Kruipruimte isoleren

Het isoleren van een vochtige kruipruimte is één van de meest goedkope en effectieve manieren van isoleren. Een vochtige of koude vloer is snel verleden tijd. Veel mensen vinden het verschil tussen vloerisolatie en het isoleren van de kruipruimte lastig. Het verschil is echter vrij simpel: bij vloerisolatie isoleert men de onderkant van de vloer. Tijdens het isoleren van de kruipruimte wordt de bodem van de kruipruimte voorzien van een laag isolatiemateriaal. Het vocht kan dan nooit omhoog trekken en de lucht in de kruipruimte blijft stil staan.

Meer weten over kruipruimte-isolatie, de bijbehorende geluidsisolatie, kosten en het rendement? Lees dan snel verder, of vraag vrijblijvend een aantal offertes aan bij specialisten uit je regio.
Kruipruimte isolatie subsidie

Op dit moment loopt er alleen een subsidie voor een Vereniging van Eigenaren die gebruikt kan worden bij kruipruimte isolatie. De subsidie ‘energiebesparing eigen huis’ loopt nog tot en met 31 december 2019. Dit is een landelijke subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het maximale bedrag per koopwoning bedraagt €20.000,-. Er is geen subsidie meer voor particulieren, maar soms zijn er wel gemeentelijke subsidieregelingen. Bovendien kun je profiteren van het lage btw-tarief van 9% op kruipruimte-isolatie. Ons advies? Vergelijk vrijblijvend offertes.

Geef vocht in de kruipruimte geen kans!

De voornaamste reden voor kruipruimte isolatie is het bestrijden van vocht. Een vochtige kruipkelder is merkbaar aan de hoge luchtvochtigheid in huis. Tevens kan er op sommige dagen een muffe, vochtige lucht in huis hangen. De hoge luchtvochtigheid heeft een negatief effect op je energierekening én je gezondheid. Met het isoleren van je vochtige kruipruimte ga je dit tegen. De ondergrond voelt een stuk minder koud aan en de vochtproblemen (schimmelvorming) verdwijnen. Daarnaast resulteert kruipruimte isolatie in een verbeterde geluidsisolatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan, geheel gratis en vrijblijvend, offertes aan. Vergelijk en bespaar!

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Bij vloerisolatie isoleert men de onderkant van de vloer. Bij bodemisolatie wordt de vochtige kruipruimte, op de bodem, geïsoleerd. Bodemisolatie past men vooral toe wanneer vloerisolatie onmogelijk is door bijvoorbeeld een lage kruipruimte. Wanneer de kruipkelder lager is dan 35 cm, is bodemisolatie een goed alternatief. Kooten & Van Ooy Isolatie geeft altijd eerlijk advies. Is de kruipruimte hoog genoeg? Kies dan bij voorkeur vloerisolatie in plaats van bodemisolatie. Het wooncomfort en de energiebesparing is bij vloerisolatie nog groter. Bij bodemisolatie ben je voorgoed af van vochtige en koude vloeren, maar tussen het isolatiemateriaal op de bodem, en de onderkant van de vloer, bevindt zich nog wel (relatief) koude lucht.
Prijstabel: kruipruimte isolatie kosten

Woning typeVloeroppervlakte in m²Gemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing
Rijtjeshuis50 m²€1.000,- tot €1.250,-€150,-
Hoekwoning52 m²€1.040,- tot €1.300,-€160,-
2 onder 1 kap55 m²€1.100,- tot €1.375,-€170,-
Vrijstaande woning70 m²€1.400,- tot €1.750,-€215,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en arbeidskosten.

Rendement en prijzen

Het is moeilijk om een inschatting te geven van het rendement bij bodemisolatie. Het rendement is namelijk afhankelijk van de isolatiewaarde, de ventilatie, en van de grootte van je woning. Als voorbeeld gebruiken wij vaak een standaard hoekwoning (52m2 vloeroppervlakte), met een hr-ketel. De totale kosten zijn dan gemiddeld €1200,- en de jaarlijkse besparing €160,- tot €165,-. In zo’n zeven jaar zijn de kosten dus terugverdiend.

De grootste winst behaal je echter doordat je nooit meer last hebt van optrekkend vocht in huis. Daarnaast is een koude ondergrond verleden tijd en profiteer je van de geluidsisolatie. De ventilatie is nog voldoende aanwezig, doordat er tussen de isolatie en de ondergrond nog lucht zit. Met deze vorm van isolatie komt een vochtige ruimte in jouw onderkomen niet meer voor. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan vrijblijvend diverse offertes aan. Wij werken alleen samen met erkende isolatiebedrijven, dus je bent verzekerd van goede aanbiedingen.
Subsidie en btw-tarief

Op dit moment is er geen landelijke subsidieregeling mogelijk voor particulieren. Het subsidiepotje is door de hoge populariteit al enige jaren op. Via energiesubsidiewijzer.nl vind je eenvoudig de beschikbare lokale of gemeentelijke subsidies. Voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) is er wel een subsidie beschikbaar. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is speciaal voor VvE’s en geldt nog tot en met 31 december. Met deze subsidieregeling financier je een groot gedeelte van de isolatiewerkzaamheden.Lees op rvo.nl meer over deze regeling.

Je profiteert altijd van het verlaagde btw-tarief. Over de arbeidskosten betaal je namelijk niet het normale tarief van 21%, maar het verlaagde tarief van 9%. Dit geldt alleen voor de arbeidskosten. Over de materiaalkosten moet je wel het btw-tarief van 21% betalen. Op belastingdienst.nl lees je hier alles over.

Video: Heb ik kruipruimte isolatie?

Benieuwd of je kruipruimte geïsoleerd is? Bekijk dan deze video! In de video ziet u hoe je kunt controleren of de ruimte van isolatie voorzien is en welke methodes er zijn om een kruipruimte te isoleren.Kruipruimte isolatie

Kruipruimte ventilatie

Hoe zit het met de ventilatie bij een goed geïsoleerde kruipkelder? Goede vraag. Condensatie van vocht vindt daar immers minder snel plaats. Door de ventilatie komt tevens koude lucht binnen. Toch is het meestal wel verstandig dat je de ventilatie in stand houdt. Het isolatiemateriaal wordt minder snel vochtig, waardoor de isolerende werking optimaal blijft. Ook kunnen eventuele schadelijke gassen uit de grond, zoals Radongas, op een veilige manier worden afgevoerd. Radongas is een radioactief gas en de neerslagdeeltjes zijn schadelijk voor je gezondheid. Kruipruimte isolatie zorgt er tevens voor dat de leidingen langer meegaan. Ze worden immers niet meer aangetast door vocht. Het belang van ventilatie in de geïsoleerde kruipruimte is situatieafhankelijk. Vraag de specialist dus altijd om meer informatie.


Kruipruimte isolatie subsidie

Geluidsisolatie

Geluidsoverlast is helaas vaak een bijkomstigheid bij oude, naoorlogse woningen. Een goede geluidsisolatie, is net als ventilatie, erg belangrijk. Privacy en een goede nachtrust zijn er namelijk afhankelijk van. Geluidsisolatie heeft altijd twee doelen: enerzijds het geluid buiten houden en anderzijds het geluid binnen houden. Zeker bij houten vloeren is het verschil na de kruipkelder isolatie duidelijk merkbaar. De geluidsisolatie van het materiaal zorgt ervoor dat het geluid nooit meer gaat galmen in de kruipruimte. Hout laat immers relatief veel geluid door naar de kruipruimte. De kruipruimte dient dan als een klankkast. Het galmen is na de isolatie echter verleden tijd. Combineer dat met de energiebesparing en het verhoogde wooncomfort, en je begrijpt waarom veel mensen deze vorm van isolatie kiezen.


Houten vloer isoleren

Naast de bodemisolatie kun je tevens vloerisolatie aan laten brengen. Het isoleren van de houten ondergrond resulteert gemiddeld in een stijging van de vloertemperatuur van maarliefst vier graden. Er wordt tijdens het isoleren van de houten ondergrond vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer aangebracht. Vaak combineert men dit met een bodemafsluiting (ipv bodemisolatie). Het PE-folie (dampscherm) houdt het vocht uit de grond tegen. De vloerisolatie aan de onderkant van de houten ondergrond resulteert in een warmere vloertemperatuur en lagere stookkosten. Vereiste is wel dat er genoeg ruimte aanwezig moet zijn in de kruipruimte. Is de kruipruimte erg laag? Dan is kruipruimte-isolatie, in combinatie met ventilatie, verstandiger.

Betonnen vloer isoleren

Zit er een kruipkelder onder de betonnen vloer? Dan kunnen de specialisten via de onderzijde vloerisolatie aanbrengen en zo de betonnen ondergrond isoleren. Wanneer het beton direct op een zandlaag is gestort, is het van belang dat je de bovenkant laat isoleren. Dat laatste brengt meer kosten met zich mee, aangezien de ondergrond gemiddeld acht centimeter hoger komt te liggen. De deuren moeten dan worden ingekort en het aanrechtblad eventueel verhoogd. Ook moet je de bestaande vloerbedekking verwijderen. Het isoleren van de onderkant van de betonnen vloer levert wel een energiebesparing op, maar niet het verhoogde comfort van warme voeten. De combinatie met vloerverwarming raden wij dus aan.
Soorten kruipruimte isolatie op basis van kunststof

De materiaalkeuze bij deze vorm van isoleren is enorm. Er zijn in principe twee soorten isolatiematerialen: isolatie op basis van kunststof en milieuvriendelijke isolatie. Elk materiaalsoort heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen. Welk isolatiemateriaal is bij jouw kruipruimte het meest geschikt? De specialisten adviseren je graag over bodemisolatie. Vul snel het offerteformulier in en omschrijf je vraag. In onderstaand overzicht zie je kort per isolatiemateriaal de eigenschappen. Zo kun je zelf alvast een afweging maken. Onder isolatiemateriaal op basis van kunststof verstaan we de PUR, EPS korrels en de thermoskussens. Milieuvriendelijker is bijvoorbeeld het gebruik van zand en schelpen.glaswol isolatie kruipruimte

Glaswol

Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas. Het wol staat bekend om de hoge isolatiewaarde en geluidsisolatie. Daarnaast zijn de kosten van glaswol relatief laag. Combineer dat met de brandwerende werking en je begrijpt waarom men glaswol veel toepast bij vloerisolatie. Een nadeel van glaswol is dat het niet erg handzaam is. De vezels veroorzaken huidirritatie. Glaswol is ongevoelig voor vochtige schimmels of bacteriën. Het is belangrijk dat alle kieren en naden tussen het glaswol zijn gedicht, dat voorkomt negatieve ventilatie. Er is glaswol verkrijgbaar wat voorzien is van een aluminium laag. Deze laag dient als dampscherm.

pur isolatieplaten

PUR platen

PUR is eenvoudig in gebruik en heeft een goede geluidsisolatie. Daarnaast hebben de PUR platen een betere isolatiewaarde dan de schuimvariant. De isolatieplaten zijn opgebouwd uit synthetische materialen, oftewel kunststof. De meeste PUR platen hebben een kliksysteem. Dankzij dit tand- en groefsysteem kun je de platen erg eenvoudig bevestigen. Je kunt de PUR platen verkrijgen in verschillende diktes. Daarnaast hebben de huidige PUR platen vaak een dampscherm aan één zijde. De folie houdt het vocht tegen. PUR is, in tegendeel van wat men vaak denkt, niet eens zo milieuvervuilend. De platen zijn namelijk gemaakt op basis van olie en hergebruikte grondstoffen.eps-korrels

EPS korrels

EPS korrels worden in een gelijkmatige laag op de bodem van de kruipruimte gespoten. De EPS korrels zijn ideaal bij vochtige en lage kruipruimtes. Het zijn in feite piepschuim korrels die de vochtige bodem bedekken. Vakmannen brengen de isolatieparels eenvoudig aan. De EPS korrels zijn erg licht van gewicht en blijvend bij een hoge grondwaterstand gewoon op het water drijven. Als je echter een hoge of kurkdroge kruipruimte hebt, dan hebben de EPS korrels weinig effect. De werking van de EPS korrels blijft dan beperkt. De EPS korrels zijn erg effectief bij het verhelpen van vochtige vloeren en schimmelvorming. De gelieerde isolatiebedrijven brengen je graag op de hoogte van de kosten.

thermoskussens

Thermoskussens

Isoleren met thermoskussens heeft zo zijn voordelen en nadelen. Thermoskussens zijn, zoals de naam doet vermoeden, kussens die bestaan uit meerdere lagen reflecterend folie. De thermoskussens zijn gevuld met lucht en worden aan het plafond van de kruipruimte bevestigd. Voordelen zijn de hoge isolatiewaarde, de vochtwerendheid en het feit dat de warmte terug in de woning wordt gereflecteerd. Eventueel nadeel is dat de thermoskussens lastig aan te brengen zijn als er veel leidingen door de kruipruimte lopen. Daarnaast zijn sommige typen thermoskussens kwetsbaar. De kruipruimte moet wel hoog genoeg zijn. Is dit de kruipruimte laag? Overweeg dan bodemisolatie in plaats van de thermoskussens.Soorten milieuvriendelijke isolatie

Naast de bovenstaande vormen van isolatie, zijn er ook milieuvriendelijke manieren om te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan schelpen of een laag zand. Schelpenisolatie is 100% milieuvriendelijk en voorkomt dat het vocht vanuit de bodem je huis intrekt. Waarom het nou zo milieuvriendelijk is? Er is een constante aanwas van schelpen, daardoor verstoort de winning het natuurlijk evenwicht niet. Daarnaast is het aanbrengen of verwijderen van de schelpen niet milieubelastend. Je gasrekening is naderhand minder hoog, wat op zijn tijd ook weer beter is voor het milieu. Zand is ook een goede oplossing om stank, vervuiling en een vochtige ondergrond tegen te gaan.isolatie met zand

Zand

Als vorm van bodemisolatie benut men vaak zand. Het zand drukt grondwater weg en houdt de stank buiten. Zand is milieuvriendelijk, geluidsdempend en isolerend. De isolerende werking is echter nooit zo hoog als bij de kunststof isolatiematerialen. De vakmannen brengen het meestal aan met een speciale spuitmachine. Met het zandblazen kunnen tevens kleine kruipruimtes goed van isolatie worden voorzien. De vakmannen houden minimaal een laagdikte van 30 centimeter aan. Zo is de werking van het zand optimaal. De combinatie van een zandlaag, met schelpenisolatie is tevens gebruikelijk.

schelpen isolatie

Schelpen

Bij schelpenisolatie is het van belang dat de specialisten een minimale dikte aanhouden van 25 centimeter, het liefst zelfs een dikkere laag, zo’n 35 centimeter. Schelpenisolatie verhelpt een vochtige kruipkelder, en rekent af met schimmels. De muffe, vochtige lucht in de kruipruimte is snel weg. Ook na vele jaren behoudt schelpenisolatie de goede werking. De vakmannen spuiten de schelpen in de kruipruimte, waardoor de gehele oppervlakte wordt bedekt. Het aanbrengen van schelpen vereist vakmanschap, omdat slecht aangebrachte schelpenisolatie een beperkte werking heeft. Advies is dus dat je onze specialisten inschakelt.


Kruipruimte isolatie offerte

Kruipruimte isolatie offertes vergelijken

Vergelijk je de offertes van specialisten uit je regio? Dan is het mogelijk dat je maarliefst 25% bespaart. Bij ons netwerk zijn alleen erkende en ervaren specialisten aangesloten. Als je de verschillende offertes met elkaar vergelijkt, weet je zeker dat je de beste aanbieder kiest. De kosten zijn nooit te hoog en je kiest altijd de specialist die het beste bij je past. Dat kan de specialist zijn die de laagste kosten hanteert, het snelst kan beginnen, of die om de hoek gevestigd is. Vraag gratis vrijblijvende offertes aan!Gratis offertes vergelijken

Gratis isolatie offertes vergelijken?

Vraag gratis offertse aan en bespaar op de kosten van isoleren!


Start nu je gratis offerteaanvraag!