Kruipruimte isoleren

Wie zijn kruipruimte laat isoleren profiteert direct van een hoger woongenot. De vloer voelt namelijk een paar graden warmer aan, waardoor je nooit meer last hebt van koude voeten. Sloffen? Niet meer nodig. Dekentje op de bank? Overbodig: met kruipruimte isolatie heb je het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.

Start gratis offerteaanvraag!

De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Bovendien bespaar je met het vergelijken tot wel 40% op de totaalprijs. Op deze pagina lees je meer over het isoleren van de kruipruimte. Je vindt informatie over de kosten voor het isoleren van de kruipruimte en meer informatie over de geschikte materialen.
Meer comfort en een lagere energierekening

Wist je dat je met kruipruimte isolatie tot wel €215,- per jaar bespaart? Toch is dat zeker niet het enige voordeel van het isoleren van de kruipruimte.

Doordat de vloer warmer aanvoelt verhoog jij je wooncomfort. Bovendien verbetert de luchtvochtigheid in huis, waardoor je minder last hebt van vochtproblemen en ongedierte in huis.

De grootste voordelen van kruipruimte isolatie is dat de vloer direct een paar grader warmer aanvoelt, u minder last heeft van vochtproblemen en dat u direct bespaart op de energiekosten.isolatie kruipruimte

Wat kost kruipruimte isolatie?

De kosten voor de isolatie hangen nauw samen met de keuze voor het isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten voor het isoleren van een kruipruimte in een hoekwoning liggen rond de €1.040,- tot €1.300,-. Hierbij gaat het om een vloeroppervlak van 52 m². De besparing loopt bij deze investering op tot wel €160,- per jaar! Daarmee verdien je de investering in 6 tot 8 jaar alweer terug.

Woon je in een vrijstaande woning? De isolatie kosten liggen in dat geval rond de €1.400,- tot €1.750,-. Hierbij gaat het om een vloeroppervlak van ongeveer 70 m². Kies je voor een goedkoper materiaal, zoals minerale wol, dan ligt de prijs eerder rond de €1.400,-. Kies je voor spuitisolatie? Houd dan rekening met een prijs rond de €1.750,-.

Nieuwsgierig naar alle kosten van vloerisolatie? Bekijk dan de pagina vloerisolatie kosten.


Kruipruimte isolatie kosten 2024

Woning typeVloeroppervlakte in m²Gemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing**
Rijtjeshuis50 m²€1.000,- tot €1.250,-€150,-
Hoekwoning52 m²€1.040,- tot €1.300,-€160,-
2 onder 1 kap55 m²€1.100,- tot €1.375,-€170,-
Vrijstaande woning70 m²€1.400,- tot €1.750,-€215,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, incl. btw en arbeidskosten. Weten wat het isoleren precies kost? Vraag gratis offertes aan.
*Gebaseerd op een gemiddelde besparing. Werkelijk besparing is afhankelijk van meerdere factoren.Besparen op de kruipruimte isolatie kosten?

Vergelijk gratis offertes en vind de isolatiespecialist met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenKruipruimte isoleren via onderzijde vloer

Een kruipruimte isoleren kan op verschillende manieren. Als de werkruimte hoog genoeg is, dan is isolatie via de onderzijde van de vloer een goede optie. Hierbij plaatst de isolatie expert het materiaal rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer aan. Het grote voordeel van deze techniek, is dat je een hogere besparing haalt dan bij het isoleren van de bodem. Bovendien voelt je vloer op deze manier warmer aan, waardoor ook je wooncomfort maximaal stijgt.

Is er in niet voldoende plek om goed te kunnen werken, dan raden specialisten bodemisolatie aan.

Bodemisolatie

Bodemisolatie is heel gemakkelijk en snel te plaatsen. Hierbij plaatsen de vakmannen een dikke laag isolatie op de bodem. Vaak is een dikte van 20 tot 30 centimeter voldoende om een goede isolatie te garanderen. Als het grondwaterpeil stijgt, dan blijft de isolatie drijven. Hierdoor gaat de goede isolatiewaarde niet verloren!

Geschikte materialen zijn isolatiechips, parels en schelpen. Belangrijke kwaliteiten van deze materialen zijn een goede vochtbestendigheid. Hierdoor wordt de lucht in huis droger en heb je minder last van vochtproblemen.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Bij vloerisolatie isoleert men de onderkant van de vloer. Bij bodemisolatie wordt de vochtige kruipruimte, op de bodem, geïsoleerd. Dit past men vooral toe wanneer vloerisolatie onmogelijk is door bijvoorbeeld een lage ruimte. Wanneer de kruipkelder lager is dan 35 cm, is bodemisolatie een goed alternatief.

Is de ruimte hoog genoeg?

Kies dan bij voorkeur vloerisolatie in plaats van bodemisolatie. Het wooncomfort en de energiebesparing is bij vloerisolatie nog groter. Hierbij ben je voorgoed af van vochtige en koude vloeren, maar tussen het isolatiemateriaal op de bodem, en de onderkant van de vloer, bevindt zich nog wel (relatief) koude lucht.

kruipruimte isoleren kosten

Natte kruipruimte isoleren

Alle kruipruimtes zijn vochtig. Dat komt door de lage ligging van een kruipruimte. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je een natte kruipruimte wilt isoleren, moet de bodem eerst goed droog zijn. Voordat de vakmannen de isolatie plaatsen, pompen ze dus al het water weg.

Om vochtproblemen te voorkomen is het slim om eens te kijken naar de ventilatiemogelijkheden in de kruipruimte.

Zijn er ventilatieroosters aanwezig?

Als dit niet het geval is dan is het slim om deze te laten plaatsen. Op die manier kan de ruimte al het vocht goed kwijt.

Lage kruipruimte isoleren

Heb je een hele lage kruipruimte? Geen zorgen: ook dan is een goede isolatie zeker mogelijk.

Vakmannen raden bij een lage kruipruimte aan om de bodem te isoleren. Dit houdt in dat je de isolatie rechtstreeks op de bodem aanbrengt.

Wil je de isolatie toch liever tegen de onderkant van de vloer aanbrengen?

In dat geval is het mogelijk de kruipruimte verder uit te graven. Dit is wel een tijdrovende en ingewikkelde klus, waardoor de kosten verder oplopen. Bij een beperkt budget is het isoleren van de bodem zeker de beste keuze.Op zoek naar een vakman voor kruipruimte isolatie?

Vergelijk gratis offertes en vind de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenKruipruimte isolatie subsidie 2024

Wie zijn of haar kruipruimte laat isoleren kan hierbij een subsidie aanvragen. Dit kan via de ISDE, en wordt gezien als bodemisolatie. Hierbij moet het isolatiemateriaal een minale Rd-waarde van 3,5 m² K/w hebben. Een aantal gemeentes en provincies bieden ook een plaatselijke subsidie aan voor het isoleren van de kruipruimte.

Meer lees je op de pagina subsidie isolatie 2024.

Kruipruimte ventilatie

Hoe zit het met de ventilatie bij een goed geïsoleerde kruipkelder? Goede vraag. Condensatie van vocht vindt daar immers minder snel plaats. Door de ventilatie komt tevens koude lucht binnen. Toch is het meestal wel verstandig dat je de ventilatie in stand houdt. Het isolatiemateriaal wordt minder snel vochtig, waardoor de isolerende werking optimaal blijft.

Ook kunnen eventuele schadelijke gassen uit de grond, zoals Radongas, op een veilige manier worden afgevoerd. Radongas is een radioactief gas en de neerslagdeeltjes zijn schadelijk voor je gezondheid.

Kruipruimte isolatie zorgt er tevens voor dat de leidingen langer meegaan. Ze worden immers niet meer aangetast door vocht. Het belang van ventilatie in de geïsoleerde ruimte is situatieafhankelijk. Vraag de specialist dus altijd om meer informatie.

Kruipruimte isoleren in combinatie met vloerverwarming

Steeds meer huizen maken gebruik van vloerverwarming. Hoe zit het: kun je kruipruimte isolatie gebruiken in combinatie met vloerverwarming?

Ja! Sterker nog: de combinatie van vloerverwarming isolatie wordt altijd aangeraden. De kou van de kruipkelder trekt omhoog, en de warmte van de vloerverwarming trekt naar beneden. Zo verlaagt je rendement enorm. Het is dus zonde om de warmte te verliezen aan een kille kruipruimte.

Hoe voorkom je dit?

Door de vloer via de kruipruimte aan de onderzijde te isoleren, voorkom je dat de kou omhoogtrekt en blijft ook de warmte van de vloerverwarming boven de vloer.Isolatiebedrijf gezocht voor jouw kruipruimte isolatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Start de gratis offerteaanvraag!Soorten kruipruimte isolatie

Je hebt de keuze uit verschillende soorten isolatie. De keuze die je maakt heeft een grote invloed op de totaalprijs. Je kruipruimte isoleren met purschuim is bijvoorbeeld een grote investering, maar hiermee haal je ook de hoogste besparing. Anderzijds is de kruipruimte isoleren met piepschuim of met isolatiechips een stuk goedkoper, maar loopt de besparing ook minder hoog op.

Je kunt de kruipruimte in huis laten isoleren met:

  • Chips: kleine piepschuim balletjes die goed bestand zijn tegen vocht. Een kruipruimte isoleren met chips is heel eenvoudig, dankzij het lichte gewicht.
  • Pur: heeft een uitstekende isolatiewaarde, maar is ook relatief duur om te plaatsen.
  • Parels: eps-isolatieparels zijn volledig recyclebaar en hebben een lange levensduur. De parels zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties. HR++ parels isoleren het beste.
  • Piepschuim: relatief goedkoop en eenvoudig te plaatsen. Het is bovendien erg goed bestand tegen vocht.
  • Folie: isolatiefolie tegen de onderzijde van de vloer houdt kou en vocht tegen. Het is bovendien eenvoudig te plaatsen en goedkoop in aanschaf.

Soorten milieuvriendelijke isolatie

Naast de bovenstaande vormen van isolatie, zijn er ook milieuvriendelijke manieren om te isoleren.
Laat de kruipruimte bijvoorbeeld isoleren met schelpen of een laag zand. Schelpenisolatie is 100% milieuvriendelijk en voorkomt dat het vocht vanuit de bodem je huis intrekt.

Waarom het nou zo milieuvriendelijk is? Er is een constante aanwas van schelpen, daardoor verstoort de winning het natuurlijk evenwicht niet. Daarnaast is het aanbrengen of verwijderen van de schelpen niet milieubelastend. Je gasrekening is naderhand minder hoog, wat op zijn tijd ook weer beter is voor het milieu. Zand is ook een goede oplossing om stank, vervuiling en een vochtige ondergrond tegen te gaan.

Laat de kruipruimte isoleren met:

  • Schelpen: een natuurlijk materiaal, gewonnen uit zee. Goed bestand tegen vocht en een milieubewuste keuze.
  • Kurk: heeft een hoge vochtbestendigheid en een lange levensduur.
  • Vlaswol: een lichte en sterke natuurlijke vezels, geschikt voor de isolatie van het plafond van de kruipruimte.
  • Zand: heeft een licht isolerende werking, waardoor de kruipruimte warmer wordt. Bovendien zorgt de nieuwe laag zand voor minder vochtproblemen en stankoverlast.

Kruipruimte isolatie: doe het zelf?

Kruipruimte isolatie een doe het zelf klus? We raden je aan voor het isoleren altijd een vakman in te schakelen.

Op die manier weet je zeker dat de dikte van de isolatie goed genoeg is, dat de materialen correct zijn geplaatst en dat je profiteert van een optimale isolatie. Alleen dan haal je de hoogst mogelijke besparing op de energiekosten!

Bovendien kan verkeerd geplaatste isolatie grote vochtproblemen opleveren. Voorkom deze vochtproblemen in huis door direct een isolatiebedrijf in te zetten voor de isolatie.

kruipruimte laten isoleren

Gratis kruipruimte isoleren offertes!

Wil jij je wooncomfort in huis verhogen door te isoleren? Met de hulp van een ervaren isolatiespecialist ben je verzekerd van optimale isolatie, waardoor je zoveel mogelijk bespaart op de energiekosten. Je besparing loopt op tot wel €215,- per jaar! Wil jij ook besparen op de prijs van isolatie?

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de verschillende offertes en kies het isolatiebedrijf met de beste prijs: zo bespaar je tot wel 40% op de totale kosten! De offerteaanvraag is gratis én zonder verplichtingen. Je zit dus helemaal nergens aan vast, maar profiteert wel van de beste isolatie voor de laagste prijs.Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken