Na-isoleren van geïsoleerde spouwmuur

Is je woning gebouwd in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw en zijn je energiekosten de afgelopen tijd hoger geworden? Heb je daarnaast last van vochtproblemen in huis? Dan kan het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur uitkomst bieden. Bij oudere isolatiematerialen ontstaan na verloop van tijd plekken in de gevel die niet meer zijn opgevuld met isolatiemateriaal. Zulke plekken in de spouw zorgen voor veel warmteverlies en kunnen daarnaast leiden tot vochtproblemen in huis.

Op deze pagina lees je alles over de verschillende mogelijkheden van het na-isoleren van een spouw. Door een geïsoleerde spouwmuur te verbeteren door te na-isoleren bespaar je energie en kosten! Wil je nog meer besparen? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en kies zelf de goedkoopste vakman die je klus komt klaren.
Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is zeer effectief om warmteverlies uit je woning te voorkomen. Veel oudere woningen hebben helemaal geen spouwisolatie of verouderde isolatie. Hierdoor moet je meer stoken om je woning te verwarmen. Bij verouderde of verzakte isolatie is het verstandig om een vakman in te schakelen voor na-isoleren. Door vrijblijvende offertes van specialisten te vergelijken bespaar je op de kosten. Deze gratis offertes vraag je eenvoudig en snel aan via het offerteformulier.

Heb ik een geïsoleerde spouw?

Een spouwmuur is een gevelmuur die uit twee onderdelen bestaat, namelijk de binnen- en buitenmuren. Tussen deze twee muren bevindt zich een ruimte die de spouw genoemd wordt. Bevat de spouw isolatiemateriaal, dan is die geïsoleerd. Als je wilt weten of jouw woning een geïsoleerde spouwmuur heeft, stel je dit gemakkelijk vast door te kijken naar het bouwjaar. De meeste huizen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur en vanaf 1967 werd die in woningen opgevuld met isolatiemateriaal.


isoleren spouwWanneer reeds geïsoleerde spouwmuur na-isoleren?

Tegenwoordig zijn de isolatiematerialen van zeer goede kwaliteit en daarnaast vergaan ze niet na verloop van tijd. In de jaren ’80 en ’90 was dat nog niet het geval. Isolatieschuim uit die periode verpulvert of zakt na verloop van tijd naar beneden. In dat geval is het rendabel om een reeds geïsoleerde spouwmuur te verbeteren door hem te na-isoleren. U geniet daarmee van een aangenaam warme woning en een lagere energierekening! De voornaamste redenen waarom mensen hun spouwmuur na-isoleren zijn:

  • Verpulverd of verzakt isolatiemateriaal isoleert niet goed meer.
  • Met PUR-schuim of EPS-parels worden alle ruimtes gemakkelijk opgevuld.
  • Met moderne isolatiematerialen is uw woning nog beter geïsoleerd.
  • Het is maar één keer nodig; modern materiaal vergaat niet.
Hoe werkt het na-isoleren?

Ben je benieuwd hoe een specialist te werk gaat bij het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur? Eerst voert een gespecialiseerd isolatiebedrijf een endoscopisch onderzoek uit om de huidige staat van het isolatiemateriaal te beoordelen. Vaak is het mogelijk om de isolatie te herstellen door de spouw met EPS-parels of PUR-schuim te bijvullen. Deze extra spouwmuurisolatie vult alle hoekjes en gaatjes op. In ernstige gevallen is het niet mogelijk de ruimte tussen de buitenmuren bij te vullen. Dan moet een specialist de spouwmuur leegzuigen door middel van een spouwsweep om het oude isolatiemateriaal te verwijderen. Vervolgens wordt nieuwe isolatie geplaatst.

Spouwmuur onderzoek

Wilt u een spouwmuur laten herstellen en bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Een specialist voert dan eerst een endoscopisch onderzoek uit. Met een kleine camera bekijkt een isolatievakman de binnenkant van de twee buitenmuren om te zien of er geen verborgen gebreken zijn. Na een spouwmuurinspectie kan een specialist u goed adviseren over de mogelijkheden. Het herstellen van de isolatie voert hij vervolgens ook vakkundig uit.
na-isoleren spouw


Welke opties zijn er voor na-isoleren van reeds geïsoleerde spouwmuur?

Veel mensen kiezen voor het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur om direct een besparing van energie en energiekosten te krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spouwmuur extra te isoleren, namelijk bijvullen of vervangen van bestaande spouwmuurisolatie. Bijvullen is aan te raden als de bestaande isolatie verpulverd of naar beneden gezakt is. Met isolerende korrels of met purschuim wordt de ontstane open ruimte geheel opgevuld. Als de bestaande isolatiematerialen in een slechte staat verkeren, is het verstandiger om de spouwmuurisolatie te vervangen. Een specialist verwijdert dan eerst de bestaande isolatie, waarna nieuwe geplaatst wordt.
1. Spouwmuurisolatie bijvullen

Een specialist begint bij na-isoleren als eerste de binnenkant van de buitenmuren te bekijken met een kleine camera om de staat van de isolatie vast te stellen. Daarvoor verwijdert hij doorgaans een aantal stenen van de gevel en worden er op strategische plekken in de muur gaten geboord. Soms hoeft het oude materiaal niet verwijderd te worden en kan een specialist de ruimte plaatselijk met extra nieuw materiaal bijvullen. Geschikte materialen voor extra spouwmuurisolatie zijn purschuim en synthetische korrels. Deze vullen alle lege ruimtes helemaal op. Koudebruggen worden hiermee gemakkelijk verwijderd, zodat u daar geen last meer van heeft.

2. Spouwmuurisolatie vervangen

Wilt u de spouwmuurisolatie in uw woning vervangen? Schakel hiervoor een isolatie-expert in. Met een kleine op afstand bestuurbare camera bekijkt hij eerst de ruimte tussen de twee buitenmuren en het isolatiemateriaal daarin. Hiervoor verwijdert hij meestal enkele bakstenen en boort hij op strategische plekken gaten in de muur. Met een afzuiginstallatie wordt vervolgens het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Op deze manier kan een specialist zowel UF-schuim als glaswol verwijderen uit de spouwmuur. Als de spouw helemaal leeg is, wordt nieuwe isolatie geplaatst. Ten slotte plaatst de specialist de bakstenen weer terug en zorgt hier ervoor dat je weinig meer ziet van de werkzaamheden.
isolatiematerialen isoleren spouwmuur


Spouwmuurisolatie bij geïsoleerde spouw: welk isolatiemateriaal?

Voor het na-isoleren van een spouw heb je keuze uit verschillende materialen. Als eerste wordt vaak gekozen voor PUR-schuim of enverifoam. Deze isolatieschuimen hebben zelfs in een dunne laag al een hoge isolatiewaarde. Dat maakt het geschikt om in een smallere spouwruimte gebruikt te worden. Het schuim vult alle kieren goed op, droogt snel en is goed bestand tegen vocht. Daarnaast wordt tegenwoordig bij het herstellen van isolatie ook vaak voor EPS-parels gekozen. Deze milieubewuste korrels staan bekend om hun damdoorlatendheid. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen verminderd. Als laatste kunnen ook extra vlokken minerare wol in de spouwmuur geblazen worden. Glas- of steenwol bieden naast thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie en hebben daarnaast een lage prijs.
EPS-parels

EPS-parels zijn witte piepschuim korrels die zeer geschikt zijn als extra spouwmuurisolatie. Al veertig jaar worden EPS-parels gebruikt, maar tegenwoordig is de kwaliteit ervan wel beter waardoor ze ook geschikt zijn voor het verbeteren van bestaande isolatie. EPS scoort van de isolatiematerialen het hoogst op damdoorlating en duurzaamheid. Het grootste voordeel van EPS-korrels is misschien wel dat ze geschikt zijn voor kleine ruimtes en spouwmuren met aparte vormen. Een specialist injecteert de korrels in de spouw door kleine gaten in de gevel, waarna hij de geboorde gaten weer netjes herstelt.

PUR-schuim

PUR-schuim ontstaat wanneer de twee componenten polyol en isocyanaat samenkomen. Het schuim verhardt zodra het in aanraking komt met de open lucht. Purschuim hecht zich aan vrijwel alle ondergronden, waardoor het voor verbeteren als extra spouwmuurisolatie zeer geschikt is. Het isolatieschuim heeft als voordeel dat het op schijnbaar onbereikbare plekken gespoten kan worden. Om het isolatieschuim in de spouw te spuiten boort een specialist gaten in de buitenmuur waardoor het schuim naar binnen gespoten wordt. Nadien vult de isolatie-expert de gaten weer keurig, zodat je vrijwel niets ziet van de werkzaamheden.
Extra spouwmuurisolatie? Gratis offertes vergelijken!

Wil je een reeds geïsoleerde spouwmuur verbeteren door deze te laten bijvullen met extra isolatiemateriaal? Ben je benieuwd hoeveel energie je bespaart door het herstellen van je spouwisolatie? Isolatie-experts hebben een ruime ervaring met alle soorten isolatie. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden van na-isoleren en voeren de werkzaamheden vakkundig uit. Vraag via de offertepagina gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten uit je regio. Door de prijsopgaven te vergelijken op prijs en aanbod bespaar je op de kosten! Je kiest zelf de vakman die het best bij je wensen past.


extra spouwmuurisolatie


Gratis offertes vergelijken