Spouwmuurisolatie

De spouwmuur houdt de warmte binnen en de kou buiten. Tenminste, als de isolatie in orde is. Heb jij je spouw niet geïsoleerd? Dan gaat er enorm veel warmte verloren via de spouwmuur.

Spouwmuurisolatie is erg populair in Nederland. Logisch natuurlijk, als je bedenkt dat de investering relatief laag is, en het rendement hoog. Het is dus een slimme manier van isoleren. Veel mensen denken dat de kosten van spouwmuurisolatie erg hoog liggen. Dat valt gelukkig reuze mee. Ook de terugverdientijd is erg laag. Hierover lees je straks meer. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten spouwmuurisolatie en de bijbehorende prijzen.
De meest effectieve isolatie?

Er gaat gemiddeld in een huis dat niet voldoende isolatie heeft maarliefst 25% van de warmte verloren. Isolatie aanbrengen loont dus snel. Maar bij welke vorm van isolatie begin je? Kies je voor dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of toch voor spouwmuurisolatie? Het liefst allemaal, natuurlijk. Maar advies is om bij de spouwmuur te beginnen. De terugverdientijd is dan laag, de kosten eveneens en er is een grote besparing op de energierekening realiseerbaar. Isolatie van de spouwmuur is dus een effectief startpunt.

Benieuwd naar de prijzen? Begin dan met het vergelijken van offertes.

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is vooral interessant wanneer je een woning gebouwd is tussen 1920 en 1976. In die tijd werd de spouwmuur niet geïsoleerd. Heb je een woning voor 1920? Dan is de kans groot dat je helemaal geen spouwmuur hebt. De spouw is de ruimte (gemiddeld negen centimeter breed) tussen de binnen- en de buitenmuur. Hoe werkt het isolatieproces van de spouwmuur? Men boort kleine gaatjes in de voegen van de buitengevel. Via deze gaatjes blaast men het isolatiemateriaal in de spouwmuur. Daarna wordt alles weer keurig gedicht. Een relatief eenvoudige klus dus!

Woningen zonder spouw

Maar wat als je huis geen spouwmuur heeft? Dan is gevelisolatie een betere keuze. De optie met het hoogste rendement is isolatie aan de buitenkant van de gevel. Er worden dan platen op de gevel aangebracht. Nadeel is dus dat het aangezicht van je huis verandert. Als je dat niet wilt is het behandelen van de binnenmuur een betere optie.

Subsidieregeling 2019

Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het rendement erg hoog is. Op dit moment is er geen landelijke subsidieregeling voor particulieren. Lokale en gemeentelijke subsidies vind je eenvoudig via de website energiesubsidiewijzer.nl. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Op rvo.nl staat hier meer informatie over. Op onze pagina over subsidie leest u meer over de mogelijkheden.

Wat zijn de prijzen?

Het isoleren of na-isoleren van de spouwmuur brengt veel voordelen met zich mee. De prijzen? Die vallen reuze mee, vooral als je ook nog eens gebruik maakt van de subsidieregeling.

De vanafprijzen van de isolatie van de spouwmuur zijn €900,- voor een rijtjeshuis. Deze investering heeft echter een hoog rendement. In gemiddeld 3.5 jaar is de investering al terugverdiend! Maar wat zijn de gemiddelde kosten van jouw huis? En wat is het rendement?


Overzicht rendement en kosten

In dit overzicht zie je precies wat de gemiddelde kosten zijn van het na-isoleren per woningtype. Gemiddeld zijn de kosten van het isoleren, of na-isoleren van de spouw €12,- tot €26,- per vierkante meter. Dit is inclusief de materialen voor de isolatie en de machine- en arbeidskosten. Over het algemeen is het mogelijk om binnen één dag de isolatie klus te doen. Bekijk snel de onderstaande tabel en ontdek het hoge rendement.

Let wel: het is een ruwe schatting van de kosten voor spouwmuurisolatie. De daadwerkelijke prijzen hangen af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van de spouw (benodigde materialen) en de bereikbaarheid van de buitenmuren. Zoals je in de tabel kunt zien is het rendement hoog. Je verdient het na-isoleren van de spouwmuur vaak binnen drie tot vier jaar al terug! Dat is pas een lage terugverdientijd.

Prijstabel: spouwmuurisolatie kosten

Type woningBuitenmuur in m²Vanafprijs*Jaarlijkse besparing
Appartement30 m²€350,-€120,-
Rijtjeshuis60 m²€900,-€200,-
2 onder 1 kap100 m²€1.450,-€500,-
Vrijstaande woning150 m²€2.150,-€600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, en plaatsing. De prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Eventuele subsidies zijn niet meegerekend en kunnen er dus voor zorgen dat de gemiddelde prijs lager uitvalt.


Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De terugverdientijd van het isoleren van de spouwmuur is heel laag. Helemaal als je bedenkt dat je ook nog eens gebruik kun maken van het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit verlaagt de terugverdientijd nog meer. Maar denk niet alleen aan je portemonnee en de terugverdientijd, het is ook een stuk beter voor het milieu. Er gaat veel minder energie via de spouwmuur verloren.spouwmuurisolatie aanbrengen

Voordelen spouwmuurisolatie

Eén van de grootste voordelen van het isoleren, of na-isoleren van de spouwmuur is dat je meer wooncomfort creëert. Na de isolatie van de spouw voelt je huis comfortabel en behaaglijk aan. Kille, vochtige muren zijn verleden tijd. Ook is de geluidsdempende en brandwerende werking van het isolatiemateriaal in de spouw heel handig. Er zijn nog meer voordelen van het na-isoleren: de temperatuur gaat voelbaar omhoog, doordat je warmteverlies voorkomt. In de zomer blijft je huis lekker koel door de isolatie in de spouw. Niet een onbelangrijk voordeel is dat je na de isolatie van de spouwmuur een hoop geld bespaard. Van alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie het beste voor je energierekening. Daarnaast verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van je woning. Het laatste grote voordeel is dat het na-isoleren goed voor het milieu is. Het isolatieproces van de spouwmuur verkleint de CO2-uitstoot. De laatste voordelen zijn de lage kosten en het feit dat een spouwmuurisolatie snel, en zonder overlast, uitgevoerd kan worden.

Spouw isoleren

Nadelen

Nu er een ruime lijst met voordelen is opgenoemd, benoemen we natuurlijk ook de nadelen. Er gaan verhalen rond over de nadelen, in de praktijk valt het gelukkig mee. Vroeger (jaren ‘70 en ’80) had men niet de methodes en materialen die er nu worden gebruikt voor spouwmuurisolatie. Dat bracht zo zijn nadelen mee. Er ontstonden toen vochtproblemen door de spouwmuurisolatie. Tegenwoordig zijn deze nadelen niet meer aan de orde en voorkomt het na-isoleren met spouwmuurisolatie juist veel vochtproblemen. Wat men ook als één van de nadelen van spouwmuurisolatie benoemd, is dat het de ventilatie is huis verminderd. De kieren waar vóór de isolatie frisse lucht naar binnen kwam (en warme lucht naar buiten ging) zorgden inderdaad voor ventilatie. Tegenwoordig zijn er echter veel betere manieren om te ventileren in huis, zonder dat dit nadelen heeft voor de stookkosten.


Overzicht van isolatiematerialen

Welke materialen gebruikt men bij de isolatie van de spouw? Je kunt uit diverse materialen kiezen om de spouwisolatie mee uit te voeren. Het verschilt per situatie welk materiaal het beste is om de spouw mee te isoleren, voor het hoogste rendement. Het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is namelijk niet altijd het beste voor je spouwmuur. Alle isolatiematerialen vallen in principe onder drie soorten isolatie: wol, korrels en schuim. Onder wol vallen materialen als inblaaswol, glaswol of steenwol. Onder de categorie korrels vallen materialen als isolatieparels of reguliere korrels zoals EPS (polystyreen isolatie parels) en perliet isolatiekorrels. Onder isolatieschuim verstaat men UF-schuim en PUR (polyurethaan).


na-isoleren spouwmuur

Hoe kies je een goed bedrijf?

Een isolatiebedrijf uitzoeken is niet niks. Je wilt er natuurlijk 100% zeker van zijn dat de spouwmuurisolatie levenslang meegaat en dat je niet teveel betaalt. Met name het na-isoleren is een klus die kennis en vakmanschap vereist. Advies is om altijd te kiezen voor een erkend isolatiebedrijf, die aangesloten is bij de VENIN (zie website Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland). Vraag meerdere offertes aan. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaald en kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.Gratis offertes vergelijken

Gratis isolatie offertes vergelijken?

Vraag gratis offertse aan en bespaar op de kosten van isoleren!


Start nu je gratis offerteaanvraag!