Spouwmuurisolatie

De spouwmuur houdt de warmte binnen en de kou buiten. Tenminste, als de isolatie in orde is. Heb jij je spouw niet geïsoleerd? Dan gaat er enorm veel warmte verloren via de spouwmuur.

Start gratis offerteaanvraag!

Spouwmuurisolatie is erg populair in Nederland. Logisch natuurlijk, als je bedenkt dat de investering relatief laag is, en het rendement hoog. Het is dus een slimme manier van isoleren. Veel mensen denken dat de kosten van spouwmuurisolatie erg hoog liggen. Dat valt gelukkig reuze mee. Ook de terugverdientijd is erg laag. Hierover lees je straks meer. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten spouwmuurisolatie en de bijbehorende prijzen.
De meest effectieve isolatie?

Er gaat gemiddeld in een huis dat niet voldoende isolatie heeft maarliefst 25% van de warmte verloren. Isolatie aanbrengen loont dus snel. Maar bij welke vorm van isolatie begin je? Kies je voor dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of toch voor spouwmuurisolatie? Het liefst allemaal, natuurlijk. Maar advies is om bij de spouwmuur te beginnen. De terugverdientijd is dan laag, de kosten eveneens en er is een grote besparing op de energierekening realiseerbaar. Isolatie van de spouwmuur is dus een effectief startpunt.

Benieuwd naar de prijzen? Begin dan met het vergelijken van offertes.isolatie spouwmuur

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is vooral interessant wanneer je een woning gebouwd is tussen 1920 en 1976. In die tijd werd de spouwmuur niet geïsoleerd. Heb je een woning voor 1920? Dan is de kans groot dat je helemaal geen spouwmuur hebt. De spouw is de ruimte (gemiddeld negen centimeter breed) tussen de binnen- en de buitenmuur. Benieuwd hoe je kunt testen of je een spouwmuur hebt? Je leest het op de pagina; Heb ik een spouwmuur?

Hoe werkt het isolatieproces van de spouwmuur? Men boort kleine gaatjes in de voegen van de buitengevel. Via deze gaatjes blaast men het isolatiemateriaal in de spouwmuur. Daarna wordt alles weer keurig gedicht. Een relatief eenvoudige klus dus!

Woningen zonder spouw

Maar wat als je huis geen spouwmuur heeft? Dan is gevelisolatie een betere keuze. De optie met het hoogste rendement is isolatie aan de buitenkant van de gevel. Er worden dan platen op de gevel aangebracht. Nadeel is dus dat het aangezicht van je huis verandert. Als je dat niet wilt is het behandelen van de binnenmuur een betere optie.

Subsidie spouwmuurisolatie 2024

Voor het isoleren van spouwmuren is er de ISDE. Dit is een subsidie beschikbaar voor particulieren. Bij spouwisolatie moet het materiaal een isolerende waarde van minimaal 1,1 m²K/W hebben.

Wat zijn de prijzen?

Het isoleren of na-isoleren van de spouwmuur brengt veel voordelen met zich mee. De prijzen? Die vallen reuze mee, vooral als je ook nog eens gebruik maakt van de subsidieregeling.

De prijzen van de isolatie van de spouwmuur zijn €900,- voor een rijtjeshuis. Deze investering heeft echter een hoog rendement. In gemiddeld 3.5 jaar is de investering al terugverdiend! Maar wat zijn de gemiddelde kosten van jouw huis? En wat is het rendement?

Overzicht rendement en kosten

In dit overzicht zie je precies wat de gemiddelde kosten zijn van het na-isoleren per woningtype. Gemiddeld zijn de kosten van het isoleren, of na-isoleren van de spouw €12,- tot €26,- per vierkante meter. Dit is inclusief de materialen voor de isolatie en de machine- en arbeidskosten. Over het algemeen is het mogelijk om binnen één dag de isolatie klus te doen. Bekijk snel de onderstaande tabel en ontdek het hoge rendement.

Let wel: het is een ruwe schatting van de kosten voor spouwmuurisolatie. De daadwerkelijke prijzen hangen af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van de spouw (benodigde materialen) en de bereikbaarheid van de buitenmuren. Zoals je in de tabel kunt zien is het rendement hoog. Je verdient het na-isoleren van de spouwmuur vaak binnen drie tot vier jaar al terug! Dat is pas een lage terugverdientijd.

Spouwmuurisolatie kosten 2024

Type woningBuitenmuur in m²Vanafprijs*Jaarlijkse besparing
Appartement30 m²€350,-€120,-
Rijtjeshuis60 m²€900,-€200,-
2 onder 1 kap100 m²€1.450,-€500,-
Vrijstaande woning150 m²€2.150,-€600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Eventuele subsidies zijn niet meegerekend en kunnen er dus voor zorgen dat de gemiddelde prijs lager uitvalt. Vergelijk gratis offertes voor de exacte prijzen.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De terugverdientijd van het isoleren van de spouwmuur is heel laag. Helemaal als je bedenkt dat je ook nog eens gebruik kun maken van het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit verlaagt de terugverdientijd nog meer. Maar denk niet alleen aan je portemonnee en de terugverdientijd, het is ook een stuk beter voor het milieu. Er gaat veel minder energie via de spouwmuur verloren.

Voordelen spouwmuurisolatie

Als jij je spouwmuur laat isoleren, dan profiteer je van grote voordelen. Doordat je minder warmte verliest, bespaar je jaarlijks tot wel €600,- op de energiekosten! Bovendien zorgt spouwisolatie voor een verhoging van de woningwaarde en draag je bij aan een beter milieu! Je hebt geen vergunning nodig en de spouwisolatie is al in één werkdag geplaatst. Je hebt dus niet langdurig klussers over de vloer!

De grootste voordelen op een rij:

  • Spouwmuurisolatie is in één dag uitgevoerd.
  • Je verdient spouwisolatie al in 3 tot 5 jaar weer terug.
  • Je hebt geen vergunning nodig.
  • De besparing loopt op tot wel €600,- per jaar!

Nadelen

Nu er een ruime lijst met voordelen is opgenoemd, benoemen we natuurlijk ook de nadelen. Er gaan verhalen rond over de nadelen, in de praktijk valt het gelukkig mee. Vroeger (jaren ‘70 en ’80) had men niet de methodes en materialen die er nu worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Dat bracht zo zijn nadelen mee. Er ontstonden toen vochtproblemen door de spouwmuurisolatie. Tegenwoordig zijn deze nadelen niet meer aan de orde en voorkomt het na-isoleren met spouwmuurisolatie juist veel vochtproblemen. Wat men ook als één van de nadelen van spouwmuurisolatie benoemd, is dat het de ventilatie is huis verminderd. De kieren waar vóór de isolatie frisse lucht naar binnen kwam (en warme lucht naar buiten ging) zorgden inderdaad voor ventilatie. Tegenwoordig zijn er echter veel betere manieren om te ventileren in huis, zonder dat dit nadelen heeft voor de stookkosten.

Het plaatsen van spouwmuurisolatie is relatief gemakkelijk, maar toch gaat er wel eens wat fout. Benieuwd wat er allemaal fout kan gaan? Lees dan de top 9 grootste fouten bij spouwmuurisolatie.

Overzicht van isolatiematerialen

Welke materialen gebruikt men bij de isolatie van de spouw? Je kunt uit diverse materialen kiezen om de spouwisolatie mee uit te voeren. Het verschilt per situatie welk materiaal het beste is om de spouw mee te isoleren, voor het hoogste rendement. Het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is namelijk niet altijd het beste voor je spouwmuur. Alle isolatiematerialen vallen in principe onder drie soorten isolatie: wol, korrels en schuim. Onder wol vallen materialen als inblaaswol, glaswol of steenwol. Onder de categorie korrels vallen materialen als isolatieparels of reguliere korrels zoals EPS (polystyreen isolatie parels) en perliet isolatiekorrels. Onder isolatieschuim verstaat men UF-schuim en PUR (polyurethaan).

Meer info vind je op de pagina soorten spouwmuurisolatie. Weten hoe je de beste keuze maakt in jouw situatie? Het antwoord vind je op de pagina: Beste spouwmuurisolatie.


isoleren van spouwmuur

Knauf Supafil

De voordeligste optie waarmee je de spouw kunt isoleren is Knauf Supafil. Deze vorm van spouwmuurisolatie past men het meest toe in Nederland. Dit komt mede door het hoge rendement. Knauf Supafil is een waterafstotende en brandveilige inblaaswol. De zachte, witte glaswolvlokken worden zonder lijm in de spouw gespoten. De voordelen van Knauf Supafil zijn dat het materiaal vochtproblemen weert, zeer brandveilig is, geluidsdempend, en geen voedingsbodem is voor schimmels en bacteriën.

HR++ Termoparels

Wat nog meer geschikt is voor het na-isoleren van de spouw zijn de HR++ Termoparels. Het grootste voordeel van de thermoparel is dat het van alle materialen de hoogste isolatiewaarde heeft. Deze HR++ Termoparels zijn geschikt voor spouwmuren met een kleine breedte. Door de hoge isolatiewaarde van de HR++ Termoparels kunnen zelfs de smalste spouwmuren goed isoleren. Daarnaast zijn de HR++ Termoparels volledig bestand tegen vocht. Vochtproblemen zijn dus verleden tijd.Besparen op het isoleren van de spouwmuur?

Vind isolatiespecialisten en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenNeopixels

Zoek je een hoog kwaliteitsniveau (en rendement) voor je spouwmuurisolatie? Overweeg dan de neopixels voor de na-isolatie, of isolatie. De prijzen liggen iets hoger, maar de resultaten zijn verassend goed! Neopixels zijn kleine EPS bolletjes. Voordat ze in de spouw komen, worden de neopixels met lijm bespoten. De bolletjes hebben een hoge isolatiewaarde. Neopixels is het meest beproefde en geteste materiaal voor spouwmuurisolatie. In diverse landen komen Neopixels als beste uit de test voor de isolatie van de spouw.

Aminotherm

Een goede optie voor spouwmuurisolatie is Aminotherm. Dit wordt toegepast voor het na-isoleren en herstellen van spouwmuurisolatie. Kenmerkend aan het Aminotherm gietschuim is het vullende vermogen. Het zorgt tijdens het herstellen voor een zeer goede afdichting en het is waterafstotend. Het wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gespoten. Het vloeibare Aminotherm zorgt dan voor een uitstekende afdichting en voorkomt dus vochtproblemen. Ook voor het herstellen van oud UF schuim (uit de jaren ’70) is Aminotherm geschikt.

Polyurethaan

De laatste variant spouwmuurisolatie is Polyurethaan, PUR. Dit materiaal is geschikt voor het na-isoleren en herstellen van smalle spouwmuren en voor gevels met een smalle voeg. De andere materialen hebben een maximale hoogte van gemiddeld 12,5 meter. Is je woning hoger? Dan is Polyurethaan de enige oplossing die werkt. Laag voor laag wordt de spouwmuur gevuld met Polyurethaan. Indien nodig verbeterd men de ventilatie in de kruipruimte.

Waarop moet je letten met spouwisolatie?

Het is belangrijk om te onthouden dat spouwisolatie niet bij elke woning mogelijk is. Is jouw gevel geschilderd of heb je geglazuurde bakstenen? Dan is spouwmuurisolatie geen mogelijkheid. Dit komt omdat de isolatie natuurlijke ventilatiemogelijkheden wegneemt, waardoor vocht achter de glazuurlaag komt te zitten. Als dit ’s winters kapotvriest, raakt je gevelmuur beschadigd.

Als de spouwmuur veel wordt blootgesteld aan slagregens dan is het belangrijk om de muur eerst te impregneren. Doe je dit niet, dan komt de isolatie in aanraking met het vocht, waardoor de isolatiewaarde al snel daalt. Is je spouw vervuild of zitten er vleermuizen in de spouw? Dan moet je dit eerst (laten) verwijderen voor je de spouwmuurisolatie kan laten plaatsen.

spouwmuur isolatie kosten

Voorkom warmteverlies met spouwmuurisolatie: gratis offertes!

Met spouwmuurisolatie houd je de warmte in huis, en zit je er ’s winters warmpjes bij. Doordat je minder warmte verliest hoef je minder te stoken, en bespaar je tot wel €600,- per jaar. Vind jij je energierekening ook te hoog en wil jij het wooncomfort in huis verhogen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatie experts uit jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod. De besparing loopt op tot wel 40% op de isolatiekosten, dat wil jij toch ook? Start daarom direct met vergelijken. Geen zorgen: de aanvraag is helemaal gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken