Subsidie isolatie 2020: het complete overzicht

Houd de kosten voor isolatie laag met een subsidie! Ook in 2020 kun je één of meerdere isolatiesubsidies combineren. Doordat je een deel van de investering weer terugkrijgt, is de terugverdientijd een stuk korter! Besparen op de isolatie?

Start de gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast. Op deze pagina lees je meer over de subsidie die je in 2020 kunt aanvragen voor de isolatie van je woning. Je leest wat de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) inhoudt en welke voorwaarden hieraan verbonden zitten. Ook lees je meer over subsidiemogelijkheden voor VvE’s en bedrijfspanden.Zijn er in 2020 isolatiesubsidies?

Het aanvragen van een subsidie is een goede manier om de kosten van isolatie zo laag mogelijk te houden. Hoewel er lange tijd geen subsidie voor isolatie voor particulieren beschikbaar was, is er sinds september 2019 wel weer een nieuwe subsidie voor isolatie beschikbaar: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, ook wel SEEH genoemd.

Daarnaast is er een isolatiesubsidie beschikbaar voor VvE’s en kun in je in sommige gemeentes of provincies ook een plaatselijke subsidie voor isolatie aanvragen. Ook profiteer je van een verlaagd btw-tarief. Overweeg jij om binnenkort je dak, vloer of huis te isoleren? Mogelijk kun je dan flink besparen met het aanvragen van een subsidie voor je isolatie!
Nieuwe subsidie isolatie woning in 2020: SEEH

Goed nieuws voor particulieren die hun woningisolatie willen verbeteren: sinds 2 september 2019 is er weer een subsidie beschikbaar. Het gaat hierbij om de SEEH: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Je kunt met deze subsidie voor de isolatie van je woning tot 20% van de kosten terugkrijgen! Natuurlijk zitten hier wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet je in ieder geval investeren in 2 energiebesparende isolatiemaatregelen.

Deze subsidie was in 2016 ook beschikbaar. Het budget, van 44 miljoen, was binnen zeven maanden al op. De nieuwe subsidie heeft een budget van 84 miljoen. Je kunt deze subsidie aanvragen als je de isolatie van je woning tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020 verbetert. Meer weten? Lees verder op nos.nl.

Wat is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis?

Met deze subsidie krijg je tot 20% van je investering in isolatie weer terug, maar dan moet je wel in ieder geval 2 energiebesparende isolatiemaatregelen treffen. Hoewel deze subsidie pas sinds 2 september 2019 weer beschikbaar is, kun je al gebruik maken van deze isolatiesubsidie vanaf 15 augustus 2019. Met andere woorden: heb jij sinds 15 augustus je huis geïsoleerd? Ook dan maak je mogelijk aanspraak op de subsidie voor isolatie. De subsidie is tot 31 december 2020 beschikbaar maar: op is op. Wees er dus op tijd bij!Wil je weten wat deze subsidie voor isolatie precies inhoudt? Lees dan verder op rijksoverheid.nl.


isolatiesubsidie

Isolatiesubsidie 2020: de voorwaarden

Natuurlijk zitten er flink wat voorwaarden aan de subsidie voor de isolatie van je woning. Zo moet je allereerst investeren in 2 soorten isolatie. Per woning wordt deze subsidie uit 2020 maar 1 keer uitgereikt. Je laat de isolatie plaatsen door een erkend isolatiebedrijf dat is ingeschreven bij de KVK. De subsidie is ook alleen beschikbaar als je een bestaande woning laat isoleren, niet bij de isolatie van nieuwbouw.

Je vraag de subsidie pas aan op het moment dat de isolatiemaatregelen zijn betaald en uitgevoerd. Bij je aanvraag voeg je de facturen of uitvoerdersformulieren bij. Meer weten over de voorwaarden? Lees dan verder op rvo.nl.


Uitleg “Subsidie Energiebesparing Eigen Huis”

Bekijk deze video en leer meer over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).


Vraag nu isolatiesubsidie aan!

Het aanvragen van de subsidie isolatie is mogelijk vanaf 2 september 2019. Check eerst of je voldoet aan alle voorwaarden: daarna kun je met behulp van je DigiD je aanvraag indienen. Je kunt deze aanvraag ook tussentijds opslaan, zodat je er later mee verder kunt. Bij je aanvraag voeg je ook de uitvoerdersformulieren aan. Hierin moet omschreven staan hoeveel m² isolatie geplaatst is, en wat de isolatiewaarde hiervan is.

Na je aanvraag krijg je een bevestiging per e-mail. Binnen uiterlijk 13 weken na je aanvraag ontvang je een brief met daarin de beslissing. Weten hoe je de subsidie voor isolatie kunt aanvragen? Lees dan verder op rvo.nl.Vakman inschakelen voor het isoleren? Vergelijk offertes!

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenGemeentelijke isolatiesubsidies in 2020

Naast deze landelijke subsidie, is het in 2020 ook vaak mogelijk een gemeentelijke subsidie aan te vragen. Dat komt omdat sommige gemeentes of zelfs provincies een subsidie voor de isolatie van je woning aanbieden. De hoogte van deze gemeentelijke subsidies verschillen per gemeente, net als de voorwaarden.

Als jij een ervaren isolatiespecialist inhuurt voor het aanbrengen van isolatie, dan weet hij je te vertellen of je wel of niet een plaatselijke subsidie kunt aanvragen. Natuurlijk kun je dit ook zelf heel gemakkelijk controleren, namelijk via energiesubsidiewijzer.nl. Hier vind je een overzicht van alle (plaatselijke) subsidies die je kunt aanvragen.

Energiebespaarlening voor isolatie

Op zoek naar een lening om energiebesparende maatregelen mee te financieren? Maak dan gebruik van de Energiebespaarlening. Deze lening wordt ook wel een groene lening genoemd, omdat je het gebruikt om je huis te verduurzamen en dat is beter voor het milieu. De Energiebespaarlening heeft aantrekkelijke voorwaarden, een lange looptijd en je mag boetevrij vervroegd aflossen. De rente wordt voor de gehele looptijd van de groene lening vastgesteld en in sommige gevallen is het zelfs fiscaal aftrekbaar. Ga naar energiebespaarlening.nl voor meer informatie en het aanvragen van de Energiebespaarlening.

Ook voor een VvE zijn er speciale leningen. Op deze pagina van energiebespaarlening.nl vind je meer informatie over de voorwaarden en aanvragen van een groene lening speciaal voor een VvE.

Subsidie ‘Energiebesparing Eigen Huis’ voor VvE

Op 18 december 2018 is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De SEEH loopt al vanaf 2016 en zou op 1 januari stoppen, maar gelukkig is dit teruggedraaid.

De enige voorwaarde voor het aanvragen van de SEEH is dat een VvE minstens twee energiebesparende maatregelen moet nemen, zoals dubbel glas en spouwisolatie. Het maximale subsidiebedrag per koopwoning is €20.000,-. Een VvE moet de subsidie voordat de isolatiewerkzaamheden beginnen aanvragen. Op rvo.nl lees je meer over deze regelingen, de voorwaarden en het aanvragen.

MIA & Vamil: isolatie bedrijfspanden

Ben je een ondernemer en wil je je bedrijfspand energiezuinig maken? Een goede keuze! Er is geen speciale subsidie voor bedrijfspanden. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) krijg je echter wel een fiscaal voordeel. MIA en Vamil zijn regelingen vanuit de overheid en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst.

De maximale investeringsaftrek met de MIA is 36% van het investeringsbedrag, dit is bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven voor een liquiditeit- en rentevoordeel. Kijk op rvo.nl voor meer informatie.Besparen op je woningisolatie? Gratis offertes!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkensubsidie isolatie woning

Waarvoor isolatiesubsidie aanvragen?

Je kunt een subsidie aanvragen voor verschillende soorten isolatie. Wil je de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen, dan moet je zelfs twee verschillende soorten isolatiewerkzaamheden uitvoeren. Hieronder lees je meer over een subsidie voor verschillende vormen van isolatie. Je leest onder andere aan welke isolatiewaarde de isolatie moet voldoen om aanspraak te kunnen doen op een subsidie in 2020. Besparen op de isolatieklus? Vergelijk gratis en zonder verplichting offertes.


Subsidie isolatie dak

Een eerste vorm van isolatie waarvoor je een subsidie aan kunt vragen, is dakisolatie. Een subsidie voor de isolatie van je dak is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Wil je dakisolatie als één van je minimaal twee isolerende maatregelen gebruiken? Houd er dan rekening mee dat je geïsoleerde dak voldoet aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W.

Bij dakisolatie valt de grootste besparing te behalen. Dat komt omdat daken een groot warmtelek zijn. Dakisolatie wordt geplaatst aan de buitenkant van je dak, onder de dakbedekking, of juist aan de binnenkant: via de zolder.

Subsidie vloerisolatie

Met vloerisolatie vergroot je het wooncomfort in huis enorm. Je hebt namelijk geen last meer van koude voeten, omdat je vloer met isolatie direct warmer aanvoelt. Natuurlijk kun je de SEEH ook aanvragen voor vloerisolatie. De minimale isolatiewaarde die je hiervoor moet behalen is 3,5 m² K/W.

Vloerisolatie wordt ook op verschillende manieren aangebracht. Het kan langs de bovenkant, onder de vloerbedekking. Een makkelijkere optie is vaak om de vloer vanaf de onderkant te isoleren. Dit kan natuurlijk alleen via de (kruip)kelder.

Subsidie isolatie spouwmuur

Je kunt ook een subsidie aanvragen voor de isolatie van je spouwmuur. Hiervoor moet je spouwmuur voldoen aan een minimale Rd-waarde van 1,1 m² K/W. Spouwmuurisolatie is een hele voordelige en gemakkelijke manier van isoleren. Het vereist geen grote verbouwing en verandert ook niets aan het uiterlijk van je woning. Je hebt dus geen vergunning nodig!

Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst?

De vakman maakt kleine boorgaten in het metselwerk. Via deze boorgaten spuit hij het isolatiemateriaal naar keuze naar binnen. Je muren voelen direct minder koud aan!

Subsidie muurisolatie

Is spouwmuurisolatie geen optie, dan kun je ook overwegen muurisolatie te plaatsen. Natuurlijk heb je ook bij muurisolatie in 2020 recht op een isolatiesubsidie! De minimale Rd-waarde die je moet behalen is 3,5 m² K/W.

Muurisolatie kun je zowel binnen als buiten aanbrengen. Buiten gaat het om gevelisolatie. Hiermee verhoog je de isolatiewaarde enorm, maar het is ook een grote investering. Voor binnenmuurisolatie hoef je bovendien geen vergunning aan te vragen. Hierbij plaats je isolatie tegen de muur en werkt dit af met een voorzetwand.

Kruipruimte isolatie subsidie

In plaats van vloerisolatie kiezen veel mensen voor kruipruimte isolatie. Als je een subsidie wilt aanvragen voor kruipruimte isolatie, dan moet deze voldoen aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W.

Bij kruipruimte isolatie plaatsen de vakmannen isolatiemateriaal tegen het plafond of de bodem van de kruipkelder. Is je kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog dan kunnen de specialisten het plafond isoleren. Dit zorgt voor de hoogste isolatiewaarde. Lukt dit niet, dan plaatsen ze isolatiemateriaal op de bodem van de kruipkelder.

Zolderisolatie subsidie

Tot slot kun je natuurlijk bij zolderisolatie ook een subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld als dakisolatie geen optie is. Je plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de zolder. Gebruik je de zolder niet als woonruimte? In dat geval is het ook mogelijk de zoldervloer te isoleren. Zo gaat er minder warmte verloren aan een ruimte die niet verwarmd hoeft te worden.

Bij zolder- of vlieringisolatie moet je voldoen aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W.

subsidie voor isolatie

Verlaagd btw-tarief van 9% op isoleren?

Naast subsidie profiteer je altijd van het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten voor het isoleren van woningen. Op 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Over de materiaalkosten geldt het normale tarief van 21%. Er gelden wel een aantal voorwaarden om hiervan gebruik te maken. Zo moet je woning minstens twee jaar oud zijn.

Het lage btw-tarief geldt niet voor een bedrijfspand, tenzij het pand minstens voor 50% als particuliere woning wordt gebruikt. Is dit niet het geval, dan mag je alleen voor de werkzaamheden aan het woongedeelte van het pand 9% btw rekenen. Voor het bedrijfsgedeelte betaal je het normale tarief van 21%. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Besparen op de isolatiekosten? Vergelijk gratis offertes!

Met een mooie subsidie is de isolatie van je woning zelfs bij een beperkt budget mogelijk! Laat je huis isoleren en profiteer direct van een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Voorwaarde voor een subsidie, is dat je de isolatie van je woning overlaat aan een erkend isolatie expert die is ingeschreven bij de KvK.

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes! Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs: dat wil jij toch ook? Het is gratis en zonder verplichting: je zit dus nergens aan vast. Start direct jouw gratis offerteaanvraag en bespaar!Vergelijk nu gratis offertes!


Klanten over onze dienstverlening

Op basis van 325 beoordelingen


  • Kwaliteit van de offertes90%

  • Prijzen92%

  • Snelheid83%

  • Algemene beoordeling88%Gratis offertes vergelijken