Plafond isoleren

Heb jij geluidsoverlast van je bovenburen? Of is het op zolder vaak erg koud omdat het plafond niet goed geïsoleerd is? Schakel dan snel een isolatiebedrijf uit je eigen regio in om plafondisolatie te plaatsen! Het isoleren van een plat dak of het plafond is een goede manier om te besparen op je energierekening en om geluidsoverlast te verminderen.

Op deze pagina lees je meer over de toepassingen van plafondisolatie. Je leest welke plafonds geïsoleerd kunnen worden en wat de voordelen hiervan zijn. Ook krijg je een indicatie van de kosten en lees je meer over de voor- en nadelen van verschillende isolatiematerialen. Wil je besparen op je isolatiekosten? Vraag dan snel gratis en vrijblijvend offertes aan en start met vergelijken!
Voorkom warmteverlies!

Wist je dat warmte naar boven stijgt? Wanneer het plafond niet geïsoleerd is, verlies je dus veel warmte. Met plafondisolatie blijft de warmte beter hangen. Hierdoor verwarm je niet alleen je huis efficiënter, maar het verhoogt ook het wooncomfort. Er zijn verschillende mogelijkheden voor isolatie, bijvoorbeeld tussen de houten balken of met isolatieplaten op de boven- of onderzijde.

Benieuwd naar de prijzen? Begin dan met het vergelijken van offertes.

Plafond isoleren tussen balken

Beschikt jouw plafond over houten balken? Dit is een relatief eenvoudige manier om je plafond van warmte- of geluidsisolatie te voorzien. Je kunt het isolatiemateriaal namelijk gemakkelijk tussen deze balken aanbrengen en opnieuw afwerken met een zwevend- of systeemplafond. Materialen die geschikt zijn voor isolatie tussen balken, zijn onder andere glaswol en steenwol. Minerale wol is erg populair voor deze toepassing, omdat het eenvoudig te bewerken is. Dat houdt in dat je het gemakkelijk op maat snijdt. Door de structuur duw je het bovendien eenvoudig op z’n plek. Elk gaatje en elke kier wordt opgevuld, waardoor je verzekerd bent van een optimale isolatie.

Welke ruimtes van plafondisolatie voorzien?

Er zijn verschillende ruimtes in huis waarvan jij het plafond kunt isoleren. Plafondisolatie komt namelijk van pas in de woonkamer, zodat je geen last hebt van contactgeluid bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook goed toepassen op zolder of in de slaapkamers, om deze ruimtes beter te isoleren.

Hierdoor verlies je minder warmte en blijft het hier het hele jaar door een aangename binnentemperatuur.Zolderplafond isoleren

Wist je dat ongeveer 25% van de warmte in huis verloren gaat via de zolder? Met het isoleren van het plafond in de zolder behaal je dus een flinke besparing op de energiekosten. Het isoleren van het plafond gebeurt op verschillende manieren. Steeds meer mensen gebruiken hiervoor PUR spuitisolatie. Dit is enorm snel aangebracht en daardoor relatief goedkoop. Het nadeel hiervan is dat je het niet zelf kunt aanbrengen. Dit heeft te maken met schadelijke stoffen die tijdens het spuiten vrijkomen. Maak je geen zorgen, zodra de PUR isolatie is uitgehard vormt het niet langer een gevaar voor je gezondheid. Zolderisolatie is vooral een goede keuze als je de zolder gebruikt als verblijfsruimte. Als dat niet het geval is, dan is isolatie van de zoldervloer misschien beter een idee.


Tussenverdiepingen

Plafondisolatie op tussenverdiepingen heeft mogelijk twee motivaties. Het is natuurlijk een optie om het plafond te isoleren om warmteverlies te voorkomen. Steeds meer mensen zijn zich daarnaast bewust van de betere geluidsisolatie. Met de plaatsing van plafondisolatie voorkom je namelijk een hoop geluid, contactgeluid bijvoorbeeld. Dit geluid ontstaat bij het lopen, springen of kloppen op de verdieping. Het is natuurlijk vervelend als jij probeert te slapen en je het geluid van iedere voetstap op de verdieping erboven blijft horen. Ook dan is plafondisolatie een geschikte oplossing. Wel is het belangrijk dat het plafondisolatie in dat geval goed is aangebracht. Bij een verkeerde plaatsing kan het geluid namelijk verergeren.

Garageplafond isoleren

Wie de garage beter of vaker wil gebruiken, doet er goed aan om ook hier het plafond goed te isoleren. Plafondisolatie is ook in garages een belangrijke methode! Vaak wordt plafondisolatie aangebracht met behulp van een systeemplafond of zwevend plafond. Hiertussen plaatsen de isolatiespecialisten het isolatiemateriaal. Bij plafondisolatie in de schuur gaat het voornamelijk om warmte isolatie. Hiermee voorkom je dat de warmte ontsnapt, waardoor het langer warm blijft. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen het plafond van de garage moet isoleren. Je moet ook de muren en deuren aanpakken voor een optimale isolatiewaarde.


Kruipruimte

Wist je dat het ook mogelijk is om het plafond van de kruipruimte te isoleren? Dit noemt men ook wel eens vloerisolatie of kruipkelderisolatie. Hierbij plaatsen de vakmannen het isolatiemateriaal rechtstreeks tegen het plafond van de kruipkelder. Zoals jij je misschien kunt indenken is dit geen gemakkelijke klus. De kruipkelder is vaak niet dieper dan een meter, waardoor de vakmannen de plafondisolatie al liggend aan moeten brengen. Plafondisolatie in de kruipkelder heeft belangrijke voordelen, zo voelt je vloer in de woonkamer een stuk warmer aan en heb je minder last van vochtproblemen en insecten in huis.
Plafond isoleren tegen geluid

Geluidsoverlast is misschien één van de grootste woonergernissen. Gelukkig kun je naast warmte isolatie ook heel goed geluid isoleren. Met behulp van plafondisolatie voorkom je problemen door zowel luchtgeluid als contactgeluid. Luchtgeluid is geluid dat ontstaat door trillingen in de lucht. Hierdoor gaat de vloer en het plafond ook trillen, waardoor het ook hoorbaar is in aangrenzende ruimtes. Contactgeluid ontstaat door lopen, springen of klussen. Materialen die erg geschikt zijn als geluidsisolatie zijn glas- en steenwol en isolatieparels van EPS. Ook isolatieplaten van PIR en PUR hebben een goede geluidsisolerende waarde. Eén van de isolatiespecialisten geeft je graag meer informatie over de toepassingen van akoestische isolatie.


geluidsisolatie plafond
Wat kost plafondisolatie?

De prijs voor plafondisolatie hangt natuurlijk nauw samen met het materiaal dat je hiervoor gebruikt. Stel dat je een plafond wilt isoleren tegen warmte met behulp van PIR. Dit kost ongeveer €25,- per m². In het geval van een plafond van 50 m² liggen de totale prijs dan rond de €1.250,-. Isolatie met glaswol is een stuk voordeliger. Dit kost gemiddeld €8,50 per m². Op ditzelfde oppervlak van 50 m² liggen de kosten dan rond de €425,-. Nadeel daarvan is wel dat je een dikkere laag glaswol nodig hebt, waardoor je het plafond flink verlaagd. Wil je zeker weten wat plafondisolatie kost, twijfel dan niet om gratis meerdere offertes aan te vragen!

Prijs isolatiemateriaal voor plafond

RuimteKosten *Voorbeeld: Kosten bij 50 m²
PIR€25,- per m²€1250,-
PUR€25,- per m²€1250,-
Glaswol€8,50 per m²€425,-

*Let op: dit zijn gemiddelde materiaalkosten inclusief btw voor thermische isolatie. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.
Welke isolatiemateriaal heb ik nodig voor mijn plafond?

Welk isolatiemateriaal je gebruikt, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of je het plafond tegen warmte of geluiden wilt isoleren. Vind je warmte isolatie erg belangrijk, dan kun je kiezen voor materialen zoals PUR of PIR. Voor iedereen die geluidsisolatie belangrijk vind, is minerale wol een goede keuze. Glaswol en vooral steenwol hebben namelijk goede geluiddempende eigenschappen. Minerale wol is ook verkrijgbaar in geluiddempende isolatieplaten. Deze kun je rechtstreeks tegen het plafond bevestigen. Een andere optie is plafondisolatie met behulp van cellulose vlokken. Weet je niet goed welk isolatiemateriaal voor jou de beste keuze is? Vraag dan een isolatiespecialist uit ons netwerk om een persoonlijk advies.

pir-isolatie-sp

PIR-isolatie


PIR is in feite het jonge, verbeterde broertje van PUR. Het heeft namelijk een uitstekende isolatiewaarde en is daarmee erg geschikt voor warmte isolatie. PIR wordt vooral gebruikt in de vorm van isolatieplaten en deze zijn gemakkelijk op maat te snijden. Vaak is er geen dampscherm nodig, omdat de isolatieplaten zelf al een dampscherm hebben. Een nadeel van PIR is dat niet een erg milieuvriendelijk materiaal is.

pur-isolatie-sp

PUR


PUR isolatie wordt gebruikt in vele vormen: als isolatieplaat, maar tegenwoordig ook vaak als spuitisolatie. Spuitisolatie is zeker bij plafondisolatie op het plafond een goede keuze. Dit is namelijk enorm snel aangebracht, waardoor de arbeidskosten laag blijven. Net als PIR is ook dit materiaal helaas niet erg milieuvriendelijk, omdat er bij de productie en verwerking schadelijke stoffen vrijkomen.
plafondisolatie-glaswol

Glaswol of steenwol


Minerale wol is erg populair bij mensen die graag zelf hun plafond willen isoleren. Dat is niet gek, omdat je dit erg gemakkelijk bewerkt. Het heeft een relatief lage prijs, is niet schadelijk voor het milieu en het zorgt voor een goede isolatie van zowel warmte als geluid! Een belangrijk nadeel is dat er kleine vezels vrij komen bij het plaatsen, die de huid en ogen irriteren. Vakmannen dragen daarom altijd beschermende kleding.

eps-plafond-isoleren

EPS-isolatieplaten


EPS is in de volksmond ook wel bekend als piepschuim. Piepschuim is enorm populair als isolatiemateriaal, omdat het erg goedkoop in aanschaf is. Daarnaast wordt het niet beïnvloed door vocht, waardoor het erg geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals het plafond in de schuur. EPS wordt vooral gebruikt als isolatieplaat, maar is ook in de vorm van parels verkrijgbaar.

Hoe worden isolatieplaten op een zolderplafond geplaatst?

Bekijk deze video over het aanbrengen van isolatie tegen het plafond van de zolder:


Voordelen van plafond isoleren

Twijfel je nog steeds of jij ook je plafond zal isoleren? Plafondisolatie biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo zorgt het voor een goede warmte- en/of geluidsisolatie, waardoor je bespaart op je energierekening. Zeker als je kiest voor het isoleren van het plafond op zolder of in de garage! Daarnaast is plafondisolatie een goedkope methode, zeker vergeleken met andere isolatietechnieken.

  • Met plafondisolatie verbeter je de warmte isolatie.
  • Je hebt minder last van lucht- en contactgeluid.
  • Een verlaagd plafond biedt ook voordelen op het gebied van uitstraling.
  • Plafondisolatie is relatief goedkoop vergeleken met andere isolatiemethodes.

Is er subsidie mogelijk?

De Nederlandse overheid wil zuinig leven zoveel mogelijk stimuleren, en daarom stelt zij regelmatig subsidies beschikbaar. Op dit moment is er als particulier geen subsidie mogelijk voor plafondisolatie. Wel profiteer je voor de isolatiewerken van een blijvend verlaagd btw-tarief van 9%. Bekijk belastingdienst.nl voor meer informatie. Bovendien is het als VvE nog wel mogelijk om een subsidie aan te vragen voor isolatiewerken. Naast deze landelijke regelingen, zijn er ook gemeentes of provincies die isolatie subsidiëren. Benieuwd of jij in jouw gemeente ook recht hebt op een plaatselijke subsidie? Dit kun je heel gemakkelijk controleren op energiesubsidiewijzer.nl.

Voordelen vakman inschakelen

Overweeg je om je plafondisolatie zelf aan te brengen? Het inhuren van een vakman heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst isoleert hij je garage, zolder of woonkamer in een mum van tijd, zodat jij meer tijd overhoudt voor dingen die je echt leuk vindt. Daarnaast zorgt een vakman voor een correcte plaatsing. Dit houdt in dat je verzekerd bent van een optimale isolatie! Wist je dat geluidsoverlast zelfs erger kan worden als het isolatie niet goed is aangebracht? Bespaar jezelf de moeite en schakel direct een vakman in. Je bespaart eenvoudig op de kosten door de offertes van meerdere isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken.
Besparen door vrijblijvende offertes aan te vragen

Elke isolatiespecialist hanteert zijn eigen tarief. Hierdoor kan de prijs voor plafondisolatie enorm verschillen per isolatiebedrijf! Hoe vind je dan het goedkoopste isolatiebedrijf uit je regio? Simpel: met behulp van onze service. Via de offertepagina vraag je snel en gemakkelijk meerdere offertes aan. Deze ontvang je zo snel mogelijk in je mailbox. Controleer de prijzen en kies zo voor de specialist met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je de scherpste prijs betaalt! Deze offerteservice is gratis en helemaal vrijblijvend. Dat betekent dat je nergens aan vastzit, ook als je besluit niet op de offertes in te gaan. Plat dak of plafond laten isoleren? Vind dan snel de geschikte isolatiespecialist!Gratis offertes vergelijken