Subsidie isolatie 2019: het complete overzicht

Denk je erover na om isolatie aan te laten brengen in jouw huis? Een goed idee! Dankzij isolatie bespaar je op de energiekosten omdat je minder hoeft te stoken. Dit heeft bovendien positieve gevolgen voor het milieu. In sommige gevallen is het aanbrengen van isolatie een forse investering.

Gelukkig wordt isoleren al een stuk aantrekkelijker dankzij verschillende subsidies en regelingen van bijvoorbeeld de Rijksoverheid. Je vindt hieronder meer informatie over de verschillende subsidies en andere regelingen welke in 2019 gelden. Denk aan de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis vanuit de overheid voor een Vereniging van Eigenaren of een aantrekkelijke groene lening voor particulieren. Ook voor een bedrijfspand zijn er diverse regelingen, bijvoorbeeld fiscaal voordeel met de Milieu-investeringsaftrek. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes om nog meer te besparen op de kosten! Door scherp geprijsde offertes te vergelijken weet je namelijk zeker dat je niet te veel betaalt.
Welke subsidies zijn er in 2019 beschikbaar?

Ga je jouw woning of bedrijfspand laten isoleren? Dat is een verstandige keuze. Met isolatie maak je het huis energiezuiniger en bespaar je dus op de stookkosten. Bovendien is het beter voor het milieu. De Nederlandse overheid en gemeentes stimuleren het nemen van energiebesparende maatregelen. Daarom zijn er ook in 2019 weer diverse subsidies en andere regelingen voor het financieren van de investering. Bijvoorbeeld de Energiebesparing Eigen huis van de overheid, lokale subsidiepotjes en het lage btw-tarief over de arbeidskosten. Zo zijn er regelingen voor het isoleren van de muur, dak en de vloer en het plaatsen van dubbel glas of isolatieglas. Een isolatiebedrijf weet alles over de subsidies en mogelijkheden. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan.
Subsidie ‘Energiebesparing Eigen Huis’ voor VvE

Op 18 december 2018 is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie over deze goedkeuring. De SEEH loopt al vanaf 2016 en zou op 1 januari stoppen, maar gelukkig is dit teruggedraaid. De enige voorwaarde voor het aanvragen van de SEEH is dat een VvE minstens twee energiebesparende maatregelen moet nemen, zoals dubbel glas en spouwisolatie. Het maximale subsidiebedrag per koopwoning is €20.000,-. Een VvE moet de subsidie voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen aanvragen. Op rvo.nl lees je meer over deze regelingen, de voorwaarden en het aanvragen.

Verlaagd btw-tarief van 9%

Naast subsidie profiteer je altijd van het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten voor het isoleren van woningen. Op 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Over de materiaalkosten geldt het normale tarief van 21%. Er gelden wel een aantal voorwaarden om hiervan gebruik te maken. Zo moet je woning minstens twee jaar oud zijn.

Het lage btw-tarief geldt niet voor een bedrijfspand, tenzij het pand minstens voor 50% als particuliere woning wordt gebruikt. Is dit niet het geval, dan mag je alleen voor de werkzaamheden aan het woongedeelte van het pand 9% btw rekenen. Voor het bedrijfsgedeelte betaal je het normale tarief van 21%. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

gemeentelijke subsidies

Gemeentelijke subsidies in 2019

Voor particulieren is er in 2019 geen speciale subsidie vanuit de Nederlands overheid. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen subsidieregelingen meer zijn. Soms zijn er nog regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis.

Er zijn zowel gemeentelijke subsidies voor particulieren als voor VvE’s. Eventuele gemeentelijke en lokale subsidies vind je eenvoudig via energiesubsidiewijzer.nl. Hier vind je ook alle informatie over het aanvragen en de voorwaarden. Je vult een aantal gegevens in op deze website en krijgt dan een lijst met beschikbare subsidies of andere aantrekkelijke regelingen.


energiebespaarlening

Energiebespaarlening voor isolatie: een groene lening

Op zoek naar een lening om energiebesparende maatregelen mee te financieren? Maak dan gebruik van de Energiebespaarlening. Deze lening wordt ook wel een groene lening genoemd, omdat je het gebruikt om je huis te verduurzamen en dat is beter voor het milieu. De Energiebespaarlening heeft aantrekkelijke voorwaarden, een lange looptijd en je mag boetevrij vervroegd aflossen. De rente wordt voor de gehele looptijd van de groene lening vastgesteld en in sommige gevallen is het zelfs fiscaal aftrekbaar. Ga naar energiebespaarlening.nl voor meer informatie en het aanvragen van de Energiebespaarlening. Ook voor een VvE zijn er speciale leningen. Op deze pagina van energiebespaarlening.nl vind je meer informatie over de voorwaarden en aanvragen van een groene lening speciaal voor een VvE.Groene hypotheek voor isolatie

Eén van de voordelen van het energiezuiniger maken van een huis is dat je je nieuwe hypotheek mag verhogen door de hogere woningwaarde. Je hypotheekverstrekker of de bank mag de hypotheek namelijk verhogen tot maximaal 106% van de woningwaarde. Dit mag alleen wanneer je kunt aantonen dat je het extra geld gebruikt voor het financieren van isolatiewerkzaamheden en daarnaast moet je een taxatie laten uitvoeren voor de nieuwe woningwaarde. Of je gebruik kunt maken van deze regeling is afhankelijk van een aantal factoren. Neem daarom contact op met je hypotheekverstrekker of bank voor advies en om te praten over de mogelijkheden en de voorwaarden.

Subsidie voor isolatie in bedrijfspand: MIA en Vamil

Ben je een ondernemer en wil je je bedrijfspand energiezuinig maken? Een goede keuze! Er is geen speciale subsidie voor bedrijfspanden. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) krijg je echter wel een fiscaal voordeel. MIA en Vamil zijn regelingen vanuit de overheid en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst. De maximale investeringsaftrek met de MIA is 36% van het investeringsbedrag, dit is bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven voor een liquiditeit- en rentevoordeel. Kijk op rvo.nl voor meer informatie.
Hoe vraag je subsidie aan?

Nu het duidelijk is dat je subsidie aan kunt vragen voor maatregelen zoals vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie is het van belang dat je weet hoe dit moet. Je doet een subsidie aanvraag via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wil je precies weten welke subsidies er gelden voor jouw woonplaats? Kijk dan even op de website van Energiesubsidiewijzer. Let wel: informeer altijd nog even bij je gemeente. Het kan zijn dat ze zich niet aangemeld hebben bij de subsidiewijzer. Wees er altijd op tijd bij, want vaak geldt de regel op is op. Als het totale bedrag aan subsidieclaims gelijk staat aan het subsidiebedrag , dan is het niet meer mogelijk om van deze regeling gebruik te maken. Het is dus verstandig om niet te lang te wachten met het maken van een beslissing. De eerste stap hierbij is het in kaart brengen van de totale investering die benodigd is.
Een rekenvoorbeeld: ‘subsidie’ bij spouwmuurisolatie

Ga je spouwmuurisolatie laten aanbrengen? Dan hebben wij hier nog een rekenvoorbeeld voor de kosten van het aanbrengen van de isolatie. Over de arbeidskosten voor het plaatsen van de isolatie betaal je niet 21% btw, maar het verlaagde tarief van 9%. Is het tarief van een vakman €10,- per m²? Dan betaal je hier maar €0,90 btw over per vierkante meter in plaats van €2,10.

Voor een VvE is er een subsidie beschikbaar voor de financiering van isolatiewerken. Via rvo.nl is het mogelijk om een rekentool in te vullen voor de hoogte van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor een VvE. De subsidie voor spouwisolatie bedraagt bijvoorbeeld €5,- per m². Voor het isoleren van 200 vierkante meter ontvang je dan €1.000,- subsidie. Het subsidiebedrag voor dakisolatie is een stuk hoger, namelijk €15,- per m². Voor 100 m² komt het bedrag dan uit op €1.500,-. Let erop dat je moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet de Rd-waarde, de isolatiewaarde, van het isolatiemateriaal voor de spouw minstens 1,1 m²K/W zijn en voor dakisolatie minstens 3,5 m²K/w.spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie staat niet voor niets bovenaan in dit rijtje. Het isoleren van de spouwmuur is erg populair. Het is namelijk relatief goedkoop en het brengt een forse energiebesparing met zich mee. Is jouw huis tussen 1920 en 1976 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk een spouw. De ruimte (7 – 9 cm) tussen twee muurdelen staat bekend als de spouw. Spouwmuren zijn vochtwerend en komen daarom veel voor in Nederland. Ze isoleren echter slecht waardoor veel warmte verloren gaat. Een vakman maakt kleine gaatjes in de voegen en spuit vervolgens de spouwmuurisolatie naar binnen. Voordat je het weet zijn de muren voorzien van spouwisolatie. De gemiddelde prijzen liggen rond de €12,- tot €36,- per m2 inclusief de materialen. Niet onbelangrijk: wat is de gemiddelde energiebesparing nadat je spouwmuurisolatie hebt laten uitvoeren? Deze besparing ligt rond de €250,- per jaar, afhankelijk van het woningtype.

vloerisolatie

Vloerisolatie

Loop je thuis altijd rond op sloffen of dubbele sokken? Het isoleren van de vloer zorgt voor meer comfort in huis. Vloerisolatie is erg interessant bij een huis welke voor 1983 gebouwd is. Deze huizen zijn vaak nog niet voorzien van vloerisolatie, waardoor er veel warmte via de ondergrond verloren gaat. De woningen hebben daarnaast vaak een vochtige ondergrond, of vochtige muren. Vloerisolatie is dan een goede oplossing. Vloerisolatie kan op verschillende manieren aangebracht worden. Bij benedenvloers isoleren wordt isolatie in de kruipruimte aangebracht. Als er geen kruipruimte is dan kun je bovenvloers isoleren met bijvoorbeeld een dekvloer. Welk materiaal het beste is hangt af van de vochtigheid en het oppervlak van de kruipruimte. De gemiddelde prijzen voor het aanbrengen van isolatie in de vloer van een rijtjeswoning liggen rond €30,- per m2. De energiebesparing? Die is gemiddeld €150,- per jaar.
dakisolatie

Dakisolatie

Zoals je misschien wel weet stijgt warmte op. Er gaat dan ook veel warmte (zo’n 30%) verloren via het dak. Zonde! Het is daarom verstandig om dakisolatie aan te brengen. Een goed geïsoleerd dak is een stuk beter voor het milieu. Je voorkomt warmteverlies en je hoeft je verwarming dus minder hoog te zetten.

Er zijn verschillende manieren waarop je je dak kunt isoleren. Je kunt bijvoorbeeld de buiten- of binnenkant van een schuin dak isoleren maar ook de zoldervloer. De prijzen van het isoleren zijn afhankelijk van de isolatiemethode. Voor het isoleren ligt de prijs tussen de €40,- tot €60,- per vierkante meter. De energiebesparing per jaar na de isolatie van het dak? Na de dakisolatie is de energiebesparing gemiddeld €400,- per jaar, bij een onverwarmde zolder.

Gevelisolatie

Gevelisolatie

Gevelisolatie kun je aan de binnenkant en buitenkant van je gevel aanbrengen. Wanneer je een hoge energiebesparing wilt realiseren, dan is de buitenkant van de gevel de beste optie. De isolatielaag kan dan veel dikker worden. Daarnaast ziet de gevel er weer als nieuw uit en is de kans op vochtproblemen na de gevelisolatie nihil. Wil je dat de gevel exact gelijk blijft en hebben de buitenmuren geen spouw? Dan is gevelisolatie aan de binnenkant ideaal. In dat geval worden voorzetwanden aan de binnenzijde van de binnenmuren geplaatst. In woningen gebouwd tussen 1976 en 1988 zit vaak isolatie, maar deze is veelal niet van goede kwaliteit waardoor na-isolatie nodig is. In huizen gebouwd na 1989 zit standaard isolatie. De prijzen van gevelisolatie bedragen circa €110,- tot €140,- per m2. Spouwisolatie is het meest voordelig en buitengevelisolatie het meest prijzig. Bij een gemiddelde oppervlakte van 90 m² bespaar je met binnengevelisolatie zo’n €600,- en bij buitengevelisolatie zo’n €900,- per jaar.Kruipruimte isoleren

De kruipruimte bevindt zich onder het woningoppervlak. Dankzij de kruipruimte is er plek voor elektra en waterleidingen. Deze ruimte trekt vocht aan omdat deze onverwarmd is. Als het vocht zich in de ruimte verzameld dan kan schimmel ontstaan. Daarnaast kan vochtige en koude lucht zich door het huis verspreiden.

Het isoleren van kruipruimtes is daarom een goed idee als je veel last hebt van vocht. Welke soort isolatie het meest geschikt is hangt af van de vochtigheid en het vloertype. De keuze valt veelal op isolatieparels, -schelpen, -chips of -matrassen.

Laat je de kruipkelder isoleren? Dan kost dit gemiddeld €20,- tot €25,- per m2. Bij een gemiddeld vloeroppervlak van 60 m² bespaar je wel €300,- per jaar.

Vergelijk vrijblijvend isolatie offertes en bespaar!

Je begrijpt dat het aanbrengen van isolatie veel voordelen met zich meebrengt, helemaal als je gebruik maakt van de beschikbare subsidies. Wil je woningisolatie laten aanbrengen of de beglazing vervangen met dubbel glas? Via ons netwerk vergelijk je erkende isolatiebedrijven. Je krijgt meerdere (max. 5) offertes toegestuurd welke je met elkaar kunt vergelijken. Zo weet je zeker dat je altijd een isolatiebedrijf kiest dat het beste bij jou past. Dit is wellicht het bedrijf met de laagste prijzen of het bedrijf met de meeste ervaring. Welke eisen je ook stelt aan de isolatie, de specialisten helpen je graag bij o.a. vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie. Met het isoleren van je woning of spouwmuur zorg je voor een grote energiebesparing en een comfortabel huis. Ga nu isoleren en benut snel de subsidies van 2019!


Klanten over onze dienstverlening

Op basis van 325 beoordelingen


  • Kwaliteit van de offertes90%

  • Prijzen92%

  • Snelheid83%

  • Algemene beoordeling88%Gratis offertes vergelijken