten over de voorwaarden? Ook deze vind je op rvo.nl.
 • Plaatselijke subsidies: sommige gemeenten en provincies bieden een plaatselijke subsidie aan. Of dit in jouw woonplaats ook het geval is, controleer je gemakkelijk via energiesubsidiewijzer.nl.
 • Verlaagd btw-tarief: als jij je huis laat isoleren door een isolatiebedrijf profiteer je van een verlaagd btw-tarief over de arbeidskosten. Meer hierover lees je op belastingdienst.nl.

Handige bespaartips op de prijs spouwmuurisolatie!

Wist je dat er verschillende manieren zijn waarop je de prijs van spouwmuurisolatie zo laag mogelijk houdt? Veel bedrijven bieden een kwantumkorting aan: vraag daarom eens of jouw buren ook geïnteresseerd zijn in het isoleren van de spouw: zo deel je de kosten!

Zo bespaar jij op de prijs van spouwmuurisolatie:

 • Kies een isolatiebedrijf bij jou in de buurt en bespaar op de voorrijkosten.
 • Gebruik goedkopere materialen, zoals minerale wol.
 • Vraag je buren of zij ook geïnteresseerd zijn in spouwisolatie om zo de kosten te delen.
 • Vergelijk meerdere isolatiebedrijven en kies de vakman met het beste aanbod.
Spouwmuurisolatie kosten vergelijken: gratis offertes!

Wil jij ook besparen op de energiekosten en je wooncomfort verhogen? Dan is het isoleren van de spouw een hele goede zet. Combineer spouwisolatie zelfs met een andere vorm van isolatie en vraag een subsidie aan! Op zoek naar een isolatiebedrijf in de regio?

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de offertes van meerdere isolatiebedrijven in jouw regio. Kies het bedrijf met het beste aanbod en laat jouw spouw isoleren tegen de laagste prijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: dat betekent dat je nergens aan vast zit. Start daarom vandaag nog met vergelijken!Gratis offertes vergelijken