Vloerisolatie

Wooncomfort maximaal verhogen? Kies voor vloerisolatie! Dankzij vloerisolatie voelt je vloer direct een paar graden warmer aan. Je hebt nooit meer koude voeten, en de binnentemperatuur voelt een stuk hoger. Daarnaast bespaart goede vloerisolatie tot wel €380,- per jaar op de energiekosten: dat wil jij toch ook?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod: zo bespaar je tot wel 40% op de isolatiekosten. Op deze pagina lees je wat vloerisolatie inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn. Ook krijg je meer informatie over de subsidie voor vloerisolatie en lees je hoe je bespaart op de kosten.
Meer wooncomfort met vloerisolatie

Vloerisolatie verhoogt je wooncomfort maximaal. Hoe dan? Door de isolatie aan de boven- of onderkant van je vloer, voelt het vloeroppervlak direct een stuk warmer aan. Je krijgt dus nooit meer koude voeten! En als je voeten het niet koud hebben, dan krijg jij het ook veel minder snel koud.

Maar er is nog meer!

Vloerisolatie houdt vocht vanuit de kruipruimte tegen. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid in huis, de lucht wordt namelijk een stuk droger. Je hebt minder last van vochtproblemen en ongedierte. Ook dat is goed voor het wooncomfort in huis.

Wil jij ook je vloeren in huis isoleren? Vergelijk dan gratis de prijzen van verschillende isolatiebedrijven bij jou in de buurt.


vloer laten isoleren

Wanneer is vloerisolatie mogelijk?

Is het koud in huis? Dan zet men de verwarming vaak hoger. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en vaak heb je nog steeds last van koude voeten en vochtproblemen. Warme lucht stijgt immers op. Vloerisolatie is dan de oplossing! Vloerisolatie is altijd mogelijk, maar het is extra voordelig wanneer je beschikt over een kruipruimte.

Wanneer er onder de ondergrond een kruipruimte zit kun je de bodemisolatie aan de onderzijde aanbrengen. De tweede optie is bovenvloers isoleren. Dan plaatst men een isolerend ondertapijt of een dekvloer. De ondergrond stijgt dan wel met zo’n acht tot tien centimeter.

Voordelen en nadelen

De belangrijkste voordelen van het isoleren zijn dat er minder vocht in huis is, en de woning warmer aanvoelt. Het temperatuurverschil tussen wel of geen isolatie kan oplopen tot maar liefst vijf graden. Dit resulteert in een forse energiebesparing. De nadelen van vloerisolatie? Nadelen van isolatie in de vloer kan men moeilijk benoemen. Slechte ventilatie benoemt men wel eens als nadeel. Toch is dit niet het geval. De isolatie specialist houdt altijd rekening met ventilatie en vochtproblemen, en plaatst eventueel extra roosters. Men beweert vaak dat de prijzen van vloerisolatie een nadeel vormen. Is dat terecht? Je leest hieronder meer over de prijzen en het rendement.

Wat zijn de prijzen?

Het isoleren van de vloer met bodemisolatie is vooral interessant wanneer je huis gebouwd is voor 1983. Toen werden de woningen nog niet standaard voorzien van isolatie in de ondergrond. Deze oudere huizen hebben vaak last van vocht. Het isoleren van de vloer met bodemisolatie rekent af met deze vochtproblemen. De prijzen van de bodemisolatie hangen af van diverse factoren, denk aan het isolatiemateriaal, het type woning, de vorm van isolatie, de arbeids- en machinekosten en de totale oppervlakte.

De exacte prijzen zijn dus moeilijk benoembaar. Wij hanteren vaak als vuistregel bij de prijzen dat je kunt rekenen op gemiddeld €30,- per vierkante meter. Dit is inclusief btw, de arbeidskosten en het benodigde isolatiemateriaal.

Overzicht rendement en kosten

De gemiddelde terugverdientijd van de isolatie in de ondergrond is gemiddeld zeven tot acht jaar. Dat lijkt lang, maar vergeet niet het comfort wat de isolatie meebrengt. Bovendien levert de bodemisolatie meer op dan de rente van je spaarrekening.

Je bespaart jaarlijks gemiddeld €200,- op je energierekening. Na dit omslagpunt (na zo’n zeven jaar) profiteer je levenslang van de investering en het extra comfort wat het isoleren van de ondergrond met zich meebrengt. Vergeet niet dat je het milieu in je overweging meeneemt en uiteraard de waardevermeerdering van je huis. De gemiddelde prijzen van de investering liggen rond de €1500,-. De eventuele subsidies maken de investering nog aantrekkelijker. Naast de prijzen verlaagt de premie ook de terugverdientijd aanzienlijk!


Prijzen voor vloerisolatie

In de tabel zie je precies wat de prijzen en besparingen zijn per woningtype. Woon je in een rijtjeshuis? Dan is de terugverdientijd van bodemisolatie minder dan zeven jaar. Bij een hoekwoning is de terugverdientijd net iets meer dan zeven jaar. Dat geldt tevens bij een vrijstaande woning.

Bij een appartement is de terugverdientijd gemiddeld zeven en een half jaar. Woon je in een 2-onder-1-kap woning? Dan is de terugverdientijd bijna acht jaar. Op jaarbasis is de besparing gemiddeld drie euro per vierkante meter. Dit zorgt ervoor dat veel gezinnen vloerisolatie laten plaatsen. De besparing is voldoende aanwezig, maar de echte winst zit in het verhoogde wooncomfort.

Over de arbeidskosten betaal je het verlaagde btw-tarief van 9%. Voor de materiaalkosten geldt het normale tarief van 21%.

Een handig overzicht van alle prijzen vind je op de pagina: vloerisolatie kosten.

Vloerisolatie kosten 2024

Type woningOppervlakte vloerGemiddelde prijs*Jaarlijkse besparing
Appartement45 m²€1.350,-€150,-
Rijtjeshuis50 m²€1.500,-€170,-
2 onder 1 kap55 m²€1.650,-€190,-
Vrijstaande woning70 m²€2.100,-€300,-

* Let op, dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en plaatsing. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Terugverdientijd vloerisolatie

Wat invloed heeft op de terugverdientijd, van gemiddeld zeven tot acht jaar, is uiteraard de gasprijs en de temperatuur. Ook heeft de subsidie invloed op de terugverdientijd van de isolatie. Stijgen de prijzen van gas? Dan is de terugverdientijd lager. Ook de buitentemperatuur speelt een rol. In een koude winter stook je meer zodat het binnen warm blijft. Een zachte winter betekent dus een langere terugverdientijd.

Het aankoopbedrag speelt tevens een erg grote rol. Wat waren de prijzen van het isoleren en heb je gebruik gemaakt van de subsidie? Het soort materiaal dat gebruikt is ter isolatie heeft tevens invloed op de terugverdientijd. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe meer warmte er in de woning blijft. De dikte van de isolatie en de isolatiewaarde verhogen dus de energiebesparing. Meer weten over de verschillende isolatiematerialen en bijbehorende prijzen? Lees dan snel verder.

Vloerisolatie subsidie 2024

Wil jij je vloer in 2024 isoleren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een subsidie voor vloerisolatie! De ISDE is een subsidie voor woningeigenaren. Er zijn wel eisen aan verbonden. De materialen moeten een minimale Rd-waarde van 3,5 m² W/K hebben. Daarnaast moet je minimaal 20 m² tot maximaal 130 m² isoleren.

Op de pagina subsidie isolatie lees je alles over de subsidie op vloerisolatie.

Je vindt hier ook informatie over de energiebespaarlening. Dit is een lening om jouw woningisolatie te kunnen financieren. Je kan tegen een lage rente lenen, zodat jij je huis optimaal kunt isoleren. Op die manier is een goede woningisolatie ook haalbaar voor mensen met een beperkt budget!


Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?

Bekijk hoe een vakman thermoskussens aanbrengt om de vloer te isoleren.


Overzicht soorten vloerisolatie

Voor het isoleren van je ondergrond zijn er veel verschillende soorten isolatiematerialen. De verschillen zitten in de prijs/prestatie verhouding, de isolatiewaarde, de duurzaamheid en de brandveiligheid. Voorbeelden van veelgebruikte soorten vloerisolatie zijn PUR, isolatieplaten, isolatiekussens, steenwol, glaswol, EPS en XPS. Deze soorten hebben verschillende eigenschappen en werkwijzen. Met welke soorten kun je het beste isoleren? Dat is sterk afhankelijk van je wensen en waar je de isolatie aan wilt brengen: de bodem van de kruipruimte, de onderzijde van de vloer, of bovenop?


isoleren van vloer

Steenwol

Men gebruikt onder andere steenwol bij vloerisolatie. Dit zijn isolatieplaten (of dekens) die bestaan uit vezels van vulkanisch gesteente. Steenwol wordt niet erg vaak toegepast bij vloerisolatie, aangezien de isolatiewaarde niet het hoogste is van de verschillende materialen. De isolatiewaarde van PUR is bijvoorbeeld een stuk hoger. Voordelen van wol zijn de uitstekende brandwerendheid en de duurzaamheid. Daarnaast zijn de isolatieplaten van steenwol damp-open.

De wol kan alleen in een goed geventileerde ruimte, zonder vocht, onder de vloer worden toegepast. De grootste nadelen van steenwol zijn de diverse naden die tussen de isolatieplaten ontstaan. Hierdoor kan er warmte ontsnappen.

Glaswol

Glaswol is net als steenwol een minerale wol. Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas. De glaswol verkoopt men in de vorm van isolatieplaten (of dekens). De isolatieplaten van glaswol hebben een hogere isolatiewaarde dan steenwol. Glaswol scoort tevens hoog op brandwerendheid en duurzaamheid. Net als steenwol kan glaswol alleen als vloerisolatie worden toegepast in een droge, geventileerde kruipruimte zonder vocht.


De nadelen van glaswol zijn vergelijkbaar met die van steenwol: de naden tussen de isolatieplaten. Dit kun je oplossen met PUR. Daarnaast is glaswol lastiger bij het plaatsen. Glaswol is erg irriterend wanneer je het in je ogen, huid of luchtwegen krijgt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend en kosteloos diverse offertes aan.

EPS-platen

De EPS-platen zijn één van de beste materialen waarmee je de ondergrond kunt isoleren. Het plaatsen is erg eenvoudig en de EPS-platen bevatten een hoge isolatiewaarde. Hierdoor breng je een minder dikke laag aan dan bij glaswol of steenwol. EPS is beter bekend als piepschuim, oftewel geëxpandeerd polystyreen. De EPS-platen bestaan uit kleine bolletjes die aan elkaar vastzitten. Deze EPS isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn onderhoudsvrij. Bovendien is EPS vochtwerend.

Nadelen zijn de mogelijke kieren tussen de platen. Om dit op te lossen kun je met PUR de kieren en naden afdichten.

XPS

XPS, ook wel polystyreen hardschuim genoemd is een kunststof isolatiemateriaal dat beschikbaar is in plaatvorm. XPS is verwant aan EPS, maar heeft tijdens het productieproces een andere structuur gekregen. XPS-vloerisolatie is drukvast en bestand tegen vocht, doordat de structuur minder open is dan bij EPS. Voordelen van XPS zijn dus het waterafstotende karakter, de drukvastheid en de hoge isolatiewaarde.

Een nadeel van XPS is dat het minder brandwerend is. De prijzen van XPS zijn tevens hoger dan bij EPS, maar het is wel goedkoper dan bijvoorbeeld PUR. De XPS-platen levert men meestal met een tand- en groefverbinding, zodat er een goede aansluiting ontstaat tussen de verschillende platen.Vloer laten isoleren?
Pur-schuim

Van alle vloerisolatie behaalt PUR de hoogste isolatiewaarde. PUR heeft een uitstekende dichting en dicht elk gaatje en oneffenheid. Daarnaast is PUR bestand tegen vocht. Het is moeilijk om PUR zelf te spuiten, dus een echte doe-het-zelver vindt het vaak minder interessant. PUR schuim bestaat uit twee componenten (isocyanaat en poluol). Wanneer deze twee componenten mengen ontstaat er een harde materie. PUR kan snel en vakkundig gespoten worden. Hierdoor bespaar je op de prijzen van de arbeidskosten, omdat de klus zo geklaard is.

Een nadeel van PUR is dat er na het isoleren wat geuroverlast kan ontstaan door de chemische lucht.

Isolerende chape / isolatiebeton

Chape is de ondervloer of cementlaag waarop de uiteindelijke vloer, zoals het laminaat of de tegels wordt geplaatst. De naam doet het al vermoeden: isolerende chape of isolatiebeton bestaat uit een combinatie van isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Het isolatiemateriaal bestaat (vaak) uit tal van polystyreenkorrels. Advies is wel dat je de isolerende chape combineert met een andere vorm van isolatie. Anders is het moeilijk om een goede isolatiewaarde te krijgen.


Nadeel van isolerende chape is dat het gemiddeld 30% duurder is dan reguliere isolatieplaten. Toch is isolerende chape erg handig als je een beperkte opbouwruimte hebt of als je vloer niet egaal is door bijvoorbeeld leidingen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Isolatieplaten

Bovenstaande soorten isolatiematerialen: steenwol, glaswol, EPS en XPS zijn allemaal verkrijgbaar in plaatvorm. De isolatieplaten bevestigt men aan de onderkant van de vloer. Wil je isolatieplaten met de hoogste isolatiewaarde? Dan is EPS de beste optie.

Voordelen van de isolatieplaten zijn dat ze goed bestand zijn tegen de weersinvloeden, rotvrij zijn en geen voedingsbodem vormen voor ongedierte. Het grootste nadeel van de isolatieplaten zijn de naden tussen de verschillende platen. Dit dicht men eenvoudig met PUR. Heb je een ruimte onder de vloer die minder dan 50 centimeter hoog is? Dan zijn isolatiedekens of isolatiekussens een goede optie. Nadeel van de dekens is dat ze sneller gaan doorhangen.

Isolatiekussens

Isolatiekussens zijn gemaakt van polyester of polyethyleen. Isolatiekussens bestaan uit een opvouwbaar isolatiemateriaal waarin één of meer luchtlagen zijn opgesloten. De isolatiekussens zijn erg licht in gewicht. Er bestaan isolatiekussens met twee luchtkamers, maar tevens varianten met drie luchtkamers. Die hebben een hogere warmteweerstand. Isolatiekussens scoren, samen met PUR, het beste op de isolatiewaarde. Doordat isolatiekussens erg licht zijn, kun je ze gemakkelijk plaatsen.

Bijkomend voordeel is dat de isolatiekussens goed werken tegen vocht. Het voorkomt vochtproblemen en schimmel. Een nadeel van de isolatiekussens is dat ze kwetsbaar zijn. De kussens zijn onderhoudsvrij als men ze effectief en zorgvuldig heeft geplaatst.Start met besparen, begin met het vergelijken van gratis offertes.
Warmtescan koude vloer

Wil je zeker weten of er warmte verloren gaat op een bepaald punt? Laat dan een warmtescan uitvoeren. Hierop zie je precies de koude en warme delen van je vloer en bodemafsluiting. Je kunt zo goed zien wat er beter geïsoleerd moet worden. Als controle zie je na het isoleren precies of de werkzaamheden juist zijn uitgevoerd.

Wil je dus zeker weten of vloerisolatie bij jou in de kamer nodig is? Laat dan een warmtescan uitvoeren en interpreteren door een specialist. Je kunt een algemene quick-scan kiezen, of een uitgebreid warmterapport, waarbij je een rapportage krijgt met de resultaten.

Houten vloer isoleren

De meest geschikte manier om een houten vloer te isoleren is via de onderzijde van de vloer. Wel moet er dan een kruipruimte aanwezig zijn van minimaal 35 centimeter. De vloerisolatie wordt dan op de onderzijde van de vloer aangebracht.

Daarnaast plaatst men als bodemafsluiting een vochtremmende PE-folie (dampscherm) op de bodem van de kruipruimte. Geen luik aanwezig naar de kruipruimte? Dan kun je vaak zelf een luik in de vloer maken. Controleer eerst wel of het de moeite waard is. Er moet immers voldoende ruimte zijn, zodat je de vloer vanaf de onderzijde kunt isoleren. Krappe ruimte? Dan zijn isolatiekussens ideaal.

Vloer zonder kruipruimte isoleren

Is de ruimte te klein en is uitgraven moeilijk? Dan is het plaatsen van isolatie op de ondergrond, als bodemafsluiting, een goede optie. Men plaatst dan op de bestaande houten vloer een nieuwe geïsoleerde vloer. De ondergrond is dan wel zo’n acht centimeter hoger.

De deuren moeten dan dus ingekort worden. Bij het ophogen van de bestaande vloer wordt meestal de isolatiewaarde (Rc-waarde) gehanteerd van 2,5 in plaats van 3,5 of hoger. De reden hiervan is dat anders de vloer wel erg hoog wordt. Advies is dat je de isolatie van bovenaf altijd door een specialist laat doen. Dit is namelijk een specialistische klus.

Stappenplan vloer isoleren

Zelf je vloer isoleren is een intensieve klus, maar het is wel mogelijk. Met name als de ruimte onder de vloer hoog genoeg is, is het mogelijk dat je het zelf doet. Maar waar begin je bij het isoleren van de vloer met bodemisolatie? Begin bij het afdekken van de bodem van de kruipruimte met een dampscherm.

Isoleer evenzeer het kruipluik, zodat de warmte daar niet ontsnapt. Vervolgens breng je het isolatiemateriaal (de isolatiekussens) aan op de onderzijde van de houten vloer. Nu de vloerisolatie is aangebracht is het van belang om te ventileren. Plaats indien nodig ventilatieroosters zodat je vochtproblemen voorkomt.

vloerisolatie kosten

Besparen op vloerisolatie?

Vloerisolatie is een waardevolle investering in je wooncomfort. In eerste instantie omdat je vloer warmer aanvoelt, en je dus nooit meer last hebt van koude voeten. Maar vloerisolatie heeft nog meer belangrijke voordelen. De luchtvochtigheid daalt, waardoor je minder vochtproblemen en ongedierte in huis hebt. En dankzij een hogere isolatiewaarde bespaar je jaarlijks tot wel €380,- per jaar op de stookkosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies het isolatiebedrijf met het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de isolatiekosten! Dit is gratis en helemaal vrijblijvend, want je zit nergens aan vast. Start daarom vandaag nog met vergelijken!Vergelijk nu gratis offertes!


Gratis offertes vergelijken