Plafond isoleren

Laat je plafond isoleren en voorkom warmteverlies. Bovendien verminder je met plafondisolatie veel geluidsoverlast, waardoor je wooncomfort nog meer stijgt! Je kunt zowel een houten als betonnen plafond isoleren. Schakel de hulp van een ervaren isolatie expert in en je profiteert van een optimale isolatie! Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen. Op deze pagina lees je meer over het plafond isoleren. Je leest hoe vakmannen de isolatie plaatsen en welke isolatiedikte je voor het plafond nodig hebt. Natuurlijk krijg je ook meer informatie over de voordelen van je plafond laten isoleren én lees je welke subsidie je kunt aanvragen voor het isoleren van het plafond.
Een lagere energierekening met plafondisolatie

Wist je dat warmte naar boven stijgt? Wanneer het plafond niet geïsoleerd is, verlies je dus veel warmte en moet je meer stoken om je woning warm te houden. Met plafondisolatie blijft de warmte beter hangen. Hierdoor verwarm je niet alleen je huis efficiënter, maar het verhoogt ook het wooncomfort. Benieuwd naar de prijzen? Begin dan met het vergelijken van offertes.betonnen plafond zolder isoleren

Wat kost plafondisolatie?

De prijs voor plafondisolatie hangt natuurlijk nauw samen met het materiaal dat je hiervoor gebruikt. Stel dat je een plafond wilt isoleren tegen warmte met behulp van PIR. Dit kost ongeveer €25,- per m². In het geval van een plafond van 50 m² liggen de totale prijs dan rond de €1.250,-.

Plafond isoleren met met glaswol is een stuk voordeliger. Dit kost gemiddeld €8,50 per m². Op ditzelfde oppervlak van 50 m² liggen de kosten voor je het isoleren dan rond de €425,-. Nadeel daarvan is wel dat je een dikkere laag glaswol nodig hebt, waardoor je het plafond flink verlaagd. Wil je zeker weten wat plafondisolatie kost, twijfel dan niet om gratis meerdere offertes aan te vragen!

Plafond isoleren: kosten 2024

IsolatiemateriaalKosten per m²*Prijsvoorbeelden bij 50 m²
PIR€25,- per m²€1250,-
PUR€25,- per m²€1250,-
Glaswol€8,50 per m²€425,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor materiaal, excl. de arbeidskosten voor plafondisolatie. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen!

Waarom het plafond isoleren?

Twijfel je nog steeds of jij ook je plafond zal isoleren? Plafondisolatie biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo zorgt het voor een goede warmteisolatiee, waardoor je bespaart op je energierekening. Zeker als je kiest voor het isoleren van het plafond op zolder of in de garage! Daarnaast is plafondisolatie een goedkope methode, zeker vergeleken met andere isolatietechnieken.

 • Met plafondisolatie verbeter je de warmte isolatie.
 • Je hebt minder last van lucht- en contactgeluid.
 • Een verlaagd plafond biedt ook voordelen op het gebied van uitstraling.
 • Plafondisolatie is relatief goedkoop vergeleken met andere isolatiemethodes.
 • Bespaar op je stookkosten door de energiebesparing.
 • Het aanbrengen van plafondisolerend materiaal kost vaak weinig tijd.

Wanneer het plafond isoleren?

Wanneer u uw huis beter wilt verwarmen om geen warmte te verliezen, hebt u een aantal mogelijkheden. Dakisolatie en spouwmuurisolatie zijn twee isolatiemethodes waarmee u het meeste profiteert. Plafondisolatie is ook zeer geschikt in een aantal gevallen.

Omdat warmte opstijgt, verliest u veel warmte via het plafond en het dak. In veel gevallen kiest men daarom ook voor dakisolatie. Hebt u echter ook last van geluid op hogere verdiepingen? Dan is plafondisolatie zeer geschikt.

Plafond isoleren tegen geluid

Woon je in een flat en heb je veel last van de geluiden van je bovenburen? Of hoor jij je kinderen in hun slaapkamer stampen of spelen terwijl jij beneden probeert te werken? Laat je plafond isoleren tegen geluid. Hoe jij je plafond tegen geluid laat isoleren, is afhankelijk van het soort geluidsoverlast.

Heb je last van contactgeluid?

Contactgeluid verspreidt zich rechtstreeks via vloeren of wanden. De oplossing hiervoor is een verlaagd plafond met dempers ertussen. Heb je juist last van luchtgeluid? In dat geval is het een goede optie om de holle ruimte in het plafond te vullen met bijvoorbeeld cellulose vlokken. Hiermee verbeter je ook de akoestische isolatie.

Voordelen van geluidsisolatie:

 • Vermindert geluidsoverlast van buiten.
 • Geen last meer van je bovenburen.
 • Verbetert de geluidsakoestiek in een kamer.

Plafond isoleren warmte

Je kunt je plafond natuurlijk ook isoleren om de warmte in huis te behouden. Zo isoleren veel mensen hun plafond om zodat warmte niet verloren gaat aan een ongebruikte zolder. Dit kan je energierekening flink verlagen. Bij een plat dak is het isoleren van het plafond ook een goede manier om de warmte in huis te houden.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten plafondisolatie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om speciale plafond isolatieplaten aan te brengen, zo hoef je het plafond niet meer opnieuw af te werken. Daarnaast zijn cellulose vlokken een goede optie, net als minerale wol of pur-schuimisolatie.Besparen op de kosten van plafondisolatie? Vergelijk offertes!

Zo vind je snel een isolatie expert bij jou in de buurt en bespaar je tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenPlafondisolatie: houten- en betonnen vloeren

De isolatiemethode voor het plafond is afhankelijk van het materiaal waarvan het plafond is gemaakt. Bij een houten plafond is het namelijk mogelijk om tussen de houten balkon isolatiemateriaal te bevestigen. Bij betonnen plafonds wordt er vaker gekozen voor beloopbare plafondplaten.

Houten plafond isoleren

Wil jij een houten plafond isoleren? Het isoleren van een houten plafond is relatief gemakkelijk. Dit komt omdat een houten plafond vaak bevestigd is door middel van balken. Je kunt het plafond dus isoleren door tussen de balken isolatiemateriaal aan te brengen!

Om een houten plafond tussen de balken te isoleren gebruik je het beste minerale wol, zoals glas- of rotswol. Het grote voordeel van minerale wol is namelijk dat je het gemakkelijk in alle hoeken, kieren en gaten duwt. Als je je plafond tussen de balken met glaswol laat isoleren, dan klemt dit uit zichzelf al vast. Na het isoleren kun je de balken gebruiken voor het afwerken van het plafond.

Betonnen plafond isoleren

Wil jij je betonnen plafond isoleren? Het is in dat geval geen optie om je plafond tussen de balken te isoleren. Wel kun je kiezen voor een verlaagd plafond met behulp van isolatieplaten of kun je de vloer van de bovenliggende verdieping isoleren met een zwevende dekvloer. Je kunt je betonnen plafond isoleren tegen zowel warmte als geluid!

Heb je bovenburen? Laat je betonnen plafond dan isoleren met een verlaagd plafond. Tussen het originele en het vals plafond laat je dan isolatiemateriaal plaatsen. Welk materiaal je hiervoor gebruikt bepaal je zelf: glaswol, eps-platen en pur-isolatie zijn heel populair vanwege de goede isolatiewaarde.

Plafond isoleren: dampscherm nodig

Bij het plafond isoleren gebruikt een vakman over het algemeen een dampscherm. Een dampscherm is onmisbaar bij het isoleren van het plafond! Waarom? Omdat een dampscherm voorkomt dat condensatievocht bij het isolatiemateriaal kan komen. Veel isolatiematerialen zijn niet goed bestand tegen vocht. Als het in aanraking komt met water dan vermindert de isolatiewaarde. Een dampscherm voorkomt dit dus!

Moet je bij het plafond isoleren altijd een dampscherm aanbrengen?

Bij sommige isolatiematerialen, zoals veel isolatieplaten, zit er op het materiaal zelf al een dampscherm. In dat geval hoef je dus niet zelf nog een dampscherm te kopen.

Welke dikte isolatiemateriaal bij plafondisolatie?

Hoe dik je het isolatiemateriaal moet aanbrengen, is afhankelijk van het materiaal dat je kiest en welke isolatiewaarde je wilt behalen. Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.

Voor het isoleren van het plafond zijn vooral pur en pir erg populair, omdat je hiervan een minder dikke laag hoeft aan te brengen. Voor een rd-waarde van4,5 m² K/W ongeveer 12 tot 14 centimeter nodig.Vakman inschakelen voor het isoleren van je plafond?

Vergelijk gratis offertes en vind een isolatie expert bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijkenWelke ruimtes van plafondisolatie voorzien?

Er zijn verschillende ruimtes in huis waarvan jij het plafond kunt isoleren. Plafondisolatie komt namelijk van pas in de woonkamer, zodat je geen last hebt van contactgeluid bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook goed toepassen op zolder of in de slaapkamers, om deze ruimtes beter te isoleren. Hierdoor verlies je minder warmte en blijft het hier het hele jaar door een aangename binnentemperatuur.

In deze ruimtes wordt plafondisolatie vaak toegepast:

 • Zolder
 • Woonkamer
 • Garage
 • Tussenverdiepingen


garageplafond isoleren

Zolderplafond isoleren

Wist je dat ongeveer 25% van de warmte in huis verloren gaat via de zolder? Met het isoleren van het plafond in de zolder behaal je dus een flinke besparing op de energiekosten. Het isoleren van het plafond gebeurt op verschillende manieren. Steeds meer mensen gebruiken hiervoor PUR spuitisolatie. Dit is enorm snel aangebracht en daardoor relatief goedkoop. Het nadeel hiervan is dat je het niet zelf kunt aanbrengen. Dit heeft te maken met schadelijke stoffen die tijdens het spuiten vrijkomen. Maak je geen zorgen, zodra de PUR isolatie is uitgehard vormt het niet langer een gevaar voor je gezondheid.

Zolderisolatie is vooral een goede keuze als je de zolder gebruikt als verblijfsruimte. Als dat niet het geval is, dan is isolatie van de zoldervloer misschien beter een idee.

Plafond isoleren tusenverdiepingen

Plafondisolatie op tussenverdiepingen heeft mogelijk twee motivaties. Het is natuurlijk een optie om het plafond te isoleren om warmteverlies te voorkomen. Steeds meer mensen zijn zich daarnaast bewust van de betere geluidsisolatie. Met de plaatsing van plafondisolatie voorkom je namelijk een hoop geluid, contactgeluid bijvoorbeeld. Dit geluid ontstaat bij het lopen, springen of kloppen op de verdieping. Het is natuurlijk vervelend als jij probeert te slapen en je het geluid van iedere voetstap op de verdieping erboven blijft horen. Ook dan is het plafond isoleren een geschikte oplossing.


Wel is het belangrijk dat de plafondisolatie in dat geval goed is aangebracht. Bij een verkeerde plaatsing kan het geluid namelijk verergeren.

Benieuwd naar de kosten van een plafond isoleren op tussenverdiepingen? Vergelijk gratis offertes!

Garageplafond isoleren

Wie de garage beter of vaker wil gebruiken, doet er goed aan om ook hier het plafond goed te isoleren. Plafondisolatie is ook in garages een belangrijke methode! Vaak wordt plafondisolatie aangebracht met behulp van een systeemplafond of zwevend plafond. Hiertussen plaatsen de isolatiespecialisten het isolatiemateriaal.

Bij plafondisolatie in de schuur gaat het voornamelijk om warmte isolatie. Hiermee voorkom je dat de warmte ontsnapt, waardoor het langer warm blijft. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen het plafond van de garage moet isoleren. Je moet ook de muren en deuren aanpakken voor een optimale isolatiewaarde. Lees hier meer over het isoleren van de garage.

Kruipruimte

Wist je dat het ook mogelijk is om het plafond van de kruipruimte te isoleren? Dit noemt men ook wel eens vloerisolatie of kruipkelderisolatie. Hierbij plaatsen de vakmannen het isolatiemateriaal rechtstreeks tegen het plafond van de kruipkelder. Zoals jij je misschien kunt indenken is dit geen gemakkelijke klus. De kruipkelder is vaak niet dieper dan een meter, waardoor de vakmannen de plafondisolatie al liggend aan moeten brengen. Plafondisolatie in de kruipkelder heeft belangrijke voordelen, zo voelt je vloer in de woonkamer een stuk warmer aan en heb je minder last van vochtproblemen en insecten in huis.Plafond laten isoleren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenIs er subsidie mogelijk voor plafondisolatie?

Lange tijd was er geen subsidie beschikbaar voor plafond isoleren, maar sinds 1 januari 2022 kun je wel weer een landelijke subsidie aanvragen voor isolatie!

Daarnaast kun je in sommige gemeentes of provincies ook een plaatselijke subsidie aanvragen. De hoogte van deze subsidies verschilt natuurlijk per gemeente.

materiaal plafond isoleren

Beste isolatiemateriaal voor plafondisolatie?

Voor het isoleren van je plafond kun je kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Pir en pur zijn populair omdat je hiervan een geringe dikte nodig hebt en deze materialen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Zoek je een voordelig materiaal, dan is glaswol misschien een betere optie. Dit is echter alleen geschikt voor houten plafonds.

Veelgebruikte materialen voor het isoleren van plafonds:

 • PIR
 • PUR
 • Minerale wol
 • EPS
 • XPS-platen

Plafond isoleren met PIR-isolatie

PIR is in feite het jonge, verbeterde broertje van PUR. Het heeft namelijk een uitstekende isolatiewaarde en is daarmee erg geschikt voor warmte isolatie. PIR wordt vooral gebruikt in de vorm van isolatieplaten en deze zijn gemakkelijk op maat te snijden. Vaak is er geen dampscherm nodig, omdat de isolatieplaten zelf al een dampscherm hebben. Een nadeel van PIR is dat niet een erg milieuvriendelijk materiaal is.

PUR-isolatie

PUR isolatie wordt gebruikt in vele vormen: als isolatieplaat, maar tegenwoordig ook vaak als spuitisolatie. Spuitisolatie is zeker bij plafondisolatie op het plafond een goede keuze. Dit is namelijk enorm snel aangebracht, waardoor de arbeidskosten laag blijven. Net als PIR is ook dit materiaal helaas niet erg milieuvriendelijk, omdat er bij de productie en verwerking schadelijke stoffen vrijkomen.

Plafond isoleren met glaswol of steenwol

Minerale wol is erg populair bij mensen die graag zelf hun plafond willen isoleren. Dat is niet gek, omdat je dit erg gemakkelijk bewerkt. Het heeft een relatief lage prijs, is niet schadelijk voor het milieu en het zorgt voor een goede isolatie van zowel warmte als geluid! Een belangrijk nadeel is dat er kleine vezels vrij komen bij het plaatsen, die de huid en ogen irriteren. Vakmannen dragen daarom altijd beschermende kleding.

Plafond isoleren: EPS-isolatieplaten

EPS is in de volksmond ook wel bekend als piepschuim. Piepschuim is enorm populair als isolatiemateriaal, omdat het erg goedkoop in aanschaf is. Daarnaast wordt het niet beïnvloed door vocht, waardoor het erg geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals het plafond in de schuur. EPS wordt vooral gebruikt als isolatieplaat, maar is ook in de vorm van parels verkrijgbaar.

Waarom isolatiebedrijf inschakelen?

Overweeg je om je plafondisolatie zelf aan te brengen? Het inhuren van een isolatiebedrijf heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst isoleert een vakman je plafond in een mum van tijd, zodat jij meer tijd overhoudt voor dingen die je echt leuk vindt. Daarnaast zorgt een vakman voor een correcte plaatsing. Dit houdt in dat je verzekerd bent van een optimale isolatie! Wist je dat geluidsoverlast zelfs erger kan worden als het isolatie niet goed is aangebracht?

De belangrijkste voordelen:

 • Je bent verzekerd van een juiste plaatsing.
 • Als je woning ouder is dan 2 jaar profiteer je van het verlaagde btw-tarief.
 • Een verlaagd plafond biedt ook voordelen op het gebied van uitstraling.
 • Door de ervaring van de vakman gaat het isoleren een stuk sneller.
 • Je krijgt deskundig advies over de mogelijkheden.

Bespaar jezelf de moeite en schakel direct een vakman in. Je bespaart eenvoudig op de kosten door de offertes van meerdere isolatiespecialisten met elkaar te vergelijken.

isolatie plafond

Plafond isoleren? Bespaar op de kosten!

Last van geluiden van boven? Of verlies je warmte aan de bovenverdieping? Laat je plafond isoleren en verhoog je wooncomfort enorm. Niet alleen geniet je dankzij plafondisolatie van een warmere, aangename woonkamer: je energierekening daalt ook!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Laat je isolatie altijd aanbrengen door een isolatie expert. Zo profiteer je van een optimale isolatie en weet je zeker dat er later geen problemen ontstaan door een verkeerde montage. Besparen op de kosten doe je heel gemakkelijk met het vergelijken van offertes<. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs! Dat wil jij toch ook? Het vergelijken van offertes is helemaal gratis en geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast. Start daarom vandaag je gratis offerteaanvraag!

Gratis offertes vergelijken