Na-isoleren geïsoleerde spouwmuur

Is je spouwmuur al geïsoleerd maar wil je de isolatie nog meer verbeteren? Laat je geïsoleerde spouwmuur na-isoleren! Met het herstellen van de spouwmuurisolatie verhoog je het wooncomfort enorm. Bovendien bespaar je jaarlijks nog meer op je energierekening! Besparen op de kosten van na-isolatie?

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en je zit nergens aan vast! Op deze pagina lees je meer over het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur. Je leest wat het isoleren inhoudt, en wat het na-isoleren van de spouw ongeveer kost. Wil jij je spouwmuur extra isoleren? Op deze pagina lees je handige tips om te besparen op de kosten!Waarom spouwmuur na-isoleren?

Spouwmuurisolatie is zeer effectief om warmteverlies uit je woning te voorkomen. Veel oudere woningen hebben helemaal geen spouwisolatie of verouderde isolatie. Hierdoor moet je meer stoken om je woning te verwarmen. Bij verouderde of verzakte isolatie is het verstandig om een vakman in te schakelen voor na-isoleren. Er worden verschillende soorten isolatiematerialen gebruikt voor na-isolatie. Een isolatiespecialist geeft je graag meer informatie.
na isoleren spouwmuur

Heb ik een geïsoleerde spouw?

Een spouwmuur is een gevelmuur die uit twee onderdelen bestaat, namelijk de binnen- en buitenmuren. Tussen deze twee muren bevindt zich een ruimte die de spouw genoemd wordt. Bevat de spouw isolatiemateriaal, dan is die geïsoleerd. Als je wilt weten of jouw woning een geïsoleerde spouwmuur heeft, stel je dit gemakkelijk vast door te kijken naar het bouwjaar. De meeste huizen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur en vanaf 1967 werd die in woningen opgevuld met isolatiemateriaal. Twijfel je of jouw woning een spouwmuur heeft? Op de pagina Heb ik een spouwmuur? lees je hoe je een spouwmuur herkent.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Problemen met geïsoleerde spouwen?

Het kan voorkomen dat de isolatie na verloop van tijd is gaan verzakken. Hierdoor verlaagt de isolatiewaarde enorm en vergroot de kans op koudebruggen. Daarnaast is de kwaliteit van isolatiematerialen de afgelopen jaren enorm verbeterd. Bij woningen die meer dan tien jaar geleden zijn geïsoleerd, is de kans groot dat er met het na-isoleren van de reeds geïsoleerde spouwmuur nog een hogere besparing te behalen valt. Vermoed jij dat je de geïsoleerde spouwmuur beter kunt na-isoleren? Schakel dan een vakman in.

Wat betekent na-isoleren?

Het na-isoleren van de spouwmuur houdt in dat je een geïsoleerde spouwmuur opnieuw of beter gaat isoleren. Dat is soms noodzakelijk omdat oud isolatiemateriaal niet de kwaliteit heeft van de materialen van vandaag. Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.

Hoe wordt een spouwmuur na-geïsoleerd?

De isolatie expert maakt openingen in het metselwerk en gebruikt een speciale machine om isolatiematerialen naar binnen te spuiten. Zo vult hij het materiaal in de spouw bij.

Na-isoleren spouw: de voordelen!

Tegenwoordig zijn de isolatiematerialen van zeer goede kwaliteit en daarnaast vergaan ze niet na verloop van tijd. In de jaren ’80 en ’90 was dat nog niet het geval. Isolatieschuim uit die periode verpulvert of zakt na verloop van tijd naar beneden. In dat geval is het rendabel om een reeds geïsoleerde spouwmuur te verbeteren door hem te na-isoleren. Je geniet daarmee van een aangenaam warme woning en een lagere energierekening! De voornaamste redenen waarom mensen hun spouwmuur na-isoleren zijn:

  • Verpulverd of verzakt isolatiemateriaal isoleert niet goed meer.
  • Met PUR-schuim of EPS-parels worden alle ruimtes gemakkelijk opgevuld.
  • Met moderne isolatiematerialen is jouw woning nog beter geïsoleerd.
  • Het is maar één keer nodig; modern materiaal vergaat niet.Besparen op de na-isolatie van jouw spouwmuur? Vergelijk offertes!

Vind een isolatie expert bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijkenWat kost het na-isoleren van een spouwmuur?

Het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur kost gemiddeld €15,- tot €30,- per m², afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Een spouwmuur na-isoleren met glaswol is de meest voordelige optie. De prijs voor glaswol ligt rond de €15,- tot €20,- per m². Voor EPS-parels betaal je ongeveer €20,- tot €25,- per m² en voor na-isoleren met pur betaal je gemiddeld €25,- tot €30,- per m².


Let op! Voordat de isolatiespecialisten jouw geïsoleerde spouwmuur na-isoleren, doen zij onderzoek naar de huidige staat van de isolatie. Hierdoor lopen de kosten voor spouwmuurisolatie nog iets verder op.

Prijzen na-isoleren spouwmuur 2024

IsolatiemateriaalPrijs per m²*
Glaswol€15,- tot €20,-
EPS-parels€20,- tot €25,-
Pur€25,- tot €30,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vergelijk offertes voor de exacte prijzen.

Hoe werkt het na-isoleren van de spouwmuur?

Ben je benieuwd hoe een specialist te werk gaat bij het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur? Eerst voert een gespecialiseerd isolatiebedrijf een endoscopisch onderzoek uit om de huidige staat van het isolatiemateriaal te beoordelen. Vaak is het mogelijk om de isolatie te herstellen door de spouw met EPS-parels of PUR-schuim te bijvullen. Deze extra spouwmuurisolatie vult alle hoekjes en gaatjes op. In ernstige gevallen is het niet mogelijk de ruimte tussen de buitenmuren bij te vullen. Dan moet een specialist de spouwmuur leegzuigen door middel van een spouwsweep om het oude isolatiemateriaal te verwijderen. Vervolgens wordt nieuwe isolatie geplaatst.


Wat doet de isolatiespecialist?

Bekijk deze video om te zien hoe een isolatiespecialist een spouwmuur na-isoleert.


Spouwmuur onderzoek

Wil je een spouwmuur laten herstellen en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Een specialist voert dan eerst een endoscopisch onderzoek uit. Met een kleine camera bekijkt een isolatievakman de binnenkant van de twee buitenmuren om te zien of er geen verborgen gebreken zijn. Na een spouwmuurinspectie kan een specialist jou goed adviseren over de mogelijkheden. Het herstellen van de isolatie voert hij vervolgens ook vakkundig uit.

Welke opties zijn er voor na-isoleren van reeds geïsoleerde spouwmuur?

Veel mensen kiezen voor het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur om direct een besparing van energie en energiekosten te krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spouwmuur extra te isoleren, namelijk bijvullen of vervangen van bestaande spouwmuurisolatie. Bijvullen is aan te raden als de bestaande isolatie verpulverd of naar beneden gezakt is. Met isolerende korrels of met purschuim wordt de ontstane open ruimte geheel opgevuld. Als de bestaande isolatiematerialen in een slechte staat verkeren, is het verstandiger om de spouwmuurisolatie te vervangen. Een specialist verwijdert dan eerst de bestaande isolatie, waarna nieuwe geplaatst wordt.Geïsoleerde spouwmuur na-isoleren??

Bespaar op de kosten en vind een vakman uit je regio!

Gratis offertes vergelijken
Spouwmuurisolatie bijvullen

Een specialist begint bij na-isoleren als eerste de binnenkant van de buitenmuren te bekijken met een kleine camera om de staat van de isolatie vast te stellen. Daarvoor verwijdert hij doorgaans een aantal stenen van de gevel en worden er op strategische plekken in de muur gaten geboord. Soms hoeft het oude materiaal niet verwijderd te worden en kan een specialist de ruimte plaatselijk met extra nieuw materiaal bijvullen. Geschikte materialen voor extra spouwmuurisolatie zijn purschuim en synthetische korrels. Deze vullen alle lege ruimtes helemaal op. Koudebruggen worden hiermee gemakkelijk verwijderd, zodat je daar geen last meer van hebt.

Spouwmuurisolatie vervangen

Wil je de spouwmuurisolatie in jouw woning vervangen? Schakel hiervoor een isolatie-expert in. Met een kleine op afstand bestuurbare camera bekijkt hij eerst de ruimte tussen de twee buitenmuren en het isolatiemateriaal daarin. Hiervoor verwijdert hij meestal enkele bakstenen en boort hij op strategische plekken gaten in de muur. Met een afzuiginstallatie wordt vervolgens het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Op deze manier kan een specialist zowel UF-schuim als glaswol verwijderen uit de spouwmuur. Als de spouw helemaal leeg is, wordt nieuwe isolatie geplaatst. Ten slotte plaatst de specialist de bakstenen weer terug en zorgt hier ervoor dat je weinig meer ziet van de werkzaamheden.

Na-isoleren rc-waarde

Bij het na-isoleren van de spouw houd je rekening met de rc-waarde. Wat houdt dit precies in? De rc-waarde is de warmteweerstand van een complete constructie, in dit geval: de volledige gevel. Daarbij houd je dus niet alleen rekening met de geïsoleerde spouwmuur, maar ook met onder andere de kozijnen en de beglazing.

Welke rc-waarde heb ik nodig?

Het na-isoleren van spouwmuren zorgt voor een gemiddelde rc-waarde van 2,0 m² K/W. Hoewel dit jouw wooncomfort al enorm vergroot, is dit niet voldoende om jouw huis energieneutraal te maken. Hiervoor heb je een minimale rc-waarde van 4,5 m² K/W nodig. Volgens het Bouwbesluit moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan deze isolatiewaarde.

na isoleren reeds geisoleerde spouwmuur

Na-isoleren spouwmuur: de materialen

Voor het na-isoleren van een spouw heb je keuze uit verschillende materialen. Als eerste wordt vaak gekozen voor PUR-schuim of enverifoam. Deze isolatieschuimen hebben zelfs in een dunne laag al een hoge isolatiewaarde. Dat maakt het geschikt om in een smallere spouwruimte gebruikt te worden. Het schuim vult alle kieren goed op, droogt snel en is goed bestand tegen vocht. Daarnaast wordt tegenwoordig bij het herstellen van isolatie ook vaak voor EPS-parels gekozen. Deze milieubewuste korrels staan bekend om hun damdoorlatendheid. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen verminderd. Als laatste kunnen ook extra vlokken minerare wol in de spouwmuur geblazen worden. Glas- of steenwol bieden naast thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie en hebben daarnaast een lage prijs.


Na-isoleren spouwmuur met pur

Veel mensen denken dat het na-isoleren met pur een dure keuze is, omdat pur-schuim qua materiaal duurder is. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat pur ook voor een hogere isolatiewaarde zorgt. Hierdoor is jouw besparing dus ook een stuk groter!

Pur-schuim is een kunststof die de isolatie experts als vloeistof gebruiken voor het bijvullen van de spouwmuur. Na het plaatsen hardt dit uit. Bij nieuwbouwowningen wordt pur-isolatie in de vorm van platen tussen de spouw geplaatst. De prijs ligt rond de €25,- tot €30,- per m².

Na-isoleren spouwmuur met glaswol

Glaswol is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het extra isoleren van de spouwmuur. Dit wordt bij het na-isoleren van de buitengevel gebruikt in de vorm van vlokken. Dit wordt weer ingespoten door kleine gaatjes in het metselwerk.

Glaswol is een minerale wol en één van de goedkoopste opties voor het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur. Glaswol is verkrijgbaar met verschillende isolatiewaardes. De kosten voor glaswol met een HR++ label isoleert beter, maar is ook iets duurder. Gemiddeld ligt de prijs rond de €15,- tot €20,- per m².

Nadelen van spouwmuur na-isoleren

Een veelgehoord nadeel van spouwmuurisolatie, is dat het vochtproblemen veroorzaakt. Is dit zo? Met het na-isoleren van de spouwmuur neem je veel natuurlijke ventilatiemogelijkheden weg. Het is dus wel belangrijk dat je na het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur het huis goed blijft ventileren. Als je dit blijft doen dan is er geen verhoogd risico op vochtproblemen.

Zitten er nog meer nadelen aan het na-isoleren van de geïsoleerde spouwmuur?

In sommige gevallen zijn de spouwmuren niet goed schoon. Bij spouwmuurvervuiling is het belangrijk dat je dit eerst laat schoonmaken voordat je de isolatie in de spouw gaat verbeteren. Houd er dus rekening mee dat de kosten in dat geval iets hoger uitvallen.Na-isoleren van de spouwmuur?

Bespaar tot wel 40% op de kosten en vind een professionele isolatiespecialist!

Gratis offertes vergelijkenNa-isolatie spouwmuur: vochtproblemen

Als ik mijn spouwmuur extra laat isoleren, ontstaan er dan vochtproblemen? Het na-isoleren van de spouw hoeft niet voor vochtproblemen te zorgen. Hier speel jij wel een belangrijke rol in: zorg ervoor dat je voldoende blijft ventileren, zodat condensvorming wordt afgevoerd naar buiten.

Om vochtproblemen te voorkomen plaatsen de meeste isolatie experts direct ventilatieroosters in de muur. Hierdoor wordt condensatievocht altijd naar buiten afgevoerd en ontstaan er dus geen vochtproblemen. Ontstaan er toch nog vochtproblemen na het na-isoleren van de spouw? Schakel dan een vakman in om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Handige bespaartips

Hieronder staan een aantal handige bespaartips, zodat je ook met een beperkt budget de isolatiewaarde kunt verbeteren.

Zo bespaar jij op het na-isoleren van de spouw:

  • Voor het isoleren van spouwmuren betaal je een verlaagd btw-tarief van 9%!
  • Profiteer van een isolatie subsidie, zoals de ISDE.
  • Vergelijk de prijzen van meerdere isolatie specialisten en bespaar tot wel 40% op de kosten!

na isoleren spouw

Na-isoleren spouwmuur? Gratis offertes vergelijken!

Overweeg je de isolatiewaarde van je huis te verbeteren? Met het herstellen van de isolatie in je spouwmuren verhoog jij je wooncomfort enorm! Denk je dat de isolatie in je spouwmuren niet optimaal meer werkt? Schakel dan de hulp in van een ervaren isolatie-specialist!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis de offertes van meerdere isolatiespecialisten bij jou in de buurt en kies de expert met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40%! Dat wil jij toch ook? De offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend dus je zit nergens aan vast. Start direct de gratis offerteaanvraag!Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken