Subsidie isolatie 2024: het complete overzicht

Houd de kosten voor isolatie laag met een subsidie! Ook in 2024 kun je één of meerdere isolatie subsidies en regelingen combineren. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om het isoleren van woningen te financieren, zo heb je de ISDE, maar ook leningen zoals de Energiebespaarlening.

Op deze pagina lees je meer over de subsidie die je kunt aanvragen voor het isoleren van je woning in 2024. Je leest wat de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) inhoudt en welke voorwaarden hieraan verbonden zitten. Ook lees je meer over subsidiemogelijkheden voor VvE’s en bedrijfspanden.Is er een isolatie subsidie in 2024?

Het aanvragen van een subsidie is een goede manier om de kosten van isolatie zo laag mogelijk te houden. Hoewel er lange tijd geen subsidie voor isolatie voor particulieren beschikbaar was, is er sinds september 2019 wel weer een nieuwe subsidie voor isolatie beschikbaar. Deze valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Daarnaast is er een isolatiesubsidie beschikbaar voor VvE’s en kun in je in sommige gemeentes of provincies ook een plaatselijke subsidie voor isolatie aanvragen. Ook profiteer je van een verlaagd btw-tarief. Overweeg jij om binnenkort je dak, vloer of huis te isoleren? Mogelijk kun je dan flink besparen met het aanvragen van een subsidie voor je isolatie!


Samenvatting subsidie isolatie 2024

 • De ISDE is de landelijke subsidie voor isolatie in 2024 voor woningeigenaren. De subsidie is beschikbaar voor diverse isolerende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, maar ook isolerend glas of isolerende deuren.
 • Voor elke maatregel zijn er andere voorwaarden aan verbonden, zo moet er bij dakisolatie een materiaal met een minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/w worden geplaatst.
 • De kosten verschillen ook per maatregel. Bij spouwmuurisolatie ontvang je €4,- per m², bij gevelisolatie €19,- per m².
 • Elke maatregel heeft ook een minimale en maximale oppervlakte waar de subsidie voor kan worden aangevraagd.
 • Voor VvE’s is er tegenwoordig de SVVE, een subsidie speciaal voor verenigingen van eigenaars.
 • Naast de landelijke subsidie is er vaak ook een gemeentelijke of provinciale subsidie, dit kan worden gecombineerd met de ISDE.
 • Los van subsidies zijn er andere regelingen en aantrekkelijke leningen die het isoleren van woningen en bedrijfspanden aantrekkelijker maakt. Zo is er een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten bij bepaalde isolerende maatregelen.
 • Gunstige leningen waarmee je de financiering van de isolatie kan versnellen zijn de Energiebespaarlening en de Groene Hypotheek.
 • Voor bedrijfspanden, en dus ook ondernemers, zijn er enkele regelingen zoals de MIA, Vamil en EIA.


ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebespaarlening 2024

De ISDE, of de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebespaarlening, is uiteraard ook weer beschikbaar in 2024. Sinds 2019 geldt de ISDE ook voor particulieren die hun woningisolatie willen verbeteren. Deze subsidie is verlengd tot in ieder geval 2030. Het gaat om het verduurzamen van je woning door middel van energiebesparende veranderingen, zoals isolatiemaatregelen, zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Je krijgt hierdoor tot wel 20% van het investeringsbedrag vergoed.


Sinds 2022 is het mogelijk om de ISDE aan te vragen voor slechts één isolatiemaatregel. Voorheen kon de ISDE alleen worden aangevraagd wanneer er minimaal twee energiezuinige maatregelen werden getroffen. Isolatiemaatregelen die zijn genomen na 1 april 2022 komen in aanmerking voor deze vernieuwde regeling.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, of RVO, lees je meer over de subsidie. Meteen weten hoeveel subsidie je kan ontvangen? Maak dan gebruik van onze calculator.

Subsidie isolatie berekenen

Met de onderstaande calculator kun je eenvoudig je subsidie isolatie berekenen. De gegevens in de calculator komen uit de voorwaarden van de subsidie uit 2023.

Voor welke isolerende maatregelen kun je de ISDE aanvragen?

De ISDE kan worden aangevraagd voor vrijwel alle isolerende maatregelen, waaronder:

Hieronder lees je meer per soort isolatie aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo lees je over de minimale isolerende waarde en hoeveel vierkante meter je minimaal moet isoleren om in aanmerking te komen voor de ISDE.

subsidie isolatie 2024

Subsidie spouwmuurisolatie

Wil je een subsidie voor spouwmuurisolatie in 2024, dan moet je voldoen aan een minimale Rd-waarde van 1,1 m²K/W. Met glaswol heb je dus een minimale dikte van 5 centimeter nodig. Ook moet je een minimaal oppervlak van 10 m² tot 170 m² isoleren, afhankelijk van je type woning.

Gevelisolatie

Je kunt gevelisolatie aanvragen als je een Rd-waarde behaalt van 3,5 m² W/K. Hiervoor moet je minimaal 10 centimeter aan XPS-isolatieplaten aanbrengen. Er moet minimaal 10 vierkante meter worden geïsoleerd, je krijgt een subsidie tot maximaal 170 m².

Dakisolatie subsidie

Er is in 2024 ook een subsidie op dakisolatie, mits je voldoet aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W Dit behaal je met een laag PUR van 10 centimeter. Je hebt recht op de subsidie wanneer je minimaal 20 m² of maximaal 200 m² isoleert.

Zolder- of vlieringvloeringisolatie

Bij een minimale Rd-waarde van 3,5 m² K/W kun je de zolder of vloering isoleren. Hiervoor moet je de zoldervloer isoleren met minimaal 10 centimeter PUR-schuim. Je moet minimaal 20 m² of maximaal 130 m² isoleren.


Let op: bij de aanvraag van de ISDE moet je kiezen tussen dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie. Je kunt voor maar één van deze maatregelen een subsidie krijgen.

Subsidie vloerisolatie

Om vloerisolatie te gebruiken als onderdeel voor je aanvraag van de ISDE, moet je voldoen aan een minimale Rd-waarde van 3,5 m² W/K. Dit lukt al met PIR-platen van 8 centimeter. Qua oppervlakte-eis gaat het om minimaal 20 m² en maximaal 130 m².

Bodemisolatie

Bodemisolatie, het isoleren van de bodem van de kruipruimte, is ook onderdeel van de ISDE. De vereiste is dat het isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde heeft van 3,5 m² K/w. Wanneer je er voor kiest om PIR of PUR aan te brengen moet dit worden gedaan met HFK-vrije blaasmiddelen.


Let op: bij de aanvraag van de ISDE moet je kiezen tussen vloer of bodemisolatie. Je kunt voor maar één van deze maatregelen een subsidie krijgen.

Isolatieglas

Als je kiest voor isolatieglas met een minimale U-waarde van 1,2 W/m²K (HR++ glas of hoger) dan kun je dit ook inzetten als energiebesparende maatregel voor de ISDE. Je moet hierbij minimaal 8 m² aan isolatieglas plaatsen, je kunt tot maximaal 45 m² subsidie krijgen.

Isolerend paneel in kozijnen

Ook voor isolerende panelen in kozijnen kan de ISDE worden aangevraagd. Dit is alleen mogelijk wanneer je ook HR++ of Triple glas hebt laten plaatsen. Er gelden verschillende regels voor wanneer de isolatiewaarde minder dan 0,7 W/m² K is of tussen de tussen 1,2 en 0,7 W/m² K ligt. Voor beide waarden kun je minimaal 8 m² en maximaal 45 m² gebruiken voor de subsidie.

Isolerende deur

Wanneer je een isolerende deur plaatst, heb je wellicht ook recht op de ISDE. Ook hierbij is het een vereiste dat je ook HR++ of triple glas hebt laten plaatsen. Net als bij de isolerende panelen in de kozijnen verschillen de regels afhankelijk van de isolerende waarde. Er zit een verschil in de aanvraag bij een isolerende waarde minder dan 1 W/m²K en tussen de 1,5 en 1 W/m² K. Ook bij isolerende deuren kun je minimaal 8 vierkante meter en maximaal 45 vierkante meter gebruiken. Besparen op de isolatiekosten? Vergelijk gratis offertes!

Vind de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijkenHoeveel subsidie op isolatie in 2024?

Hoeveel subsidie je kunt verwachten op je isolatie in 2024 is afhankelijk van wat je laat isoleren en hoeveel vierkante meter je laat isoleren.

Zo krijg je bij spouwmuurisolatie een subsidie van €4,- per vierkante meter. Hierbij moet je minimaal 10 vierkante meter isoleren en krijg je tot maximaal 170 m² het subsidiebedrag. Dit betekent dat je minimaal €40,- en maximaal €680,- bespaart.

Bij gevelisolatie kun je een subsidie van €19,- per m² ontvangen. Ook bij gevelisolatie krijg je de subsidie tussen de 10 m² en 170 m². Hiermee kun je €190,- tot €3.230,- besparen.

In de onderstaande tabel vind je de verschillende soorten isolatie, hoeveel subsidie je per vierkante meter kunt krijgen, hoeveel je minimaal en maximaal kan isoleren in oppervlak en hoeveel dit je kan besparen. 

Subsidie isolatie: hoeveel per m²?

Soort isolatieSubsidie per vierkante meterMinimale besparingMaximale besparing
Spouwmuurisolatie€4,-€40,- €680,-
Vloerisolatie€5,50,-€110, €715,-
Bodemisolatie€3,-€60,- €390,-
Gevelisolatie€19,-€190,- €3.230
Dakisolatie€15,-€300,- €3.000,-
Zolder- of vlieringvloerisolatie€4,€80,- €520,-
MaatregelSubsidie per vierkante meterGemiddelde besparing*Maximale besparing
HR++ glas€23,-€184,- €1.035,-
Triple glas€65,50€524,- €2.947,50
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen€10,-€80,- €450,-
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen€45,-€360,- €2.025,-
Nieuwe isolerende deur€23,-€184,- €1.035,-
Nieuwe isolerende deur€65,50€524,- €2947,50

Voorwaarden ISDE subsidie 2024

Natuurlijk zitten er ook voorwaarden aan deze subsidie. Voorheen was er de regel dat je minstens twee isolerende maatregelen moest nemen, sinds 1 april 2022 is dit veranderd naar één maatregel. Er zijn nog wel enkele andere voorwaarden, zoals de Rd-waarde van het isolatiemateriaal, de oppervlakte die je laat isoleren en regels voor particuliere woningeigenaren.

De Rd-waarde of U-waarde van het isolatiemateriaal

Je moet voldoen aan een minimale isolatiewaarde om in aanmerking te komen voor een isolatie subsidie. Zo moet je bij spouwisolatie voldoen aan een minimale Rd-waarde van 1,1 m² K/W.  In de onderstaande tabel vind je de minimale waarden terug van de verschillende maatregelen.

Soort isolatieMinimale Rd-waarde
Spouwmuurisolatie1,1 m² K/w
Vloerisolatie3,5 m² K/w
Bodemisolatie3,5 m² K/w
Gevelisolatie3,5 m² K/w
Dakisolatie3,5 m² K/w
Zolder- of vlieringvloerisolatie3,5 m² K/w
MaatregelMaximale U-waarde
HR++ glas1,2 W/m²K
Triple glas0,7 W/m²K
Nieuwe isolerende panelen in kozijnenTussen 1,2 en 0,7 W/m² K
Nieuwe isolerende panelen in kozijnenMinder dan 0,7 W/m² K
Nieuwe isolerende deurTussen 1,5 en 1 W/m² K
Nieuwe isolerende deurMinder dan 1 W/m²K

Minimaal en maximaal aantal vierkante meter

Om in aanmerking te komen voor de ISDE moet je minimaal een aantal vierkante meter isoleren. Hoeveel dit verschilt per maatregel. Zo is het bij spouwmuurisolatie nodig om 10 vierkante meter te isoleren, maar bij dakisolatie 20 m². 

Naast het minimale aantal vierkante meter, is er ook een maximum waarop je een subsidie kunt krijgen. Ook hier zit weer verschil in per materiaal. Bij spouwmuurisolatie is dit 170 m², bij dakisolatie 200 m². 

In de onderstaande tabel vind je de minimale en maximale oppervlakte voor de ISDE.

Soort isolatieMinimaal m²Maximaal m²
Spouwmuurisolatie10170
Vloerisolatie20130
Bodemisolatie20130
Gevelisolatie10170
Dakisolatie20200
Zolder- of vlieringvloerisolatie20130
MaatregelMinimaal m²Maximaal m²
HR++ glas45
Triple glas45
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen45
Nieuwe isolerende panelen in kozijnen45
Nieuwe isolerende deur45
Nieuwe isolerende deur45

Particuliere woningeigenaren

De ISDE kan alleen worden aangevraagd door particuliere woningeigenaren. Dit betekent dat het niet een regeling is die door een VvE kan worden gebruikt. Je moet dus:

 • Eigenaar zijn van de woning
 • Zelf gebruik maken van de woning
 • De woning niet verhuren

Alleen mogelijk voor bestaande woningen

De ISDE kan alleen worden aangevraagd voor bestaande woningen en dus niet voor nieuwbouwprojecten. Deze voorwaarde is ook geldig voor uitbreidingen van de woning, zoals een aanbouw, en betekent dat dus alleen de huidige oppervlakte van de woning in aanmerking komt. De subsidie kan alleen worden aangevraagd voor een woning met een bouwjaar voor 2019.

Er moet een isolatiespecialist worden ingeschakeld

Ook moet je de isolatiewerken laten uitvoeren door een isolatiebedrijf dat ingeschreven is bij de KVK. Het vinden van een isolatiespecialist doe je eenvoudig op Kooy Isolatie, via de gratis en vrijblijvende offerte service.

Op  RVO.nl vind je een overzicht van alle voorwaarden.Isolatiespecialist gezocht?

Vergelijk offertes en kies voor het goedkoopste isolatiebedrijf!

Gratis offertes vergelijkenSubsidie aanvragen voor isolatie: waar en hoe doe je dat?

Log op de website van de Rvo in met je DigiD en doorloop nu stap voor stap het aanvraagproces. Je vult je persoonlijke gegevens in en geeft aan welke werkzaamheden je hebt uit laten voeren. 

Het is ook nodig om de juiste meldcode te vinden voor het werk dat je hebt laten uitvoeren. Vervolgens lever je de facturen en betaalbewijzen aan. Denk hierbij aan aanschaf van de isolatiematerialen, maar ook foto’s van de installatie. Ook de factuur moet worden bijgevoegd.

Je kunt de aanvraag ook opslaan en op een later moment afmaken, als bijvoorbeeld blijkt dat je toch niet alle documenten bij de hand hebt liggen.

Wat heb ik nodig voor mijn aanvraag?

Voor het aanvragen van de ISDE heb je het volgende nodig:

 • Je DigiD
 • De benodigde documenten van het isoleren zoals uitvoeringsformulier van de aannemer of isolatiespecialist
 • Facturen en betaalbewijzen 
 • Voor glas en isolerende kozijnen is er aanvullend bewijs nodig, zoals de netto-oppervlakte van de kozijnpanelen en het glas

Tips voor het aanvragen van de isolatiesubsidie

Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat de aanvraag van de isolatiesubsidie vlot verloopt:

 1. Je kunt de aanvraag pas indienen als je de isolatiewerken hebt uitgevoerd en betaald: zorg ervoor dat je alle benodigde documenten goed bewaard en bij de hand hebt liggen. Dit is onder meer het uitvoeringsformulier van de aannemer of installatiespecialist. Ook heb je alle betaalbewijzen en facturen nodig.
 2. Zorg ervoor dat je de juiste meldcode bij de hand hebt tijdens het aanvragen. Op deze pagina van het Rvo vind je de verschillende meldcodelijsten. 
 3. Maak foto’s van de werkzaamheden. Bij isolatiemaatregelen is het handig om foto’s te maken van de naam, het merk en het soort isolatiemateriaal. Ook de dikte van het isolatiemateriaal kun je het best fotograferen. Als je niet aanwezig was bij de uitvoering kun je ook een foto van het etiket en de codering meesturen.
 4. Zorg ervoor dat de offerte alle gegevens bevat. Zo moet het aantal aangebrachte vierkante meter te zien zijn, maar ook de uitvoeringsdatum van het project.

subsidie isoleren

SVVE: Subsidie verduurzamen voor verenigingen van eigenaars

Voor verenigingen van eigenaars is er de SVVE. Deze bestaat uit drie verschillende onderdelen waar je een aparte subsidie voor kan aanvragen:

 • Voor het inschakelen van een specialist om te kijken welke energiebesparing mogelijk is voor de gebouwen die onderdeel zijn van VvE. Je krijgt dan subsidie voor het energieadvies.
 • Bij het uitvoeren van één of meer isolatiemaatregelen, of andere energiezuinige oplossingen, kan de subsidie ook worden aangevraagd.
 • Bij het laten maken van adviesrapport voor het plaatsen van oplaadpunten.

De SVVE is 23 januari 2023 gestart en heeft een einddatum van 31 december 2027.

Welke isolerende maatregelen komen in aanmerking voor de SVVE?

Voor de SVVE komen de volgende maatregelingen in aanmerking:

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Vloer- of bodemisolatie
 • HR-glas

Wat zijn de subsidiebedragen van de SVVE?

In de onderstaande tabel vind je de subsidiebedragen terug. De bedragen verschillen wanneer je meerdere isolatiemaatregelen neemt. Zo krijg je voor spouwmuurisolatie €4,- per m², maar bij 2 of meer hoofdmaatregelen €8,- per m².

HoofdmaatregelIsolatiemaatregel1 hoofdmaatregel2 of meer hoofdmaatregelen
SpouwmuurisolatieSpouwmuurisolatie€4,-€8,-
GevelisolatieGevelisolatie€19,-€38,-
Dak of zolderisolatieDakisolatie€15,-€30,-
 Zoldervloerisolatie€4,-€8,-
Vloer of bodemisolatieVloerisolatie€5,50€11,-
 Bodemisolatie€3,-€6,-
HR-glasHR++ glas€23,-€46,-
 Kozijnpanelen gecombineerd met HR++ glas€10€20,-
 Tripleglas gecombineerd met nieuwe kozijnen€65,50€131,-
 Isolerende deuren U ≤ 1,5€23,-€46,-
 Kozijnpanelen gecombineerd met tripleglas€45,-€90,-
 Isolerende deuren U ≤ 1,0€65,50€131,-


Voorwaarden van de SVVE

Om in aanmerking te komen voor de SVVE moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Gaat het om meerdere losstaande gebouwen? Dan moet er een subsidie per gebouw worden aangevraagd.
 • Er moet minstens één woning zijn waar de eigenaar ook bewoner is.
 • Voor woningen die worden verhuurd gelden extra regels.
 • Alle ingevulde verklaringen worden meegestuurd.
 • De werkzaamheden worden uitgevoerd door isolatiespecialisten met een KVK-inschrijving.
 • De werken moeten binnen twee jaar na start van de SVVE worden uitgevoerd.


Gemeentelijke subsidie voor isoleren in 2024

Naast deze landelijke subsidies, is het in 2024 ook vaak mogelijk een gemeentelijke subsidie aan te vragen. Dat komt omdat sommige gemeentes of zelfs provincies een subsidie voor de isolatie van je woning aanbieden. De hoogte van deze gemeentelijke subsidies verschillen per gemeente, net als de voorwaarden.

Als jij een ervaren isolatiespecialist inhuurt voor het aanbrengen van isolatie, dan weet hij je te vertellen of je wel of niet een plaatselijke subsidie kunt aanvragen. Op Verbeterjehuis.nl kun je zelf bekijken of er plaatselijke subsidies worden verstrekt.

Btw isolatie 2024: profiteer van een verlaagd btw-tarief

Naast een mooie subsidie, profiteer je ook van verlaagde btw op isolatie in 2024! In 2024 betaal je slechts 9% over de arbeidskosten van je woningisolatie.

9% op arbeidskosten

Je kan profiteren van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten bij het aanbrengen van materiaal zoals glas- en steenwol, EPS-parels of isolatieplaten en ook het plaatsen van isolatieglas.

Isolerende deuren en kozijnen vallen hier niet onder, en vallen onder het standaard btw-tarief van 21%.

21% op materiaalkosten

Ook over de materiaalkosten betaal je gewoon 21% btw. Mocht je voorafgaand aan het isoleren nog andere werkzaamheden uitvoeren, zoals sloopwerk of het plaatsen van een dakkapel, dan vallen ook deze werkzaamheden onder het standaard btw-tarief van 21%. Op  Belastingdienst.nl lees je meer over het btw-tarief bij isoleren.

btw isolatie 2023

Energiebespaarlening: een voordelige lening

Op zoek naar een lening om energiebesparende maatregelen mee te financieren? Maak dan gebruik van de Energiebespaarlening in 2024: dit is geen subsidie, maar een financieel aantrekkelijke lening. Deze lening wordt ook wel een groene lening genoemd, omdat je het gebruikt om je huis te verduurzamen en dat is beter voor het milieu.

De energiebespaarlening is een lening van maximaal €27.000,-. Je leent een bedrag tegen een aantrekkelijke rente. In sommige gevallen gaat dit zelfs om 0% rente, wanneer je verzamelinkomen lager dan €60.000,- per jaar is.

Je betaalt maandelijks een vast bedrag totdat je de lening in de vastgestelde looptijd hebt terugbetaald. Ondertussen is je woning goed geïsoleerd en bespaar je maandelijks op je energiekosten!

De Energiebespaarlening heeft aantrekkelijke voorwaarden, een lange looptijd en je mag boetevrij vervroegd aflossen. De rente wordt voor de gehele looptijd van de groene lening vastgesteld en in sommige gevallen is het zelfs fiscaal aftrekbaar. Ga naar  Energiebespaarlening.nl voor meer informatie en het aanvragen van de Energiebespaarlening.

Ook voor een VvE zijn er speciale leningen. Op deze pagina van Energiebespaarlening.nl vind je meer informatie over de voorwaarden en aanvragen van een groene lening speciaal voor een VvE.

De leenbedragen en de looptijd

Er zijn verschillende looptijden bij de bedragen die je kan lenen:

 • Bij een lening van €1.000,- tot €15.000,- kun je kiezen voor een looptijd van 7, 10 of 15 jaar.
 • Bij een lening van €15.000,- tot €27.000,- heb je de keuze voor een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.


Voorwaarden van de energiebespaarlening

De voorwaarden van de energiebespaarlening zijn als volgt:

  • Je moet eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen.
  • Je verduurzaamt de woning met een energiebesparende maatregel, zoals isoleren.
  • Je leent minimaal €1.000,- en maximaal €27.000,-.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.


Andere lening voor VvE’s

Als VvE zijn er nog andere leningen die kunnen worden gebruikt voor het financieren van energiebesparende maatregelen:

 • Via het Nationaal Warmtefonds kan een energiebespaarlening worden afgesloten. Via de website kun je een check uitvoeren of de VvE hiervoor in aanmerking komt.
 • Via SVn kan de Stimuleringslening kleine VvE worden aangevraagd. Deze lening is voor VvE’s met 7 of minder woningen.
 • Sommige gemeenten bieden de regionale stimuleringslening aan.

Groene hypotheek

Een alternatief voor de energiebespaarlening, is het afsluiten van een groene hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers bieden aan om een lening af te sluiten tot 106% van de woningwaarde. Deze lening kun je dan gebruiken om een warmtepomp of HR-ketel aan te schaffen, een zonneboiler te installeren of om je woning helemaal te isoleren.

Kies je voor een groene hypotheek, dan zet de bank dit bedrag in een depot. Zo is er controle of je het geleende bedrag inderdaad besteedt aan de energiebesparende maatregelen.

Als je een nieuw huis koopt, heb je ook de mogelijkheid om een hogere hypotheek afsluiten. Zo kun je tot €9.000 extra lenen om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Subsidie isolatie bedrijfspand

Ben je ondernemer en wil je je bedrijfspand energiezuinig maken? Een goede keuze! Er is helaas geen speciale subsidie voor de isolatie van je bedrijfspand in 2024. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) krijg je echter wel een fiscaal voordeel. Je kunt de aanvraag doen wanneer je duurzame bedrijfsmiddelen aanschaft of investeert in energiezuinige maatregelen. MIA en Vamil zijn regelingen vanuit de overheid en worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Belastingdienst.

Je hebt ook de EIA, of de Energie-investeringsaftrek. Deze regeling kan worden getroffen door ondernemers die investeren in energiezuinige maatregelen. Ook deze regeling wordt verstrekt via de overheid.

 • De maximale investeringsaftrek met de MIA is 36% van het investeringsbedrag, dit is boven op de gebruikelijke investeringsaftrek. 
 • Met de Vamil is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten af te schrijven voor een liquiditeit- en rentevoordeel. 
 • Met de EIA kun je tot 14% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hiervoor moet je wel minstens €2.500,- investeren.

Kijk op Rvo.nl voor meer informatie over deze regelingen

subsidie isolatie bedrijfspand.

Hulp nodig met de aanvraag voor subsidie op isolatie? Vergelijk gratis offertes!

Met een mooie subsidie is de isolatie van je woning zelfs bij een beperkt budget mogelijk! Laat je huis isoleren en profiteer direct van een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Voorwaarde voor een subsidie, is dat je de isolatie van je woning overlaat aan een erkend isolatie-expert die is ingeschreven bij de KvK. Gelukkig vind je deze eenvoudig via Kooy Isolatie!

Start gratis offerteaanvraag!

Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs: dat wil jij toch ook? Het is gratis en zonder verplichting: je zit dus nergens aan vast. Start direct jouw gratis offerteaanvraag en bespaar!Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over isolatie subsidie in 2024

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over isolatie subsidie in 2024.

Moet ik nog steeds twee isolatiemaatregelen nemen om in aanmerking te komen voor de ISDE?

Nee! Sinds april 2022 is het niet meer nodig om twee maatregelen te nemen.

Wat is het verschil tussen subsidie voor spouwmuurisolatie en gevelisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouw aangebracht, bij de gevelisolatie wordt het aan de buitenkant van de gevel bevestigd. Er zit een verschil in de subsidie. Zo heb je bij spouwmuurisolatie minimaal een Rd-waarde van 1,1 m² K/w nodig en bij gevelisolatie 3,5 m² K/w.

Voor spouwmuurisolatie krijg je €4,- per m², bij gevelisolatie €19,- per m².

Kan de subsidie voor bodem- en vloerisolatie worden gecombineerd?

Dit is helaas niet mogelijk. Je krijgt voor slechts één van de twee een subsidie. Je moet dit ook aangeven tijdens je aanvraag.

Kun je de ISDE combineren met subsidies voor andere energiebesparende maatregelen?

Ja, het is mogelijk om de ISDE te combineren met bijvoorbeeld een gemeentelijke of provinciale subsidie. 


Gratis offertes vergelijken