Subsidie isolatie 2023: het complete overzicht

Houd de kosten voor isolatie laag met een subsidie! Ook in 2020 en 2021 kun je één of meerdere isolatiesubsidies combineren. Doordat je een deel van de investering weer terugkrijgt, is de terugverdientijd een stuk korter! Besparen op de isolatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes van isolatiebedrijven in je regio: kies het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Op deze pagina lees je meer over de subsidie die je kunt aanvragen voor het isoleren van je woning in 2023. Je leest wat de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) inhoudt en welke voorwaarden hieraan verbonden zitten. Ook lees je meer over subsidiemogelijkheden voor VvE’s en bedrijfspanden.Zijn er in 2023 isolatiesubsidies?

Het aanvragen van een subsidie is een goede manier om de kosten van isolatie zo laag mogelijk te houden. Hoewel er lange tijd geen subsidie voor isolatie voor particulieren beschikbaar was, is er sinds september 2019 wel weer een nieuwe subsidie voor isolatie beschikbaar. Deze valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Daarnaast is er een isolatiesubsidie beschikbaar voor VvE’s en kun in je in sommige gemeentes of provincies ook een plaatselijke subsidie voor isolatie aanvragen. Ook profiteer je van een verlaagd btw-tarief. Overweeg jij om binnenkort je dak, vloer of huis te isoleren? Mogelijk kun je dan flink besparen met het aanvragen van een subsidie voor je isolatie!

Hoeveel subsidie op isolatie in 2023?

In 2023 loopt het subsidiebedrag op tot 20% van het investeringsbedrag. De voorwaarden en maatregelen verschillen per doelgroep. Om te bekijken op hoeveel subsidie jij recht hebt, ga je naar RVO.nl.

Besparen op isolatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kosten!

subsidie isolatie

1. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 2023

Goed nieuws, vanaf 2019 geldt de ISDE ook voor particulieren die hun woningisolatie willen verbeteren. Deze subsidie is verlengd tot in ieder geval 2030. Het gaat om het verduurzamen van je woning door middel van energiebesparende veranderingen, zoals isolatiemaatregelen, zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Je krijgt hierdoor tot wel 20% van het investeringsbedrag vergoed. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je investeert in 2 energiebesparende maatregelen.

Meer weten over de ISDE? Lees dan verder op RVO.nl.

Voor wie is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing?

De ISDE is voor iedereen die investeert in de isolatie van hun woning, zowel voor huiseigenaren als VvE’s. Belangrijk is wel dat je minimaal twee energiebesparende maatregelen uitvoert, dus naast spouwmuurisolatie moet je nog minimaal één onderdeel van je huis laten isoleren.

Particulieren die de ISDE kunnen aanvragen moeten zowel eigenaar als bewoner zijn van de woning. Ook als je een huis koopt en pas na de renovatie bewoner wordt kom je in aanmerking voor de ISDE.

Als VvE kun je ook deze subsidie aanvragen. Zowel het isoleren van de woningen als een energieadvies wordt gesubsidieerd. Daarnaast kunnen ook commerciële verhuurders en leveranciers een subsidie aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

Voorwaarden van ISDE

Natuurlijk zitten er ook voorwaarden aan deze subsidie. De belangrijkste is dat je moet investeren in minimaal 2 energiebesparende maatregelen, waarvoor je nog niet eerder deze subsidie hebt ontvangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vloerisolatie in combinatie met dakisolatie, of spouwmuurisolatie met het plaatsen van isolatieglas. Hoe meer je investeert, des te hoger je subsidie.

Ook moet je voldoen aan een minimale isolatiewaarde om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie. Zo moet je bij spouwisolatie voldoen aan een minimale Rd-waarde van 1,1 m² K/W. Ga je zelfs voor het energiezuinige pakket, dan moet de gevel voldoen aan een minimale Rc-waarde van 5,0 m²K/W. De Rd-waarde.

Ook moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een isolatiebedrijf die ingeschreven is bij de KVK. Op RVO.nl vind je een overzicht van alle voorwaarden.Besparen op de isolatiekosten? Vergelijk gratis offertes!

Vind de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken2. Gemeentelijke isolatiesubsidies in 2023

Naast deze landelijke subsidie, is het in 2020 ook vaak mogelijk een gemeentelijke subsidie aan te vragen. Dat komt omdat sommige gemeentes of zelfs provincies een subsidie voor de isolatie van je woning aanbieden. De hoogte van deze gemeentelijke subsidies verschillen per gemeente, net als de voorwaarden.

Als jij een ervaren isolatiespecialist inhuurt voor het aanbrengen van isolatie, dan weet hij je te vertellen of je wel of niet een plaatselijke subsidie kunt aanvragen. Natuurlijk kun je dit ook zelf heel gemakkelijk controleren, namelijk door rvo.nl te bezoeken. Hier vind je een overzicht van alle publicaties en regelementen van de ISDE.

isolatiesubsidie

3. Verlaagd btw-tarief van 9% op isoleren

Naast een mooie subsidie, profiteer je ook van een verlaagd btw-tarief! In 2020 betaal je slechts 9% over de arbeidskosten van je woningisolatie. Hierbij gaat het om het aanbrengen van materiaal zoals glas- en steenwol, EPS-parels of isolatieplaten en ook het plaatsen van isolatieglas.

Isolerende deuren en kozijnen vallen hier niet onder, en vallen onder het standaard btw-tarief van 21%.

Ook over de materiaalkosten betaal je gewoon 21% btw. Mocht je voorafgaand aan het isoleren nog andere werkzaamheden uitvoeren, zoals sloopwerk of het plaatsen van een dakkapel, dan vallen ook deze werkzaamheden onder het standaard btw-tarief van 21%. Op belastingdienst.nl lees je meer over het btw-tarief bij isoleren.

4. Energiebespaarlening voor isolatie: een groene lening

Op zoek naar een lening om energiebesparende maatregelen mee te financieren? Maak dan gebruik van de Energiebespaarlening in 2023: dit is geen subsidie, maar een financieel aantrekkelijke lening. Deze lening wordt ook wel een groene lening genoemd, omdat je het gebruikt om je huis te verduurzamen en dat is beter voor het milieu.

De energiebespaarlening is een lening van maximaal €25.000,- om je huis te isoleren. Je leent tegen een aantrekkelijke rente: vanaf 1,9% voor particulieren bij een looptijd van 10 jaar. Je betaalt maandelijks een vast bedrag totdat je de lening in de vastgestelde looptijd hebt terugbetaald. Ondertussen is jouw woning goed geïsoleerd en bespaar je maandelijks op je energiekosten!

De Energiebespaarlening heeft aantrekkelijke voorwaarden, een lange looptijd en je mag boetevrij vervroegd aflossen. De rente wordt voor de gehele looptijd van de groene lening vastgesteld en in sommige gevallen is het zelfs fiscaal aftrekbaar. Ga naar energiebespaarlening.nl voor meer informatie en het aanvragen van de Energiebespaarlening.

Ook voor een VvE zijn er speciale leningen. Op deze pagina van energiebespaarlening.nl vind je meer informatie over de voorwaarden en aanvragen van een groene lening speciaal voor een VvE.

5. Groene hypotheek voor isolatie

Een alternatief voor de energiebespaarlening, is het afsluiten van een groene hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers bieden aan om een lening af te sluiten tot 106% van de woningwaarde. Deze lening kun je dan gebruiken om een warmtepomp of HR-ketel aan te schaffen, een zonneboiler te installeren of om je woning helemaal te isoleren.

Kies je voor een groene hypotheek, dan zet de bank dit bedrag in een depot. Zo is er controle of je het geleende bedrag inderdaad besteedt aan de energiebesparende maatregelen.

Als je een nieuw huis koopt heb je ook de mogelijkheid om een hogere hypotheek afsluiten. Zo kun je tot €9.000 extra lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

isolatie subsidie

Subsidie isolatie berekenen

Wil jij graag weten hoeveel subsidie je kunt aanvragen voordat je investeert in een goede isolatie? Op de website van de rvo vind je een duidelijke rekentool om je subsidie op de isolatie te berekenen. Hierin geef je aan of je particulier of VvE bent en kies je de werkzaamheden die je wilt uit laten voeren. Zo weet je van tevoren precies hoeveel je isolatie gaat kosten en welk bedrag je terugkrijgt: in 2023 is dat tot 20% van de kosten.

Bijvoorbeeld: je investeert €2.500,- in de spouwmuurisolatie van je hele woning. Je krijgt nu 20% van je investering weer terug, dat is €500,-. Spouwmuurisolatie kost dan nog slechts €2.000,-.

Je vindt de rekentool op rvo.nl.

Hoe subsidie aanvragen voor isolatie?

Je vraagt de subsidie gemakkelijk online aan via de website van de rvo. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je kunt de aanvraag pas indienen als je de isolatiewerken hebt uitgevoerd én betaald: zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt liggen. Dit zijn onder meer het uitvoerdersformulier van de aannemer of installatiespecialist. Ook heb je alle betaalbewijzen en facturen nodig.

Log op de website van de rvo in met je DigiD en doorloop nu stap voor stap het aanvraagproces. Je vult je persoonlijke gegevens in en geeft aan welke werkzaamheden je hebt uit laten voeren. Je kunt de aanvraag ook opslaan en op een later moment afmaken, als bijvoorbeeld blijkt dat je toch niet alle documenten bij de hand hebt liggen.

Subsidie voor isolatie van bedrijfspand: MIA en Vamil

Ben je een ondernemer en wil je je bedrijfspand energiezuinig maken? Een goede keuze! Er is geen speciale subsidie voor de isolatie van je bedrijfspand in 2023. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) krijg je echter wel een fiscaal voordeel. MIA en Vamil zijn regelingen vanuit de overheid en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst.

De maximale investeringsaftrek met de MIA is 36% van het investeringsbedrag, dit is bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven voor een liquiditeit- en rentevoordeel. Kijk op rvo.nl voor meer informatie.

subsidie isolatie woning

Waarvoor isolatiesubsidie aanvragen?

Je kunt een isolatiesubsidie aanvragen voor onder meer:

 • Spouwmuurisolatie: wil je een subsidie voor spouwmuurisolatie in 2020, dan moetje voldoen aan een minimale Rd-waarde van 1,1 m²K/W. Met glaswol heb je dus een minimale dikte van 5 centimeter nodig. Ook moet je een minimaal oppervlak van 13m² tot 50m² isoleren, afhankelijk van je type woning. Naast mogelijke regionale subsidies, kun je de ISDE aanvragen mits je investeert in minimaal twee energiebesparende maatregelen.
 • Dakisolatie: er is in 2023 ook een subsidie op dakisolatie, mits je voldoet aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W Dit behaal je met een laag PUR van 10 centimeter. Woon je in een vrijstaande woning dan moet je een minimaal oppervlak van 57 m² isoleren, en bij een tussenwoning is dit minimaal 31 m².
 • Zoldervloerisolatie: bij een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W kun je dit gebruiken als één van de twee energiebesparende maatregelen waarbij je de ISDE kunt aanvragen. Hiervoor moet je de zoldervloer isoleren met minimaal 10 centimeter PUR-schuim.
 • Gevelisolatie: je kunt gevelisolatie aanvragen als je een Rd-waarde behaalt van 3,5 m² W/K. Hiervoor moet je minimaal 10 centimeter aan XPS-isolatieplaten aanbrengen. In een vrijstaande woning gaat het om minimaal 55 m² geïsoleerd geveloppervlak, en bij een tussenwoning moet je minimaal 18 m² gevel isoleren.
 • Vloerisolatie: om vloerisolatie te gebruiken als onderdeel voor je aanvraag van de ISDE, dan moet je voldoen aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² W/K. Dit lukt al met PIR-platen van 8 centimeter. Qua oppervlakte eis gaat het om minimaal 44 m² bij een vrijstaande woning en 27 m² bij een tussenwoning.
 • Isolatieglas: als je kiest voor isolatieglas met een minimale U-waarde van 1,2 W/m²K (HR++ glas of hoger) dan kun je dit ook inzetten als energiebesparende maatregel voor de ISDE. Investeer in minimaal 15 m² isolatieglas bij een vrijstaande woning. Bij een tussenwoning is een investering in 10 m² isolatieglas voldoende.

Besparen op isolatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40%!Besparen op woningisolatie?

Vergelijk offertes en kies voor het goedkoopste isolatiebedrijf!

Gratis offertes vergelijkenHandige bespaartips

Zo bespaar jij op de kosten van je isolatie:

 • Investeer in meerdere isolatiewerken: hiermee heb je in 2020 en in 2021 recht op een mooie subsidie, waarmee je de uiteindelijke kosten laag houdt!
 • Regel een kwantumkorting: door meerdere werkzaamheden in één keer uit te laten voeren, krijg je vaak een mooie kwantumkorting. Hoe groter de klus: des te lager de prijs per m².
 • Vraag je buren: misschien willen je buren ook isoleren! Door samen een isolatiebedrijf in te schakelen, kun je de kosten delen en houd je de prijs per m² zo laag mogelijk.
 • Kies voor goedkope isolatiematerialen: glas- en steenwol zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop, geschikt voor heel veel verschillende soorten isolatie en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!
 • Kies een isolatiebedrijf in de buurt: zo weet je zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.
 • Vergelijk gratis offertes: kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs.

subsidie voor isolatie

Besparen op de isolatiekosten? Vergelijk gratis offertes!

Met een mooie subsidie is de isolatie van je woning zelfs bij een beperkt budget mogelijk! Laat je huis isoleren en profiteer direct van een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Voorwaarde voor een subsidie, is dat je de isolatie van je woning overlaat aan een erkend isolatie expert die is ingeschreven bij de KvK.
Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Start gratis offerteaanvraag!

Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs: dat wil jij toch ook? Het is gratis en zonder verplichting: je zit dus nergens aan vast. Start direct jouw gratis offerteaanvraag en bespaar!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken