Subsidie spouwmuurisolatie 2023

Met een subsidie voor spouwmuurisolatie houd je de kosten laag, en verdien je de investering zo snel mogelijk weer terug! Er zijn verschillende nationale en regionale subsidies, waarmee je tot wel 30% van de investering weer terugkrijgt. Wil jij je spouw isoleren tegen de laagste prijs?

Start gratis offerteaanvraag!

Na jouw aanvraag ontvang je meerdere offertes van vakmannen in je regio. Vergelijk de prijzen en kies de isolatiespecialist met het beste aanbod: zo bespaar je tot 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je over alle subsidiemogelijkheden bij spouwmuurisolatie. Je vindt hier meer informatie over de voorwaarden en bedragen en krijgt bovendien handige bespaartips!Zijn er subsidies voor spouwisolatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidies voor spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), groene leningen en in sommige gevallen kan er ook een regionale subsidie aangevraagd worden. Zo kun je er voor zorgen dat je huis goed geïsoleerd is en ook nog eens besparen op de kosten, dit kan oplopen tot een vergoeding van 30%. Daarnaast is de kans groot dat je ook nog kan profiteren van een verlaagd btw-tarief.

Zijn er nationale subsidieregelingen voor spouwisolatie?

Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden bij spouwmuurisolatie, maar op dit moment is er één belangrijke nationale subsidie: de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Hiermee krijg je tot wel 20% van de kosten vergoed!

Daarnaast profiteer je onder andere van een verlaagd btw-tarief en zijn er groene leningen die je kunt afsluiten. Op deze pagina gaan we iets dieper op in de ISDE.


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een nationale subsidie voor iedereen die zijn of haar woning energiezuinig maakt. Deze is beschikbaar voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers, zoals VvE’s. Hoe hoog de subsidie oploopt hangt af van de doelgroep en de maatregelen die worden genomen om de woning of het gebouw te verduurzamen. Maximaal wordt 20% van het investeringsbedrag gesubsidieerd.

Wat betekent dit voor spouwmuurisolatie?

Stel dat jij ongeveer €1.000,- investeert in spouwmuurisolatie, dan krijg je een subsidie van maximaal €200,-. Natuurlijk moet je hiervoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden.


Wat zijn de voorwaarden voor een subsidie voor spouwmuurisolatie?

Een belangrijke voorwaarde is dat je investeert in minimaal twee energiebesparende maatregelen. Dat houdt in dat je naast spouwisolatie, ook een andere maatregel moet treffen, zoals dak- of vloerisolatie.

Een andere voorwaarde, is dat je moet voldoen aan een minimale isolatiewaarde en minimaal geïsoleerd oppervlak. Bij spouwmuurisolatie is dat een minimale Rd-waarde van 1,1 m²K/W en een minimaal oppervlak van 15 m² bij een tussenwoning en 50 m² bij een vrijstaande woning. Precies weten welke voorwaarden voor jou gelden? Meer hierover lees je op RVO.nl.

Ben je benieuwd hoeveel het kost om de spouwmuur te isoleren? Vergelijk gratis offertes!Besparen op spouwmuurisolatie?

Vraag gratis offertes aan en kies het isolatiebedrijf met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenRegionale subsidies voor spouwmuurisolatie

Naast deze nationale subsidie, is er soms ook de mogelijkheid om een regionale subsidie aan te vragen. Zo zijn er namelijk provincies of gemeentes die een plaatselijke subsidie aanbieden voor spouwmuurisolatie. Of dit in jouw gemeente ook zo is check je eenvoudig met de energiesubsidiewijzer op verbeterjehuis.nl.

De voorwaarden en bedragen van deze subsidies kunnen verschillen. Is er in jouw woonplaats geen plaatselijkse subsidie voor spouwmuurisolatie? Dan kun je eventueel nog gebruik maken van één van de andere gunstige maatregelen.


Overige gunstige maatregelen

Naast een subsidie op spouwmuurisolatie in 2023, kun je ook gebruik maken van één van de andere regelingen. Zo profiteer je van een verlaagd btw-tarief en kun je eventueel een groene lening of hypotheek afsluiten om je huis energiezuiniger te maken. Een aantal maatregelen zijn:


 • Een verlaagd btw-tarief
 • De energiebespaarlening
 • Groene hypotheekHieronder lees je wat deze maatregelen precies in houden en wat de voorwaarden hiervan zijn. Wil jij je spouw isoleren met behulp van één van deze maatregelen? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!spouwmuurisolatie subsidie

Verlaagd btw-tarief

Op de arbeidskosten voor het isoleren van je spouwmuur betaal je een verlaagd btw-tarief van 9%! Dat geldt alleen voor de arbeidskosten: over de materiaalkosten betaal je wel de gebruikelijke 21% btw.

Een belangrijke voorwaarde is dat je de werken laat uitvoeren door een isolatiebedrijf dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Meer weten over het verlaagde btw-tarief? Lees dan verder op belastingdienst.nl.


Energiebespaarlening voor particulieren en VvE’s

Particulieren en VvE’s kunnen eventueel ook een energiebespaarlening afsluiten. Dit is een zogeheten ‘groene lening’, waarbij ze tegen een lage rente geld kunnen lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Particulieren kunnen tot maximaal €25.000-,- lenen met een rente vanaf 1,9% bij een looptijd van 10 jaar. Je betaalt maandelijks een vast bedrag tot je de lening hebt afgelost.

Voor VvE’s ligt de rente vanaf 2,1% bij een looptijd van 10 jaar. De rente staat gedurende de looptijd vast en je kunt deze mogelijk aftrekken bij de belastingdienst!

Benieuwd naar alle voorwaarden van de energiebespaarlening? Lees dan verder op energiebespaarlening.nl.


Voorwaarden energiebespaarlening

Natuurlijk zitten er aan de energiebespaarlening ook een aantal belangrijke voorwaarden:


 • De lening wordt alleen toegewezen aan woningeigenaren die zelf in het huis wonen.
 • Je kunt de lening alleen afsluiten om bestaande woningen te verduurzamen.
 • De lening is alleen bedoeld voor maatregelen die worden uitgevoerd door een installateur of aannemer, niet door jezelf.
 • Je leent minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-.
 • De rente van de lening staat vast gedurende de volledige looptijd.
 • De afsluitkosten bedragen 2% van de totale lening.
 • De energiebespaarlening wordt verstrekt zonder tussenkomst van een notaris.
 • Je kunt onbeperkt boetevrij aflossen

Groene hypotheek

Het afsluiten van een groene hypotheek is een andere manier om geld te lenen om je huis te verduurzamen met spouwmuurisolatie. Een aantal hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid aan om tot 106% van de woningwaarde te lenen, zodat je onder andere de isolatie van je spouwmuur kunt mee financieren in je hypotheek.

De bank zet het bedrag voor je in een depot, waaruit jij de kosten kunt betalen. Hiervoor moet je wel facturen en aankoopnota’s indienen, zodat de bank kan controleren dat het bedrag inderdaad wordt gebruikt voor het verduurzamen van je huis.In aanmerking komen voor een subsidie op spouwisolatie?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar bovendien tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijkenSubsidie voor spouwmuurisolatie: hoe vraag je het aan?

Heb jij je spouwmuur geïsoleerd en kom je in aanmerking voor een subsidie? Je kunt de aanvraag pas indienen als de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald.

Hoe kun je de subsidie voor isolatie aanvragen?

Dat kan gewoon, makkelijk online. Je moet hier inloggen met je DigiD en doorloopt dan stapsgewijs een aantal vragen. Je hebt van de isolatiespecialist een bewijs gekregen dat de werken zijn uitgevoerd: deze moet je als bijlage toevoegen. Evenals de facturen en betaalbewijzen.

Kom je er niet uit? Op rvo.nl vind je een handig stappenplan die je stap voor stap meeneemt door het proces.


Spouwmuurisolatie subsidie voor huurwoningen

Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de huurwoning energiezuinig te maken. Woon jij in een huurwoning en wil jij de spouwmuur van het huis beter isoleren? Overleg dan met je verhuurder. Op dit moment zijn er geen subsidies beschikbaar voor huurwoningen.

Wel krijgt het huis een hogere energieprestatie, waardoor ook het aantal huurpunten stijgt. Hierdoor kan de verhuurder een hogere huurprijs rekenen.


Regelingen voor bedrijven

Is er een subsidie voor de isolatie van een bedrijfspand? Op dit moment geen specifieke subsidie: maar er zijn wel twee belangrijke regelingen, die het verduurzamen van een bedrijfspand financieel aantrekkelijk maken:


 • MIA: de Milieu Investeringsaftrek is een investeringsaftrek die vanaf 1 januari 2022 oploopt tot wel 45% van het totaal geïnvesteerde bedrag. Die komt nog bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
 • Vamil: de Willekeurige afschrijving milieu investeringen maakt het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te trekken.Het budget voor 2021 voor MIA is € 114 miljoen. Voor Vamil is in 2021 € 25 miljoen beschikbaar. Meer weten? Lees dan verder op rvo.nl.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie beginnen vanaf €350,- bij een appartement. Hoe groter je huis, des te groter de spouwmuur en hoe hoger de kosten. Een rijtjeshuis met een muuroppervlak van 60 m² laat je isoleren vanaf €900,- en bij een 2 onder 1 kap woning met een oppervlak van 100 m² betaal je gemiddeld €1.450,-.

De prijzen voor het isoleren van de spouw bij een vrijstaande woning beginnen rond de €2.150,-. Dankzij de jaarlijkse besparing op de energiekosten en de subsidie waarvoor je eventueel in aanmerking komt, verdien je de investering in gemiddeld 3 tot 5 jaar weer terug.

Type woningBuitenmuur in m²Vanafprijs*Jaarlijkse besparing
Appartement30 m²€350,-€120,-
Rijtjeshuis60 m²€850,-€200,-
2 onder 1 kap100 m²€1.450,-€500,-
Vrijstaande woning150 m²€2.150,-€600,-

*Let op: dit zijn gemiddelde vanaf prijzen, die per bedrijf verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan!


5 handige bespaartips

Besparen op de prijs van spouwisolatie? Hieronder geven we je 5 handige tips!


 • Kies altijd voor een vakman in de regio, om zo te besparen op de voorrijkosten.
 • Ga voor goedkope materialen met een goede prijs-kwaliteitverhouding, zoals glaswol of steenwol.
 • Regel een kwantumkorting: vraag of de buren ook interesse hebben. Schakel één isolatiebedrijf in en deel de kosten.
 • Investeer naast spouwmuurisolatie ook in een andere vorm van isolatie om een subsidie aan te kunnen vragen. Zo kom je in aanmerking voor de ISDE en kun je tot wel 20% van de kosten weer terugkrijgen.
 • Vergelijk gratis offertes! Kies het isolatiebedrijf met de beste prijs en bespaar tot wel 40%.

subsidie voor spouw

Besparen op spouwmuurisolatie? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij ook je spouwmuur isoleren om zo in aanmerking te komen voor een subsidie? Je profiteert daarnaast van een warmer huis, lagere energiekosten en je woning stijgt ook nog eens in waarde! Besparen op de kosten voor spouwmuurisolatie?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk tot wel 5 offertes van isolatiebedrijven in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies het bedrijf met het beste aanbod, om tot wel 40% op de totaalprijs te besparen. De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken