Vloerisolatie kosten

Een van de meest effectieve isolatiemethodes is het laten leggen van vloerisolatie. Met een geïsoleerde vloer zorg je ervoor dat je woning tot 15% warmte minder verliest via de vloer! Daarnaast wordt de luchtvochtigheid in huis minder hoog en wordt de warmte in je woning beter verdeeld. Het is dus altijd een goed idee om de vloer te isoleren, maar welk prijskaartje hangt daaraan?

Op deze pagina lees je alles over de kosten van vloerisolatie. Je vindt informatie over de factoren die van invloed zijn op de prijs en je krijgt veel prijsvoorbeelden. Ook lees je meer over subsidiemogelijkheden. Wil je liever exacte prijzen weten? Maak dan gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel offertes van een aantal isolatiespecialisten bij jou uit de buurt. Zo krijg je met slechts één aanvraag inzicht in de kosten van vloerisolatie in jouw regio. Bovendien kies je gemakkelijk de vakman met het beste aanbod. Je weet je zeker dat je niet te veel betaalt!


Vloerisolatie voordelen

Vloerisolatie verhoogt je wooncomfort maximaal, door de isolatie aan de boven- of onderkant van je vloer, voelt het vloeroppervlak direct een stuk warmer aan. Je krijgt dus nooit meer koude voeten! En als je voeten het niet koud hebben, dan krijg jij het ook veel minder snel koud. Vloerisolatie houdt vocht vanuit de kruipruimte tegen. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid in huis, de lucht wordt namelijk een stuk droger. Je hebt minder last van vochtproblemen en ongedierte.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van je woning. Hoe meer vloeroppervlak er geïsoleerd moet worden, hoe hoger de prijs. Wat kost vloerisolatie?

Wanneer je een appartement hebt, kan je uitgaan van een gemiddelde totaalprijs van €1.350,-. Je bespaart daarna ongeveer €150,- per jaar op je energierekening.

Heb je een rijtjeshuis? Dan moet je rekening houden met een totaalprijs van ongeveer €1.500,- en een jaarlijkse besparing van maar liefs €170,-.

Bij een twee-onder-een-kapwoning bespaar je tot wel €190,- per jaar op je energierekening. De investering van de vloerisolatie ligt rond de €1.650,-.

Wil je de vloer van een vrijstaande woning isoleren? Dan moet je uitgaan van een gemiddelde totaalprijs van €2.100,-. Je bespaart daarna wel tot €300,- op je energierekening!

Naast het vloeroppervlak zijn er nog meer factoren van invloed op de prijs. Daarover lees je hieronder meer! Hoe zit het met de terugverdientijd? Doordat je met vloerisolatie veel stookkosten bespaart, heb je de investering binnen 5 tot 10 jaar weer terugverdiend! Benieuwd wat vloerisolatie in jouw woning kost? Vraag gratis offertes aan!

Ook de zoldervloer kan geisoleerd worden. Lees op de pagina zoldervloer isolatie meer over het isoleren van de vloer op zolder.

Vloerisolatie prijs per type woning 2024

Type woningOppervlakte vloerGemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing
Appartement45 m²€1.350,-€150,-
Rijtjeshuis50 m²€1.500,-€170,-
2 onder 1 kap55 m²€1.650,-€190,-
Vrijstaande woning70 m²€2.100,-€300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die afhankelijk zijn van materiaal, dikte van de isolatie en de arbeidskosten. Wil je precies weten wat vloerisolatie gaat kosten, vraag dan gratis offertes aan!

vloerisolatie kosten

Wat kost vloerisolatie per m²?

Hoe groter je woning, hoe meer vloeroppervlak er is en hoe hoger de kosten van vloerisolatie zijn. Daarnaast is de prijs van vloerisolatie ook afhankelijk van de gekozen isolatiemethode. Wat kost vloerisolatie per m²?

Wanneer je een ruime kruipruimte hebt, zijn er twee mogelijkheden om de vloer te isoleren. Bodemisolatie kost ongeveer €20,- tot €25,- per m². Dan wordt de ruimte onder de vloer gevuld met isolatiemateriaal. Daarnaast kan je ook de onderkant van de vloer laten isoleren met isolatieplaten. Dat kost ongeveer €30,- tot €50,- per m².

Wanneer je woning geen ruimte onder de vloer heeft, of deze te krap is om in te werken, is vloerisolatie aan de bovenkant van de vloer mogelijk. De prijs van deze vloerisolatie ligt ongeveer op €100,- tot €150,- per m². Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een nieuwe topvloer nodig hebt. Het is ook mogelijk om een kruipruimte te laten uitgraven.

Vloerisolatie prijs per m²

Vloerisolatie methodeWat houdt het in?Prijs per m²
BodemisolatieDe vakman plaatst isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte€20,- tot €25,-
Onderkant van de vloer isolerenDe vakman plaatst de isolatie tegen de onderkant van uw vloer€30,- tot €50,-
Bovenkant van de vloer isolerenDe isolatie wordt geplaatst op de bovenkant van de vloer€100,- tot €150,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per situatie verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan!Op zoek naar vloerisolatie voor de laagste prijs?

Vind snel een goede en goedkope vakman!

Gratis offertes vergelijkenPrijsopbouw van vloerisolatie

De totale prijs van vloerisolatie is opgebouwd uit verschillende factoren. Welke zijn dat? Het grootste deel van de kosten bestaat uit arbeidskosten, ongeveer 65%. 25% van de totaalprijs wordt besteed aan het isolatiemateriaal en 5% gaat op aan voorrijkosten. Door een vakman uit de buurt in te schakelen houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk! Omdat de arbeidskosten een groot deel van de totaalprijs beslaan, is het verstandig om eerst gratis offertes te vergelijken. Dan vind je gemakkelijk de vakman met het laagste arbeidstarief!

vloerisolatie prijsopbouw

6 factoren die de prijs beïnvloeden

Naast dat de kosten van vloerisolatie afhankelijk zijn van de grootte van je woning, zijn er ook zes keuzes van invloed op de totaalprijs. Door slimme keuzes te maken, houd je de prijs zo laag mogelijk. Welke factoren zijn van invloed op de prijs van vloerisolatie per m²?

 • Gekozen isolatiemethode, zoals onder of boven de vloer
 • Het isolatiemateriaal, zoals PUR of EPS
 • De dikte van het isolatiemateriaal, die verschilt per materiaal
 • Milieuvriendelijke isolatie, om een betere leefomgeving te creëren
 • Overige werkzaamheden, zoals vloerverwarming aanleggen
 • Houten of betonvloer isoleren, wat een prijsverschil met zich meebrengt

Wil je meer weten over deze zes prijsfactoren? Hieronder vind je meer informatie en duidelijke prijsvoorbeelden! Wil je liever weten wat de kosten zijn voor vloerisolatie in jouw woning? Vergelijk gratis en zonder verplichtingen offertes!1. Gekozen isolatiemethode

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. De beste manier is vooral afhankelijk van de vraag of je een kruipruimte onder je woning hebt. Is deze aanwezig? Dan kan je kiezen voor bodemisolatie of voor het isoleren van de onderkant van de vloer. Bij bodemisolatie vult de vakman de ruimte met isolatiekorrels. Als de kruipruimte hoog genoeg is om in te werken, is het ook mogelijk om de onderkant van de vloer te isoleren. Deze isolatiematerialen voor onder de vloer kost ongeveer €16,- tot €27,- per m².

Als je woning geen kruipruimte heeft, is het enkel mogelijk om de bovenkant van de vloer te isoleren. De kosten van deze vloerisolatie liggen gemiddeld op €3,- tot €15,- per m². In de praktijk liggen de kosten echter veel hoger, omdat de topvloer eerst verwijderd moet worden. Bovendien is na het isoleren een nieuwe topvloer nodig en moeten de deuren bijgeschaafd worden, omdat de vloer iets hoger is geworden.

Onderkant van de vloer isoleren

Wanneer je woning een kruipruimte heeft, is het mogelijk om de vloer aan de onderkant te laten isoleren. Dit is vaak het goedkoopst. De kosten van vloerisolatie van de kruipruimte beginnen bij €16,- per m² voor thermokussens. Deze kussens isoleren door middel van stilstaande lucht. Ze zijn echter wel gevoelig voor beschadigingen.

Als er niet genoeg werkruimte is om de vloer aan de onderkant te isoleren, is het mogelijk om de bodem te isoleren. Dat doet de vakman door de kruipruimte te vullen met piepschuim isolatiekorrels. Wat zijn de kosten van deze vloerisolatieparels? De materiaalprijs ligt gemiddeld tussen de €22,- en €27,- per m², afhankelijk van de dikte van de laag.

Soort isolatiemateriaalPrijs per m*
Thermokussens€16,-
20 centimeter isolatieparels€20,- tot €22,-
30 centimeter isolatieparels€22,- tot €25,-
35 centimeter isolatieparels€25,- tot €27,-


*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan!

Bovenkant van de vloer isoleren

Wanneer je woning geen kruipruimte heeft, is het isoleren van de vloer enkel mogelijk aan de bovenkant. De isolatiespecialist brengt dan isolatieplaten op de ondervloer van hout of beton. Er zijn verschillende materialen en deze zijn ook in verschillende diktes verkrijgbaar. Het materiaal en de dikte bepaalt de isolatiewaarde. Hoe hoger deze is, hoe beter je vloer geïsoleerd is. De prijs van vloerisolatie platen is afhankelijk van je keuze.

EPS-isolatieplaten met een dikte van 2 centimeter zijn het voordeligst, maar hebben ook de laagste isolatiewaarde. De prijs ligt rond €1,60 per m². XPS-isolatieplaten van 8 centimeter dik isoleren heel goed en kosten gemiddeld €10,- per m².

Het meest gekozen isolatiemateriaal is PIR. De prijs van deze platen ligt tussen de €3,- en €15,- per m², afhankelijk van de dikte.

MateriaalDikteIsolatiewaardeGemiddelde prijs*
PIR-isolatieplaten3 cm1,5 m² K/W€3,-
PIR-isolatieplaten10 cm3,8 m² K/W€15,-
EPS-isolatieplaten2 cm0,50 m² K/W€1,60
XPS-isolatieplaten8 cm2,25 m² K/W€10,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Voor een exacte prijsindicatie vraag je het beste gratis offertes aan!

vloerisolatie kosten isolatiemateriaal

2. Het isolatiemateriaal

Er zijn verschillende isolatiematerialen waar je uit kan kiezen, die ieder een eigen prijs hebben. Wat zijn de kosten van vloerisolatie per vierkante meter?

Allereerst zijn er de isolatieplaten. Glaswol is een budgetvriendelijke optie, met een gemiddelde prijs van €3,- tot €22,- per m². Daarnaast kan je ook kiezen voor houtvezelplaten. Deze kosten gemiddeld €13,- tot €18,- per m².

Ook is het mogelijk om isolatiefolie op of onder de vloer te laten plaatsen. Dit isolatiemateriaal kost ongeveer €3,- tot €18,- per m².

Bij bodemisolatie kan je kiezen uit EPS-parels of isolatiechips. Deze isolatiematerialen hebben een gemiddelde prijs tussen de €10,- en €15,- per m².

Prijs per materiaalsoort

Soort isolatiemateriaalPrijs per m*
Glaswol€15,- tot €20,-
Steenwol€15,- tot €20,-
Houtvezelplaten€13,- tot €18,-
Isolatiefolie€3,- tot €18,-
EPS-parels€10,- tot €15,-
Isolatiechips€10,- tot €15,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per situatie verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag gratis offertes aan!Besparen op vloerisolatie?

Vergelijk offertes en ga voor de beste deal!

Gratis offertes vergelijken3. Dikte isolatiemateriaal

Naast het vloeroppervlak speelt ook de dikte van het aan te brengen isolatiemateriaal een rol in de totaalprijs. Je kunt je voorstellen dat de prijs hoger wordt, wanneer de isolatieplaten dikker zijn. De keerzijde van dikker materiaal is natuurlijk wel dat je woning ook beter geïsoleerd is en dat je meer energiekosten bespaart.

Hoe dik moet de vloerisolatie aangebracht worden?

Dat is per materiaal verschillend. In de prijstabel vind je de gebruikte diktes, die ook nodig zijn om in voor subsidie in aanmerking te komen. Steenwol isoleert bijvoorbeeld minder goed dan glaswol. Bij steenwol zijn daarom platen van 14 centimeter dik nodig, terwijl glaswolplaten van 12 centimeter dik genoeg zijn. PUR-platen hebben de hoogste isolatiewaarde, waardoor deze platen tussen 7 en 9 centimeter dik zijn.

Soort isolatiemateriaalGemiddelde dikte voor een Rc-waarde van 3,5
Glaswol12 centimeter
Steenwol14 centimeter
EPS-platen13 centimeter
PUR-platen7-9 centimeter
PUR-schuim9 centimeter

4. Milieuvriendelijke vloerisolatie?

Naast de eerdergenoemde isolatiematerialen kan je ook kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Daarmee draag je op twee manieren een steentje bij aan een beter milieu: door je woning energiezuiniger te maken en door te kiezen voor natuurlijke materialen om dat te doen. De isolatieplaten zijn van natuurlijke materialen gemaakt en daarnaast ook volledig recycleerbaar.

Welke materialen zijn er?

Je kan kiezen uit onder meer hennep, schapenwol, schelpen of houtvezel. Platen van hennep en jute koop je vanaf €10,- per m². De prijs van vloerisolatie met schelpen ligt rond de €28,- per m². De kosten van vloerisolatie met schelpen liggen hoger dan die van andere materialen, maar schelpen hebben een zeer goede isolatiewaarde.

In de volgende prijstabel vind je meer prijsvoorbeelden.

Soort isolatiemateriaalPrijs per m²
Hennep en jute isolatieplatenvanaf €10,-
Schapenwol€20,- tot €25,-
Schelpen€28,-
Houtvezel platenVanaf €5,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan!

5. Overige werkzaamheden

Wanneer je de vloer van je woning laat isoleren, heb je ook keuze uit extra opties. Deze overige werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het verwijderen van oude vloerisolatie, of het aanleggen van vloerverwarming. Ook is het mogelijk om een kruipruimte te laten uitgraven.

Het verwijderen van oude vloerisolatie kost ongeveer €20,- tot €25,- per uur. Wil je de hele vloer renoveren? Dan wordt niet alleen de oude vloer verwijderd, maar ook de ondervloer opnieuw opgebouwd. Dat kost ongeveer €100,- tot €150,- per m². Dat is een mooie gelegenheid om ook direct vloerverwarming aan te laten leggen. Deze klus kost ongeveer €25,- tot €75,- per m². In de volgende prijstabel vind je meer richtprijzen van extra werkzaamheden.

Overige werkzaamhedenGemiddelde kosten*
Oude vloerisolatie verwijderen€20,- tot €25,- per uur
Vloerrenovatie (oude vloer verwijderen, laag voor laag opnieuw opbouwen)€100,- tot €150,- per m²
Vloerverwarming aanbrengenvanaf €25,- tot €75,- per m²
Kruipruimte uitgravenVanaf €3.000,-
Kruipluik maken (inclusief isolatie)Vanaf €200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, die per bedrijf kunnen verschillen. Voor exacte prijzen, vraag gratis offertes aan!

6. Houten vloer of betonvloer isoleren

Wanneer je de vloer aan de onder- of bovenkant laat isoleren is het type ondervloer dat je woning heeft ook van invloed op de prijs. Nieuwere woning hebben altijd een betonvloer. Deze is gemakkelijk te isoleren, waardoor de kosten van vloerisolatie van een betonvloer lager liggen dan die van een houten vloer.

Een houten vloer bestaat uit houten latten, waartussen soms kleine kieren zitten. Al met al is er een groter oppervlak te isoleren dan bij een gladde betonvloer. Daardoor liggen de kosten van vloerisolatie van een houten vloer hoger.

vloerisolatie prijzenBespaar op vloerisolatie!

Ga voor de vakman met de laagste prijs!

Gratis offertes vergelijkenVloerisolatie: kosten berekenen

Hieronder volgen enkel prijsvoorbeelden van het berekenen van vloerisolatie kosten.

 • De goedkoopste optie: bodemisolatie met een laag isolatieparels van 20 centimeter dik. Dit isolatiemateriaal wordt in de kruipruimte gespoten door middel van jetspray, wat een vakman snel doet. De klus is vaak al binnen een dagdeel geklaard. Voor een gemiddelde woning komen de totaalkosten dan uit tussen de €2.000,- en €2.200,-.
 • De gemiddelde optie: de onderkant van de vloer isoleren. Dit is alleen mogelijk als er een kruipruimte is die hoog genoeg is om in te werken. Je merkt weinig van de werkzaamheden wanneer de vakman isolatieplaten aanbrengt aan de onderkant van de vloer. De kosten liggen op gemiddeld €30,- tot €50,- per m² of tussen de €3.000,- en €5.000,- voor een gemiddelde woning.
 • De duurste optie: de bovenkant van de vloer isoleren. De isolatiematerialen zijn niet duurder, maar het is veel meer werk om de bovenkant van de vloer te isoleren. De oude topvloer moet namelijk eerst verwijderd worden en deze moet daarna laag voor laag weer worden opgebouwd. De kosten liggen gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per m². Laat je naast vloerisolatie ook direct vloerverwarming aanleggen dan moet je rekening houden met extra kosten van €25,- tot €75,- per m². Voor een gemiddelde woning liggen de kosten, inclusief vloerverwarming, gemiddeld op €12.500,- tot €22.500,-.

5 handige bespaartips voor vloerisolatie!

 • Wanneer je een vakman inschakelt, profiteer je van het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan slechts 9% btw!
 • Kijk of je in aanmerking komt voor subsidie. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.
 • Vraag je buren of zij hun vloer ook willen isoleren. Wanneer je samen een vakman inschakelt, profiteer je van kwantumkorting.
 • Maak slimme keuzes in het isolatiemateriaal. Heb je weinig budget? Ga dan voor een voordelig isolatiemateriaal. Je bespaart altijd op je energierekening.
 • Kies je vakman niet zomaar, maar vergelijk eerst prijzen. Op die manier weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Verlaagd btw-tarief van 9%

Wanneer je je woning laat isoleren om deze energiezuiniger te maken, profiteer je van een belastingvoordeel. Je betaalt namelijk slechts 9% belasting over de arbeidskosten van de vakman voor het aanbrengen van de vloerisolatie. Dit verlaagde tarief is niet van toepassing op de (isolatie)materialen. Daarvoor geldt het reguliere tarief van 21% btw.

Houd er rekening mee dat het verlaagde btw-tarief voor de arbeidskosten niet van toepassing op andere klussen die de vakman uitvoert. Als je oude vloer eerst moet laten verwijderen, betaal je over dat gedeelte van de arbeidskosten 21% btw.

Subsidie aanvragen

Wanneer je naast vloerisolatie aanbrengen ook een andere energiebesparende maatregel laat uitvoeren aan je woning kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is door zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers aan te vragen. Daarnaast moet de Rd-waarde van de vloerisolatie minimaal 3,5 m²K/W bedragen en moeten de werkzaamheden door een erkende vakman worden uitgevoerd.

vloerisolatie kosten vakman

Besparen op vloerisolatie? Gratis offertes vergelijken!

Het isoleren van de vloer van je woning heeft veel voordelen. Je wooncomfort wordt verhoogd door een aangenamer klimaat, je woning wordt minder vochtig en je bespaart jaarlijks tot wel 15% oop je energiekosten! Met een isolatiespecialist ben je verzekerd van snelle en vakkundige service. Hoe duur is vloerisolatie? Ontvang offertes om inzicht te krijgen in de prijzen!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken, krijg je altijd de beste deal. Je weet zeker dat je een goede deal hebt!Gratis offertes vergelijken!

Gratis offertes vergelijken