Zoldervloer isoleren

Beperk het warmteverlies aanzienlijk door je zoldervloer te isoleren. Wist je dat warmte opstijgt? Met zoldervloerisolatie beperk je het warmteverlies en hierdoor hoef je minder te stoken. Dit merk je niet alleen aan je lagere energierekening, maar je verhoogt ook de waarde van je woning. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van zoldervloerisolatie, de mogelijkheden en natuurlijk over de gemiddelde prijzen van de isolatie.

Wil je besparen op de kosten voor het isoleren van de zolder? Vul dan het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes. Je ontvangt snel een aantal aanbiedingen van isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk en betaal niet te veel voor de isolatiewerkzaamheden. Je bespaart tot wel 30% op de kosten!
Bespaar op de energiekosten!

Met zoldervloerisolatie voorkomt u dat opstijgend warmteverlies. U verwarmt uw woning in efficiënter en hoeft minder te stoken. Dit scheelt aanzienlijk op uw energiekosten. Door de zoldervloer te isoleren verhoogt u bovendien de waarde van uw woning. Aangezien de prijs voor gas de komende jaren gaat stijgen, zijn energiebesparende maatregelen zeer gunstig voor de woningwaarde. Met een specialist bent u verzekerd van de juiste plaatsing van de isolatie. Zo profiteert u van het hoogst mogelijke rendement. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor de isolerende werkzaamheden. Bespaar op de kosten door offertes van isolatiespecialisten uit de regio te vergelijken. Vul vandaag nog het offerteformulier in en kies het beste isolatiebedrijf!
Voordelen zoldervloerisolatie

Wanneer je je woning gaat verwarmen in de koudere wintermaanden wil je natuurlijk dat je woning zo lang mogelijk warm blijft, zonder dat je veel moet stoken. Met zoldervloerisolatie bespaar je aanzienlijk op de stookkosten, want je voorkomt opstijgend warmteverlies. Samen met dakisolatie is het isoleren van de zoldervloer één van de effectiefste methodes om je woning te isoleren. De belangrijkste voordelen van zoldervloerisolatie:

  • Je bespaart met zolderisolatie tot wel honderden euro’s per jaar op de energierekening.
  • Je verwarmt je woning efficiënter en de warmte blijft beter hangen.
  • Zoldervloerisolatie verhoogt je wooncomfort en vermindert overlast door geluid.


isolatie zoldervloer
Houten zoldervloer isoleren

De manier van isoleren wordt onder andere bepaald door de constructie van de zoldervloer. Meestal wordt er gebruik gemaakt van minerale wol voor een houten zoldervloer isoleren. Het isolerende materiaal wordt tussen de houten balken geplaatst en daarna afgewerkt met vloerafwerking zodat de zoldervloer beloopbaar is. Een andere optie is door isolatieschuim tussen de balken te spuiten. De houten balken en kepers hoeven niet geïsoleerd te worden, want massief hout heeft van zichzelf een uitstekende isolatiewaarde. Het isoleren van de houten vloer kan ook met isolerende platen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat er gebruik gemaakt wordt van een dampscherm. Er zijn platen verkrijgbaar die al voorzien zijn van een dampscherm. Het isoleren van een houten zoldervloer voorkomt niet alleen warmteverlies, maar is ook geschikt voor het dempen van geluid.

Betonnen zoldervloer isoleren

Het isoleren van een betonnen zoldervloer vereist een andere aanpak dan bij een houten zoldervloer. Daarnaast wordt er meestal niet gebruik gemaakt van glaswol of rotswol, maar van isolatieplaten. De isolatiespecialist plaatst de isolatieplaten rechtstreeks op de massieve betonnen vloer. Met een dampscherm wordt er voorkomen dat er vocht bij het isolatiemateriaal kan. Op de isolatieplaten komt de nieuwe vloerafwerking.

De platen zijn gemaakt van EPS, XPS, PUR of PIR. Minerale wol is minder geschikt voor de vloerisolatie van betonnen vloeren, want dan moet er eerst nog een houten raamwerk geplaatst worden voor het plaatsen van het isolatiemateriaal.

Prijzen zolder isoleren

De prijzen voor zoldervloerisolatie zijn voornamelijk afhankelijk van het type materiaal en de grootte van de zoldervloer. De gemiddelde prijs ligt tussen de €25,- tot €35,- per vierkante meter inclusief het plaatsen. De zoldervloer isoleren met rots- of glaswol is één van de goedkoopste opties.

Wil je goedkope, natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep of schapenwol? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €10,- tot €30,-. Voor een zoldervloer van 50 m² is de investering ongeveer €1.500,- voor het isoleren. Met de isolatie bespaar je gemiddeld €500,- op de energierekening. Naast het goedkope isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters wordt de prijs ook nog beïnvloed door de arbeidskosten.
Tabel: prijzen zoldervloerisolatie

IsolatieGemiddelde prijs per m²*
Zoldervloer isolatie€25,- tot €35,- (incl. montage)
PUR-isolatieschuimVanaf €25,-
PIR isolatieplatenVanaf €12,-
RotswolVanaf €8,-
GlaswolVanaf €7,50
Natuurlijke isolatiematerialen:€10,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per isolatiespecialist kunnen verschillen inclusief de btw. Besparen op de kosten? Vergelijk dan gratis offertes.
Subsidie 2019

Er is geen subsidie meer beschikbaar voor particulieren voor het isoleren van een zoldervloer. Het subsidiepotje voor particulieren is door de hoge populariteit op. Alleen voor een Vereniging van Eigenaren is het tot en met 31 december 2019 mogelijk om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis aan te vragen. lees hier meer over op rvo.nl. Soms zijn er nog een provinciale of gemeentelijke subsidie mogelijk. Bekijk de mogelijkheden voor een subsidie via energiesubsidiewijzer.nl. Of bekijk of je een energiebespaarlening kunt afsluiten met aantrekkelijke voorwaarden via energiebespaarlening.nl. Voor het isoleren van woningen geldt het lagere btw-tarief. Het verlaagde tarief van 9% geldt alleen op de arbeidskosten. Over de materiaalkosten betaal je gewoon 21% aan btw. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.Soorten isolatie

Er zijn verschillende materiaalsoorten geschikt voor het isoleren van een zoldervloer. Welk materiaal geschikt is voor jouw zoldervloer is afhankelijk van het type vloer en of je wilt dat de vloer na het isoleren beloopbaar is. Voor een houten vloer wordt meestal gekozen voor minerale wol. Dit wordt geleverd op rollen en daarna op maat gesneden. Wol isoleert uitstekend en steenwol heeft ook nog goede isolatie voor geluid. Een betonnen vloer wordt meestal geïsoleerd met vloerisolatieplaten. Naast het isolatiemateriaal plaatst de isolatiespecialist vaak ook nog een dampscherm om vochtproblemen te voorkomen. Wilt u de zolder gaan gebruiken als extra kamer? Isoleer dan ook het dak van de zolder om de ruimte efficiënt te gebruiken. De isolatiespecialist plaatst één van de volgende isolatiematerialen:  • Glaswol
  • Rotswol

  • PUR isolatieschuim
  • Isolatieplaten van PUR, EPS of PIR

pur-isolatie zoldervloer

Gespoten PUR


Eén van de snelste isolatietechnieken is door middel van gespoten PUR, ook wel polyurethaan genoemd. Dit isolatieschuim wordt op de vloerconstructie gespoten en hecht zich meteen aan de vloer. Daarna zet het uit tot een dikke isolerende laag. Er ontstaan allemaal kleine gesloten cellen met droge lucht en deze droge lucht zorgt voor de uitstekende isolerende eigenschappen. Purschuim wordt vaak gebruikt bij zolders met veel hoekjes, spanten en andere moeilijk bereikbare stukken. Het vult namelijk eenvoudig alle hoekjes, kieren en gaten. Het is nodig om een frame aan te leggen wanneer je de zoldervloer wilt afwerken met vloerbedekking. PUR-schuim is namelijk niet beloopbaar zoals isolatieplaten.

isoleren zolder

PIR isolatieplaten


Platen van polyisocyanuraat, oftewel PIR, hebben een hoge isolatiewaarde, hoger dan vloerisolatieplaten die gemaakt zijn van PUR. Hierdoor is het mogelijk om dunnere platen te plaatsen. Platen van dit materiaal zijn direct beloopbaar, want de densiteit is zeer hoog.

Het voordeel van dit isolatiemateriaal is dat het zeer gemakkelijk te bewerken is en dat een apart dampscherm vaak niet nodig is. De platen zijn namelijk dampdicht, want er is een beschermede dampremmende folie aangebracht. Meestal zijn platen van PIR ongeveer 5 à 6 centimeter dik.
wol isoleren

Glaswol en rotswol


Isolerende wol isoleert niet alleen uitstekend, maar zorgt ook voor akoestische isolatie. Trillingen van geluid worden gedempt door het isolatiemateriaal. Rotswol, ook wel steenwol genoemd, en glaswol zijn zogenaamde anorganische materiaal voor isolatie. Voor de zoldervloer isoleren met glaswol is vaak een frame nodig waarin de isolatie geplaatst wordt. Het zijn dikke rollen die bestaan uit gesponnen materiaal. De vakman snijdt het materiaal eerst op maat en duwt het dan tussen de houten balken. Meestal is er een dikte nodig van 10 tot 15 centimeter. Isolatiewol is niet beloopbaar, tenzij de vakman vloerplaten over de isolatie plaatst.

damscherm voor zoldervloerisolatie

Dampscherm plaatsen?


Het plaatsen van een dampscherm is zeer belangrijk voor de werking van het isolatiemateriaal, de levensduur en het rendement. Een dampscherm is een speciale folie die water weert. Het zorgt ervoor dat de condens die vrijkomt uit je woning niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Vocht veroorzaakt namelijk rot, schimmelvorming en vochtplekken. Daarnaast werkt het isolatiemateriaal minder goed. Wanneer er te veel vocht in het materiaal is getrokken is het zelfs noodzakelijk om de isolatie helemaal te vervangen. De isolatiespecialist weet precies of een dampremmende folie nodig is en hoe deze geplaatst moet worden.
aanbrengen zoldervloerisolatie

Zelf isoleren of uitbesteden?

Denk je erover na om zelf de goedkope isolatie te plaatsen? Soms lijkt deze klus eenvoudig, maar het is moeilijker dan je in eerste instantie denkt. Zo moet je erom denken dat het isolatiemateriaal op de juiste manier op de zoldervloer aangebracht wordt. Wanneer dit niet het geval is, isoleert het materiaal niet op de juiste manier. Zo behaal je niet het hoogste rendement en bespaar je dus minder op de energiekosten.

Daarnaast is de juiste plaatsing van een dampscherm ook zeer belangrijk voor de werking van de isolatie. Je wilt natuurlijk geen schimmelvorming of vochtplekken. Met een specialist ben je verzekerd van de juiste plaatsing en deskundige hulp.


kosten isoleren zoldervloer

Besparen? Vergelijk offertes!

Wil je ook honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten? Laat dan de zoldervloer isoleren door een isolatiespecialist bij jou uit de buurt. Laat een houten vloer bijvoorbeeld isoleren met goedkope isolatiewol. Of schakel een specialist in voor de isolatie van een betonnen vloer met isolerende platen. Afhankelijk van het materiaal plaatst de vakman ook nog een damscherm om vochtproblemen te voorkomen. Besparen op de kosten voor zoldervloerisolatie? Vul dan het offerteformulier in voor offertes met scherpe prijzen. Deze offertedienst is kosteloos en vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Door aanbiedingen te vergelijken bespaar je tot wel 40% op de isolatiekosten!Gratis offertes vergelijken