Kosten spouwmuurisolatie

Merk je dat je steeds hogere stookkosten hebt om je huis aangenaam warm te krijgen? Krijg je last van vochtproblemen in huis? Dan is het verstandig om de spouwmuur van je woning (opnieuw) te isoleren met spouwmuurisolatie. Daarbij wordt de spouw, de ruimte tussen twee buitenmuren, opgevuld met isolatiemateriaal. Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende mogelijkheden van het isoleren van de spouwmuur. Je leest over de verschillende materialen voor spouwisolatie, de kosten, de terugverdientijd en mogelijkheden voor subsidie.

Wil je meer weten over spouwisolatie of ben je benieuwd naar de exacte kosten van het isoleren van jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij bedrijven uit jouw regio. Een isolatiespecialist geeft antwoord op al je vragen en plaatst spouwisolatie vakkundig. Zo geniet je snel van een aangenaam warme woning!
Subsidie voor spouwmuurisolatie?

Er is op dit moment geen speciale subsidieregeling voor particulieren voor het isoleren van woningen. Alleen een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Het maximale bedrag via deze reling is €20.000,- per koopwoning. Soms zijn er nog wel lokale of gemeentelijke regelingen beschikbaar voor particulieren. Of wat denk je van een aantrekkelijker Energiebespaarlening met gunstige voorwaarden. Door offertes te vergelijken bespaar je op de kosten. Vul het offerteformulier in!Wat kost spouwmuurisolatie?

De prijzen van spouwisolatie verschillen per situatie. In het berekenen van de prijs worden verschillende factoren meegenomen. Denk hierbij aan het soort isolatiemateriaal, het aantal arbeidsuren en extra kosten zoals het gebruik van een hoogwerker. Het aantal arbeidsuren is afhankelijk van de grootte van de woning. In de prijstabel hieronder vind je gemiddelde prijzen voor het isoleren van de spouwmuur voor verschillende types woningen. Zo liggen de prijzen voor een hoekwoning tussen €1.200,- en €1.400,- en de kosten van een vrijstaande woning tussen 2.200,- en €2.500,-. Eventuele subsidies kunnen daarnaast zorgen voor een besparing op de kosten.
Prijstabel: spouwmuurisolatie kosten

Type woningBuitenmuur in m²Gemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing
Appartement25 m²€500,- tot €600,-€120,-
Rijtjeshuis60 m²€800,- tot €1.100,-€200,-
Hoekwoning65 m²€1.200,- tot €1.400,-€220,-
2 onder 1 kap100 m²€1.500,- tot €1.800,-€500,-
Vrijstaande woning150 m²€2.200,- tot €2.500,-€600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Eventuele subsidies zijn niet meegerekend en kunnen er dus voor zorgen dat de gemiddelde prijs lager uitvalt.
Wat heeft invloed op de kosten voor spouwisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie bestaan uit arbeidskosten, materiaalkosten en machinekosten. De opbouw van de kosten verschilt per keuze die je maakt. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen waaruit de kostprijs van het isoleren van een spouwmuur is opgebouwd.

  • Arbeid. Isolatiespecialisten betaal je per uur. Door offertes te vergelijken, kies je zelf de expert die je de scherpste deal biedt. Kies voor een specialist uit de buurt om op de voorrijkosten te besparen.
  • Materiaal. De verschillende materialen voor spouwmuurisolatie variëren in kostprijs en eigenschappen. Zo is glaswol goedkoop en geluiddempend en heeft duurder purschuim een lange levensduur.
  • Machine. Heeft de isolatiespecialist een hoogwerker nodig? Dan betaal je extra.
spouwmuurisolatie prijzen


Kosten spouwmuurisolatie per materiaalsoort

In de prijstabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per m² van verschillende materialen voor het isoleren van een spouwmuur. Zo zijn steenwol en glaswol met €15,- tot €20,- per m² de goedkoopste opties. Voor pur betaal je €25,- tot €30,- per m², maar dit materiaal heeft een langere levensduur. Ben je benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijsopgaven aan!
Prijstabel: kosten isolatiemateriaal voor spouwmuur

Materiaal voor spouwmuurisolatieGemiddelde prijs per m²*Eigenschappen van het materiaal
Glaswol€15,- tot €20,-Biedt ook een uitstekende geluidsisolatie.
Steenwol€15,- tot €20,-Tevens brandveilig.
EPS-parels€20,- tot €25,-Recyclebaar en vochtregulerend.
PUR€25,- tot €30,-Vochtregulerend, lange levensduur.

* Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.
kosten spouwmuurisolatie glaswol

Kosten spouwmuurisolatie met glaswol

Glaswol is één van de meest gekozen isolatiematerialen voor het isoleren van een spouwmuur. Het wordt gemaakt van gerecycled glas is daarmee niet alleen een voordelige, maar ook een milieubewuste keuze. Glaswol is verkrijgbaar als deken, in de vorm van platen, of kan in vlokken gespoten worden. Door de zachte structuur van het materiaal worden oneffenheden gemakkelijk weggewerkt. De prijs van glaswol ligt gemiddeld op €15,- tot €20,- per m².


kosten spouwmuurisolatie steenwol

Prijs spouwmuurisolatie met steenwol

Steenwol wordt geproduceerd uit gesmolten vulkanisch gesteente en is 100% recyclebaar. Het is brandwerend en dempt bovendien geluid. Dit minerale wol wordt daarom veel toegepast bij spouwisolatie. Van steenwol heb je een dikkere laag nodig dan bijvoorbeeld bij pur voor dezelfde isolatiewaarde. Daar staat wel tegenover dat steenwol een lagere prijs heeft van gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

kosten eps-parels spouwisolatie

Kosten spouwisolatie met EPS-parels

Steeds vaker wordt gekozen voor isoleren met EPS-parels omdat het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien kunnen deze korrels in een spouwmuur worden toegepast bij afwijkende vormen van gevels, waar de korrels de energiefactuur kunnen doen dalen tot wel 20%. EPS-parels zijn dampdoorlatend, wat de kans op vochtproblemen aanzienlijk terugdringt. De kostprijs van EPS-parels ligt gemiddeld op €20,- tot €25,- per m².


kosten spouwmuur isoleren pur

Prijs spouwmuurisolatie met PUR

Purschuim ontstaat wanneer de twee vloeistoffen polyol en isocyanaat samengevoegd worden. Het isolatieschuim hecht zich goed aan diverse materialen en zorgt zo voor een naadloze afdichting in de spouwmuur.

Tevens is van pur maar een dunnen laag nodig om een hoge isolatiewaarde te bereiken. De prijs van pur ligt gemiddeld op €25,- tot €30,- per m².
Kosten oude spouwmuurisolatie verwijderen

Als je nog oude spouwisolatie hebt, is het verstandig deze te vervangen door nieuwe. Vooral spouwisolatie uit de jaren ’80 is vaak verpulverd of naar beneden gezakt. Hierdoor profiteer je niet van de optimale isolatie en is er meestal sprake van warmteverlies. Je krijgt daardoor last van vochtproblemen, kou of tocht.

Een isolatiespecialist zuigt dan de oude spouwisolatie uit de spouwmuur, waarna nieuwe geplaatst kan worden. De kosten voor het leegzuigen van de spouwmuur bedragen tussen €23,- en €30,- per m².

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Het laten aanbrengen van isolatie in de spouwmuur is een investering die zich snel terugverdient. Je merkt direct dat je minder hoeft te stoken en dat vochtproblemen verdwijnen. Het isoleren van de spouwmuur levert je een jaarlijks een besparing tot €500,- op je energierekening op. Bij een vrijstaande woning is dit zelfs €600,-! Vooral als je je huis verwarmt met elektriciteit is de besparing groot. Minerale wol zoals glas- en steenwol verdient zichzelf door de lagere kostprijs sneller terug dan bijvoorbeeld EPS-parels. De gemiddelde terugverdientijd van spouwisolatie schommelt tussen de 3 à 5 jaar. Bedenk daarbij dat spouwisolatie gemakkelijk de hele levensduur van je woning meegaat. Je profiteert dus zeer lang van het rendement van de spouwisolatie.
Subsidie spouwmuurisolatie in 2019

Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn voor subsidie en een lening als je een spouwmuur van je woning laat isoleren? Lees hieronder meer over verschillende mogelijkheden om te besparen op de kosten van het isoleren van een spouwmuur.

  • Wil je spouwisolatie om je een woning om deze energiezuiniger te maken? De arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal vallen onder het 9%-tarief. Houd er wel rekening mee dat materialen en andere werkzaamheden zoals sloopwerk onder het 21%-tarief vallen. Op belastingdienst.nl vind je meer informatie.
  • Op energiesubsidiewijzer.nl doe je gemakkelijk een check om te kijken of je in aanmerking komt voor subsidie voor energiebesparing.
  • Op energiebespaarlening.nl vind je meer informatie over de Energiebespaarlening die particulieren kunnen afsluiten om energiebesparende investeringen in of aan je woning te financieren.
  • VvE’s kunnen tot en met 31 december 2019 gebruik maken van de Subsidie energiebesparing eigen huis. Subsidie is mogelijk voor energieadvies, en energiebesparende maatregelen. Kijk op rvo.nl voor meer informatie.
Besparen op kosten spouwmuurisolatie? Gratis offertes vergelijken

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor spouwmuurisolatie in jouw woning? Ben je benieuwd naar de exacte kosten van het aanbrengen van isolerende korrels? Wil je weten wat de verschillen in prijzen zijn tussen glaswol en EPS-parels? Vraag via de offertepagina gemakkelijk en snel meerdere offertes van isolatiespecialisten uit jouw regio aan. Dit is geheel kosteloos en vrijblijvend! Door de verschillende offertes met elkaar te vergelijken bespaar je op de totaalprijs. Kies zelf de specialist die je het scherpste aanbod doet!


goedkope spouwmuurisolatie


Gratis offertes vergelijken