Zolder isoleren

Warmte stijgt op en hierdoor kan er veel warmte verloren gaan in je huis via je zolder. Door je zolder goed te isoleren, verlies je minder warmte en bespaar je honderden euro’s op de kosten van energie. Wanneer de zolder voorzien is van isolatie, kun je er ook nog een extra kamer van maken. Het is mogelijk om zolderisolatie te plaatsen in de vloer van de zolder of aan de binnen- of buitenzijde van het dak.

Via ons netwerk kunnen we je in contact brengen met een aantal bedrijven bij jou in de buurt. Zij brengen een scherpe offerte uit. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kies je voor de beste vakman om isolatie aan te brengen op jouw zolder. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend.Meer comfort en ruimte

Je merkt direct het verschil als je zolder goed voorzien is van isolatie. De warmte wordt beter vastgehouden in je huis en je verwarming werkt efficiënter. Dit zorgt niet alleen voor een besparing op je energierekening, maar geeft ook meer leef- en wooncomfort. Bij een zolder met goede isolatie, heb je er ook een extra kamer bij in je huis. Ideaal als je net wat ruimte tekort komt. Met een goede zolderisolatie heb je niet alleen persoonlijke voordelen, maar het is ook beter voor het milieu.

Binnen- of buitenzijde dak isoleren?

Wil je de zolder graag veel gaan gebruiken of wil je een extra kamer in je huis creëren? Dan is het verstandig om het dak te laten isoleren. Er wordt dan isolatiemateriaal aangebracht aan de binnen- of buitenzijde van het dak. De makkelijkste manier is om de isolatie aan de binnenkant te laten aanbrengen, omdat het beter bereikbaar is.

Het beste rendement wordt weer gecreëerd als je isolatie aan de buitenkant van het dak van de zolder plaatst, want dan wordt de isolatie niet onderbroken door de balken van het dak. Om de ruimte optimaal te gaan gebruiken, is het soms nodig om ook de zoldervloer te isoleren.

Voordelen van de zoldervloer isoleren

Een andere mogelijkheid voor isolatie van je zolder, is het isoleren van de zoldervloer. Dit is met name geschikt als je de zolder wilt gaan gebruiken voor opslag. Het is dan namelijk niet nodig om het dak te isoleren, want de ruimte hoeft niet in zijn geheel verwarmd te worden. De isolatie in de vloer van de zolder zorgt ervoor dat de warmte van de ruimtes eronder niet naar boven kan verdwijnen. Dit is de goedkoopste manier om je zolder te voorzien van isolatie, die tegelijkertijd veel rendement geeft. Er is minder isolatiemateriaal nodig en de zoldervloer is vaak gemakkelijk bereikbaar. Daarnaast is het sneller te realiseren en heb je minder arbeidskosten. De prijs ligt hierdoor een stuk lager, dan met zolderisolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak.
Prijstabel: zolder isoleren

Dak typePrijs bij 70m²dakoppervlak*Jaarlijkse besparing
Schuin dak (binnenzijde)€2.000,-€400,-
Schuin dak (buitenzijde)€4.000,-€600,-
Dak typePrijs bij 50m² vloeroppervlak*Jaarlijkse besparing
Zoldervloer€1.500,-€500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten, inclusief btw en plaatsing. De prijs is sterk afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Zolder isoleren kosten

De kosten voor het isoleren van de zolder zijn afhankelijk van een aantal factoren. Er moet gekeken naar wat er geïsoleerd moet worden, het aantal vierkante meters, het materiaal dat er gekozen wordt voor isolatie en de methode voor het plaatsen van de isolatie.

De gemiddelde prijs voor het plaatsen van zolderisolatie ligt tussen de €1.500,- en €4.000,-. Een flinke investering voor isolatie, maar hierop verdien je direct terug. De investering kan je namelijk veel schelen op je energie- en gasrekening en binnen een paar jaar heb je het alweer terugverdiend.

Voor het plaatsen van isolatie op je zolder is het in sommige gevallen ook mogelijk om subsidie aan te vragen via de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. Dit kan alleen als je aangesloten bent bij een Vereniging van Eigenaren. Je leest op deze pagina meer over de subsidiemogelijkheden.
houten zoldervloer isoleren

Zoldervloer met houten balken

Heeft jouw zoldervloer houten balken? Dan kunnen de ruimtes tussen de houten balken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Dit gebeurt aan de onderkant van de vloer. Het is niet nodig om de houten balken te verwijderen of ook te voorzien van isolatie, want hout heeft zelf al isolerende eigenschappen. Om de bescherming aan te brengen, moeten eerst alle plafonddelen verwijderd worden.

Daarna kan de isolatie aangebracht worden en wordt er soms een dampremmende folie aangebracht. Deze folie voorkomt dat er later condensatie in de vloer ontstaat, wat weer allerlei andere problemen kan opleveren. Afhankelijk van het materiaal dat er gebruikt is, wordt er wel of geen dampremmende folie aangebracht. Daarna kunnen alle plafonddelen weer terug op hun plaats en is alles netjes afgewerkt.


isolatie van de zoldervloer massief

Zoldervloer met massieve ondergrond

Naast vloeren met houten balken, zijn er ook veel zoldervloeren gemaakt met een massieve ondergrond. Meestal is dit beton. Zolderisolatie op een vloer met een massieve ondergrond wordt niet vaak gedaan, want hiervoor is het nodig om de plafondhoogte te veranderen. Er is namelijk geen ruimte om ergens isolatiemateriaal tussen te plaatsen of te spuiten en dus is de enige mogelijkheid om het plafond te verlagen. Onder de betonnen vloer wordt een nieuwe constructie gemaakt. Hierop wordt de isolatie aangebracht. Daarna worden er weer plafondplaten geplaatst, zodat alles netjes is afgewerkt. Hoeveel het plafond verlaagd wordt, is afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Een andere mogelijkheid is om het isolatiemateriaal te plaatsen bovenop de vloer van de zolder. Hierbij wordt er eerst dampfolie aangebracht op de vloer en daarna de isolatieplaten, hierdoor wordt de vloer verhoogd. Hier moet je rekening mee houden met de deuren, plinten en dergelijke. Mocht je liever niets willen veranderen aan de hoogte van het plafond of je vloer, dan is zolderisolatie via het dak geschikter.

Binnenkant van het dak isoleren

Eén van de populairste methodes voor zolderisolatie is het isoleren van de binnenzijde van het dak. Dit kan redelijk snel gedaan worden en is minder arbeidsintensief. De kosten voor deze methode van zolderisolatie liggen een stuk lager dan wanneer het aan de buitenkant van het dak geplaatst wordt. Er wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de balken en spanten. Dit gebeurt zo strak mogelijk tegen de balken aan, zodat er geen kieren ontstaan. Afhankelijk van het materiaal, moet er soms ook nog gebruik gemaakt worden van een dampremmende folie. Dit zorgt ervoor dat er later geen vochtproblemen ontstaan in het dak. Het afwerken gebeurt door er weer gipsplaten of schorten tegenaan te plaatsen. De binnenkant van het dak ziet er zo weer netjes en mooi afgewerkt uit.

Buitenkant van het dak isoleren

Het isoleren van de buitenkant van het dak is niet eenvoudig, het is een stuk lastiger dan de binnenkant van het dak. Ben je van plan om het dak of de dakpannen te vervangen, of veel te verbouwen? Dan is deze methode wel heel geschikt. Er wordt bij deze methode isolatiemateriaal aangebracht op het dakbeschot, bijvoorbeeld dakplaten. Om hier goed bij te kunnen, moeten soms alle dakpannen en latten verwijderd worden. Door het nieuwe materiaal komt de gehele overkapping een stuk hoger te liggen en hierdoor passen dakranden en -goten vaak niet goed meer. Deze moeten in sommige gevallen ook verhoogd of soms vervangen worden. Deze manier van isoleren van je zolder is echt voor de vakman. Neem contact met ons op en krijg meerdere offertes met een scherpe prijs.isoleren vloer zolder

Isolatiematerialen voor het isoleren van de vloer

Om de vloer van je zolder te isoleren zijn er allerlei soorten isolatiematerialen. Welke er geschikt is voor jouw zoldervloer is afhankelijk van je wensen, de prijs, milieuvriendelijkheid en waar je de isolatie wilt plaatsen. De één is namelijk geschikt om te plaatsen in de tussenruimte, de andere aan de onderzijde van de vloer of juist boven op de vloer. Veelgebruikte vloerisolatie zijn PUR en PIR en isolatieplaten en -dekens. Deze kunnen ook gemaakt zijn van PUR en PIR, maar ook van steenwol, glaswol, EPS of XPS. Platen van EPS zijn één van de meest gebruikte materialen. Het is erg eenvoudig om ze te plaatsen en ze hebben een hoge isolatiewaarde. Platen van XPS lijken erg op EPS en worden gemaakt van kunststof, naast de hoge isolatiewaarde zijn ze waterafstotend. Nadeel is dat ze minder brandwerend zijn. Steen- en glaswol zijn naast isolerend, wel heel brandwerend en erg duurzaam. Nog een populaire variant is PUR. Dit schuim wordt in de vloer gespoten en dicht elk gaatje, er kan geen warme meer verloren gaan. Daarnaast is het bestand tegen vocht en kent het weinig nadelen, behalve dat de prijs wat hoger ligt en dat het enige dagen een chemische lucht kan veroorzaken.

dak zolder isoleren

Isolatiematerialen voor het isoleren van het dak

Voor het isoleren van het dak van je zolder zijn er verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar. Welke er gebruikt kan worden is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook of er sprake is van een plat of hellend dak. Er wordt een verschil gemaakt in dakisolatie op basis van kunststof en milieuvriendelijke isolatie. Elk soort materiaal heeft een Lambda-waarde, deze geeft aan wat de isolatiewaarde van het materiaal is. Hoe lager het getal, hoe beter de isolatie. Voordeel van dakisolatie op basis van kunststof is dat ze een hoge isolatiewaarde hebben en er een minder dikke laag aangebracht hoeft te worden. Nadeel is dat ze petrochemische materialen bevatten, het proces hiervan is vaak milieuvervuilend. Voorbeelden van deze dakisolatie zijn de PIR en PUR isolatieplaten en EPS en XPS dakplaten. Wil je liever milieuvriendelijke dakisolatie, dan kun je denken aan steenwol, kurk- en cellulosevlokken en glaswol. Deze materialen zijn minder vervuilend voor het milieu en vaak recyclebaar. Steen- en glaswol zijn twee van de populairste materialen en geven een goede isolatie. Daarnaast zijn ze ook brandwerend en waterafstotend.

zolderisolatie zelf doen of uitbesteden?

Zelf zolderisolatie aanbrengen of uitbesteden?

Zelf je zolder isoleren is nog niet zo gemakkelijk en natuurlijk wil je dat het direct goed gebeurd. Niet alleen heb je veel materiaal en klusbenodigdheden nodig, het is ook erg arbeidsintensief. Je moet lang op een trap staan, het dak op, werken met glaswol, isolatieplaten, beslissen of er dampremmende folie nodig is en het geeft ook veel rommel. Wanneer je het uitbesteedt aan een vakman weet je zeker dat je zolder perfect geïsoleerd is, alles netjes wordt afgewerkt en dat jij niets hoeft te doen. Wil je dat alles direct goed geïsoleerd wordt, neem dan een vakman aan voor deze klus.


zolder isoleren offerte

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je ook graag je zolder isoleren, besparen op de kosten van je energierekening en je huis nog zuiniger maken? Neem dan contact met ons op en wij brengen je in contact met bedrijven in je omgeving. Ons netwerk bestaat uit erkende specialisten die je graag helpen om je zolder te voorzien van isolatie.
Deze bedrijven nemen contact met je op en stellen elk een offerte op voor de zolderisolatie. Deze offertes kun je rustig thuis met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs krijgt voor alle isolatiewerkzaamheden. Bespaar dus niet alleen op je energierekening, ook op de prijs van het plaatsen. Ga direct naar de offertepagina en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Gratis offertes aanvragen


Gratis offertes vergelijken