Zoldervloer isoleren

Laat je zoldervloer isoleren en voorkom dat je warmte verliest aan een lege, onverwarmde zolder. Als je de zolder niet gebruikt is het zonde wanneer hier veel warmte naartoe “ontsnapt”. Met een goede zoldervloerisolatie voorkom je dit. Op zoek naar een isolatiebedrijf voor jouw zoldervloerisolatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere isolatiebedrijven in jouw regio. Vergelijk, kies de vakman met de beste prijs en bespaar tot wel 40% op de isolatiekosten! Op deze pagina lees je wat het isoleren van een zoldervloer inhoudt. Ook krijg je meer informatie over de prijs voor het isoleren van een zoldervloer én lees je op welke manieren isolatie mogelijk is.
Bespaar op de energiekosten!

Met zoldervloerisolatie voorkomt u dat opstijgend warmteverlies. U verwarmt uw woning in efficiënter en hoeft minder te stoken. Dit scheelt aanzienlijk op uw energiekosten. Door de zoldervloer te isoleren verhoogt u bovendien de waarde van uw woning. Aangezien de prijs voor gas de komende jaren gaat stijgen, zijn energiebesparende maatregelen zeer gunstig voor de woningwaarde. Met een specialist bent u verzekerd van de juiste plaatsing van de isolatie. Zo profiteert u van het hoogst mogelijke rendement. Bespaar op de kosten door offertes van isolatiespecialisten uit de regio te vergelijken. Vul vandaag nog het offerteformulier in en kies het beste isolatiebedrijf!

bovenkant zoldervloer isoleren

Wat kost een zoldervloer isoleren?

De prijzen voor zoldervloerisolatie zijn voornamelijk afhankelijk van het type materiaal en de grootte van de zoldervloer. De gemiddelde prijs ligt tussen de €25,- tot €35,- per vierkante meter inclusief het plaatsen. De zoldervloer isoleren met rots- of glaswol is één van de goedkoopste opties.

Wil je goedkope, natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep of schapenwol? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €10,- tot €30,-. Voor een zoldervloer van 50 m² is de investering ongeveer €1.500,- voor het isoleren. Met de isolatie bespaar je gemiddeld €500,- op de energierekening. Naast het goedkope isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters wordt de prijs ook nog beïnvloed door de arbeidskosten.

Voor de exacte kosten kunt u altijd Gratis offertes vergelijken!

Benieuwd naar alle kosten? Op de pagina vloerisolatie kosten vind je een handig overzicht!

[/one]Prijzen zoldervloerisolatie

Type isolatiemateriaalPrijs per m²*
Zoldervloerisolatie€25,- tot €35,- (incl. montage)
PUR-isolatieschuimVanaf €25,-
PIR-vloerisolatieplatenVanaf €12,-
RotswolVanaf €8,-
GlaswolVanaf €7,50
Natuurlijke isolatiemateriaal€10,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw. Exacte kosten weten? Vraag gratis offertes aan!


Houten zoldervloer isoleren

Heb jij een houten zoldervloer en wil je deze isoleren? Zoldervloerisolatie is mogelijk op verschillende manieren: via de onderzijde en via de bovenzijde. Het grote voordeel van een houten zoldervloer isoleren, is dat de vloer vaak ondersteund wordt door draagbalken. Een vakman kan de zoldervloer dus eenvoudig isoleren door het materiaal tussen de balken te klemmen. Minerale glas- of steenwol is hiervoor erg geschikt: het materiaal is zacht en daardoor eenvoudig vast te klemmen. Bovendien vult het elke naad en kier goed op. Kies je voor minerale wol om de houten zoldervloer te isoleren, dan houd je ook geluid van de onderliggende verdieping tegen.

Gebruik je de zolder helemaal niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de vloer niet verder af te werken. Zo bespaar je een behoorlijk bedrag op de totaalprijs. De vloer is in dat geval niet meer beloopbaar. Wil je dat de vloer wel beloopbaar blijft, laat deze dan wel afwerken.

Betonnen zoldervloer isoleren

Het isoleren van een betonnen zoldervloer vereist een andere aanpak dan bij een houten zoldervloer. Daarnaast wordt er meestal niet gebruik gemaakt van glas- of rotswol, maar van isolatieplaten. De isolatiespecialist plaatst de platen rechtstreeks op de massieve betonnen vloer.

Met een dampscherm wordt er voorkomen dat er vocht bij het isolatiemateriaal kan. Op de platen komt de nieuwe vloerafwerking.

De platen zijn gemaakt van EPS, XPS of PIR. Minerale wol is minder geschikt voor de vloerisolatie van betonnen vloeren, want dan moet er eerst nog een houten raamwerk geplaatst worden voor het plaatsen van het materiaal.

Bovenkant zoldervloer isoleren

De meeste mensen die hun betonnen- of houten zoldervloer isoleren, kiezen ervoor om de bovenkant van de zoldervloer te isoleren. Deze methode van zoldervloerisolatie is in veel gevallen de goedkoopste optie, zeker als je de zolder niet gebruikt. Als je de onderkant van de zoldervloer laat isoleren, moet je het plafond van de onderliggende verdieping opnieuw laten afwerken.

Voor het isoleren van de bovenkant van de zoldervloer heb je verschillende opties. Wil je de vloer kunnen blijven belopen, dan zijn drukvaste isolerende platen een goede keuze. Deze hoef je niet per se af te werken. Bestaat de zoldervloer uit balken? Dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren door materiaal tussen de balken te klemmen.

Zoldervloerisolatie subsidie

Als jij je houten zoldervloer laat isoleren door een isolatiebedrijf, dan heb je mogelijk recht op een mooie subsidie. Met deze subsidie houd je de kosten zo laag mogelijk, waardoor je de investering weer snel terugverdient!

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebespaarlening, of ISDE in het kort, is er voor woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te stimuleren. Wanneer je de zolder laat isoleren met materiaal met een waarde van 3,5 m² K/W kom je mogelijk in aanmerking voor de subsidie. Je leest meer op de pagina subsidie isolatie 2024.

Welk isolatiemateriaal is geschikt?

Er zijn verschillende materiaalsoorten geschikt voor het isoleren van een zoldervloer. Welk materiaal geschikt is voor jouw zoldervloer is afhankelijk van het type vloer en of je wilt dat de vloer na het isoleren beloopbaar is. Voor een houten vloer wordt meestal gekozen voor minerale wol. Dit wordt geleverd op rollen en daarna op maat gesneden.

Laat je de houten zoldervloer isoleren met steenwol, dan isoleer je ook tegen geluid. Een betonnen vloer wordt meestal geïsoleerd met vloerisolatieplaten. Naast het materiaal plaatst de isolatiespecialist vaak ook nog een dampscherm om vochtproblemen te voorkomen.Zoldervloer isoleren? Vind een ervaren vakman!

Vergelijk gratis offertes en vind eenvoudig en snel een isolatiebedrijf bij jou in de buurt.

Gratis offertes vergelijken

Zoldervloer isoleren met PIR-platen

PIR-platen zijn populair voor het isoleren van de zoldervloer, omdat dit drukvaste platen met een hoge isolatiewaarde zijn. De platen zijn verkrijgbaar in een dikte van 20mm tot 180 mm, dus je bepaalt zelf welke isolatiewaarde je hiermee wilt behalen. Met een dikte van 10 centimeter heb je een R-waarde (warmteweerstand) van 4,54 m²K/W: hoe hoger deze waarde, hoe beter!

PIR-platen zijn, mede dankzij de hoge isolatiewaarde duurder in aanschaf dan andere materialen, zoals minerale wol.

Zoldervloer isoleren met PUR

Ook spuitisolatie is een populair middel om een houten zoldervloer mee te isoleren. Je kan je zoldervloer niet zelf isoleren met PUR: dit moet gedaan worden door een vakman. Bij het spuiten er namelijk schadelijke stoffen vrij. Zodra de spuitisolatie is uitgehard vormt het geen enkel risico meer.

Een groot voordeel van PUR als zoldervloerisolatie is dat het snel en efficiënt is aangebracht. Met een dikte van 10 centimeter behaal je al een R-waarde van 4,16 m²K/W.

zoldervloerisolatie glaswol

Zoldervloer isoleren met glaswol

Glaswol is een goede keuze als je een houten zoldervloer met balken wilt isoleren. Het materiaal is zacht en vult gemakkelijk alle naden en kieren op. Het is ook een goede keuze als je een beperkt budget hebt: het is namelijk, vergeleken met vloerisolatieplaten, een goedkope optie! Je laat je zoldervloer al isoleren vanaf een gemiddelde prijs van €7,50 per m²!

Wel heeft het een lagere isolatiewaarde. Met een dikte van 11 centimeter behaal je een R-waarde van 3,10 m²K/W.

Isolatieplaten zoldervloer

Platen zijn erg populair voor het isoleren van de zoldervloer, omdat deze in veel gevallen drukvast zijn. Dat betekent dat je de zoldervloerisolatie laat plaatsen en er gewoon overheen kunt blijven lopen. Als je de zolder toch niet of nauwelijks gebruikt, dan hoef je het vloeroppervlak dus niet verder af te werken, wat scheelt in de kosten.

Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen, PIR is populair vanwege de hoge isolatiewaarde. Heb je een beperkt budget, dan is het ook een optie te kiezen voor EPS- of XPS- platen.

Isoleren zoldervloer en dak

Als jij de zolder wel gebruikt als verblijfsruimte, dan is de kans groot dat je de zolder verwarmt met een radiator of ander kacheltje. In dat geval is het een goede keuze om niet alleen de zoldervloer maar ook het dak te isoleren. Zo voorkom je dat je warmte verliest.

Ook isolatie tegen het dak is op verschillende manieren te plaatsen. De goedkoopste methode is isolatie van de binnenzijde van het dak. Je hebt hiervoor de keuze uit verschillende materialen. Het is verstandig om te kiezen voor een materiaal met een hoge isolatiewaarde, zodat je niet een groot deel van je leefruimte hoeft in te leveren.

Lees hier meer over dakisolatie.

Zoldervloer zelf isoleren?

Veel mensen vragen zich af of zij zelf de zoldervloer kunnen isoleren. Toch raden wij je aan hiervoor altijd een vakman voor in te schakelen.

De grootste voordelen van een isolatiebedrijf:

  • Je bespaart jezelf waardevolle tijd en energie.
  • Je bent verzekerd van de hoogste isolatiewaarde en de grootste besparing.
  • Je betaalt een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten.
  • Je krijgt een persoonlijk advies met betrekking tot material en dikte.

vloerisolatieplaten zolder

Zoldervloer laten isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Met zoldervloerisolatie voorkom je warmteverlies en bespaar je op de energierekening. Met behulp van een subsidie is zoldervloerisolatie nog aantrekkelijker en de terugverdientijd korter. Op zoek naar een isolatiebedrijf bij jou in de buurt?

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere bedrijven: vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod! Op deze manier bespaar je tot wel 40% op de isolatiekosten, dat wil jij toch ook? Geen zorgen: de offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast.Vergelijk nu gratis offertes!