Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie waar je uit kunt kiezen: glas- en steenwol, purschuim en EPS korrels zijn heel populair. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen en isolatiewaarde. Bovendien zijn niet alle materialen geschikt voor elke gevel. Een vakman kan je een persoonlijk advies geven. Op zoek naar een expert?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van experts in je regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: je bespaart tot wel 40%!

Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten spouwmuurisolatie. Je leest de voor- en nadelen van verschillende materialen en krijgt te zien wat het verschil in prijs is. Zo kun jij de beste keuze maken voor jouw situatie!


De soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Iedere soort heeft andere eigenschappen en een andere isolatiewaarde. De keuze voor de soort spouwmuurisolatie hangt af van onder andere de grootte van de spouw en de voegbreedte. Ook uw eigen wensen en budget spelen een rol in de keuze voor spouwmuurisolatie. Voorbeelden van soorten zijn: glaswol, steenwol, EPS en PUR schuim. Op deze pagina lees je alle informatie over soorten spouwmuurisolatie.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

  Bij het isoleren van je spouwmuur heb je de keuze uit meerdere soorten spouwmuurisolatie.

  Dit zijn:

 • Glaswol: dit is de goedkoopste optie en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het kost ongeveer €15,- tot €20,- per m².
 • Steenwol: dit materiaal biedt de beste geluidsisolatie en is een voordelige keuze. Je betaalt gemiddeld €15,- tot €20,- per m².
 • EPS of polystyreenkorrels: geschikt voor smalle spouwmuren en heel goed bestand tegen vocht. De kosten liggen rond de €20,- tot €25,- per m².
 • PUR schuim: beste isolatiewaarde, en dit behaalt dus de grootste besparing. Het kost ongeveer €25,- tot €30,- per m².

De materialen hebben elk hun eigen isolatiewaarde en eigenschappen. Zo hangt de beste keuze onder meer af van de breedte van je spouw. Hieronder lees je meer over de verschillende materialen. Benieuwd welke spouwmuurisolatie het beste bij jouw situatie past? Lees het op de pagina Beste spouwmuurisolatie. Wil je een persoonlijk advies? Vraag dan gratis offertes aan!

soorten spouwmuurisolatie

Glaswol

Glaswol is een minerale wol. Het is één van de goedkoopste opties, en daarom erg populair. Het is licht van gewicht en onbrandbaar: jouw wooncomfort stijgt nog meer als je weet dat je huis brandveilig is! Glaswol heeft een isolatiewaarde van 0.035 W/mK: hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie en dus ook hoe hoger jouw besparing.

Een mogelijk nadeel is dat je spouw minimaal 5 centimeter breed moet zijn. Ook is er een iets groter boorgat nodig dan voor andere materialen. Het kost ongeveer €15,- tot €20,- per m².

Steenwol

Steenwol is op veel vlakken te vergelijken met glaswol: het is brandwerend en krimpt of veroudert niet. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor een mindere werking door de jaren heen. Een bijkomend voordeel van steenwol, is dat het een hele goede geluidsisolatie biedt! Dit is perfect voor huizen langs een drukke winkelstraat, snelweg of spoorwegovergang: geluiden van buiten worden gedempt, zodat je hier binnen geen last van hebt.

De isolatiewaarde ligt tussen de 0.035 tot 0.040 W/mK en is daarmee redelijk vergelijkbaar met glaswol. Daar komt nog bij dat steenwol tijdens het plaatsen iets minder irriteert dan glaswol, maar een vakman draagt sowieso beschermende kleding, waardoor dit geen belangrijke factor is. Steenwol kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m².Besparen op de kosten van spouwmuurisolatie?

Vraag gratis offertes aan en kies voor de goedkoopste vakman!

Gratis offertes vergelijkenPolystyreen korrels

Een volgende optie zijn polystyreen korrels, of EPS parels. Isolatiekorrels hebben een isolatiewaarde van ongeveer 0.034 en isoleren daarmee iets beter dan minerale wol. De korrels worden gemaakt van aardolie en zijn in zowel een witte als een zwarte variant verkrijgbaar: de zwarte korrels isoleren het beste.

Het voordeel van de polystyreen korrels is dat ze heel klein zijn. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor smalle spouwmuren en is er maar een klein boorgat nodig. Bij een spouwmuur vanaf 30 millimeter is het al mogelijk om te na-isoleren met EPS. De kosten voor de parels liggen iets hoger dan voor minerale wol (glas- en steenwol), rond de €20,- tot €25,- per m².

PUR schuim

Tot slot is PUR schuim ook al jarenlang een veelgebruikte optie. PUR wordt vloeibaar ingespoten, waarna het in de spouwmuur uitzet en uithardt. Het voordeel hiervan is dat het zorgt voor een uitstekende isolatie: alle kieren en naden worden volledig afgedicht. Doordat het als een vloeistof ingespoten wordt, is dit materiaal ook heel geschikt voor smalle spouwmuren: al vanaf een breedte van 30 millimeter! Het heeft een isolatiewaarde van 0.023 tot 0.028 W/mK en isoleert daarmee het beste van alle materialen!

Daar staat wel een iets hogere prijs tegenover. PUR-schuim kost ongeveer €25,- tot €30,- per m².

Wat kosten de verschillende soorten spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je huis beter te isoleren. Glas- en steenwol worden al geplaatst vanaf €15,- tot €20,- per m². Polystyreen is iets duurder en kost gemiddeld €20,- tot €25,- per m². Wil je echt zoveel mogelijk besparen op je energierekening? Ga dan voor de PUR-schuim: dit kost gemiddeld €25,- tot €30,- per m².

Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle kosten van spouwmuurisolatie.

Prijs soorten spouwmuurisolatie in 2024

Materiaal spouwmuurisolatieGem. prijs per m²*
Glaswol€15,- tot €20,-
Steenwol€15,- tot €20,-
Polystyreen korrels (EPS)€20,- tot €25,-
PUR schuim€25,- tot €30,-

Let op: dit de gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welk soort spouwmuurisolatie kiezen?

Welke soort spouwisolatie voor jou de beste optie is, hangt af van meerdere factoren. Sommige daarvan heb je geen invloed op, zoals de dikte van de spouwmuur en het vochtgehalte in de muur. Daarnaast moet jij jezelf vooral afvragen wat je wilt bereiken: wil je de kortst mogelijke terugverdientijd, een zo’n hoog mogelijke besparing op de energiekosten of vind je duurzaamheid of een goede geluidsisolatie juist heel belangrijk?

Hieronder gaan we in op verschillende factoren om rekening mee te houden, zodat jij zeker weet dat je kiest voor de beste soort spouwisolatie. Op zoek naar een vakman? Vraag dan gratis offertes aan!

spouwmuurisolatie

Isolatiewaarde

Kijk eerst eens naar de isolatiewaarde van de verschillende materialen. Deze hebben namelijk een grote invloed op hoeveel je uiteindelijk kan besparen. Hieronder staan de isolatiewaardes in volgorde van minste naar beste isolatie.

 • Glaswol: 0.035 W/mK
 • Steenwol: 0.035 – 0.040 W/mK
 • Polystyreen korrels: 0.034 W/mK
 • PUR-schuim: 0.023 – 0.028 W/mK

Hoe lager deze waarde, hoe minder kou wordt doorgelaten. Dus ook: hoe beter de isolatie! Dit betekent bijvoorbeeld dat je van glaswol een dikkere laag moet aanbrengen om dezelfde isolatiewaarde te realiseren. Als je maar een smalle spouw hebt, is dat dus geen optie.

Geluidsisolatie

Vind jij een goede geluidsisolatie belangrijk? Alle materialen isoleren uitstekend en houden ook een deel van het geluid tegen. Maar woon je langs een drukke snelweg of heb je veel last van spelende kinderen op straat, dan is het wel zo slim om hier rekening mee te houden bij je keuze voor het materiaal.

Steenwol biedt de beste geluidsisolatie! Voor veel mensen is dit daarom de beste keuze voor het verbeteren van de geluidsisolatie in huis.

Duurzaamheid

Vind je duurzaamheid belangrijk? Niet alle materialen zijn even goed voor het milieu. Pur is bijvoorbeeld niet recyclebaar en kan zelf schadelijk zijn. Glaswol is voor een deel recyclebaar en polystyreen korrels kun je volledig laten recyclen.

Is PUR dan helemaal geen optie in verband met de duurzaamheid?

Natuurlijk wel: door je spouwmuur optimaal te isoleren met isolatieschuim, zorg je er namelijk voor dat je minder hoeft te stoken. Hierdoor verlaag jij je CO2-uitstoot enorm, waarmee je ook al een hele duurzame keuze maakt. Wel is het isolatiemateriaal zelf het minst duurzaam van alle opties.

Brandveiligheid

Sommige mensen vinden het belangrijk om te kijken naar de bijkomende voordelen. Zo zijn er een aantal materialen die de brandveiligheid verbeteren. Het voorkomt niet direct een brand, maar het werkt wel brandvertragend, waardoor je de kans krijgt in een noodgeval de woning veilig te verlaten. Bovendien kan het grote brandschade voorkomen.

Welke materialen hebben een goede brandveiligheid?

Glas- en steenwol zijn hiervoor erg geschikt. Standaard schuimisolatie is niet per se brandwerend, maar je kunt ervoor kiezen om een speciale brandwerende PUR-isolatie te plaatsen.Vind snel en gemakkelijk de beste isolatiespecailist!

Kies de vakman met de scherpste prijs en bespaar zo tot 40%!

Gratis offertes vergelijkenMuurvochtigheid

Zijn de spouwmuren door regen vaak langere tijd nat? Dan is het heel belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat niet wordt aangetast door vocht. De beste optie is in dat geval polystyreen korrels: deze zijn helemaal vochtbestendig en worden niet aangetast. Dit betekent dat de goede isolatiewaarde door de jaren heen.

Materialen die niet geschikt zijn voor hele vochtige spouwmuren zijn glaswol, steenwol en PUR. Deze materialen worden wel aangetast door het vocht, waardoor de isolatiewaarde enorm daalt.

Voegbreedte

Op de voegbreedte heb je zelf geen invloed, maar dit speelt wel een belangrijke rol in de keuze voor het soort spouwmuurisolatie. Voor het inspuiten van glaswol maakt de vakman een groter gat (18mm) dan voor andere materialen (16mm). Het verschil lijkt klein, maar er moeten geen beschadigingen ontstaan aan de gevelstenen. Zijn de voegen niet breed genoeg, dan is het niet mogelijk om glaswol in te spuiten. In dat geval is het raadzaam om te kiezen voor PUR of isolatieparels: hiervoor is een kleiner boorgat nodig.

Terugverdientijd bij de soorten spouwisolatie

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld 3,5 jaar. Dit is de snelste terugverdientijd van alle verschillende soorten woningisolatie! Dat heeft vooral te maken met de relatief lage kosten en de hoge besparing (gemiddeld €120,- tot €600,- per jaar, afhankelijk van het totaal geïsoleerde oppervlak).

Je verdient je investering terug, doordat je minder hoeft te stoken voor dezelfde aangename binnentemperatuur. Hierdoor daalt je energierekening én je CO2-uitstoot. Goed voor je portemonnee en het milieu dus!

Na deze terugverdientijd bespaar je natuurlijk nog steeds jaarlijks zoveel geld op de energiekosten. Uiteindelijk zul je er dus zelfs op verdienen!

soorten spouwmuurisolatie vakman

Gratis offertes vergelijken!

Ben jij inmiddels helemaal enthousiast en wil je zo snel mogelijk je spouwmuur laten isoleren? Schakel dan een vakman in: de muur is binnen 1 werkdag geïsoleerd en je weet zeker dat er geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan: zo verandert er niks aan de uitstraling van je huis! Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van isolatiespecialisten in je regio. Vergelijk de prijzen en kies zo voor het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de kostprijs! De aanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast!Gratis offertes vergelijken!