Vervuilde spouwmuur

Een vervuilde spouwmuur heeft vervelende gevolgen. Het is dan namelijk niet mogelijk om de spouw te laten isoleren. Een spouwmuur bestaat uit drie delen: een buitenmuur, een binnenmuur en een ruimte daartussen. Die ruimte tussen de twee muren heet de spouw. Wil jij weten hoe je spouwmuur er van binnen uitziet of wil je spouwmuurvervuiling laten verwijderen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je vindt zo snel een goede en betaalbare vakman bij je uit de buurt. Door offertes te vergelijken weet je bovendien zeker dat je de beste kwaliteit tegen de laagste prijs krijgt!

Op deze pagina lees je alles over spouwmuurvervuiling en het verwijderen ervan. Je leest hoe de specialist te werk gaat en je vindt meer informatie over spouwmuurisolatie.


Om wat voor spouwmuurvervuiling gaat het?

Er zijn verschillende manieren waarop een spouwmuur vervuild kan raken. Hoe ontstaat spouwmuurvervuiling? Omdat de spouw een lege ruimte is, kan het zijn dat er of in de loop van de tijd vervuiling in terechtkomt. Soms is dat tijdens de bouw van de woning al gebeurd. Daarnaast dan de spouw vervuild zijn geraakt in de jaren na de bouw. Vocht en schimmelproblemen komen bijvoorbeeld veel voor, of het ophopen van zand in de spouw. Ook kunnen puin en cementbaarden de spouwmuurvervuilen.

vervuilde spouwmuur

3 redenen om spouwmuurvervuiling te verwijderen

  • 1. Isolatie. Als er vervuiling, zoals stof of cementbaarden, in de spouw aanwezig is, is het niet mogelijk om deze goed te isoleren. Het vuil verhindert namelijk dat de isolatie goed verdeeld wordt, waardoor koudebruggen ontstaan. Dit zijn plekken waar geen isolatie zit en waar dus veel warmte verloren gaat.
  • 2. Vochtproblemen. In een vervuilde spouw komen ook vaak vochtproblemen voor. Deze zijn niet alleen slecht voor je woning, maar ook voor je eigen gezondheid. Bovendien ontstaan er schimmelplekken in een vochtige spouw.
  • 3. Warmteproblemen. Een woning met een vervuilde spouw is lastiger te verwarmen dan een met schone spouwmuren. Het vuil heeft namelijk geen isolerende werking.

Wat kost het verwijderen van spouwmuurvervuiling?

Het verwijderen van spouwmuurvervuiling heeft een gemiddelde prijs van €20,- tot €30,- per m². Hoe meer buitengeveloppervlak je woning heeft, hoe hoger de prijs is. Voor deze prijs maakt de specialist de gehele spouw schoon, wat ook wel een spouw sweep genoemd wordt.

Naast de schoonmaakkosten moet je ook rekening houden met de kosten voor een voorafgaand onderzoek. Met een endoscopisch onderzoek kijkt de vakman eerst of de spouw vervuild is en hoeveel vervuiling aanwezig is. Een endoscopisch onderzoek kost ongeveer €75,- tot €150,-.

In de volgende prijstabel vind je meer handig prijsinformatie. Wil je liever exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Onderzoek en schoonmaak van spouw: kosten 2024

WerkzaamhedenGemiddelde kosten*
Endoscopisch onderzoek€75,- tot €150,-
Spouwmuurvervuiling verwijderen (ook wel spouw sweep genoemd)€20,- tot €30,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die verschillen per bedrijf. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan!Vakman gezocht om spouwmuurvervuiling te verwijderen?

Zoek niet verder en ontvang gratis offertes!

Gratis offertes vergelijkenHoe vervuilde spouwmuur schoonmaken?

Het reinigen van een vervuilde spouwmuur verloopt in principe volgens 3 stappen: een endoscopisch onderzoek, het verwijderen van spouwmuurvervuiling en oude isolatie en als laatste de afwerking.

Het voordeel van deze werkwijze is dat er bijna geen breekwerk nodig is. Er worden slechts een aantal kleine gaten in de buitenkant van je woning geboord. Later zie je dus weinig meer terug van de werkzaamheden!

Hieronder vind je meer informatie over de drie stappen van spouwmuurvervuiling verwijderen. Natuurlijk kan je ook altijd een specialist vragen meer te vertellen over de mogelijkheden of om deskundig advies te geven. Via onze offerteservice kom je snel in contact met een vakman uit de buurt! Vraag gratis offertes aan.Stap 1: endoscopisch onderzoek

Als je je spouwmuur wilt laten isoleren, is het eerst nodig om te kijken of de spouw al dan niet geïsoleerd is en of deze vrij van vervuiling is. Daarom voert de vakman altijd eerst een endoscopisch onderzoek uit.

Hoe verloopt een endoscopisch onderzoek?

De specialist boort een klein gaatje in een voeg van de buitenmuur waardoor hij de kleine camera in de muur kan inbrengen. Op die manier is het meteen duidelijk hoe de spouw erbij ligt en of deze moet worden schoongemaakt of niet alvorens geïsoleerd te worden.

Een endoscopisch onderzoek is noodzakelijk om te bepalen of de spouw geïsoleerd kan worden. Vervuiling kan namelijk vochtproblemen met zich meebrengen die een directe invloed hebben op de staat van de isolatie.

Stap 2: spouwmuurvervuiling verwijderen

Als na het endoscopisch onderzoek is vastgesteld dat er vervuiling in de spouwmuur aanwezig is, gaat de specialist verder met het verwijderen ervan. Dat doet hij handmatig.

Hoe werkt spouwmuurvervuiling verwijderen?

Als eerste verwijdert de vakman een aantal gevelstenen uit de gevel zodat er een gat ontstaat naar de spouw. Het verwijderen van bijvoorbeeld valspecie of puin uit de spouw doet hij daarna met de hand. Het is vaak niet zo dat de gehele spouw vervuild is. Vaak gaat het om een of enkele plekken. Het is dus niet nodig om op veel plekken gaten te maken in je woning.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen

Naast het verwijderen van vervuiling kan de specialist ook oude spouwisolatie verwijderen. Na verloop van tijd kan deze namelijk zijn uitgezakt en daardoor niet meer goed werken.

Hoe gaat de vakman te werk?

Het verwijderen van oude isolatie, zoals glaswol of EPS-parels, gebeurt met behulp van een grote afzuiginstallatie verwijderd. Daartoe maakt de specialist eerst een gat in de buitenkant van je woning door enkele gevelstenen te verwijderen. Daarnaast is het ook nodig om oude isolatie op veel plaatsen naar de afzuiginstallatie te blazen. Daarom boort de vakman ook nog kleine gaten in de voegen om daardoorheen te blazen met een apparaat.

vervuilde spouwmuur na-isoleren

Stap 3: afwerking

Zoals je hierboven hebt gelezen gaan alle stappen van het schoonmaken van een vervuilde spouw gepaard met het boren van gaten in de buitengevel van je woning. Die moeten nadien natuurlijk weer gedicht worden.

Bij de grote gaten plaatst de specialist de verwijderde stenen weer terug. Daarna voegt hij deze stenen opnieuw met voegmortel in dezelfde kleur als de oude voegen. Je ziet daardoor niets meer van de werkzaamheden.

Hetzelfde geldt voor de kleinere gaten in voegen die de vakman heeft gemaakt om bijvoorbeeld oude isolatie weg te blazen. Ook deze vult hij met mortel in dezelfde kleur als de bestaande voegen.Besparen op de kosten van spouwmuurvervuiling verwijderen?

Vergelijk offertes en ga voor de vakman met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijkenAndere problemen bij spouwmuurisolatie

Naast een vervuilde spouw zijn er ook andere redenen die het niet mogelijk maken om je spouwmuur te isoleren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je gevel bestaat uit geglazuurde bakstenen, strengpers stenen en verblendstenen. Deze zijn namelijk niet ademend, door de harde glazuurlaag. Daardoor kan vocht uit de spouw niet naar buiten ventileren, waardoor er vochtproblemen in de spouw ontstaan. Ook een geschilderde gevel, wanneer niet-ademende verf is gebruikt, is ongeschikt voor spouwmuurisolatie.

Daarnaast komt het soms voor dat er vleermuizen in de spouw leven. Omdat dit een beschermde diersoort is, mag je deze dieren niet storen of laten verwijderen. Gelukkig blijven vleermuizen nooit heel lang, dus kun je je spouw later alsnog laten isoleren.

Zelf vervuiling verwijderen, of toch uitbesteden?

Ben je een handig klusser? Dan denk je er misschien over om zelf de vervuiling uit je spouwmuur te verwijderen. Toch is dit zo’n klus die je beter aan een vakman overlaat.

Het is namelijk een lastige klus, waarbij je in een kleine ruimte moet werken. Daardoor is het niet mogelijk om de spouw met een bezem schoon te vegen. Een gevelspecialist heeft de beschikking over speciale apparatuur, wat de klus een stuk gemakkelijker en sneller maakt.

Daarnaast kan je enorme schade aanrichten aan je woning, die oploopt tot duizenden euro’s. Als je zelf aan het klussen bent, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de schade. Een vakman is voor eventuele schade verzekerd. Daarbij loop je weinig risico op schade met een specialist, omdat deze veel ervaring heeft en weet wat hij doet.

Voordelen spouw na-isoleren

Als de spouwmuren van je woning helemaal schoon zijn, is het mogelijk om deze te na-isoleren. Wat zijn de voordelen daarvan?

  • Je woning is een stuk beter geïsoleerd, wat je direct merkt aan je energierekening. Je bespaart jaarlijks tussen de €300,- en €600,- aan stookkosten!
  • Je wooncomfort wordt veel hoger als de buitenmuren van je woning goed zijn geïsoleerd. Warmte blijft beter binnen, doordat er geen warme lucht meer via de muren naar buiten ontsnapt. Dat geldt niet alleen in de winter, maar omgekeerd ook in de zomer.
  • Een beter geïsoleerde woning heeft een lagere luchtvochtigheid. Dat is goed voor je gezondheid. Vochtplekken en uiteindelijk schimmelplekken geven veel gezondheidsklachten.
  • Doordat je minder hoeft te stoken, draag je je steentje bij aan het milieu. Lees op deze pagina meer over spouwmuurisolatie.

vervuilde spouwmuur vakman

Spouwmuurvervuiling verwijderen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je je woning beter isoleren, maar zit een vervuilde spouwmuur die plannen in de weg? Laat dan een specialist komen om alle vervuiling te verwijderen. Via onze offerteservice vind je altijd een betaalbare vakman uit de buurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je vergelijkt de offertes thuis op je gemak. Zo zie je snel welke vakman het beste aanbod heeft. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken